[Дискусия] Toyota и нейните конкуренти - обективни сравнения на база личен опит

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
TheRealDacho
Благодарил/а: 31 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от TheRealDacho » 14 Фев 2025 14:12

Krachunov » 14 Фев 2025 13:38 написа: Електричеките ще заемат все по - важно място
Аз също мисля че електрическите ще продължат да навлизат все повече и да се налагат на пазара, но същевременно вече се разработват и двигатели с които да работят със въглеродно неутрални горива и това ще навлезе много повече според мен.
memorex » 13 Фев 2025 16:44 написа:
Понеже предполагах ,че ще се попита.
https://toyotabg.eu/viewtopic.php?t=16&start=540
Formula 1 в момента е основният инициатор на това движение и видяхме вчера че и Тойота работят по това също, но то нормално като вече са основен спонсор и те във Formula 1.

Така че според мен и електрическите ще се наложат повече, но двигателите с вътрешно горене няма да бъдат тотално заменени, а ще бъдат подобрени да с въглеродно неутрални и за това Hybrid/Plug-In_Hybrid технологията няма да изчезне. Тойота очевидно залагат на това и ще видим дали залога им ще се отплати, аз лично мисля че са на прав път.

Тенденциозно Formula 1 и други моторни спортове са лидерите в иновацията. Съответно техните технологии са нещо което се пренася при масовото производсто.
VW Gold mk4, 1.4 16v / Audi A4 B7, 2.0 TDI / Audi A6 C6, 3.0 TDI / VW Passat B6, 2.0 TDI

i.vasilev
Автомобил: Corolla Executive 1.5 6МТ MY22
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 10 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от i.vasilev » 14 Фев 2025 14:13

Krachunov написа: 14 Фев 2025 13:27
i.vasilev написа: 14 Фев 2025 12:13 Гледам си. ;) Аз бих те посъветвал като стане време за обслужване да си провериш какви филтри са използвали и дали въобще са ги сменили...
понеже тойота не лъжат, а? tooth.gif tooth.gif :thumbsup: :whistle:
Иначе за протокола винаги го правя, але пък след мишкарските истории на ТМ Ауто.
FearSoft написа: 14 Фев 2025 12:22 Тоя трик с предварителното надуване на цената и голяма ТО след това е толкова е стар... Явно просто хората им става хубаво като кажат, че са получили 8-10 бона ТО, звучи грандиозно, а?
Че аз нещо друго ли съм казал. Подесетвам, всичките са надули цените. Само че повечето ти дават отстъпка, така че да я вземеш на цената която поне отговаря що годе. И да пак са на плюс, но все пак. Пускат ти карок за 80 хилки... след 2 месеца с отстъпка за 65. Ми кой се е вързал - вързал.
Тойота, пускат тая грозотия корола крос за 81 и получаваш една по висока пластмасова лада...
Един познат си продава камрито (едно от първите в БГ) ми то е БЕТЕР ЛАДА.. да по - мощна такава ама ЛАДА. Няма подгрев на нищо, няма навигация, няма андроид ауто, огледалцето му е с палче (не че има значение щото е затъмнил задните джамове). Но това е една 200 коньова лада за 60 бона. 2019 година... ми извинявай... са я пуснал на 50. ЩО ЗА ЧОВЕК би купил подобен туч. В сми хуу харчело му 5.5 средно, 2025 даваш 50 бона за мощен курник и те брига разхода ли?! spell.gif

Та цените винаги са вървяли нагоре. Въпроса е в края на деня както казвам, какво взимаш.
една шапка пари изръсваш или ръсиш 5 години все там.. и накрая се дървиш на половин литър по - малко изгорено гориво, но не смяташ парите за ущшен лекар и спартанския живот... и сам себе си оправдаваш. НЕ МИ ТРЯБВА подгре, не ми трябва навигация, не съм оглушал...аз не си чувам от преди това... то и кола не ти трябва като цяло. thumbdown.gif
i.vasilev написа: 14 Фев 2025 12:13 да си провериш какви филтри
гледам че си с ръчка корола - напълно логичен избор. Инак бих ти казал да следиш какво ти сменят че ТМ са си отявлени мошеници. А пък след като лъжат методично за това, що да не лъжат... ма май и тебе са те облъчили с тъпизми - гледам си я през прозореца... че кво... и аз я гледах когато ме лъгаха.
Даже даш камерата ми записа разговора между простия приемчик и механика. Механика, човека нямаше и идея какво трябва да прави. Но пък си го платих... drunk.gif
Наистина не ми се иска да се впускам в излишни спорове. Споделям лични впечатления. ТМ Ауто не ги знам как са. Купих и си обслужвам колата във Виа интеркар Плевен. Нямам никакви забележки, за разлика от сервиза на Шкода в Плевен, двата в София и този в Горна Оряховица. Само ще кажа че на последното гаранционно обслужване ми бяха фактурирали оригинални филтри, а като отворих да видя след това ме посрещнаха само надписи "Филтрон". Иначе си бях поръчал чист бензин автомат, но трябваше да го чакам почти година. Тази изпадна налична 5 седмици след поръчката и реших да не чакам. :whistle:

Krachunov
Автомобил: Тойота корола
Благодарил/а: 69 пъти
Получена  благодарност: 38 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от Krachunov » 14 Фев 2025 14:25

Hursa написа: 14 Фев 2025 13:55 Но това е защото не се реализират предимствата му пълноценно - за това хибрида трябва да е с еднаква или много близка маса на конвенционален автомобил със същата мощност
Побнеже съм гледал само тойота хибрид, всичко друго според мен е пародия, но това със същата мощност не е много вярно ако съм те разбрал. 30-40 коня по - слаб дизел/бензин прави същ
сходно ускорение като хибрида - 1,8 - 140к.с vs 1.5 TSI/ 115
TheRealDacho написа: 14 Фев 2025 14:12 и това ще навлезе много повече според мен.
за това вероятно ще решат тези които имат интерес. Лобитата движат света.
TheRealDacho написа: 14 Фев 2025 14:12 дали залога им ще се отплати
понякога най - доброто, не винаги е най - логично или пък най - успешно. Китайците бъхтят яко електрички, и въглищни централи. Там еко норми и човешки права не важат. Та може и да ги задушат. Колко станции за такива горива има в момента? И колко са за електричките. Вече може да обиколиш европа с такава, вярно ще е доста смятане кой къде как да спирап , но може.
i.vasilev написа: 14 Фев 2025 14:13 Споделям лични впечатления. ТМ Ауто не ги знам как са
Ами казвам ти какви са, от София съм пътувал до Благоевград за обслужване, както и до Сливен (съчетано с пътуване разбира се).
i.vasilev написа: 14 Фев 2025 14:13 реших да не чакам
от призмата на човек, който мина през нов хибрид, бих казал че сте направили правилен избор. Просто тази цена ако не сте имали намерение да я карате 10+ години, не си струва - за хибрид говоря.

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от Hursa » 14 Фев 2025 14:38

Krachunov написа: 14 Фев 2025 14:25 30-40 коня по - слаб дизел/бензин прави същ
сходно ускорение като хибрида - 1,8 - 140к.с vs 1.5 TSI/ 115
Да, защото нехибридния е доста по-лек. Вижте дори, че и двигателя е по голям при хибрида. А не трябва да е така. Трябва хибрида да е с близко тегло, но не ги правят така, не ги развиват. За съжаление - и управлението на системата все още куца по отношение на динамиката.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

TheRealDacho

Тойота и конкурентите

Мнение от TheRealDacho » 14 Фев 2025 14:46

Krachunov » 14 Фев 2025 14:25 написа: вярно ще е доста смятане кой къде как да спирап
То даже вече не е и толкова смятане. Отварял съм да гледам къде и как има станции в България, а и електричките директно на вградената навигация ти казват за до къде имаш ток и ти предлага станция. В случая вече е малко повече караш и само му казваш до къде искат да идеш.(Пак имаш и опцията да го премислиш повече.)
https://vsichkotok.bg/
Там еко норми и човешки права не важат
Да, да съгласен съм че и това има значение, но тея икономики на Китай, Япония, Корея искат да навлязат в световният пазар и съответно разбработват технологията така че да работи за другите части от света. Отделно Toyota, Hundai, Kia и подобни са в моторните спортове и съответно за там проучват иновациите и разбработват нови технологии които после пренасят при масовите автомобили.
VW Gold mk4, 1.4 16v / Audi A4 B7, 2.0 TDI / Audi A6 C6, 3.0 TDI / VW Passat B6, 2.0 TDI

Krachunov

Тойота и конкурентите

Мнение от Krachunov » 14 Фев 2025 23:06

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 45 пъти
Получена  благодарност: 58 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от zorbata » 14 Фев 2025 23:50

Колега не виждам смисъла от този пост.
Това че някъде си(само ЕДИН!!! щат в щатите) реално може да се ползва, нас въобще не ни бърка. А и горивото все още е доста скъпо.
Много други производители правят същите неща.
За това пък какво да кажем: https://fakti.bg/avto/949410-stotici-el ... vtomorgata
caryЦар

TheRealDacho

Тойота и конкурентите

Мнение от TheRealDacho » 15 Фев 2025 00:17

Бях чел и преди за тази Тойота Мирай. Като цяло е малко недомислена, буквално е 5 метра дълга и тежи 2 тона със 182 коня. Вътре е супер тясна, с малък багажник и огромен преден капак. И всичко това заради водородните резервоари и двигател. Супер супер странна кола и за много конкретен тип хора. Тая технология има още доста път да извърви.
https://www.youtube.com/watch?v=lgIj2XTSBuQ

Krachunov

Тойота и конкурентите

Мнение от Krachunov » 15 Фев 2025 14:22

zorbata написа: 14 Фев 2025 23:50 Колега не виждам смисъла от този пост.
Това че някъде си(само ЕДИН!!! щат в щатите) реално може да се ползва, нас въобще не ни бърка. А и горивото все още е доста скъпо.
Много други производители правят същите неща.
За това пък какво да кажем: https://fakti.bg/avto/949410-stotici-el ... vtomorgata
Пуснах го защото изкомвнтирахме, типовете горива и че електричките в града са по - добре от който и да е дизел или хибрид. И се споменаха други.
Реално няма други, само тойота си мислят че това ще го наложат.

TheRealDacho

Тойота и конкурентите

Мнение от TheRealDacho » 15 Фев 2025 16:44

Ако не се лъжа мисля че и BMW разработваха водороден двигател

Аватар
ico1
Автомобил: LEXUS RX 450hl
Благодарил/а: 46 пъти
Получена  благодарност: 59 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от ico1 » 15 Фев 2025 17:02

Колега Krachиnov преди 20 години същото се говореше и за хибридите а сега всички ги произвеждат.
LEXUS RX450hl

Hursa

Тойота и конкурентите

Мнение от Hursa » 15 Фев 2025 17:24

Ами мирая е на повече от десет години, колко модела още можете да назовете (без прототипи). Хибрида може да се зарежда на всяка бензиностанция. А мирая? smile.gif
Но по-интересна е темата - за хибридите и че "сега всички ги произвеждат". Тойота имат мощна конкуренция вече и трябва да се поогледа.

Аватар
ico1
Автомобил: LEXUS RX 450hl
Благодарил/а: 46 пъти
Получена  благодарност: 59 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от ico1 » 15 Фев 2025 20:18

А той и Приуса беше 10 години сам.Мисля ,че ефективноста на тойотския хибрид е все още №1.Ако има проблем те ще си го решат няма да чакат нас. :D
LEXUS RX450hl

Hursa

Тойота и конкурентите

Мнение от Hursa » 15 Фев 2025 20:32

Ще трябва, конкуренцията не спи, за разлика от тойота, както се вижда. Де да ставаше с "мантри" от типа "тойотския хибрид е все още №1" smile.gif

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Тойота и конкурентите

Мнение от TATI » 15 Фев 2025 21:02

Що не вземете да им напишете на тия от Тойота и да им отворите очите колко са заспали и как конкуренцията не спи, а те са в зимен сън?
После си продавате дараците с марка Тойота и си купувате от така мечтаните марки - просто е.
Аз, като не харесвам нещо, не го купувам.
Да, ясно е че тук можете да пишете всякакви глупости (поне за сега), защото ако пишете по другите форуми, няма да ви се отдаде, но чак толкова глупости на едно място скоро не бях чел.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Публикувай отговор