Рав4 II дизел, Майсторът ме съветва да махна катализаторът, НО ...

spartneg
Автомобил: Рав4 II 2.0d

Мнение от spartneg » 25 Ное 2024 14:37

Здравейте,
Рав4 II, 2003 преди фейслифта, 2.0 дизел 116кс.
Купена италиянка - дюзи близки до перфектни, турбо за тотален рециклаж, пълно обслужване масла, ангренажи, филтри щуротии.
Движи според мен що годе прилично, не свети нищо по таблото, НО според майсторът катализаторите са за махане, защото горният прави "тапа", да се отървавам или сменям или каквото и да е , но да го оправя, защото ще иде по Дяволите оправянето на турбото. И ме праща директно при арабите да ми го махат.

Но на мен не ми звучи, съответно кажете как да проверя дали сам, дали на конкретен майстор, нещо определено, за да съм сигурен какво да правя с катализатора, а не на сляпо да махам, въпреки, че ми гарантират по-добра работа на колата и има логика в "тапа"та, защото колата като повечето италиянки май са я покарали сериозно.
Предложи ми:
1. махаш изцяло двата катализатора и си свиркаш, горният му махаш карантиите, да остане обвивката, а долу режеш и резонантно гърне или правата тръба заваряваш.
2. сменяш с нов как си трябва /мн пари.../
3. махаш дсъдържанието на горния катализатор, който е първи след турбото, оставяш долния, защото е логично да не е толкова мръсен, защото главният ще е обрал саждите, а и може да минеш метър с ГТП.
4. промивка с химикали и оставяш както е сега, като на определено време повтаряш промивката.
5. слагаш на мястото на горния катализатор някакъв общ филтър, който да върши тази работа, долният пак си остава.

Изцялото махане не ми звучи - трябва си БекПрешър на турбото. Промивката със смез повишава температури и т.н. не мисля, че е много полезно.
най ми звучи вариант 3.

Какво ще кажете?

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 159 пъти
Получена  благодарност: 579 пъти

Мнение от mapamop » 25 Ное 2024 14:56

Сменяш горния катализатор с аналог, но не китайски.
Примерно: https://eurocats.co.uk/product/?id=15422
И няма да имаш проблеми със газовете, след като си намериш и решиш проблема защо е отделила толкова много сажди че да се запуши катализатора.
Приятел мина газове с монтиран такъв катализатор на бензинова Хонда, някъде от тия години. Пак "талянка", но със откраднат от джамбазите катализатор.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.

spartneg

Мнение от spartneg » 26 Ное 2024 13:26

mapamop написа: 25 Ное 2024 14:56 след като си намериш и решиш проблема защо е отделила толкова много сажди че да се запуши катализатора.
Ами уж от турбото. ... Да не говорим как е обслужвана явно през годините, тъй като последните 3-4 г. е карана по 2-3000 кв. на година видно от справка по рама в Италия. Май е изтърбушена милата и после пооставена. Но турбото имаше такива лифтове, такива играещи дифтунги, аксиални луфтове, скърцаше се чуваше в купето и т.н. сега движи. Искам да й вкарам живот за още време, тана се отблагодари :) .
За демонтаж/смяна/монтаж на горен катализатор изисква ли се пак сваляне на турбото, съответно да се центрова после пак и т.н.? Или всичко става отдолу? Звучи ми по-разумен вариант.

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 159 пъти
Получена  благодарност: 579 пъти

Мнение от mapamop » 26 Ное 2024 14:13

Мисля че може да се стигне отдолу през дупката между купето и мотора, като се свали цялата предна половина на изходящата генерация. Поне на Авенсис Т25/1CD-FTV излизаше по спомен.
Ако ще разглобяваш генерацията задължително трябва да имаш 2 уплътнителни шайби/"лещи" в ръката, като е препоръчително и 4 винта и 4 пружини за сглобката. Лещите се сменят без значение как изглеждат, защото при обратния монтаж няма да легнат по същия начин и най-малкото ще ти "дудне" генерацията в движение.
Ориентиряй се към налягане на горивото - дюзи, уплътнителните им елементи, помпа за горивото, турбо, гарнитури и всичко което има отношение към горивния процес. След като си убеден че нямаш значителен разход на масло, проблеми с дозирането на горивото се ориентирай към смяна на катализатора. Преди това рискуваш да го скапеш и него. Виж си в книжката какво дават като характеристики за маслото и не изизай от препоръките.
И на мен ми предлагаха "да му сложим на тоя 15 годишен (тогава) мотор, малко по-гъсто масълце че да не го гори" - отказах и 5 години по-късно все още си карам с това от книжката, без да го пипа. Въпреки че е "бензинов маслояд" според гайкаджиите.
Нещата с газовете ще се затягат по мое мнение във времето, и няма как да стане да влезе мотора в нормите без съвсем никакъв катализатор. Отделно че гайкаджиите обожават "едни бързи 50 лева за триене на грешки", и/или евентуално вкарване в спиралата "решаване на проблемите с грешките, чрез смяна или добавяне на всякакви части за сметка на клиента". Докато имаш шанс не влизай в спиралата на безкрайните ремонти и експерименти - колата е излязла от фабриката с катализатор и линията на най-ниското съпротивление в дългосрочен план е да я върнеш възможно най-близо до заводското състояние.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 26 Ное 2024 20:11

Ако не е мерено обратното налягане, на която база да се "разсъждава", би било крайно неуместно да се маха катализатор ей така.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

spartneg

Мнение от spartneg » 26 Ное 2024 22:22

Ами затова и пиша - и на мен не ми се влиза в спирала на ремонти или глухо следване на съвет на майстор при положение, че аз някакви сериозни проблеми след ремонт не виждам. От месец е при мен, а обичам да си направя всичко по стриктен начин без цигании и затова генералното махаме/рязане/затапване на каквото и да е никога не ми звучи!
Какво се изисква за мерене на обратно налягане, това е добре ако има как да се измери, за да се мисли в посока състояние на катализатор.
Иначе е обслужена преди седмица основно с всички ангренажи, ремъци, масла на двиг.5w40,диф., скорости, исках да измерят наличието на примеси в антифриза, водни помпи и тн и тн, турбото се махна и се рециклира/настрои, гарнитури. Върви си пущината

spartneg

Мнение от spartneg » 26 Ное 2024 22:23

BOz написа: 26 Ное 2024 20:11 мерено обратното налягане
Как става това? Звучи ми да се прави с някакъв манометър при работа на двигателя или надуване? Но това не се ли прави изобщо при инсталиране на рециклирано турбо за да се види аджеба какво е рециклирано, при центровка

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 340 пъти
Получена  благодарност: 92 пъти

Мнение от gena_bs » 27 Ное 2024 09:35

На диагностиката трябва да се вижда това налягане.
При руснаците мерят диференциално налягане. Предполагам е същото.
Разгледай клиповете на MODS в тубата.
https://www.youtube.com/@MODSServiceandCHIPTUNING

Публикувай отговор