Проблем ли е смесването на полусинтетично с минерално масло

venturer

Проблем ли е смесването на полусинтетично с минерално масло

Мнение от venturer » 21 Дек 2007 08:46

Здравейте на всички. Скоро си смених маслото на Тойотата Авенсис 2001 г. 2000 куб. D4D и ми сложиха 6 л. полусинтетика на Liqui Moli 10W40. Трябваше да си долея но имах минерално 15W40 останало от предишни смени и го сипах. Колата ми е по шумна от преди и повече трака. Дали не съм долял достатъчно или съм сбъркал със смесването. :help:

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 21 Дек 2007 10:45

Po princip moje da karah taka no ne e jelatelno dylgo vreme osven ako nesi rehil dago smeniah skoro . Imah syhtia problem ise obyrnah kym prista oil poneje starata mi kola gorehe maslo ise nalagahe postoianno da i dolivam razli4ni masla i eto kakvo mi napisaha :

Смесването на Приста Супер Бензин 15W-40-minerano с каквото и да е друго масло, в това число и Valvoline Dura Blend 10W-40 би могло да предизвика несъвместимост на присадките в двете масла и евентуално утаяване на част от компонентите. В действителност вероятността да се случи това е малка, но е добре да го имате предвид. От друга страна смазочните материали са разработени за да отговарят на определени изисквания, като това се гарантира с баланса на компонентите в тях, смесването на две масла неминуемо ще доведе до промяна на този баланс. Ефекта от това може да не установите веднага а след години. Все пак Ви препоръчваме да смесвате различни масла само при аварийни ситуации, когато нивото на маслото е ниско и нямате възможност да долеете от същото масло каквото първоначално сте заредили, при това само докато отстраните проблема.

Nixter

Мнение от Nixter » 21 Дек 2007 13:39

Как може въобще да си карал кола след 2000 година на минерлно масло? mad.gif То е само за стари или издухани двигатели. Въпроса ти щеше да бъде логичен, ако преминаваше от пълна синтенитка на полусинтетика. Такава е еволюцията на маслата - с годините преминаваш на минерално, ако ти гори много малсло. Само че минералното масло няма функцията да почиства (промива) двигателя. Така че преминаването от минералка на полусинтетика при повечето авомобили е проблем, защото може да се е събрало мръсотия в мотора и маслопроводите. Сигурно при следващата смяна на масло всичко ще се стабилизира и няма да имаш проблеми. Обаче за смесването на маслата дето си направил не мисля че е добра идея, но ако не се е пресякло карай така и го смени по-рано (5-8000 км). Един приятел тея дни наля хидравлично масло на БМВ-то си и си кара като пич 1 седмица, но все пак го смени на края.
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007

b_d

Мнение от b_d » 21 Дек 2007 13:46

Само не разбрах каква е връзката м/у износването на двигателя и това какво масло (минерално/синтетично) караш? Останалите глупости изобщо няма да ги коментирам...

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 21 Дек 2007 14:58

според мен преустанови ползването на колата докато не се увериш че маслото не е пресечено, защото тогава губи необходимите смазочни качества и ако неааварира двигателя--то поне ще доведе до бързото му износване ....ако имаш някакви съмнение-най добре смени цялото масло...

доколкото знам, пресичането зависи не само от несходството,но и от процентините смесвания на двета типа масла.

venturer

Мнение от venturer » 21 Дек 2007 17:55

Искам да кажа, че минералното масло не ми е останало от Тойотата, а от стария автомобил. Въпроса ми беше 500 или 700 грама от минералното масло може ли да съдаде проблеми със смесването с 6 л. полусинтетика.

Аватар
LordDigital
СупраДжия

Мнение от LordDigital » 21 Дек 2007 18:01

venturer написа:Искам да кажа, че минералното масло не ми е останало от Тойотата, а от стария автомобил. Въпроса ми беше 500 или 700 грама от минералното масло може ли да съдаде проблеми със смесването с 6 л. полусинтетика.
Що не си я промил по време на смяната ако имаш чак такива угрзения? Според мен е много малко вероятно при подобна пропорция да се окаже проблем.
Изображение

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 21 Дек 2007 21:20

venturer написа:Искам да кажа, че минералното масло не ми е останало от Тойотата, а от стария автомобил. Въпроса ми беше 500 или 700 грама от минералното масло може ли да съдаде проблеми със смесването с 6 л. полусинтетика.
бе пич,,,що не го смениш вместо да се притесняваш??....испусни 50-100 грама от пропката и виж как ти е маслото,,,никой нито знае какво с какво си месил , и колко с колко....и никой не го прави всеки ден че да знае, досттъчно е да се знае че не се прави...и да няма проблем-дали ще ти е спокойно на теб?

Night'sB

Мнение от Night'sB » 22 Дек 2007 12:09

Смесването на минерално 15W40 и полусинтетическо масло 10W40 e доста нежелателно. Ако и двете бяха на един производител и с еднакъв вискозитет още бива, но в твоя случай по-добре си смрни маслото и повече не си прави такива експерименти. Аз доста съм експериментирал на тая тема. Като пример мога да ти дам, че след ремонта на двигателя си му налях накаква Прима 15W40, карах я около 500-600км и след това си налях Ликви Моли 10W40 полусинтетика-дизел. Огромна бе разликата в шума на двигателя и особено във шума от турбокомпресора. Практически спрях да го чувам.
Между другото Ликви Молито е доста добро масло качество/цена. Правилен избор. Във Варна си купувам от магазина за 53лв/5л полусинтетиката 10W40. Сменям го на около 7000-8000 км. Отработеното масло има доста работен вид.

Публикувай отговор