Toyota Rav4 XA40 липсващ навигационен модул

Kolev_Rav4
Автомобил: Rav4 XA40
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 4 пъти

Мнение от Kolev_Rav4 » 15 Мар 2025 07:46

Здравейте, съфорумници! bow.gif
От седмица съм собственик на Toyota Rav4 (XA40) 2.0 d4d 143 к.с. 2017 година.
Количката за момента е страхотна, но за жалост се сблъсках с 2 неща, които са проблем (поне за мен). Силно се надявам някой да успее да ме насочи какво да правя за да стигна до решението им. unsure.gif

- Първият проблем е навигацията. На самата мултимедия имам бутон NAV, но при натискането му, ми излиза съобщение "Navigation is not available on your system" със заглавие "Function not available". От менюто за системна информация виждам, че софтуерната ми версия е (0101AB), и на самия панел на мултимедията, точно под дисплея пише (510108) - ще прикача 2 снимки.
Предложиха ми варианд да сложа някакъв модул за CarPlay и AndroidAuto - така и направих. Но уви и там проблем, при свързването (от техник) уж всичко ОК, обясняваше ми стъпка по стъпка, но след монтажа - влизам в A/V и единственото което виждам е черен екран. Когато включа на задна предавка се появява менюто което очаквам, но е с много лошо качество (един вид модула ми замества камерата за заден ход).
Някой дали е запознат какво може да се направи за да активирам AndroidAuto или поне да си сложа някакви карти на тази мултимедия, тъй като не съм особено голям фен на китайските мултимедии... :help:

- Вторият проблем се поражда от това, че пътувам много често на дълги разстояния и съм свикнал с круиз контрола. За жалост когато го включа и дам лостчето надолу за да задам скоростта която да се поддържа - след няколко секунди се изключва сам. Има случаи в които не се изключва, но това съм забелязал, че е единствено когато съм на перфектно равен път (без изкачвания и спускания).
Дали има решение за това - как може да се направи да не се изключва? Или поне ако не е нормално - на къде да се насоча? unsure.gif

Благодаря предварително на всички отзовали се! bow.gif
Съобщение NAV
Съобщение NAV
Screenshot_20250315_072648_Gallery.jpg (452.81 KiB) Преглеждано 11283 пъти
Софтуерна версия
Софтуерна версия
Screenshot_20250315_072707_Gallery.jpg (502.88 KiB) Преглеждано 11283 пъти

Аватар
biro
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 121 пъти

Мнение от biro » 15 Мар 2025 11:02

За навигацията ти трябва модул. Скъпи са, а и после ще трябва да си купиш карта. Тя пък може да е прекалено стара, за да може да я ползваш смислено. По‐лесно да си гледаш нави на телефона.
Круиза се изключва при натискане на спирачка или съединител и е възможно да имаш дефект в механизма на педалите.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Kolev_Rav4

Мнение от Kolev_Rav4 » 17 Мар 2025 08:06

biro написа: 15 Мар 2025 11:02 За навигацията ти трябва модул. Скъпи са, а и после ще трябва да си купиш карта. Тя пък може да е прекалено стара, за да може да я ползваш смислено. По‐лесно да си гледаш нави на телефона.
Круиза се изключва при натискане на спирачка или съединител и е възможно да имаш дефект в механизма на педалите.
Привет,
Относно круиза, не е от педалите (поне така мисля). Ако натисна съединител или спирачка, евентуално и двете заедно - изключва само зададената скорост, но зеления индикатор на таблото си остава. При проблема за който говоря - директно изчезва круиза, все едно съм натиснал бутончето на ръчката за изключване (зелената индикация на таблото изчезва).

xpp1969
Автомобил: RAV4
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от xpp1969 » 21 Мар 2025 08:51

Здравей колега!
И аз имах същия проблем с нави, колата съм си я купил обаче с такова оборудване и си знаех, че няма модул. С въпросния модул нещата бяха несърезмеримо скъпи, а когато купуваш нов автомобил и се налага да даваш много пари(които взимаш на кредит), си склонен на компромиси. Както и да е, след 7 години започна да ме дразни липсата на навигация и постоянните прикрепени телефони на барчето, отклоняване на вниманието от пътя и куп още неприятности. Огледах се за онези андроидни шашми, ама всички из западните форуми реват я от проблем със задна камера, я от радиото, което жужи като транзисторче на батерии и не става и чеп за зеле от него, и от какво ли още не. Реших, че не е вариант. Огледах се из моргите и си купих целия блок от един катастрофирал хибрид, една година по-нов от моя. Сложих го и всичко си тръгна.Оказа се, че трябва GPS антена, но на моята равка бяха сложили такава на таблото, кабела с буксата го бяха омотали с теса за снопа. Явно е по-изгодно да сложат антенката, защото е завряна под таблото и ако трябва да се слага навигация допълнително като екстра, ще е голям чанч за сервизните техници да я монтират, поне аз така си го обяснявам. Голям кеф, но след първоначалната еуфория установих, че радиото не може да се намалява и усилва от никъде.Не работят и бутоните на волана. Просто си свири на едно ниво и толкова. Забравих да спомена, че блока с нави модула, който купих е JBL 510111. Тоест, най-високия клас който им слагат, а моя е обикновен, 510108 (като твоя). Извадих пак блока, слава богу, не бях сглобил всичко. Развих самата кутийка на GPS-а, тя е завита отгоре върху целия модул, а той иначе като габарити и отвори е едно към едно като оригиналният ми. Клопнах го на моя блок и го монтирах. Тръгна си, само че се наложи да го преинсталирам с една флашка (нямаше българска карта), новият ми модул има поддръжка до 2022 година и си дръпнах картите от тойота глобал без да ги плащам, само вкарах кода, който излиза на дисплея на "новия" ми стар екран на блока. Тръгна си, ходя по европа с нея и ме води доста точно, бързо опреснява, никога не забива и след ъпдейта на малкия ми екран се появи компас. Има и някои други нови гъдели, защото се опресни целия фърм на блока, сега съм с версия 6.18.0WH.
Единственият сериозен проблем е, че като запаля и логото на тойота стои към 10 секунди и радиото не мога и да го пускам през това време и камерата за задно виждане не работи, на екрана е само логото.После докато се сдвои телефона и си качи контактите минавам 1 километър. Аз го отдавам на стария блок, на който сигурно паметта е по-малко, но никъде не успях да намеря инфо за параметрите на различните модули. На този, който ми остана има една платка с памети и слот с SD карта 4GB.Всъщност, вътре са три платки - едната е дънна, с усилвател и букси отзад за всичко, една на гърба на тъчскрийна и една монтирана на слот и с лентов кабел(на нея са чиповете с памет и слота с картата). Чудя се дали в нея не е заложен проблема с лагването, защото бих могъл да я сменя с тази на сегашния модул, ама все не остава време да направя този фокус.А и не съм сигурен дали ще се сработи с другите две, може да има някаква разлика и в чиповете по дъното.Колкото до твоя казус, нов модул не ти препоръчвам да си купуваш, карта от тойота с инсталиране е 550лв. А и за самия модул не се знае колко ще те обръснат. Успех!

Kolev_Rav4

Мнение от Kolev_Rav4 » 26 Мар 2025 08:20

xpp1969, и аз реших да се позабавлявам и потърсих. В крайна сметка намерих модул от тотализирана кола в една автоморга (момчетата там ми предложиха даже да ми го монтират), но уви, след монтажа не тръгна (така и не го купих, само си платих за монтаж/демонтаж). След това реших да взема още един AndroidAuto модул (от AliExpress), колкото да проверя дали не съм получил дефектна бройка предния път, а и все пак искам да използвам Waze. Оказа се, че не работи на Rav4 XA40 с ръчни скорости. За всеки случай пробвах и двата модула на същата Rav4 с автоматични скорости и нямаше никакъв проблем. Та сега се принудих да поръчам така мразената от мен Android мултимедия (отново от AliExpress) и се спрях на Junsun (тъй като съм купувал доста зарядни станции от тях за другата ми кола и съм доволен от тях като търговци и качество). Спрях се на модела им с 8GB RAM и 256GB вградена памет и сега го чакам да пристигне. Ако не ми хареса - ще си върна оригиналната мултимедия и ще бъда принуден да чакам да изскочи някоя такава Toyota на части за да взема само навигационния модул (ако не е на космическа цена).

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 159 пъти
Получена  благодарност: 575 пъти

Мнение от mapamop » 26 Мар 2025 09:24

Основните проблеми на китайските радиа с Андроид са че прегряват - без значение на марка и модел на процесора. Не им слагат никакво охлаждане и си греят жестоко, особено като е пусната навигация и Интернет.
Звука на второ поредно радио го коригирах като смених интегралата за крайния усилвател от TDA7851L със Pioneer PA2030A, и входния кондензатор 16V/4800uF със такъв за Аудио усилватели 16v/10000uF.
Тихият звук от навигацията, радиото, аудио входове и т.н. се коригира през factory settings. Не съм се заиграл още със ужасно тихите нива на вътрешният и външен микрофони. Xtrons ми препоръчаха да ползвам външен и да разкача вътрешния. Уловката е че вътрешния микрофон минава през 2 платки и три лентови кабела и тези връзки му намаляват нивото на сигнала, и добавят големи количества шум. Вдигането на нивото на микрофона от factory settings менюто има някакъв ефект, но при нива от над 9/12 (по спомен) вече шума се чува отсреща и пращенето заглушава гласа ви.
Каквото и да си купите, производителите на дъната са примерно 3-4 до 5, производителите на SoC ("процесорите", процесорните модули) са 1 или 2. Всичките са със Андроид на базата на този на HCT. Т.е. нямате много полезни ходове на софтуерно ниво. В общи линии китайците които имат сериозен отдел за подръжка, от комуникацията ми с тях са Witson, Dasaita, Xtrons, Joying, Junsun, Podofo те са и основните производители/асемблатори със R&D отдели. Всичко останало е ребрандирана сглобка от части на тези марки във произволна смесица. Всичко по-горе важи за официалните им страници/магазини, Алиекспрес, Амазон, иБей и каквото още ви хрумне.

Камерите на тези автомобили които сте цитирали мисля да са през CAN и по-скоро се насочете към CAN декодерната част - или на вградения CAN модул или на външия такъв - иска си писане с китайците, или експерименти. Но да замените Junsun примерно със Xtrons, едва ли ще доведе до някакви брутални резултати. Голямата маса Android модули които ползват само дисплея на радиото са произведени, и са със чипсети на Qualcomm са произведени от Doro на хардуерно ниво. Отгоре върху тях вече си е Android-a от HCT. За тези със процесори на Mediatek, Unisoc, Realtek,RockChip не мога да кажа кой е производителя. Генерално устроийство с процесор на Realtek е желателно да се избягва - самите Realtek са зле със софтуерната част, и не се вживяват много да си коригират бъговете, както и на хардуерно ниво са им куци процесорите.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.

Аватар
Stivans
Автомобил: Toyota RAV4/XA40/2,5/2AR-FE
Благодарил/а: 73 пъти
Получена  благодарност: 36 пъти

Мнение от Stivans » 26 Мар 2025 12:25

mapamop, Основните проблеми на китайските радиа с Андроид са че прегряват - без значение на марка и модел на процесора. Не им слагат никакво охлаждане и си греят жестоко, особено като е пусната навигация и Интернет.
Хубаво и евтино рядко се съвместяват. Няма как да купиш нещо за 50 $ и да чакаш чудеса от него. Аз вече 2 години съм със Vtopek TS10/Octa-UIS7862 (8-ядрен 2*A75+6*A55)/6GB RAM/128GB. Звука от навигацията е много силен. Има настройка кое приложение да има приоритет на звука и с каква сила да бъде, като заглушава другите звуци.Има си вградено допълнително охлаждане, не ми забива и няма нито един от изброените по-горе проблеми. Работя всички функции на волана, задната камера, GPS, Bluetoth, климатроник,има 4G и SIM карта към А1. Има си допълнително външен CAN модул около 16$. Ако някой се чуди какво да купи , това е модела. Преди 2 годни струваше 563лв, сега е около 400лв.
Прикачени файлове
Екранна снимка 2025-03-26 121956.jpg
Екранна снимка 2025-03-26 121956.jpg (151.83 KiB) Преглеждано 8155 пъти
IMG_20230316_132318.jpg
IMG_20230316_132318.jpg (1.29 MiB) Преглеждано 8129 пъти
20230511_CPU.jpg
20230511_CPU.jpg (1.49 MiB) Преглеждано 8123 пъти
Последно промяна от Stivans на 26 Мар 2025 12:55, променено общо 1 път.
Toyota RAV4/XA40 Facelift -2018/2,5/2AR-FE

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 26 Мар 2025 12:54

Stivans написа: 26 Мар 2025 12:25 Няма как да купиш нещо за 50 $ и да чакаш чудеса от него
По-горното го пиша след общо 4 години със клонинг на Witson PX6/4GB RAM/64 флаш, и в момента съм със монтиран Xtrons TIQ722P (Qualcomm 655/8GB RAM/256 Flash) - първото беше около 700 лева, второто беше около 800. Ако на това му кажеш "евтино", не знам на 300 левовите боклуци какво им слагаш като епитет. Факт е че можеше и да не ги пипам, и да свикна с дразнещите им черти. Имам приятел с монтирано радио някаква китайска "марка" със Unisoc със 2GB RAM, и там процесора като му погледнеш температурите си се подгрява прилично до 70-80 градуса без особен товар. Xtrons-a след намесата ми се върти на около 40-50 градуса целогодишно, ако много го напрегна стига до 60 градуса. Беше с Андроид 12, вече е с 13 - просто си писах малко със подръжката и си имам електрическата схема на дъното и радиото, схемата на процесорния модул, 2 ъпдейта на MCU фърмуера и 6 ъпдейта на Андроид-а. Т.е. имам всичко нужно за пълно възстановяване от brick.

За охлаждането сме ги дъвкали идеите:
viewtopic.php?t=39443
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--

Аватар
Stivans

Мнение от Stivans » 26 Мар 2025 13:07

mapamop, не съм имал предвид твоите устройства, а тези които купуат евтинии и очакват чудеса от тях. Нямам твоя опит и знания за тази електроника, но нещата се подобряват, и мисля че има и добри попадения от китайците. Температурите не съм ги гледал, тъй като досвга не съм имал проблеми, но съм инсталирал една "Аида" и при първа възмажност ще ги прегледам.
Последно промяна от Stivans на 26 Мар 2025 13:26, променено общо 1 път.

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 26 Мар 2025 13:18

Stivans написа: 26 Мар 2025 13:07"Аида"
CPU-Z for Android също върши много добра работа. Написах го специфично как се намира в Play Store.
--

Kolev_Rav4

Мнение от Kolev_Rav4 » 26 Мар 2025 13:51

486218798_1167897228045708_6263850282574504540_n.jpg
486218798_1167897228045708_6263850282574504540_n.jpg (253.93 KiB) Преглеждано 8059 пъти
Току що пристигна. Предстои монтаж и тестове. Има си CAN модул, вграден вентилатор (който китаеца ми обясни, че може да се контролира от приложение) и допълнителни антени.
Колкото до другата част - не е $50 и се надявам да е ставнително добра.
image (2).jpg
image (2).jpg (99.71 KiB) Преглеждано 8059 пъти

Аватар
Stivans

Мнение от Stivans » 26 Мар 2025 13:56

Kolev_Rav4, както се казва "Доволен ще останеш" :D . Имах преди години огледало с видеорегистратор на Junsun.Марката е добра. Ако му сложиш и една SIM карта за данни ще стане супер. Ако имаш задна камера има едни настойки за ситемата за възпроизвеждане на картината. Аз достра си поиграх докато го намеря и уцеля точната настойка. Отначало ми изкарваше едни раето и черно бели точки, но лед правилната настойка катрината е идеална, дори и нощем.

Kolev_Rav4

Мнение от Kolev_Rav4 » 27 Мар 2025 08:15

Всичко е монтирано. Китайците ми дадоха кода за настройките на CAN модула и всичко тръгна (управление от волана, камера за задно виждане). Даже е интересно, че показва налягането във всяка една гума и управлението на климатроника. Купих код и за активация Junsun Security и сега мога да следя в реално време къде се намира автомобила. Като минус бих казал, че за момента единствено микрофона е с по-ниско качество от оригиналния (предложиха ми да купя допълнителен, но за момента ще се въздържа). Не го очаквах, но съм приятно изненадан.

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 27 Мар 2025 08:43

Kolev_Rav4 написа: 27 Мар 2025 08:15 единствено микрофона е с по-ниско качество от оригиналния (предложиха ми да купя допълнителен, но за момента ще се въздържа). Не го очаквах, но съм приятно изненадан.
mapamop написа: 26 Мар 2025 09:24 Не съм се заиграл още със ужасно тихите нива на вътрешният и външен микрофони. Xtrons ми препоръчаха да ползвам външен и да разкача вътрешния. Уловката е че вътрешния микрофон минава през 2 платки и три лентови кабела и тези връзки му намаляват нивото на сигнала, и добавят големи количества шум. Вдигането на нивото на микрофона от factory settings менюто има някакъв ефект, но при нива от над 9/12 (по спомен) вече шума се чува отсреща и пращенето заглушава гласа ви.
Пробвай да си поиграеш с настройките във factory settings. Паролата я има навсякъде из Интернет. Не го написах случайно - и мен не дразни. Имам 8 микрофона включително такъв и от Podofo в гаража. Пробвах и да присадя електретен микрофонен модул от лаптоп, както и да му пусна коаксиален кабел с оплетка. Ефекта е ... че съм изхарчил едни пари. Като ми остане време от другите магарии на легена ще сменя лентовите кабели вътре с максимално къси, и ако не стане ще си сложа усилвател на микрофона.
--

Аватар
Stivans

Мнение от Stivans » 27 Мар 2025 11:54

Kolev_Rav4, с мултимедията ми изпратиха този микрофон. Чува се прилично.
Допълнителен външен микрофон, използван за избор на аудиосистемата Boss в слушалките на таблото, с вграден Bluetooth и 3,5 mm вход за микрофон. Микрофонът може да се използва заедно с външен Bluetooth интерфейсен модул. Този 3,5 мм външен микрофон за кола ще ви осигури по-добро представяне в шумна среда.
Материал: PVC
Цвят: Черен
Размер: Дължина на линията приблизително 3 м
mapamop, Ето и температутата на моето устройство.
Прикачени файлове
Екранна снимка 2025-03-27 115008.jpg
Екранна снимка 2025-03-27 115008.jpg (84.88 KiB) Преглеждано 6844 пъти
viber_изображение_2025-03-27_11-59-26-725.jpg
viber_изображение_2025-03-27_11-59-26-725.jpg (135.11 KiB) Преглеждано 6825 пъти

Публикувай отговор