Софтуер за диагностика на Toyota
-
- Автомобил: Тойота,Митсубиши,Нисан,Лексус
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 105 пъти
Възможно е любезни джамбази да са заличили флаговете за грешки, но на тойота не е толкова лесно. Поне преди не беше, защото адресите не бяха публично достъпни. Точно затова за денсо се ползваше powerbox или тем подобни с цел увеличаване на мощността. Директна манипулация можеха да правят много малко хора в световен мащаб. Но все пак минаха години нещата може да са други вече. Т.е накратко да възможно е да са ви заличили флаговете. Теста е елементарен откачете дебитомера и запалете колата, ако флаговете ги няма , няма да ви светне чека ;)
-
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 343 пъти
- Получена благодарност: 92 пъти
Ако колата се държи нормално вече, аз не бих ровил повече!
Когато се пови проблем - тогава на компетентен сервиз!
@vfr800,
От чисто любопитство само искам да питам нещо във връзка с флаговете.
С какво толкова са по-сложни или се различават блоковете на Toyota (Denso) от тези на другите производители?
Знам, че от 2017 ECU на дизелите на Volvo (неизвестно защо DENSO) се "заключват".
С KESS и подобни могат да се разкодират, като след това спокойно и се препрограмират.
Когато се пови проблем - тогава на компетентен сервиз!
@vfr800,
От чисто любопитство само искам да питам нещо във връзка с флаговете.
С какво толкова са по-сложни или се различават блоковете на Toyota (Denso) от тези на другите производители?
Знам, че от 2017 ECU на дизелите на Volvo (неизвестно защо DENSO) се "заключват".
С KESS и подобни могат да се разкодират, като след това спокойно и се препрограмират.
-
Не е проблем да изтеглиш съдържанието, проблем е , че то е в 16тичен вид. Имаш адреси и в тях някакви 16тични стойности. Тези стойности не означават нищо, ако не си наясно , от кой до кой адрес за какво се ползва. Трябва да се инвестира доста ресурс , за да се установи кой адрес за какво е или да имаш вътрешна информация със съответните DataMonitoringSystem files познати още като DAMOS. Denso си ги пазят и вътрешна информация за техните ECUта никога не е излизала, за европейските има доста. Съответно това е и една от причините да е доста по-лесно да се модифицират. Отделно на Bosch ECUтата се ползват в много повече автомобили и съответно е по-логично да се инвестира ресурс за reverse engineer-инг в тях, а не в Denso. Доколкото съм запознат руснаците имат най-много информация относно модификацията на Denso ECU-та. Отделно модификациите са свързани най-вече със силовия тунинг, а както знаем немските марки залагат повече на спортните модели, японците вече не инвестират в тази посока. Иначе всички ECUта са заключени от години просто се променят защитите. Криптират се последните години, но то е симетрично криптиране и съответно не може да е много тежко, защото ще изисква много ресурс за декриптиране при работа, а както знаем в автомобилите се слага възможно най-евтиното, т.е чиповете не са особено производители, често много от тях дори се овърклокват и се слага допълнително охлаждане , защото в някакъв момент става ясно , че ресурса е недостатъчен и трябват бързи и евтини решения на проблема 

-
Благодаря за подробното обяснение!
Имах предвид модифицирането в смисъл правилното премахване на всякакви екологични глупости. Което пак опира до DAMOS.
Аз следя един латвийски канал, който все още не е станал "демократичен":
https://mods.lv/ru/
Имам предвид, че собственикът му продължава да го води на руски.
https://www.youtube.com/@MODSServiceandCHIPTUNING
За разлика от няколко украински канала за диагностика и авто електроника, които демонстративно преминаха на непонятен за мен език.
Най-много ме е яд на този, защото имаше доста стойностни и обучаващи видеа:
https://www.youtube.com/@EugeneIrimia
Имах предвид модифицирането в смисъл правилното премахване на всякакви екологични глупости. Което пак опира до DAMOS.
Аз следя един латвийски канал, който все още не е станал "демократичен":
https://mods.lv/ru/
Имам предвид, че собственикът му продължава да го води на руски.
https://www.youtube.com/@MODSServiceandCHIPTUNING
За разлика от няколко украински канала за диагностика и авто електроника, които демонстративно преминаха на непонятен за мен език.
Най-много ме е яд на този, защото имаше доста стойностни и обучаващи видеа:
https://www.youtube.com/@EugeneIrimia
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 582 пъти
gena_bs, това какво общ има с Техстрийма от 3-4 мнения насам?
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
-
Изтрий ги, ако смяташ, че нямат връзка с темата!
Общото е, че Tech и останалото са диагностични интерфейси за автомобили.
Общото е, че Tech и останалото са диагностични интерфейси за автомобили.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 338 пъти
- Получена благодарност: 367 пъти
Софтуерите (със съответния хардуер) с които може да се 'пипа' Тойота съвсем не са единствено Техстрийм...
Да, факт е, че Техстрим е специализираният за Тойота и е лесен за работа от масовите сервизни техници...
Но това не значи, че с друг хардуер/софтуер не можеш да постигнеш подобни или същите резултати... А за 'по-дълбоко' ровене в картите и фирмуера Техстрийм май не става
Така, че не виждам нищо странно в това да се обсъжда и друг софтуер в темата... Защото вариантите са много и резултата зависи от много фактори...
Например 'ъпдейтнат' Launch Diag( 'ъпдейтнат' до PRO заради когото си пазя един стар таблет, защото софтуера спря да работи на по-новите андроиди на телефона) се справяше прекрасно с настройката на клапата за рециркулация на климатика на РАВ-ката
В същият момент оригинален Launch, на който му преинсталирах софтуера преди седмица (китайците реагираха много бързо да възстановят име/парола за съответния акаунт) не искаше да чете новичък евтин Фиат.... Включих го към Нисана - ами оригиналния Launch се представяше по-зле от кракнатия (въпреки, че оригиналния имаше доста по-нови ъпдейти)...
mapamop, знаеш, че в IT сферата всичко зависи от версийки, компановки и т.н. и т.н. - бъди по-снизходителен

Да, факт е, че Техстрим е специализираният за Тойота и е лесен за работа от масовите сервизни техници...
Но това не значи, че с друг хардуер/софтуер не можеш да постигнеш подобни или същите резултати... А за 'по-дълбоко' ровене в картите и фирмуера Техстрийм май не става

Така, че не виждам нищо странно в това да се обсъжда и друг софтуер в темата... Защото вариантите са много и резултата зависи от много фактори...
Например 'ъпдейтнат' Launch Diag( 'ъпдейтнат' до PRO заради когото си пазя един стар таблет, защото софтуера спря да работи на по-новите андроиди на телефона) се справяше прекрасно с настройката на клапата за рециркулация на климатика на РАВ-ката

mapamop, знаеш, че в IT сферата всичко зависи от версийки, компановки и т.н. и т.н. - бъди по-снизходителен

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
Ползва се основно затова при дизеловите автомобили и като бонус към "чипа"