Като уточнение да направя - завъртях предни със задни гуми при Ханкука. Това е причината да има 1.1 мм разлика. Леко-полека ще си спадат до момент на изравняване на протектора.
[Всесезонни гуми] 2019 - 2025 - Да се споделя само личен опит
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
[Всесезонни гуми] 2019 - 2024 - Да се споделя само личен опит
Мнение от BOz » 28 Ное 2024 13:18
Като уточнение да направя - завъртях предни със задни гуми при Ханкука. Това е причината да има 1.1 мм разлика. Леко-полека ще си спадат до момент на изравняване на протектора.

Разход на дизелов автоматик ->

BOz
-
- Автомобил: RAV 4 HYB AWD
- Благодарил/а: 5 пъти
- Получена благодарност: 3 пъти
Мнение от shrike » 30 Дек 2024 10:52
ще дам и моя принос към темата, тъй като преди да реша да сложа на моя Рав 4 хибрид 2023г всесезонни гуми много се двоумях и именно в тази тема добих увереност. Колебанията ми бяха свързнаи най-вече с това,че съм скиор ,рибар,гъбар и тн ,често ми се налага да излизам извън асфалта и зима и лете и то когато прогнозата е за хубав сняг или дъжд. В крайна сметка закупих Michelin CROSSCLIMATE и продадох летните гуми с които беше дошла. Това се случи миналата година ноември и смея да твърдя ,че зимата нямах никакви проблеми,като имах случка на заледен път да заобиколя бедстващ автомобил!
По интересно за мен беше след като съм ги карал вече 25 к по горещия асфалт как ще се представят втората зима?!
През изминалата седмица имах тази възможност веднъж на прохода Петрохан и втори път на Боровец в доста оптимални условия за тест!
Резултата е ,че според моите стандарти гумите се справиха много добре,без да съм имал никакви поднасяния или трудност при тръгване или спиране,карайки внимателно без резки спирачки или форсирания. Като съм тествал сцеплението на гумите на различни наклони и заснежени участъци с опити за спиране и мисля ,че за условията си спираха добре. Не усетих да има разлика със представянето им миналата зима и сега. Ще видим как ще са следващата.
Тъй като прочетох,че много от вас завъртат предни задни гуми ако може съвет ,дали е удачно,тъй като гумаджия ми каза,че след като е 4х4 нямало смисъл...
shrike
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Мнение от slowtraveler » 30 Дек 2024 11:13
Те гумаджиите са най-големите експерти

При хибридът нещата са малко по-безпроблемни, защото нямаш механична връзка между предния и задния мост... Но на твое място бих ги въртял от експлоатационна гледна точка - да се износват равномерно, и като се износят - да ги сменя едновременно, а не да хвърля почти нови задни гуми и износени (опасни за шофиране) предни гуми

Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 700 пъти
- Получена благодарност: 278 пъти
Мнение от WoLF » 30 Дек 2024 11:18

WoLF
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 30 Дек 2024 12:20
Виж с това не съм съгласен

Но да се върнем към всесезонните гуми... Аз също продължавам да съм много доволен от избора си... То при нас не е имало сняг тази година де, ама това все пак показва, че правилно съм преценил начина на експлоатация

slowtraveler
-
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Мнение от kyoshinn » 14 Яну 2025 08:06
kyoshinn
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 14 Яну 2025 09:45
Каквито и гуми да сложите - първо трябва да се съобразявате с условията на пътя и да си знаете възможностите... Не се ли съобразяваш - можеш да закъсаш и с напълно подготвен офроуд джип

Щом 4х4 по-висок автомобил се е мъчил да излезе - какво очаквате от Авенсиса при малко по-дълбок сняг (и вероятно - заледена площадка отдолу) ?!
При поледица (или набит до 'стъкло' сняг без луга или пясък) спасяват единствено шпайковете, но както знаеш са забранени за нашите ширини... Защото с малко по-внимателно шофиране могат да се преживеят единиците дни с непочистени пътища

slowtraveler
WoLF
-
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Мнение от kyoshinn » 15 Яну 2025 17:08
kyoshinn
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 15 Яну 2025 17:55
Бях писал преди време - из Еленския балкан аз с нови зимни Гудиърки на Авенсиса, а колегата - с една Мазда6 4х4 с изпилени летни галошки... Баира от вилата му там с Авенсиса издрапвах 'на късмет' - с постоянно търсене на сцеплението, почти без газ и т.н... С Маздата решихме да отидем до селото - ами направо се гаврехме - спирахме на най-неприятното стръмно заледен място, и колата си тръгваше... Тогава усетих разликата в това да имаш 4х4...
С Кашкая съм пробвал на чист лед - опит за тръгване само с предно, и с включено 4х4... Само с предно върти гуми и не тръгва (или тръгва, ама 'като на лед'

slowtraveler
batececo
batececo
- memorex
- Автомобил: avatar
- Благодарил/а: 90 пъти
- Получена благодарност: 67 пъти
Мнение от memorex » 15 Яну 2025 19:34
За 4х4 задвижване предимството за мен е ясно.Без значение от гумата.
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
memorex
-
- Автомобил: Rav4 XA20 2.0VVTi
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от Ceco_FE » 20 Яну 2025 12:01
На сегашната Rav 4 сложих висок клас Michelin Crossclimate SUV 215/70/16 (първа генерация на гумите,не намерих 2ра на тази височина когато ми трябваха). Возят леко по-твърдо от летни гуми,но пък за първите 1000 + км които съм ги карал включително в снега около София съм доста доволен от тях като шум,спирачен път в мокро и поведение в завой са достатъчни,че да се успокои човек за парите,които е дал за своята безопасност и на тези,които вози в колата (и за яд на такситата биещи спирачки). По-високият борд определено си заслужава докато свиквах първите дни с габаритите,както и при невидими дупки пълни с вода и тн. Надявам се,че по-скъпата гума ще се износва малко по бавно от евтината,времето ще покаже. Безаварийна година на всички фенове на Тойота!
Ceco_FE
-
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 23 пъти
- Получена благодарност: 63 пъти
Мнение от Двигателист » 21 Яну 2025 21:49
Ще се постарая да бъда кратък, доколкото е възможно с впечатленията към настоящия момент. Нарочно пиша размер и модел и завод, защото може да има вариации, аз говоря за конкретната гума. Michelin CrossClimate2 SUV 225/65/17 произведени в Сърбия. 44000 км. Дот 22, сложени Юли 2023. Две лета, сега е втора зима. Добра универсална гума. Осезаемо по-зле в сравнение с първата зима в планината на сняг. Особено на утъпкан, изгладен... Не се бях напрягал отдавна така. Критично е спирането надолу по наклон. АБС-ът си трака, колата си върви, субективно даже ускорява

Встарни от темата, с колега направихме експеримент без претенции, защото автомобилите са различни, но... РАВ4, Ауди А4. Ауди-то с нисък клас зимни (Debica). Да кажем от около 20-25 км/ч, на мен ми трябваха 3-4 метра повече за да спра. Интересното в ситуацията е, че Дебицата е карана целогодишно, тоест и лятото. Настилката – мокър, утъпкан, полиран сняг върху асфалт, без сол, или пясък. Ясно ми е, че debica ще се „пребие“ на мокро и сухо, но все пак да кажа.
Сега вече се замислям как да е занапред, следващата зима имам предвид, живот и здраве.
Нови зимни за 2-3 месеца в годината, което означава и да купя и джанти, а всесезонните да си ги карам през останалото време докато се износят (което ще е доста

Нови зимни, които да ги карам целогодишно (няма да купувам джанти

Нови всесезонни, дали пак Мишлен, или може би другият ми фаворит Good Year Vector 4S, които пак да ги търкалям 2 зими?
Какво липсва на тази гума, по мое скромно мнение. Може би, малко ламели, които биха подобрили поведението на сняг/скреж/лед. Може би, малко по-мека смес, въпреки по-бързото износване. Като естествено това ще влоши вероятно показателите на сухо. Сложна работа

Субективните ми впечатления са на базата на сравняване нa сходни условия с Мишлена (РАВ4 ХА30) и с Good Year Ultragrip (различни поколения), но на друг автомобил (Авенсис Т22). Та чисто субективно на сняг Мишлена на втора зима се държи както Гудиър на 5-та зима, че и повече.
Сещам се за нещо, което много ми харесва в шарката на кросклимата за летни разходки, в сравнение с лятна гума. Когато карате по черен път със сухо грунтово покритие, грайфера се захваща доста добре и рие и копае. Просто механично зацепва към терена добре.
Снимки:
По спецификация дълбочината на нова гума е 6.6 мм
- Износване предни (44000 км)
- predni wear1.jpg (159.46 KiB) Преглеждано 9057 пъти
- Износване задни (44000 км)
- zadni wear1.jpg (141.67 KiB) Преглеждано 9057 пъти
- Предни
- predni1.jpg (164.37 KiB) Преглеждано 9057 пъти
- Задни
- zadni1.jpg (124.27 KiB) Преглеждано 9057 пъти
Двигателист
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru