Синя/Зелена зона за електрички по градовете

Аватар
BOz
Благодарил/а: 8 пъти
Получена  благодарност: 241 пъти

Мнение от BOz » 13 Ное 2025 22:26

А пък мен много ме забавлява хейтърите на електричарките, че се хващат за всичко де що има за електричарките и да се чувстват щастливи за това, че тези, които са избрали да карат такъв автомобил са прецакани. tooth.gif
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 70 пъти
Получена  благодарност: 112 пъти

Мнение от zorbata » 13 Ное 2025 22:57

Хейтът тези които не карали достатъчно електричка(особено в града).
Иначе да всеки трябва да си плаща - може да е на половин цена заради това че не замърсява въздуха, но трябва, все пак заема място на улицата.
Отделно данъците(въобще) за автомобил в София са ниски, да не говорим за втори, трети и т.н. Всяко МПС се отразява на градската среда, в кварталите уличките и тротоарите станаха паркинги даже се превзимат и тревни площи.
caryЦар

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 404 пъти
Получена  благодарност: 434 пъти

Мнение от slowtraveler » 13 Ное 2025 23:12

BOz, надявам се не си разбрал поста ми като хейтърство - напротив.. Аз също обмислям варианта за електричка, но още не съм се решил, защото Кашкаят все още е безпроблемен, а имам доста по-важни задачи от смяна на автомобил...
Мен ме забавляваха тези, които смятаха , че са 'ударили кьоравото' :) Просто държавата иска пари, и ще си ги вземе в момента, в който постъпленията от акцизи за горивата намалеят (т.е. като се вземат повече електрички)... :thumbsup: И това с паркингите е само безобидното начало :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 450 пъти
Получена  благодарност: 108 пъти

Мнение от gena_bs » 13 Ное 2025 23:18

Въздуха може и да не го замърсяват по време на шофиране.
Обаче природата, не само въздухът, са вече замърсени преди и по време на производството на електрокарчетата.
И предстои още един такъв антиприроден процес при утилизирането на последните.
Нито един от материалите в тях не е 100% рециклируем.
Все едно редкоземните метали се жънат по полетата повсеместно, корабите и останалият транспорт са със слънчеви батерии.
Може би контейнерите се превозват с платноходи или галери?
В крайна сметка въглеродният "отпечатък" (кой е превел така footstep не знам!) може да се окаже доста по-голям, отколкото на машините с двг.

Маркетинговите трикове и облъчване не прощават на никого!
Имаме една много хубава пословица - насила хубост не става!

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 843 пъти
Получена  благодарност: 316 пъти

Мнение от WoLF » 14 Ное 2025 08:57

Не знам някой вече да ги взима заради екология, отдавна го развенчаха това, а и хората по принцип не им пука за нея no.gif
ИзображениеИзображениеИзображение

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 450 пъти
Получена  благодарност: 108 пъти

Мнение от gena_bs » 14 Ное 2025 09:15

Ще се удивиш за какви неща им пука на хората!
Само погледни какво направиха някои в София заради една прегазена мастия!
Това в момента за тях е в пъти по-важно за тях, отколкото други жизненоважни неща.

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 843 пъти
Получена  благодарност: 316 пъти

Мнение от WoLF » 14 Ное 2025 09:16

Чакам и екологията да стане наболяла тема, 30 години вече чакам tooth.gif
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
Monster
Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
Благодарил/а: 171 пъти
Получена  благодарност: 126 пъти

Мнение от Monster » 14 Ное 2025 10:31

Filbor написа: 13 Ное 2025 16:24 За София:
При електрическите автомобили паркирането ще е безплатно в първите 3 часа с изпращане на SMS, който няма да се таксува, а всеки следващ започнат час ще трябва да се заплаща в зависимост от зоните. Тази мярка влиза в сила от 1 януари 2027 г.
Предвид първоначалните планове, които се крояха, мисля че взетото решение е доста разумно. Първо - догодина си остава безплатното и неограничено паркиране за електрички. И второ - от 2027 си остава неограниченото паркиране, като заплащането започва чак след третия час. За мен това все още би било достатъчен стимул да предпочета чиста електричка за градска кола - в крайна сметка ако ми трябва да стоя повече от 3 часа на различен от адреса ми по местоживеене звучи разумно да си платя, но поне няма да ме карат да си "тръгвам" след третия час. За ДВГ колите четох, че освен че няма да има хартиени талони (които хакваха схемата с ограниченото време), също така ще направят следващия СМС да може да се праща чак 2 часа след предходния ти СМС (преди трябваше да чакаш само 10 минути и можеше да почваш да пращаш нови СМС-и). В този ред на мисли неограниченото паркиране (макар и платено след третия час) си остава като добра, по мое мнение, привилегия за електричките.

За мен идеята за тези привилегии е важна именно, за да се стимулира увеличаването на процента на тези автомобили и всички да дишаме по-чист въздух в града. Разните "екологични" аргументи против електричките (че някъде се било премествало замърсяването при процеса производството на батерията и при процеса по производството на тока), освен че са спорни, по никакъв начин не променят желанието ми броят на тези автомобили да се увеличава в града, в който живея. Аз съм егоист и искам по-чист въздух в моя град.

Като цяло мнението ми по въпроса с паркирането и реалните данни за броя на електричките на местата в зоните съвпада на 100% с изказаното в това видео от Александър Сано:

Поздравления за неговите усилия да аргументира вижданията си и това да доведе до по-разумно решение, продължаващо стимулирането на електрическата мобилност, така че процента на хората, решаващи се на промяна от ДВГ към EV, да продължава да расте.

Аватар
biro
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 129 пъти

Мнение от biro » 14 Ное 2025 11:14

mirott написа: 13 Ное 2025 18:03 Сега в София, скоро и в други градове. То беше ясно от самото начало на изгряването на електричките...съболезнования.
Не се пренатягай. Не е това, което си мислиш. Електричките ще си паркират безплатно в София и през 2026, както и през 2027 (за първите 3 часа), колкото и да те дразни този факт. В другите градове също.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Публикувай отговор