Yaris Cross HSD MXPJ15 - Годишно обслужване "ТИП В"

Hursa
Благодарил/а: 41 пъти
Получена  благодарност: 208 пъти

Мнение от Hursa » 31 Окт 2025 16:30

gimara написа: 31 Окт 2025 15:41 Не знам кой какво омаловажава или пък защитава
Може и да търся. Но вижте - три страници, половината реплики от членове на екипа осмиващи питащия, че не знаел и от рода на
Akima написа: 29 Окт 2025 11:49 Който не може да си позволи притежанието и поддръжката на нов автомобил е по-добре да не го прави.
Нима не прави впечатление - бурното активизиране на екипа, блюстителите на реда - с реплики от този род?
gimara написа: 31 Окт 2025 15:41 първа колона часове
Именно. Ясното - часове. Нещо по което клиента да може да се ориентира в изписаното и да контролита евентуално. Или човеко часове - както са дали в показаното от Русе. А коментирате - отвлеченото "нормовреме".
Щом си позволяват да са некоректни в това, което така се вижда и прави впечатление - колко некоректни могат да бъдат в това, което не може да бъде веднага забелязано, особено от не специалист, с лошото качество на влагани евтини части и консумативи, с изпълнението на обслужването и ремонта.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Stella_Cross
Автомобил: Yaris Cross
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Stella_Cross » 31 Окт 2025 18:58

Здравейте,

Нямах представа, че админите на сайта са защитници на ТМ Ауто, вече ми е ясно. Това обеснява много неща!
Да, питах за цената тук, защото други собственици на Тойоти ми казаха, че цена от 1000 лв е висока и защото процедурата е елементарна, както други хора в коментарите написаха. Относно страха да не се мина, ще кажа, че не е страх, защото вече се е случило.
Въпрос към slowtraveler:
Как знаете че са ми направили допълнително проверка окачване, кормилна уредба, шарнири, охладителна система, ремъци и маркучи и прочие? Вие ли го правихте? Защото във фактурата не е описано! Или може би трябва да си прочета книжката? Интересно, дали като посетите лекар, той ви насочва към листовката на медикамента, а не към това което той ви казва?
Бих искала също така профилът ми и всичко писано и качвано от мен да се изтрие.

Аватар
gimara
Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
Благодарил/а: 63 пъти
Получена  благодарност: 138 пъти

Мнение от gimara » 31 Окт 2025 19:06

Stella_Cross написа: 31 Окт 2025 18:58 Нямах представа, че админите на сайта са защитници на ТМ Ауто, вече ми е ясно. Това обеснява много неща!
Най-после някой да ни разконспирира. guns.gif guns.gif guns.gif

Hursa

Мнение от Hursa » 31 Окт 2025 20:38

Stella_Cross написа: 31 Окт 2025 18:58 Нямах представа, че админите на сайта са защитници на ТМ Ауто, вече ми е ясно. Това обеснява много неща!
Ако моите писаници са ви провокирали да мислите така - може би не са "защитници" smile.gif Написах го да ги подразня, че така масово се нахвърлиха на човек, който пита нещо, при това без да ги провокира. И това, някои от тях - го правят доста често. А по принцип, до колкото разбирам, би трябвало те да се грижат за успокояване на дебата.
Stella_Cross написа: 31 Окт 2025 18:58 Да, питах за цената тук, защото други собственици на Тойоти ми казаха, че цена от 1000 лв е висока и защото процедурата е елементарна, както други хора в коментарите написаха.
Процедурата, ако се изпълнява - както трябва, съвсем не е елементарна, като цяло. Някой от дейностите - действително са елементарни и собственика може да ги извърши сам. Но обслужването включва (би трябвало да включва) не само само замяна на масло, филтри и спирачна течност. А трябва да включва и доста обстоен преглед на автомобила, особено при обслужване "тип В" или "пълно обслужване", диагностициране на състоянието му, откриване на евентуални проблеми от специалист при такъв преглед (до колкото разбирам, а аз не разбирам много). Прегледа е стандартен и вероятно се прави по "чек лист", с проверка по всяка точка, но не може да се нарече елементарен. Въпроса е дали е направено пълноценно такова обслужване, ако действително е изпълнявано от един човек и е продължило само час и тридесет.

centil
Получена  благодарност: 47 пъти

Мнение от centil » 31 Окт 2025 21:32

Много повърхностен начин на мислене..
Колко било времето, колко били парите. ГТП в Германия е с продължителност от 30мин и се проверяват много повече неща от ТО. Около 2 часа е напълно нормално за описаните дейности. В Германия правят и пробно шофиране като част от ТО. Все пак като клиент получаваш и Toyota Relax.
Не зная как точно е в България, но в Германия може да си поискаш оферта за ТО от различни дилъри и да си избереш най-добрата за теб. Но трябва да знаеш какво точно включва тази оферта. За мен например "частична" смяна на спирачна течност е неприемливо и не бих си оставил колата в такъв сервиз. Пълната смяна на спирачна течност е с продължителност от около 20мин, колко пък да се пести при частичната смяна?!

Аватар
TATI
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 194 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 31 Окт 2025 21:38

И тук си има пълен ценоразпис на всички услуги, както и оферти колко ще струва дадена/и такава/такива, но явно никой не се възползва от това.
Винаги, когато съм си обслужвал колите си съм знаел кое колко ще ми струва предварително.
Е, тази година ме изненадаха със смяната на гумите, ама това си бе мой пропуск, който ми излезе двойно.
Успех на колежката със следващите ТО!
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Аватар
gimara
Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
Благодарил/а: 63 пъти
Получена  благодарност: 138 пъти

Мнение от gimara » 31 Окт 2025 21:41

centil написа: 31 Окт 2025 21:32 Не зная как точно е в България, но в Германия може да си поискаш оферта за ТО от различни дилъри и да си избереш най-добрата за теб.
И тук е така, даже може в My toyota да видиш при кой дилър колко струва ТО и да се запише онлайн час.

mirott
Благодарил/а: 33 пъти
Получена  благодарност: 41 пъти

Мнение от mirott » 31 Окт 2025 22:00

Hursa написа: 31 Окт 2025 16:30 ако се изпълнява - както трябва
Със сигурност НЕ! Знаете го, предполагам.

mirott
Благодарил/а: 33 пъти
Получена  благодарност: 41 пъти

Мнение от mirott » 31 Окт 2025 22:06

Stella_Cross написа: 28 Окт 2025 18:53 опресняване от страната на казанчето е напълно достатъчна
Ако измерват влагата в казанчето ок. Правилната смяна е с източване на течност от апаратите. Всичко друго е компромис/незнание/измама. :thumbsup:

Hursa

Мнение от Hursa » 31 Окт 2025 22:22

Не е проблема в цените, а в изпълнението - ако действително бяха работили по автомобила над три часа, щеше да е ясно, че е извършена много работа. Но когато отидеш на обслужване и ти кажат - "ще свършим за час и половина", аз поисках да прегледат и доста друго по ауриса, което би отнело също не малко време, а ми се обаждат след по-малко от час, че всичко е прегледано е нормално да се усъмня. Пишете, как било в Германия, но като гледам и там критикуват по автомобилните канали сервизите. Обслужването тип В включва преглед, замяна, тест на до към тридесет позиции, като част от тях не могат да бъдат извършени и за 10 минути (според мен). Вероятно дадената норма от над два часа и 40 минути или 3 часа е реална. Не мисля че два часа са достатъчни, още по-малко час и половина. Може, само ако голяма част от предвиденото - не бъде изпълнено. Но дали това би променило цената. Затова е недоволството.
► Виж съдържание
Последно промяна от Hursa на 31 Окт 2025 22:41, променено общо 1 път.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 400 пъти
Получена  благодарност: 433 пъти

Мнение от slowtraveler » 31 Окт 2025 22:41

Stella_Cross написа: 31 Окт 2025 18:58 Как знаете че са ми направили допълнително проверка окачване, кормилна уредба, шарнири, охладителна система, ремъци и маркучи и прочие? Вие ли го правихте? Защото във фактурата не е описано! Или може би трябва да си прочета книжката?
Разбира се, че трябва да прочетете книжката - учудва ме, че не сте го направили, особено имайки предвид, че заглавието и е РЪКОВОДСТВО НА СОБСТВЕНИКА, а не Инструкция за съфорумници. Защото е най-малкото неуважително към колегите във форума да се налага да Ви разясняват неща, които Вие самата сте могла да научите от книжката ако бяхте положили минимален 'труд' да я прочетете... Не съм чел книжката точно на този модел, но съм убеден, че към края е описано какво кога се проверява - така е било в книжките на всичките ми автомобили...
В допълнение - навярно Вие бихте останали доста учудена, че във фактурата е описано точно това :)
И точно това Ви подсказах в първото ми мнение по темата, но Вие явно не разбрахте какво съм написал... :whistle:
А за 'защитата на ТМ Ауто' - не... Въпросът не е в това кой е бил конкретният сервиз, а за това, че се опитвате да давате оценка на що годе професионалисти как трябвало да си вършат работата, при условие, че си нямате понятие от материята... Разбира се - не сте длъжна да имате понятие, но поне мен винаги ме е дразнило когато някой, който си няма и понятие от дадена професионална област (независимо - лекар, счетоводител, инженер, склададжия и т.н.) се опитва да прави оценка на цената на чуждият труд (че понякога и - 'ама защо не го направите иначе' tooth.gif
И за разведряване на атмосферата :
Изображение

П.С.
Относно времето за ремонт - имам добър приятел, който работи десетилетия в сервиз в Белгия с дилърски сертификат... С него сме коментирали точно времената - как за под час сменял съединител на една марка, за чиито смяна по разписание му трябвало над 3 часа (конкретен чисто нов модел). Просто за конкретният модел намерил 'хватка', при която няма нужда да разкача толкова неща и получава достъп с много по-малко разглобяване и по-малко време... А разписанието е писано от счетоводители на база за колко време би го свършил 'начинаещо-среден специалист'..Клиентът си плаща по разписанието (за него разлика в цената няма), и е доволен, че е станало по-бързо (сервизна акция на цялата серия автомобили). Моят човек е доволен, защото получава пари според свършена работа (и за деня може да свърши повече работа)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Hursa

Мнение от Hursa » 31 Окт 2025 22:44

Не го пише в "ръководството на собственика", не и за техническите обслужвания (поне аз не съм намирал smile.gif).

Публикувай отговор