Yaris Cross - има ли вече собственици?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 29 Яну 2025 20:14

При мен винаги е било различно - понякога са връщали масло, ако не е било наливно... При други случаи - не са връщали.. През първите години не съм обръщал внимание, защото не ми е трябвало за доливане, а отвореното масло също 'се износва' - за какво да колекционирам масла :)
Ей сега вече 'колекционирам', защото го ползвам за земеделската техника - друго си е на китайска фреза да сложиш например масло 70лв/л :)
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 29 Яну 2025 21:28

orion_cancer написа: 29 Яну 2025 18:35566 лв
Май са твърде много. Само масло и филтри ли? Не съм се заглеждал, ще трябва да видя колко е на королата, беше скоро обслужването - смениха (надявам се) всички филтри и още някаква услуга.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Mcl
Автомобил: Corolla ts
Благодарил/а: 17 пъти
Получена  благодарност: 18 пъти

Мнение от Mcl » 30 Яну 2025 00:52

Последно време доста вдигнаха цените , на мен следващото обслужване ми е 1000-1200 лева. Но като консумативи от магазин ми е близо 400 лева, да кажем и 200 лева на майстора за труд. Затова съм решил да се откажа от гаранцията.
Corolla ts 1.8 hybrid 2020

Аватар
itzoa
Автомобил: Yaris Cross Hybrid 2023
Благодарил/а: 68 пъти
Получена  благодарност: 54 пъти

Мнение от itzoa » 30 Яну 2025 10:01

Мoята първа смяна беше около 400 лв, през м.май 2024. Но и на мен нищо не са ми оставяли.
Имам обаче един проблем. Вече 10 хил. от предната смяна на маслото и се чудех дали да чакам 15х. или да го сменям и го погледнах да видя как е нивото. Струва ми се че се е качило над горната граница (а беше на нея доста време). И ми мирише на бензин. Ето тук четох https://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?p=449364#p449364, че директното впръскване ги правели тези неща, ама колко е опасно и какво да правя?
П.п. Помирисах маслото и на колегата със C-HR 2.0 хибрид. Абсолютно същата работа - миризма на бензин. Интересното е, че той почти не кара чисто градско - основно Трявна - Габрово.

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 684 пъти
Получена  благодарност: 267 пъти

Мнение от WoLF » 30 Яну 2025 10:53

В дългосрочен план е по-добре да ги натискаш за по-честа смяна, която е добре да е след зимата. Идеята е, че студените паления зимата пълнят повече маслото с бензин и конденз и е добре за топлите месеци да ти е "свежо"...
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Благодарил/а: 25 пъти
Получена  благодарност: 77 пъти

Мнение от ufer » 30 Яну 2025 11:22

Абсолютно вярно! При високите температури през лятото и високите обороти на магистралите е по-добре масълцето да е прясно и чисто... :thumbsup:

Аватар
itzoa

Мнение от itzoa » 27 Фев 2025 09:02

Случайно някой колега да е забелязал дали при включване и изключване на двигателя в движение (когато преминава в EV), а и на място, дали имате осезаемо разтрисане. Сигурен съм, че същото го нямаше преди, а напоследък често го усещам. Не силно, но се усеща.
Възможно ли е да е заради бензина в маслото, който споменах или нещо друго?

Аватар
Митхат
Автомобил: E38
Благодарил/а: 46 пъти
Получена  благодарност: 132 пъти

Мнение от Митхат » 27 Фев 2025 09:44

Бензина в маслото....Не.

strahomen1
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 11 пъти

Мнение от strahomen1 » 27 Фев 2025 12:16

itzoa написа: 27 Фев 2025 09:02 Случайно някой колега да е забелязал дали при включване и изключване на двигателя в движение (когато преминава в EV), а и на място, дали имате осезаемо разтрисане. Сигурен съм, че същото го нямаше преди, а напоследък често го усещам. Не силно, но се усеща.
Възможно ли е да е заради бензина в маслото, който споменах или нещо друго?
Зависи какво възприемаш за осезаемо.Има хора за които това което усещаш ти сега,никога няма да обърнат внимание.Отделно отчитаме факта,че на хората които си харесват колата и особенно съм забелязал(визирам и себе си) собствениците на хибриди ,много се заслушваме за всякакви шумчета,вибрацийки и т.н. И при мен от време на време ми се струва,че някой път по грубо стартира двигателя,но това може да се дължи на доста фактори.Примерно когато е пуснат климатика съм забелязал по-често такъв ефект,някой път когато е във определен режим двигателя също.Под режим имам предвид,че като запали на студен двигател и седи на място забелязвам едно променяне на оборотите през някакво време като различни режими контролирани от ЕКУ-то.Специално хибрида ако не работи правилно двигателя на празен ход ще има едно страшно чукане от към мотор и кутия,придружено със тресене.Изпитах го лично и докато не почетох и погледнах няколко клипа,доста се спекох,че мотора е за кофата!
Та генерално ако е само леко завишено разтрисането,според мен оставете така нещата,които вероятно в последствие ще се нормализират.Все пак е нова кола и не може да се очаква скоро някакви проблеми с мотора или кутията.
Carina 4AFE - 1994 - бивша
Corolla 4EFE - 1998 - бивша
Prius 2011
Forester 2.0XT - 2004 - скоро бивша,Продава се!

Аватар
itzoa

Мнение от itzoa » 27 Фев 2025 16:51

А отделно като запаля и е студена винаги има едно преминаване в един доста по-вибрационен и шумен цикъл за 20-30 секунди, но четох на доста места, че е нормално това, а и го прави от чисто нова. Но това новото претрисане е сега от както застудя времето и не е при всяко преминаване от EV към двигател и обратно, но не е и само при студена, явно random. Но предполагам че ще разбера дали е от маслото, като го сменя, което смятам да е скоро. Друг е въпроса колко е качествено това, което се сипва от дилърите. Но факт е, че помня как се удивявах в началото, че не се разбира кога минава от ev към двг, а сега често го усещам по вибрацията.

Тинк
Автомобил: Авенсис Т25
Благодарил/а: 8 пъти
Получена  благодарност: 7 пъти

Мнение от Тинк » 27 Фев 2025 18:27

itzoa написа: 27 Фев 2025 16:51 А отделно като запаля и е студена винаги има едно преминаване в един доста по-вибрационен и шумен цикъл за 20-30 секунди, но четох на доста места, че е нормално това, а и го прави от чисто нова.
Да, мисля че е нормално. Мой човек се оплаква от същото, както и от шумен двигател. drunk.gif
Според мен е нещо с генератора. Нали системата на e-CVT е такава - генератора запуска ДВГ, ДВГ задвижва генератора, генератора прави ток, който задвижда ел. мотора, ел. мотора задвижва колелата, а излишъка от ток (ако има такъв) отива за зареждане на батерията. Според мен системата си запуска някакви такива процеси или загрява може би.
Както и да е, мога да се обзаложа, че не е бензин в маслото. tooth.gif Бензинова Тойота да пуска бензин в маслото - това е невероятно.
А бе колега, какво се тревожиш, колата нали има 10 години гаранция. Още си далеч от изтичането на гаранцията. Ако се развали я връчваш на дилъра да си я оправя и да си бере гайлето. Ако не може да я оправи да ти връща парите. cool.gif
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

planetarydrive
Автомобил: Camry
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 23 пъти

Мнение от planetarydrive » 27 Фев 2025 18:51

По-шумната работа на хибридите след запалване, по някои сведения, които потвърждават и моите съмнения, е поради работа в началото на дюзите за директно впръскване. При смяна на режима към дюзите в колектора, утихва работата. Това е винаги при първоначално палене-по-грубо и шумно. Не мисля, че е свързано със зареждане, натоварване и тн. Шумна работа-директно впръскване, тиха работа-индиректно. Но не съм сигурен 1.5 ярис, има ли 2 по 3 дюзи. При 2.5л. се смята за нормално това редуване на режимите.
Не би могло по-твърдото минаване от ток към двг и обратно, да е от маслото.

Аватар
memorex
Автомобил: avatar
Благодарил/а: 90 пъти
Получена  благодарност: 67 пъти

Мнение от memorex » 27 Фев 2025 20:06

Според Toyota, по време на ниско до средно натоварване на двигателя, както директното, така и портовото впръскване на гориво се използват заедно или едно от тях се използва за създаване на хомогенна смес от въздух и гориво, като по този начин допринася за стабилни процеси на горене.

По време на високи диапазони на натоварване на двигателя, само директното впръскване на гориво се използва за охлаждане на входящия въздух с охлаждащия ефект на изпаренията в горивото, което се впръсква в цилиндъра, подобрявайки ефективността на зареждане и антидетонационните свойства. При някои условия всмукателните клапани се отварят, за да позволят на хомогенната смес въздух/гориво да влезе в горивната камера и горивото се впръсква през първата половина на такта на всмукване.

По време на студен старт системата измерва времето за отваряне на порта и директния горивен инжектор, за да намали емисиите и да постигне стратифицирано горене. Веднага след стартиране на студен двигател и по време на такта на изпускане, горивото се впръсква във всмукателния отвор от модула на горивния инжектор (за впръскване на отвор). Горивото също се впръсква от директния горивен инжектор близо до края на такта на компресия. Това води до смес въздух-гориво, която е стратифицирана и областта близо до запалителната свещ е по-богата от останалата смес въздух/гориво. Този процес позволява да се използва забавено време на запалване, което повишава температурата на отработените газове. Повишените температури на отработените газове насърчават бързото загряване на катализаторите и подобряват емисиите на отработени газове.

Невъзможно е да се открие къде се извършва превключването от порт към директно впръскване. Единственият начин да видите различните операции на впръскване на гориво е със сканиращ инструмент.
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 27 Фев 2025 21:34

► Виж съдържание
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

stoma333
Благодарил/а: 7 пъти
Получена  благодарност: 13 пъти

Мнение от stoma333 » 11 Мар 2025 22:22

По принцип претриването на двигателя при палене (и изгасяне) е нормално т.к. той е 3 цилиндров. По-шумната работа в някой режими също, т. к. компютъра пуска директното и индиректното впръскване при по-ниски обороти за да може да изкара максимална мощност при тях (зарежда се батерията в този случай)
Toyota RAV 4 Hybrid 2024 (A25A-FXS), Yaris Cross 2024 (M15A-FXE), Toyota Corolla 2008 1.4 D4D Luna (1ND-TV)

Публикувай отговор