Комплект за поправка на гуми (за/против резервна гума)

Публикувай отговор
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 338 пъти
Получена  благодарност: 367 пъти

Мнение от slowtraveler » 07 Май 2025 19:42

Страничният борд се къса при шофьорска грешка (да, успях да срежа протектора на страничният борд на гума 265/50/20" с около 0.1км/ч на една бензиностанция (не успя да се спука, та така пътувах до София и обратно до Варна докато сменя гумата - ако бях я сменил с патерицата дали това би помогнало? :) ) Разбира се, че срязана гума няма да бъде 'оправена' със спрея, но това е толкова рядък случай - едва ли си носиш например резервен фар, защото може да изхвърчи някой камък и да го строши (да, това ми се е случвало в практиката)... Това имам предвид - за различните хора 'драмите' са различни..
Някои хора въобще не са адаптивни, и смятат, че щом те са решили в 20:21ч трябва да пристигнат точно с този автомобил точно до еди каква си дестинация, е огромна драма да адаптират плановете си според реалната обстановка... Не знам - още като учехме за шофьори на времето ни учеха никога да не планираме време на пристигане... След това при самолетите отново учихме Човешки фактор, където такова поведение се смята за опасно, защото поради целеустременост, е възможно да допуснеш грешки, да поемеш по-висок риск и т.н. и т.н....
Та и тук - 'били луди тези дето разчитали само на комплекта за ремонт'... Ами много са си добре хората - просто са се убедили от практиката си, че преимуществата на това решение са по-големи, и смятат, че недостатъците на 'патерицата' са прекалено големи спрямо незначителната вероятност да не може да ти помогне спрея..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

mirott
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 22 пъти

Мнение от mirott » 07 Май 2025 20:39

slowtraveler написа: 07 Май 2025 17:42 решаваш моментално проблема с алтернативен транспорт
Тук няма шанс. Специализиран транспорт. Те резервни акумулатори си карат, камоли резервни гуми...имат по 3 tooth.gif
Всеки си знае. Аз без резервна гума не карам. Патил съм. Сигурно много км карам и риска е голям, нз...

mirott

Мнение от mirott » 07 Май 2025 20:49

slowtraveler написа: 07 Май 2025 19:42 но това е толкова рядък случай
Покарай в дъжд Монтана-Вършец през Сумер, миналата седмица само бяха 8 там редките случаи. Гумаджията не може да им смогне...
slowtraveler написа: 07 Май 2025 19:42 едва ли си носиш например резервен фар
С 1 фар можеш да се прибереш, на 3 гуми не.
slowtraveler написа: 07 Май 2025 19:42 да адаптират плановете си
Ако мога да предотвратя висене незнайно кога незнайно къде и колко време спрямо това за 15 мин да сложа здрава гума и да продължа, брой ме и мене към неадаптивнире tooth.gif
просто са се убедили от практиката си
[/quote]
Именно, практиката показва при такива като мен необходимостта на резервна гума.

И в края на краищата човека пита каква, а не дали му трябва резервна гума, нали така? И на мен не ми трябва дробилка за клони, защото си ги ползвам за други цели, живея в гората и т.н., ама не убеждавам никой, че е безполезна вещ...успокойте се малко bow.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 07 Май 2025 22:12

Едва ли някой тук говори за специализиран транспорт.. Говорим и споделяме мисли за що годе стандартни леки автомобили при нашата експлоатация (щото има и други експлоатации - снощи приятел се похвали, че последните му гуми издържали на новата му кола по-малко от 5х.км - на Лексъса поне ги докарваше до 15-20х.км докато станат пълни галошки :) ) ...
Средната на година тук е около 20х.км (аз лично съм достигал 60х.км/г - не знам малко или много е, но напоследък се държи около 20х.км)...

Патерицата не е 'здрава гума'... А е голям компромис, ограничен по скорост, товароносимост, параметри, начин на използване (да не настъпваш препятствия - дупките смятат ли се за такива?, никога да не се използва за продължително пътуване и т.н. и т.н.) .... Интересно, че не позволяват и измиване на колата на автоматична автомивка ако си с такава гума.. Т.е. се използва единствено за да стигнеш до гумаджията или до сервиз. Ами при нашите дистанции какъв е проблемът да достигнеш (или да ти докарат, или да отидеш до гумаджията с колелото с такси) и т.н. и т.н..)?
Да, смятам, че носенето на патерица е ненужно ПРИ НАШИТЕ УСЛОВИЯ и се опитвам да информирам колегите за преимуществата и недостатъците така, че да могат да вземат информирано решение... Имал съм коли и с патерици, и с пълноразмерни гуми (на времето), и с комплект за ремонт.. Комплектът за ремонт така и не съм го ползвал за толкова години, въпреки, че по спомен пуках гума в някакво желязо (въпросът се реши с донапомпване и оставяне пред гумаджията).. Срязан борд твърдо не е нещо често срещано...
Дали можеш да се прибереш с един фар или с три гуми - ами тук нямаш НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ да се прибереш и при двата случая.. Като скъса гумата съпругата имаше доста опции - да извика служебен автомобил, с който заминаваха на командировка да я вземе от мястото, или да извика такси, или да ме извика мен и т.н. и т.н...
► Виж съдържание

mirott

Мнение от mirott » 07 Май 2025 23:22

През цялото време разбирам, че говориш от твоята "камбанария", което е и логично. От моята, и на колеги, които са патили се вижда друго. Не ми се спори. Върни се на 2 страница преди 10 години съм писал в тази тема.
Резервна гума според мен трябва да е в задължителното оборудване, а не да пестят и от това...или викаш по моята логика електричките да не би да имат резервни батерии или генератор в багажника tooth.gif
Въпрос на гледна точка :whistle:

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 08 Май 2025 08:31

mirott написа: 07 Май 2025 23:22 Въпрос на гледна точка
Да, условията с годините се променят и някои неща стават по-нужни, а други - по-ненужни... Колко от колегите имат в колите си или са виждали лепенки за вулканизиране на вътрешна гума? Или са палили такава на пътя? Колко от тях са демонтирали гума? (по спомен на времето щангата бе задължително оборудване на автомобила)... След това се появиха 'гъбките' и шнуровете за бърз ремонт на безкамерни гуми, ама сега и те 'отпаднаха' както щангите :)
С 'урбанизирането' на света нуждата от доста неща отпадат - та ти си постоянно 'в контролирана среда'...
За електричеките - не знам, но на времето си носихме резервно динамо и комплект реле-регулатор за тока и напрежението на динамото, резевно чукче и наковалня, и доста други дреболии, чиито присъствие в колата от сегашна гледна точка би било повод за психиатрично изследване tooth.gif tooth.gif
И да - на пътя на времето сме сменяли и динамо, и сме правили центровка, та дори сме цепили двигател от скоростна кутия... (баща ми по пътя си е правил на струг нов вал за дистрибутора)... Ама колко са хората, които имат физическата сила, знания, инструменти, за да се справят сами?
И има ли въобще смисъл от това усилие, когато алтернативите са доста по-приемливи - дори без да се напънеш или изцапаш (който дори да не е сменял гума, а да е слагал само вериги в снежно-кално време - знае :) ) -например да извикаш такси, приятел, 'дистанционен сервиз', евакуатор през застрахователя и т.н.? Прибави към това хора с визически или медицински проблеми, някои жени, някои мъже, които не могат да вдигат такива тежести (или пък ги е страх да счупят маникюра или изцапат Арманито) - и нещата логично се изместват към алтернативните решения tooth.gif :cheers:

mirott

Мнение от mirott » 08 Май 2025 09:34

И пак стигаме до там- на мен дробилка за клони не ми трябва...

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 08 Май 2025 09:50

Ами темата е с цел колегите да вземат информирано решение трябва ли им гума (дробилка :) ) или не, като даде тема за размисъл по конкретните критични точки (плюсове/минуси)...
Дали конкретно на теб / мен ни трябва - едва ли някого го интересува :whistle:

mirott

Мнение от mirott » 08 Май 2025 13:09

Точно. Затова и човека пита какъв размер е правилният защото е преценил, че му трябва. Решението си го е взел. Както и аз, и ти. :thumbsup:

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 62 пъти

Мнение от zorbata » 08 Май 2025 18:40

slowtraveler написа: 08 Май 2025 09:50 Ами темата е с цел колегите да вземат информирано решение трябва ли им гума
ДА - но това не значи, че трябва да изпишем Н броя постове с теза че само моето/твоето е меродавно.
Мисля, че всеки си има глава на раменете и от изписаното до тук може да прецени какво решение да вземе за себе си.
caryЦар

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 08 Май 2025 21:24

zorbata написа: 08 Май 2025 18:40 ДА - но това не значи, че трябва да изпишем Н броя постове с теза че само моето/твоето е меродавно.
Явно неправилно тълкуваш диалога :whistle: Коментарите са с теза, че НЕ САМО 'твоето е меродавно', а колегата трябва да осмисли и възможно най-пълно алтернативата и рисковете/недостатъците от даденият избор..... Вие с парашут ли се качвате в гражданските самолети? Или без, защото рискът е приемливо малък (и въпреки, че с автомобила имаш хиляда варианта за безопасно продължение, а при самолета не е така)?
Относно вземането на решение - никога ли не Ви се е случвало да променяте решението си при постъпване на нова информация или поглеждане към проблем от нов ъгъл? tooth.gif Или предпочитате да не чувате различна гледна точка за да не се разубедите и да се наложи да промените решението си? tooth.gif

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 62 пъти

Мнение от zorbata » 09 Май 2025 17:52

slowtraveler написа: 08 Май 2025 21:24 а колегата трябва да осмисли и възможно най-пълно алтернативата
Айде сега да не разтягаме локуми със самолети и тем подобни!
Избора е елементарен - резервна гума - ДА или НЕ. Не е висша математика, а нещо доста по-елементарно.
А и както е казал колегата по горе - въпроса е за размера, а не дали му трябва или не.
caryЦар

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 691 пъти
Получена  благодарност: 272 пъти

Мнение от WoLF » 09 Май 2025 19:05

Моето дърво за решение е следното:
Имам ли място за резервна гума?
-Да - взимам си винаги;
-Не - могат ли да ми помогнат бързо?
-Да - ме ми трябва да заема място;
-Не - пак си взимам, въпреки че ми намалява полезния товар.

Размера също се проверява лесно - трябва по общ диаметър гумата да няма голямо (ако може никакво) отклонение с останалите гуми на колата. Няма значение диаметъра на джантата (стига да пасва на колата)...
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 09 Май 2025 23:55

zorbata написа: 09 Май 2025 17:52 Избора е елементарен
Съвсем не е толкова елементарен... И точно това е причината за диалога...
Защото за някои ДА е съвсем правилното решение, а за други - съвсем неправилното :thumbsup:
Това е и причината да се налага да се обясняват плюсовете и минусите.. Въпреки твърдението ми, че в нашите условия резервната гума е съвсем ненужна вещ, в други условия в други краища на света съм търсил да си закупя ВТОРА резервна гума за всеки случай.. Условията на експлоатация могат да променят правилното решение..
Странно, че някои хора не го разбират... ohmy.gif
Изображение

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 691 пъти
Получена  благодарност: 272 пъти

Мнение от WoLF » 10 Май 2025 10:16

Точно така е - на личните си автомобили ЕДИН път не ми се е наложило да сменям гума за десетки години. Дали начина на експлоатация, дали маршрутите, дали качествата на гумите, дали късмет. На служебните сменям по една гума на 2 години tooth.gif
ИзображениеИзображениеИзображение

Публикувай отговор