Синя/Зелена зона за електрички по градовете
- BOz
- Благодарил/а: 8 пъти
- Получена благодарност: 241 пъти
А пък мен много ме забавлява хейтърите на електричарките, че се хващат за всичко де що има за електричарките и да се чувстват щастливи за това, че тези, които са избрали да карат такъв автомобил са прецакани. 
Разход на електричарка -> 
Разход на хибрид ->
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на хибрид ->

- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 70 пъти
- Получена благодарност: 112 пъти
Хейтът тези които не карали достатъчно електричка(особено в града).
Иначе да всеки трябва да си плаща - може да е на половин цена заради това че не замърсява въздуха, но трябва, все пак заема място на улицата.
Отделно данъците(въобще) за автомобил в София са ниски, да не говорим за втори, трети и т.н. Всяко МПС се отразява на градската среда, в кварталите уличките и тротоарите станаха паркинги даже се превзимат и тревни площи.
Иначе да всеки трябва да си плаща - може да е на половин цена заради това че не замърсява въздуха, но трябва, все пак заема място на улицата.
Отделно данъците(въобще) за автомобил в София са ниски, да не говорим за втори, трети и т.н. Всяко МПС се отразява на градската среда, в кварталите уличките и тротоарите станаха паркинги даже се превзимат и тревни площи.
caryЦар
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 404 пъти
- Получена благодарност: 434 пъти
BOz, надявам се не си разбрал поста ми като хейтърство - напротив.. Аз също обмислям варианта за електричка, но още не съм се решил, защото Кашкаят все още е безпроблемен, а имам доста по-важни задачи от смяна на автомобил...
Мен ме забавляваха тези, които смятаха , че са 'ударили кьоравото'
Просто държавата иска пари, и ще си ги вземе в момента, в който постъпленията от акцизи за горивата намалеят (т.е. като се вземат повече електрички)...
И това с паркингите е само безобидното начало 
Мен ме забавляваха тези, които смятаха , че са 'ударили кьоравото'
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
gena_bs
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 450 пъти
- Получена благодарност: 108 пъти
Въздуха може и да не го замърсяват по време на шофиране.
Обаче природата, не само въздухът, са вече замърсени преди и по време на производството на електрокарчетата.
И предстои още един такъв антиприроден процес при утилизирането на последните.
Нито един от материалите в тях не е 100% рециклируем.
Все едно редкоземните метали се жънат по полетата повсеместно, корабите и останалият транспорт са със слънчеви батерии.
Може би контейнерите се превозват с платноходи или галери?
В крайна сметка въглеродният "отпечатък" (кой е превел така footstep не знам!) може да се окаже доста по-голям, отколкото на машините с двг.
Маркетинговите трикове и облъчване не прощават на никого!
Имаме една много хубава пословица - насила хубост не става!
Обаче природата, не само въздухът, са вече замърсени преди и по време на производството на електрокарчетата.
И предстои още един такъв антиприроден процес при утилизирането на последните.
Нито един от материалите в тях не е 100% рециклируем.
Все едно редкоземните метали се жънат по полетата повсеместно, корабите и останалият транспорт са със слънчеви батерии.
Може би контейнерите се превозват с платноходи или галери?
В крайна сметка въглеродният "отпечатък" (кой е превел така footstep не знам!) може да се окаже доста по-голям, отколкото на машините с двг.
Маркетинговите трикове и облъчване не прощават на никого!
Имаме една много хубава пословица - насила хубост не става!
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 844 пъти
- Получена благодарност: 316 пъти
Не знам някой вече да ги взима заради екология, отдавна го развенчаха това, а и хората по принцип не им пука за нея 

-
gena_bs
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 450 пъти
- Получена благодарност: 108 пъти
Ще се удивиш за какви неща им пука на хората!
Само погледни какво направиха някои в София заради една прегазена мастия!
Това в момента за тях е в пъти по-важно за тях, отколкото други жизненоважни неща.
Само погледни какво направиха някои в София заради една прегазена мастия!
Това в момента за тях е в пъти по-важно за тях, отколкото други жизненоважни неща.
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 844 пъти
- Получена благодарност: 316 пъти
Чакам и екологията да стане наболяла тема, 30 години вече чакам 

- Monster
- Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
- Благодарил/а: 171 пъти
- Получена благодарност: 126 пъти
Предвид първоначалните планове, които се крояха, мисля че взетото решение е доста разумно. Първо - догодина си остава безплатното и неограничено паркиране за електрички. И второ - от 2027 си остава неограниченото паркиране, като заплащането започва чак след третия час. За мен това все още би било достатъчен стимул да предпочета чиста електричка за градска кола - в крайна сметка ако ми трябва да стоя повече от 3 часа на различен от адреса ми по местоживеене звучи разумно да си платя, но поне няма да ме карат да си "тръгвам" след третия час. За ДВГ колите четох, че освен че няма да има хартиени талони (които хакваха схемата с ограниченото време), също така ще направят следващия СМС да може да се праща чак 2 часа след предходния ти СМС (преди трябваше да чакаш само 10 минути и можеше да почваш да пращаш нови СМС-и). В този ред на мисли неограниченото паркиране (макар и платено след третия час) си остава като добра, по мое мнение, привилегия за електричките.
За мен идеята за тези привилегии е важна именно, за да се стимулира увеличаването на процента на тези автомобили и всички да дишаме по-чист въздух в града. Разните "екологични" аргументи против електричките (че някъде се било премествало замърсяването при процеса производството на батерията и при процеса по производството на тока), освен че са спорни, по никакъв начин не променят желанието ми броят на тези автомобили да се увеличава в града, в който живея. Аз съм егоист и искам по-чист въздух в моя град.
Като цяло мнението ми по въпроса с паркирането и реалните данни за броя на електричките на местата в зоните съвпада на 100% с изказаното в това видео от Александър Сано:
Поздравления за неговите усилия да аргументира вижданията си и това да доведе до по-разумно решение, продължаващо стимулирането на електрическата мобилност, така че процента на хората, решаващи се на промяна от ДВГ към EV, да продължава да расте.
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 129 пъти
Не се пренатягай. Не е това, което си мислиш. Електричките ще си паркират безплатно в София и през 2026, както и през 2027 (за първите 3 часа), колкото и да те дразни този факт. В другите градове също.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 63 пъти
- Получена благодарност: 139 пъти
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 404 пъти
- Получена благодарност: 434 пъти
gimara, завистник и хейтър
Предполагам част от колегите ги дразни факта, че отстъпките намаляват и могат да са убедени, че накрая ще изчезнат... Просто трябва да се увеличи бройката и тогава капана 'ще хлопне'
Тук колегите споменаваха Норвегия, но удобно не споменаха, че най-разпространените автомобили там са дизелите
Предполагам част от колегите ги дразни факта, че отстъпките намаляват и могат да са убедени, че накрая ще изчезнат... Просто трябва да се увеличи бройката и тогава капана 'ще хлопне'
Тук колегите споменаваха Норвегия, но удобно не споменаха, че най-разпространените автомобили там са дизелите
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- biro
Който е "намазал" промоцията с евтин транспорт на ток за 200-300х.км е напред с материала. До 2028г има време има да дърпа още напред. И през 2030 пак EV ще са предпочитани поради по-комфортното пътуване от липса на шум, вибрации, честа смяна на масла.
А може и да е просто лоби на петролните производители и я стане я не. Тогава ще го мислиш.
А може и да е просто лоби на петролните производители и я стане я не. Тогава ще го мислиш.
- BOz
То, че ще има корекция в някаква посока, то е ясно. Не мисля, че има човек, който да не го знае това.slowtraveler написа: ↑14 Ное 2025 12:40 gimara, завистник и хейтър![]()
Тук колегите споменаваха Норвегия, но удобно не споменаха, че най-разпространените автомобили там са дизелите![]()
Но пък аз искам данъците да са обвързани с това колко харчи колата, а не какъв пробег е минала. В момента акцизите идват от горивата. Съответно колкото повече харчиш, толкова и плащаш. А новите варианти най-вероятно ще са на база километри. И въпреки, че аз примерно харча два пъти по-малко енергия от Биро (примерно), пак ще плащаме еднакво на километър, което за мен не би било честно. Няма логика двамата да произвеждаме различно количество отпадъци, а да плащаме еднакво.
За мен би било добре също така да се сложи акциз на тока в гаражите на всички собственици на електроавтомобили. Така е по-логично и по-честно да се събират пари на база потребление.
Или пък на база техническия преглед, така или иначе информация за изразходваната енергия се пази във всеки електроавтомобил, подава се информация колко кВтч си изразходил, смятат ти ги по Х стотинки всеки и ти идва данъка. Или чрез умни електромери, още по-лесно за всяка сесия на зареждане да се съхранява, че енергията е отишла за електроавтомобил - хоп в месечната сметка "данъка"... Варианти много, само желание да има.
Разход на хибрид ->

Разход на хибрид ->

- biro
Целта на данъка е подръжка на пътната мрежа, а не пречистване на въздуха.
Така, че пробег/тегло би било по-честно. А идеята ти със умни електромери или км на ГТП не е особено "умна" в случаите на зареждане от солара или връщане на километража преди ГТП.
- BOz
То и сега не ти пречи да си върнеш километража и пак да не платиш данък, нали (ако километража стане основно средство за данъци)?
Какво пречи "умния" електромер да комуникира и с инвертора на соларната ти система? Даже за стимул могат да ти кажат да плащаш налози с 50% намаление заради собствено производство.
То и сега си плащаш всякакви налози върху горивото, които налози могат да се наложат и върху тока. Най-лесното и директното пренасяне на налозите от стария вид облагане към "новия" вид облагане.
Иначе ако не искаш, лесно е да намираш оправдания и пречки.
Разход на хибрид ->

Разход на хибрид ->