Аурис хибрид-занулява история за разход и trip
-
- Получена благодарност: 1 път
Здравейте
Около 10хил км карам вече Аурис хибрид 2017 и 5ти път ми занулява сама историята за средния разход на гориво и trip A и trip B. На практика остава само ODO-то а всичко друго става на нула и това е много дразнещо. Към колата има вързана аларма ,а преди имаше и регистратор който махнах по съвет на човек но и това не помогна. В Тойота все още не е влизала колата от както я карам, при предишния собственик е обслужвана само и там и той казва че не му го е правила тоя номер при него.
Моля за съвет/решение ако някой се е сблъсквал с този проблем.
Благодаря
Около 10хил км карам вече Аурис хибрид 2017 и 5ти път ми занулява сама историята за средния разход на гориво и trip A и trip B. На практика остава само ODO-то а всичко друго става на нула и това е много дразнещо. Към колата има вързана аларма ,а преди имаше и регистратор който махнах по съвет на човек но и това не помогна. В Тойота все още не е влизала колата от както я карам, при предишния собственик е обслужвана само и там и той казва че не му го е правила тоя номер при него.
Моля за съвет/решение ако някой се е сблъсквал с този проблем.
Благодаря
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
- memorex
- Автомобил: avatar
- Благодарил/а: 90 пъти
- Получена благодарност: 67 пъти
Често срещано е на други автомобили при слаб акумулатор.В конкретния случай 12В.
Акима съвсем правилно е задал въпроса си според мен.
При положение че батерията е наред бих измерил консумацията в покой / при заспиване и след това отстраняване една по една модификациите от уравнението а след това и фабрични слабости от рода на ключ аварийни /така пишат собственици/
Акима съвсем правилно е задал въпроса си според мен.
При положение че батерията е наред бих измерил консумацията в покой / при заспиване и след това отстраняване една по една модификациите от уравнението а след това и фабрични слабости от рода на ключ аварийни /така пишат собственици/
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
-
- Автомобил: Т271L
- Благодарил/а: 15 пъти
- Получена благодарност: 3 пъти
При мен това се получаваше при падане на напрежението на акумулатора. Не знам под колко волта обаче. Странното, което забелязах след, като сложих едно волтметърче в запалката - при работа на двигателя напрежението е или 14.4В или 12.2В. Нищо друго, няма средно положение. Като включа габаритни или къси - замръзва на 13.8В. Сега откакто паднаха температурите под 10 градуса държи постоянно 14.2В. Та за мен, компа на колата изключва определени консуматори при падане на напрежението на акуто. От пролетта до сега не позволявах при движение да ми пада напрежението под 13.8В и от тогава не са ми се занулявали споменатите показания. Преди това за 5 години ми се еслучвало десеттина пъти. В сервиза ми казаха - акумулатор. Свалям зареждам го и нямаше проблем 3-4 месеца и после пак. Карал съм 130 км. спирам за час, влизам паля и о всичко на нула. Вярно, модела е друг ама явно логиката на електриката им е еднаква.
Toyota Avensis T271L - 2WW
-
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 91 пъти
Да си се замислял да ревизираш алтернатора? Както и да провериш клемите/ кабелните връзки за окисляване.
При кратък пробег, особено зимата, не успява да зареди достатъчно акумулатора.
Друг вариант е да сложиш такъв с по-голям капацитет от оригиналния. Разбира се, не много по-голям, а примерно един "стандартен" капацитет по-високо. Примерно от 54-55Ah > 60-62Ah Ca-Ca. Като не е задължително да е от най-скъпите серии на Exide, Bosch или Varta.
Има турски OEM, които им отстъпват само по цена.
При кратък пробег, особено зимата, не успява да зареди достатъчно акумулатора.
Друг вариант е да сложиш такъв с по-голям капацитет от оригиналния. Разбира се, не много по-голям, а примерно един "стандартен" капацитет по-високо. Примерно от 54-55Ah > 60-62Ah Ca-Ca. Като не е задължително да е от най-скъпите серии на Exide, Bosch или Varta.
Има турски OEM, които им отстъпват само по цена.
-
- Автомобил: Т271L
- Благодарил/а: 15 пъти
- Получена благодарност: 3 пъти
При мен със сигурност не е проблем в алтернатора. А акумулатора ми е 80 Аh. Нов на 1 година. Както споменах, откакто не позволявам напрежението да пада под 13.8в /близо година/ , не ми се зануляват показанията.
Toyota Avensis T271L - 2WW
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Добре, но пишете за тези казуси извън хибридната тема.
Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на дизелов автоматик ->

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Получена благодарност: 364 пъти
Не... Командва зарядната част... 'Логиката е различна' точно заради различната реализация при стандартен и хибриден ДВГ... В единия случай - 12V алтернатор, а в другия високоволтов Мотор-Генератор с инвертор за 12V..
Но накратко както споделят колегите по-горе - бих се насочил към по-внимателна проверка на акумулатора, и евентуално - консуматори/модификации, които остават активни след изключване на автомобила... Или просто неправилна експлоатация (например дълго стоене с отворена врата, пуснато радио и т.н. без автомобилът да е 'стартиран')..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
- Благодарил/а: 14 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
Слаб акумулатор. При завъртане на стартера пада под 9 волта. Нулирането се случва точно тогава. Проверете това и ако е така го подменете с нов. Успех.
- slowtraveler
При хибрида едва ли се притеснява толкова от 'стартера' 

- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 45 пъти
- Получена благодарност: 58 пъти
- WoLF
- Благодарил/а: 684 пъти
- Получена благодарност: 267 пъти
Човека е казал хибрид, Вие за стартери, въртенета и тем подобни му говорите... Пак бих проверил акумулатора 

- slowtraveler
Хибридната - да, но 'базовата' система (компютрите, ламБите, аларми, радио и т.н.) си се захранват от 12В система, която в покой се захранва от 12V акумулаторче. Което като му падне напрежението, и компютрите почват да правят номера или директно 'да откаже да пали' (отказв компютъра, който стартира хибридната система, която поддържа 12V потребилите когато автомобила работи)... Т.е. акумулаторчето се използва само когато хибридната система е изключена, и се зарежда когато хибридната система работи. Аналогично на нормалният автомобил - ток трябва 'докато запали' (в хибридният случай - малка консумация, колкото да стартира компютъра на хибридната система), след което 'зарядните' (алтернатора при стандартния автомобил, или инвертора при хибридния) поемат всички товари и докато не изгасиш - нямаш проблеми с 12V консуматори. Можеш да включваш и по-сериозни консуматори - фарове, отопления и т.н... Които ако ги включиш при покой (изгасен автомобил) биха ти 'изяли' акумулатора за половин час (а някои умишлено не могат да се включат ако автомобилът не е стартиран)..
-
- Благодарил/а: 14 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
Напрежението на акумулатора спада под нужния минимум при старт. Хибрид, нехибрид-акумулатора е заминал.