Yaris Cross - има ли вече собственици?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 178 пъти
Получена  благодарност: 681 пъти

Мнение от mapamop » 05 Юли 2025 17:44

Тинк написа: 05 Юли 2025 14:38 Багажника му е достатъчно голям, за да побере и една кора яйца
Стават на омлет от другия багаж.
Тинк написа: 05 Юли 2025 14:38 Яриса не е лоша колица
Не съм казал че е лоша, но е извън идеите ми за семеен автомобил. Предвид наличието на 2 деца, жена, триколка и тротинетка - не ми е малък катуна като ще се ходи далеч от вкъщи. Вероятно и Яриса ще свърши работа, но ще е измъчено с багажа.
Тинк написа: 05 Юли 2025 14:38 Сега ако трябва да се носят перални и шкафове, има си други МПС-та за тая работа
Има. Но Авенсиса ми е винаги подръка и събира. Единствените неща които не е успял да глътне са хладилник 1.80м височина, и задна врата от Авенсис Т22 хечбек.
За хладилника скосените задни колонки не позволиха да се затвори вратата, а за задната врата не стигнаха 4-5 см ширина на отвора на багажника.
Тинк написа: 05 Юли 2025 14:38 На Авенсиса пък силата му е в извънградското - доста по-комфортен и безшумен
Не знам дизеловият как е, но бензиновия на магистрала не е склонен да пази много тишина. Не е брутално шумен, но не е и съвсем безшумен. Астмата беше още по-зле с "концертните способности". Откъм возия нямам оплаквания, предвид че на дълго никога не се е налагало да излизам от него с чужда помощ, и мога да се движа свободно на собствен ход.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Тинк
Автомобил: Авенсис Т25
Благодарил/а: 13 пъти
Получена  благодарност: 22 пъти

Мнение от Тинк » 05 Юли 2025 18:49

mapamop написа: 05 Юли 2025 17:44 Стават на омлет от другия багаж.
В днешно време кой носи кора с яйца, когато отива на море? tongue.gif Просто си купуваш яйцата от магазина на морето.
А ако пазаруваш от местната Била, предполагам, че може да ги сложиш и на задната седалка, ако чак толкова напълниш големия багажник на Авенсиса. :thumbsup:
mapamop написа: 05 Юли 2025 17:44 Не съм казал че е лоша, но е извън идеите ми за семеен автомобил.
Така е, Яриса е градска кола - да си возиш Д-то до работа, да се качваш по бордюри, да висиш в задръстванията и да ти е икономично (гори около и под 4/100 градско). Ако ще ходиш да пазаруваш от голям супермаркет или на море/планина, Авенсиса еднозначно е по-добрият избор.
Освен това задните седалки на Яриса са ми много неудобни. За къси разстояния и деца може би стават, но за дълъг път си е мъчение отзад. guns.gif Което си е още един показател, че това е (малка) градска кола за всеки ден.
mapamop написа: 05 Юли 2025 17:44 Не знам дизеловият как е, но бензиновия на магистрала не е склонен да пази много тишина.
В сравнение с e-CVT-то на Яриса си е направо тих. Особено при скорости над 100 км/ч. :angel4:
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

Тинк

Мнение от Тинк » 21 Юли 2025 17:32

Колеги, някой пробвали е през Techstreem да деактивира LDA (Lane Departure Assist)? Дали въобще е възможно?
Досадно е при всяко стартиране на колата да бъзикам в менюто, за да го изключвам. mad.gif

Тинк

Мнение от Тинк » 21 Окт 2025 09:36

Yaris Cross на газ - и такова чудо вече видях. :)

Колата работи като такси в Полша. Таксиджийката която го кара ще ви разкаже повече (но само ако поназнайвате руски). :D

Hursa
Благодарил/а: 39 пъти
Получена  благодарност: 204 пъти

Мнение от Hursa » 21 Окт 2025 12:16

Защо да няма? Още повече за такси. От преди над 10 години тойота беше представила хибриди работещи само на газ, за съжаление само за вътрешния си пазар и само за таксита. Проблема е основно в "евросъюза" - въпреки крещящите си еко лозунги така и не разви газификацията, и за разлика от азиатските, че и американските пазари - предложенията на газови двигатели и дори двугоривни модели от производители са много ограничени. А явно има голям интерес - вижте, колко модела газови уредби се предлагат. Може би дачия ще компенсират с новите си газови двигатели с директно впръскване на пропан-бутан.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Тинк

Мнение от Тинк » 21 Окт 2025 13:07

Hursa написа: 21 Окт 2025 12:16 Защо да няма? Още повече за такси.
Ако изгледа клипа, изводът на таксиджийката е че икономията от гориво е незначителна. И това за такси дето минава по 250 км на ден. За обикновените граждани е още по-малка, защото 1. не минават толкова километри и 2. бутилката отнема значително пространство от скромния багажник. Като 3. мога да посоча повишената опасност от взрив при ПТП, което не е за подценяване. Ще се случи един път и ще изгориш жив, заклещен в колата докато чакаш да те изкарат.

Мен ме устройва и с тоя разход на бензин. :cheers: Да не говорим, че ако газовата нещо се развали, почват едни филми дето не искам да ги гледам. Да не говорим, че има годишен ГТП само за газовото. Да не говорим, че гаранцията на Яриса е 10 години и при слагане на АГУ гаранцията автоматично отпада, щото вече си разбъзикал двигателя. :)

Hursa

Мнение от Hursa » 21 Окт 2025 13:27

Съвсем не е необходимо да минавате "много километри" за да се изплати газовата уредба - у нас. В различните страни - ситуацията е различна и явно в много страни си заслужава. Но коментара ми бе за газови двигатели - те далеч не са така скъпи, тъй като са на базата на стандартните бензинови двигатели. Там горивната система е една, което също сваля цената. Няма преминаване от бензин към газ, не сумираш разходи, работи си само на газ. Няма и бутилка в багажника, а един резервоар - газовия. Но най-вече не е присадена и настроена, често от не особено голям спец, а от конструкторския екип разработил двг. Преминала фина настройка, при продължителни изпитания от експерти. Най-вече - самия двигател е оптимизиран да работи именно с това гориво. И поради всичко това е значително по-икономичен на газ. И вече, ако на такъв двигател се присади от някой си "бензинова горивна система" - може да се опасявате от изгаряне. smile.gif
► Виж съдържание

Аватар
LEXUS
Получена  благодарност: 13 пъти

Мнение от LEXUS » 24 Окт 2025 19:21

Hursa написа: 21 Окт 2025 12:16 Проблема е основно в "евросъюза" - въпреки крещящите си еко лозунги така и не разви газификацията, и за разлика от азиатските, че и американските пазари - предложенията на газови двигатели и дори двугоривни модели от производители са много ограничени. А явно има голям интерес - вижте, колко модела газови уредби се предлагат. Може би дачия ще компенсират с новите си газови двигатели с директно впръскване на пропан-бутан.
Не разбирам каква е вината на ЕС,че не се кара масово на газ, не зная дали е така , или не, но газта е най-евтиното гориво, оттам нататък пазарът решава и потребителя. ЕС единствено може да даде допълнителни стимули при покупка на кола на пропан-бутан. В Щатите съм убеден,че не се кара на газ. Това са изключения. в Европа и Дачия, и Шкода предлагат коли с газови уредби. Не зная корейците дали предлагат, защото те имат такива модели. Но примерно Тойота не предлага такива коли нито в САЩ,нито в ЕС. Предлага главно на латиноамериканския пазар и главно Бразилия.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Hursa

Мнение от Hursa » 24 Окт 2025 19:53

Почти не се предлагат автомобили с газови двигатели. Единиците, които се предлагат - са на метан, предимно с относително доста маломощни двг - поради това непривлекателни. Допълнително - мрежата на метанови станции е много по-слабо развита, както и обемните, сравнително тежки бутилки (за компресиран метан) налагат допълнителни ограничения при компактните и по-бюджетни модели в които се предлагат. Автомобилите с пропан-бутанови системи, които се предлагат най-вече до сега са двугоривни и също бюджетни маломощни модели. За да се проявят убедително предимствата (до колкото разбирам) на газовите двигатели - трябва да са "чисто газови" - това ги прави по-икономични, по-мощни от двугоривните. А и така - горивната система е една, което сваля цената, макар и с малко, съкращава много компоненти. За да се даде шанс да се конкурират с наложилите се бензинови и дизелови двигатели - трябва да се предлагат и в по-привлекателни модели (според мен). Но така ще са още един и то доста силен конкурент на ел автомобилите, които се опитват с директиви да наложат на европазара. Вижте "евроразпоредбите" R67, R115.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 399 пъти
Получена  благодарност: 433 пъти

Мнение от slowtraveler » 25 Окт 2025 00:49

Мнооого встрани от темата :whistle:
Ярис-крос си е обикновен автомобил и хората имат различни виждания... Познат си бе направил Тико 'бегачка' (че и ги късаше на драг пистите :) )...
Та защо да няма и Ярис-крос на газ (щом и Приуси има)... Лично аз полза не виждам (мъкнеш резервоар за бензин, голям акумулатор и към това добавяш и газова система, особено за мъничкия Ярис), ама това си е решение на собственика - щом така му харесва - да си я кара...
Офтопик
► Виж съдържание
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Тинк

Мнение от Тинк » 25 Окт 2025 11:01

Hursa написа: 24 Окт 2025 19:53 За да се проявят убедително предимствата (до колкото разбирам) на газовите двигатели - трябва да са "чисто газови" - това ги прави по-икономични, по-мощни от двугоривните. А и така - горивната система е една, което сваля цената, макар и с малко, съкращава много компоненти. За да се даде шанс да се конкурират с наложилите се бензинови и дизелови двигатели - трябва да се предлагат и в по-привлекателни модели (според мен).
Аз нямам нищо против една Королка само на газ. Веднага я сменям за Яриса. punk.gif
Но наистина натъпкването на 3 горивни системи в една кола (освен за таксиметрови услуги) не ми се вижда удачно.
Мисля, че ЕС не е лошо да помисли по-сериозно за тия коли с директно впръскване на газ. Нали се борим за екология?
Газови станции има достатъчно. И клиенти ще се намерят, ако тия системи са достатъчно надеждни.
Само един сериозен проблем виждам с тях засега - как ще паркират в подземния паркинг на МОЛа? :)

Hursa

Мнение от Hursa » 25 Окт 2025 11:40

► Виж съдържание

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 827 пъти
Получена  благодарност: 312 пъти

Мнение от WoLF » 25 Окт 2025 18:01

Тинк написа: 25 Окт 2025 11:01как ще паркират в подземния паркинг на МОЛа? :)
Скоро може да забранят и на електрички да спират в подземния паркинг на МОЛ-а, зависи колко слушкат батерийките.... :whistle:
ИзображениеИзображениеИзображение

Публикувай отговор