[Всесезонни гуми] 2019 - 2025 - Да се споделя само личен опит

Публикувай отговор
Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

[Всесезонни гуми] 2019 - 2024 - Да се споделя само личен опит

Мнение от BOz » 28 Ное 2024 13:18

И с опреснена статистика от днес.

Изображение

Изображение

Като уточнение да направя - завъртях предни със задни гуми при Ханкука. Това е причината да има 1.1 мм разлика. Леко-полека ще си спадат до момент на изравняване на протектора.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

shrike
Автомобил: RAV 4 HYB AWD
Благодарил/а: 5 пъти
Получена  благодарност: 3 пъти

Мнение от shrike » 30 Дек 2024 10:52

Здравейте колеги,
ще дам и моя принос към темата, тъй като преди да реша да сложа на моя Рав 4 хибрид 2023г всесезонни гуми много се двоумях и именно в тази тема добих увереност. Колебанията ми бяха свързнаи най-вече с това,че съм скиор ,рибар,гъбар и тн ,често ми се налага да излизам извън асфалта и зима и лете и то когато прогнозата е за хубав сняг или дъжд. В крайна сметка закупих Michelin CROSSCLIMATE и продадох летните гуми с които беше дошла. Това се случи миналата година ноември и смея да твърдя ,че зимата нямах никакви проблеми,като имах случка на заледен път да заобиколя бедстващ автомобил!
По интересно за мен беше след като съм ги карал вече 25 к по горещия асфалт как ще се представят втората зима?!
През изминалата седмица имах тази възможност веднъж на прохода Петрохан и втори път на Боровец в доста оптимални условия за тест!
Резултата е ,че според моите стандарти гумите се справиха много добре,без да съм имал никакви поднасяния или трудност при тръгване или спиране,карайки внимателно без резки спирачки или форсирания. Като съм тествал сцеплението на гумите на различни наклони и заснежени участъци с опити за спиране и мисля ,че за условията си спираха добре. Не усетих да има разлика със представянето им миналата зима и сега. Ще видим как ще са следващата.
Тъй като прочетох,че много от вас завъртат предни задни гуми ако може съвет ,дали е удачно,тъй като гумаджия ми каза,че след като е 4х4 нямало смисъл...

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 30 Дек 2024 11:13

shrike написа: 30 Дек 2024 10:52 дали е удачно,тъй като гумаджия ми каза,че след като е 4х4 нямало смисъл...
Те гумаджиите са най-големите експерти :) За нормално 4х4 не само, че има смисъл, а е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО смяната предни със задни гуми и го пише в книжката...
При хибридът нещата са малко по-безпроблемни, защото нямаш механична връзка между предния и задния мост... Но на твое място бих ги въртял от експлоатационна гледна точка - да се износват равномерно, и като се износят - да ги сменя едновременно, а не да хвърля почти нови задни гуми и износени (опасни за шофиране) предни гуми :) Защото повечето тойотски хибриди износват гумите на предния мост - мощността към задния мост е хилавичка tooth.gif :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 684 пъти
Получена  благодарност: 267 пъти

Мнение от WoLF » 30 Дек 2024 11:18

Отделно ги "яде" и при регенеративното спиране. Гуми се въртят за равномерно износване, че после почваш да умуваш какви комплекти да си сглобяваш или да продаваш остатъците... Специално за 4х4 автомобилите е задължително да са еднакви гумите, че така хубаво се шашкат при разлика(а механиките се и чупят направо, ако разликата е достатъчно голяма). ermm.gif
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 30 Дек 2024 12:20

WoLF написа: 30 Дек 2024 11:18 Отделно ги "яде" и при регенеративното спиране
Виж с това не съм съгласен :thumbsup: Примерът - автомобил с приоритетно задно предаване износва активно задният мост въпреки, че вероятно 80% от спирането и то със спирачки (много по-активни от регенеративното спиране) е на предният мост.. Да, теоретично би могло да има леко допълнително износване от регенерация, но усвоената мощност е многократно по-малка от 'ускорителната', и в реалност е много далеч от зоната на загуба на сцепление, която практически основно износва гумите... :thumbsup:

Но да се върнем към всесезонните гуми... Аз също продължавам да съм много доволен от избора си... То при нас не е имало сняг тази година де, ама това все пак показва, че правилно съм преценил начина на експлоатация tooth.gif :thumbsup:

kyoshinn
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от kyoshinn » 14 Яну 2025 08:06

Здравейте отново, да дам малко обратно мнение за Continental AllSeason Contact 2 след падането на по-обилните снегове и тестването им на Чепеларе и Пампорово. Значи до Чепеларе нямах никакви проблеми, нито на качване, нито на слизане, макар и хотелът да беше във високото по едни стръмни пътища (макар, че на качване нямаше почти сняг). На слизане единствено по завоите трябва бавно с 30-40, че в момента, в който подадеш леко газ или завиеш малко повече колата тръгва на страни, адски неустоичива. Гумите доста боксуваха, не знам защото е дизел и от нютоните ли е или от гумите, но факт, че не можех да подам газ. Първия ден когато наваля обилно сняг, то бях спрял колата на наклон 60 градуса, на задна с мъки излязох, първо, че боксувах и докато не те побутнат или не разринеш малко около гумите абсурд да излезеш, след това пък бях като пеперудка (по думите на жената), общо взето не можех да хвана предницата (излизайки назад), ту наляво, ту надясно. Общо взето не знам дали щеше да има разлика със зимни, защото на следващия ден на моето място беше спрял джип Хонда CRV, не знам с какви гуми беше, но и той с мъки излезе. До Пампорово абсурд да се качиш или поне горе до пистата, долу до разклона е възможно, но нагоре до пистата даже няма и смисъл човек да се пробва. Следващата случка е при Бачковския манастир, където решихме да се качим горе чак до паркиранга пред манастира. Макар и, че бяха хвърлили пясък, на доста места си пребоксуваха гумите, та не останах очарован. В крайна сметка съм с много смесени чувства дали тези гуми стават за асъл сняг или са по-скоро за мокро и малко сняг. Да не говорим, че това са чисто нови гуми на 2 месеца, ако бяха на 1-2 години, малко така изпечени 1-2 лета.. край.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 14 Яну 2025 09:45

За първи път ли шофирате през зимата?! В обяснението виждам само 'че сте бОксували' и е трябвало да ви побутнат...
Каквито и гуми да сложите - първо трябва да се съобразявате с условията на пътя и да си знаете възможностите... Не се ли съобразяваш - можеш да закъсаш и с напълно подготвен офроуд джип :)
Щом 4х4 по-висок автомобил се е мъчил да излезе - какво очаквате от Авенсиса при малко по-дълбок сняг (и вероятно - заледена площадка отдолу) ?!
При поледица (или набит до 'стъкло' сняг без луга или пясък) спасяват единствено шпайковете, но както знаеш са забранени за нашите ширини... Защото с малко по-внимателно шофиране могат да се преживеят единиците дни с непочистени пътища :)

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 684 пъти
Получена  благодарност: 267 пъти

Мнение от WoLF » 14 Яну 2025 11:48

Благодаря за обратната връзка, остава мнението за само градско ползване на същите :thumbsup:
ИзображениеИзображениеИзображение

kyoshinn
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от kyoshinn » 15 Яну 2025 17:08

Значи, че се прибрахме без проблем - прибрахме се, леко, внимателно каране и няма проблем, но това на всеки завой да трепериш хич не е приятно и то с почти минимална скорост (30-40), не можеш да изпревариш или изобщо да подадеш газ поради каквито и да е причини, понеже просто гумите превъртат и нищо не правиш... За справка, другата кола беше А4-ка с quattro със зимни гуми и нямахме с нея абсолютно никакви проблеми и нищо от горе посоченото. В завоите сме влизали с 60-80 (двойна скорост) и колата е била залепена, газ до ламарината и колата тръгва. Факт обаче, че и 4х4-то е много +. И все пак всесезонните са добре, стига да не живееш в планински регион. Личното ми мнение, е че за малко км (до 10-12000) на година, на места където няма обилен сняг и поледици, както и големи наклони на улиците са добър избор. Но определено за планински регион - 4х4 и зимни гуми.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 15 Яну 2025 17:55

kyoshinn написа: 15 Яну 2025 17:08 4х4 и зимни гуми
Бях писал преди време - из Еленския балкан аз с нови зимни Гудиърки на Авенсиса, а колегата - с една Мазда6 4х4 с изпилени летни галошки... Баира от вилата му там с Авенсиса издрапвах 'на късмет' - с постоянно търсене на сцеплението, почти без газ и т.н... С Маздата решихме да отидем до селото - ами направо се гаврехме - спирахме на най-неприятното стръмно заледен място, и колата си тръгваше... Тогава усетих разликата в това да имаш 4х4...
С Кашкая съм пробвал на чист лед - опит за тръгване само с предно, и с включено 4х4... Само с предно върти гуми и не тръгва (или тръгва, ама 'като на лед' :) ) ... С включено 4х4 дори ТС не примигва - тръгваше си като на сух асфалт worthy.gif

Аватар
batececo
Благодарил/а: 365 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от batececo » 15 Яну 2025 18:03

Аз тази зима сложих 195/65/15 95V XL Continental All Season Contact 2, на кола, която се кара само в града, като цяло нямам забележки, но на лед зимните гуми тръгваха по-добре.

Аватар
batececo
Благодарил/а: 365 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от batececo » 15 Яну 2025 19:06

memorex написа: 15 Яну 2025 18:40 А може ли да бъдете по-конкретно с марките гуми?За зимните става въпрос ,при сравняването им с все сезонни.За континентална разбрахме ,но скоя зимна се сравнява?
Аз сравнявам с Michelin Alpin 6.

Аватар
memorex
Автомобил: avatar
Благодарил/а: 90 пъти
Получена  благодарност: 67 пъти

Мнение от memorex » 15 Яну 2025 19:34

Благодаря на Цецо и Kyoshinn.Правя собствено "разследване" за всесезонките и чуденката ми е ,дали шарката на протектора или състава на гумата има решаваща роля.Заглеждам се по Pirelli CINTURATO и Michelin CROSSCLIMATE.
За 4х4 задвижване предимството за мен е ясно.Без значение от гумата.
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming

Ceco_FE
Автомобил: Rav4 XA20 2.0VVTi
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Ceco_FE » 20 Яну 2025 12:01

Здравейте, моят скромен опит с всесезонните гуми- На Королата комби (175/65/14)минах 12+ хил км с Debica Navigator 3,смесени чувства - имат доста добро поведение в мокро и сняг при ниска скорост,аквапланинг не съм усещал,но след 10к км започнаха да свирят в по-топло време,което е дразнещо за мен,при топло и дъждовно време ми се случи веднъж в София на кръстовището бул.Сливница и Св.Тройца след трамвайните линии силно поднасяне при спиране и късмет че нямаше инцидент(още бяха нови гумите). За мен са по-скоро зимно ориентирани гуми.
На сегашната Rav 4 сложих висок клас Michelin Crossclimate SUV 215/70/16 (първа генерация на гумите,не намерих 2ра на тази височина когато ми трябваха). Возят леко по-твърдо от летни гуми,но пък за първите 1000 + км които съм ги карал включително в снега около София съм доста доволен от тях като шум,спирачен път в мокро и поведение в завой са достатъчни,че да се успокои човек за парите,които е дал за своята безопасност и на тези,които вози в колата (и за яд на такситата биещи спирачки). По-високият борд определено си заслужава докато свиквах първите дни с габаритите,както и при невидими дупки пълни с вода и тн. Надявам се,че по-скъпата гума ще се износва малко по бавно от евтината,времето ще покаже. Безаварийна година на всички фенове на Тойота!

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 23 пъти
Получена  благодарност: 61 пъти

Мнение от Двигателист » 21 Яну 2025 21:49

Здравейте!
Ще се постарая да бъда кратък, доколкото е възможно с впечатленията към настоящия момент. Нарочно пиша размер и модел и завод, защото може да има вариации, аз говоря за конкретната гума. Michelin CrossClimate2 SUV 225/65/17 произведени в Сърбия. 44000 км. Дот 22, сложени Юли 2023. Две лета, сега е втора зима. Добра универсална гума. Осезаемо по-зле в сравнение с първата зима в планината на сняг. Особено на утъпкан, изгладен... Не се бях напрягал отдавна така. Критично е спирането надолу по наклон. АБС-ът си трака, колата си върви, субективно даже ускорява :D . Не държи странично. Износването може да го видите на снимките. Определено, ще карат доста, но проблема не е дълбочината на протектора, а стареенето. Сухо, мокро, топло, студено – нямам забележки – държи се доста прилично. Е, лятото в големите жеги присвирва на завоите, но няма как. И да, в планината доста ме изнервят последния месец, но подчертавам, че първата зима се държат много по-прилично. Предните, по обясними причини, не са много износени, но изглеждат по-зле, по-стари, по напукани... Задните са доста свежи :) (виж снимките).

Встарни от темата, с колега направихме експеримент без претенции, защото автомобилите са различни, но... РАВ4, Ауди А4. Ауди-то с нисък клас зимни (Debica). Да кажем от около 20-25 км/ч, на мен ми трябваха 3-4 метра повече за да спра. Интересното в ситуацията е, че Дебицата е карана целогодишно, тоест и лятото. Настилката – мокър, утъпкан, полиран сняг върху асфалт, без сол, или пясък. Ясно ми е, че debica ще се „пребие“ на мокро и сухо, но все пак да кажа.

Сега вече се замислям как да е занапред, следващата зима имам предвид, живот и здраве.

Нови зимни за 2-3 месеца в годината, което означава и да купя и джанти, а всесезонните да си ги карам през останалото време докато се износят (което ще е доста :D ).

Нови зимни, които да ги карам целогодишно (няма да купувам джанти :D ) , което не съм правил досега и се притеснявам за две неща – ще имам ли проблеми в жегите в по-критична ситуация (спиране, рязка маневра)? Ще стават ли за зимата, след едно лято по магистралите?

Нови всесезонни, дали пак Мишлен, или може би другият ми фаворит Good Year Vector 4S, които пак да ги търкалям 2 зими?

Какво липсва на тази гума, по мое скромно мнение. Може би, малко ламели, които биха подобрили поведението на сняг/скреж/лед. Може би, малко по-мека смес, въпреки по-бързото износване. Като естествено това ще влоши вероятно показателите на сухо. Сложна работа :D

Субективните ми впечатления са на базата на сравняване нa сходни условия с Мишлена (РАВ4 ХА30) и с Good Year Ultragrip (различни поколения), но на друг автомобил (Авенсис Т22). Та чисто субективно на сняг Мишлена на втора зима се държи както Гудиър на 5-та зима, че и повече.

Сещам се за нещо, което много ми харесва в шарката на кросклимата за летни разходки, в сравнение с лятна гума. Когато карате по черен път със сухо грунтово покритие, грайфера се захваща доста добре и рие и копае. Просто механично зацепва към терена добре.

Снимки:
По спецификация дълбочината на нова гума е 6.6 мм
Износване предни (44000 км)
Износване предни (44000 км)
predni wear1.jpg (159.46 KiB) Преглеждано 8026 пъти
Износване задни (44000 км)
Износване задни (44000 км)
zadni wear1.jpg (141.67 KiB) Преглеждано 8026 пъти
Предни
Предни
predni1.jpg (164.37 KiB) Преглеждано 8026 пъти
Задни
Задни
zadni1.jpg (124.27 KiB) Преглеждано 8026 пъти
Последно промяна от Двигателист на 21 Яну 2025 22:50, променено общо 1 път.

Публикувай отговор