Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 20 Окт 2024 19:05

Ufer, то ако е онази най- старата кола, форда, сигурно и с 60 процента нафта няма да се оплаква.
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 45 пъти
Получена  благодарност: 58 пъти

Мнение от zorbata » 20 Окт 2024 19:15

Уж - "Мечтаният автомобил", а къде отидоха нещата.
caryЦар

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 159 пъти
Получена  благодарност: 575 пъти

Мнение от mapamop » 20 Окт 2024 21:16

offtopic.gif
► Виж съдържание
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.

Alexandov_777
Автомобил: RAV4 plug-in hybrid
Благодарил/а: 89 пъти
Получена  благодарност: 15 пъти

Мнение от Alexandov_777 » 21 Окт 2024 09:44

Здравейте! Някой имал ли е подобен проблем: На EV mode, с останала батерия за 3-4 км., директно се включва двигателя, и то според мен в режим за зареждане на батерията. Живея в голям затворен комплекс, карам с 10 км., дори и с празна(30%) батерия щеше да си кара на ток! Спрях да изхвърля боклука, двигателя го чувам бачка яко, както никога не съм го чувал. Врътнах до обекта ми и се върнах, вече на връщане си мина на ток. Доста странно! Външната температура беше 10 градуса. При някой случвало ли се е такова нещо?
IMG_1362.jpeg
IMG_1362.jpeg (366.46 KiB) Преглеждано 2204 пъти

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 21 Окт 2024 10:16

Плъгин хибрида мисля е с термопомпа за отопление на купето? Ако няма двигателя се е включил да стопли купето, ако има може така да е зададен алготитъма и при определени условия да пали двигателя.
Мен също ме дразни включването на двигателя като включа задна предавка понякога. Има батерия, паркирам, на всяко включване на задна пали, напред гасне. Не съм плъг-ин.
Carina E 4AFE LB 1992

Alexandov_777

Мнение от Alexandov_777 » 21 Окт 2024 13:39

Не съм пускал климатик да топля купето, нито подгрев седалки. Днес на 6 градуса си карах нормално само на ток.

Аватар
Monster
Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
Благодарил/а: 156 пъти
Получена  благодарност: 121 пъти

Мнение от Monster » 21 Окт 2024 18:45

Кога последно си карал на бензин? Аз съм забелязал, че особено в студеното, когато повече от 3 седмици карам само на ток (може би и в комбинация с критерии за изминат брой километри), колата решава да включи двигателя за кратко (обикновено изгаря 2-3 км HV пробег). Иначе при минусови температури подгрев на седалки, подгрев на волан и подгрев на стъкло не активират двигателя. Това, което го активира в такива условия е пускане на климатика на макс за размразяване на предното стъкло. Затова аз зимата го размразявам само с подгрева, но не и с климатика - гледам да минимизирам случаите на активиране на двигателя. Ако искаш да избегнеш случайно активиране на двигателя след няколко седмично каране само на ток, то можеш да го активираш например веднъж на две седмици умишлено в удобен за теб момент (например на междуселски или околовръстен път). Аз го праткикувам това, защото също ме дразни безсмисленото бръмчане при ниска скорост, а когато не е пускан отдавна ДВГ-то е много по-шумно от обикновено. Та като знам че отдавна на съм включвал ДВГ-то и съм на някой по-скоростен път цъкам HV бутона, което активира двигателя и веднага след това цъкам обратно EV бутона. По този начин двигателят работи, докато изгори 2-3 км пробег и чак след това се изключва за изцяло електрическия режим. Такова умишлено събитие нулира "таймера" на колата и следващото събитие за принудително включване на двигателя се отлага с още приблизително 3 седмици (по мои наблюдения - не съм виждял някъде да са описани точни критерии, при които колата решава да развърти двигателя).

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 45 пъти
Получена  благодарност: 58 пъти

Мнение от zorbata » 21 Окт 2024 18:49

Alexandov_777 написа: 21 Окт 2024 09:44 Някой имал ли е подобен проблем
Случи ми се наскоро, но не мисля че е проблем. Най вероятно колата включва дв. на определен период от време.
caryЦар

dracunculus
Благодарил/а: 177 пъти
Получена  благодарност: 116 пъти

Мнение от dracunculus » 21 Окт 2024 21:38

Подгрява катализаторите
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

Alexandov_777

Мнение от Alexandov_777 » 22 Окт 2024 23:07

Monster написа: 21 Окт 2024 18:45 Кога последно си карал на бензин? Аз съм забелязал, че особено в студеното, когато повече от 3 седмици карам само на ток (може би и в комбинация с критерии за изминат брой километри), колата решава да включи двигателя за кратко (обикновено изгаря 2-3 км HV пробег). Иначе при минусови температури подгрев на седалки, подгрев на волан и подгрев на стъкло не активират двигателя. Това, което го активира в такива условия е пускане на климатика на макс за размразяване на предното стъкло. Затова аз зимата го размразявам само с подгрева, но не и с климатика - гледам да минимизирам случаите на активиране на двигателя. Ако искаш да избегнеш случайно активиране на двигателя след няколко седмично каране само на ток, то можеш да го активираш например веднъж на две седмици умишлено в удобен за теб момент (например на междуселски или околовръстен път). Аз го праткикувам това, защото също ме дразни безсмисленото бръмчане при ниска скорост, а когато не е пускан отдавна ДВГ-то е много по-шумно от обикновено. Та като знам че отдавна на съм включвал ДВГ-то и съм на някой по-скоростен път цъкам HV бутона, което активира двигателя и веднага след това цъкам обратно EV бутона. По този начин двигателят работи, докато изгори 2-3 км пробег и чак след това се изключва за изцяло електрическия режим. Такова умишлено събитие нулира "таймера" на колата и следващото събитие за принудително включване на двигателя се отлага с още приблизително 3 седмици (по мои наблюдения - не съм виждял някъде да са описани точни критерии, при които колата решава да развърти двигателя).
Бях я карал същият ден малко на HV mode. В случаят при мен не се беше пуснала в HV mode, а явно в този дет зарежда батерията, виж умопомрачителният разход дето е дала. И на таблото си светеше EV mode. Доста странно!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 23 Окт 2024 08:22

Условностите в съвременната компютърна техника са толкова много, че за да разбереш при какви условия действа, трябва да си писал софтуера..
Или да имаш късмет комбинацията условия да е видима, та ако си много наблюдателен да усетиш защо точно в даден момент (при какви условия) компютърът е решил да предприеме дадено действие... Според мен все по-често ще трябва да се примиряваме с неразбираеми и 'учудващи за нас' действия на техниката (особено с навлизане на AI)... Решил е на базата на хилядата фактора, които обработва, че трябва да го включи - включил го е...
► Виж съдържание
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Monster
Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
Благодарил/а: 156 пъти

Мнение от Monster » 23 Окт 2024 22:15

Alexandov_777 написа: 22 Окт 2024 23:07 И на таблото си светеше EV mode. Доста странно!
При всички тези събития, когато реално имаш останали километри пробег на ток, но колата все пак включва ДВГ, режима си остава EV, но има един друг символ на таблото - EV индикатор, който когато свети показва, че колата се движи изцяло на ток, а когато го няма значи, че ДВГ-то се е включило. Този индикатор е практичен най-вече в HV режим, тъй като с него можеш да проследиш кога ДВГ е изключено и кога включено, но и в EV режим има своята стойност, индикирайки такива събития на включване на ДВГ-то, въпреки твоето изрично желание да караш изцяло на ток (което всъщност означава EV mode-a). На моето табло EV индикатора е надпис EV ограден в нещо като облаче или контур на автомобил с колела в долния край - не съм много сигурен какво са се опитали да изобразят Японците. tongue.gif

Иначе относно твоето събитие - забелязал съм, че зимата ДВГ се включва по-рано (при 3-5 км оставащ пробег), сравнено с не-студените сезони, когато се включва при достигане на нула EV пробег. Но това съм го забелязал по-скоро при температури под 4 градуса - описаните от теб 10 градуса ми се струват твърде високи, за да се случи това или поне аз не съм забелязал при мен да се е случвало. Колата попринцип като побръмчи после си те връща в изцяло електрически режим и те оставя да си изхарчиш последните 3-5 км, но по някаква странна причина решава да пусне двигателя за кратко при достигане на по-малък пробег. Тъй като и това поведение ме дразни, това което аз практикувам е:
- Гледам зимата да не падам под 6 км електрически пробег и като наближи това число да ходя на зарядната станция.
- Ако случайно го наближа това заветно число и съм напът за зарядната, тогава спирам климатика, тъй като съм забелязал, че това като че ли отлага активирането на ДВГ и ми позволява да си стигна до нулата километри пробег без досадното бръмчене.

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 28 Окт 2024 11:26

Monster написа: 18 Юли 2024 05:24 Още един конкурент на Rav4 PHEV
Искам да споделя едни мисли за това кое е конкурент на РАВ4.
https://www.gwm.bg/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D ... wey/wey-03
През изминалата седмица успях да видя въпросния автомобил на изложението. С две думи, за същата цена получаваш такъв автомобил, че РАВ4 е като изкаран от миналото десетилетие. Ако влезнем в качеството на изработка, РАВ-ката е в трета глуха.
Единственото нещо, което липсва на този автомобил, е имидж и доказала се надеждност. Ако изключиш тази надеждност и имидж от уравнението, то дилемата е все едно преди 30 години дали да си купиш Москвич или Камри, например. tooth.gif
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 159 пъти
Получена  благодарност: 575 пъти

Мнение от mapamop » 28 Окт 2024 11:53

BOz написа: 28 Окт 2024 11:26надеждност
Много ключова думичка за "легендарното китайско качество". Предвид на всичките ми сблъсъци с китайска техника, проектирана в Китай и произведена в Китай, не ми се събират двете думички "качество" и "надеждност" в никакво позитивно изречение. На китайците не бива да се дават пари, които да не може с лека ръка да бъдат изхвърлени в кофата за боклук. А това "нещо" не е 2 до 20 лева, като цена.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.

Аватар
biro
Благодарил/а: 6 пъти

Мнение от biro » 28 Окт 2024 12:20

В страницата на wey 03 единственото място, на което пише Цена е най-отдолу с малките букви "5 Цената включва 20% ДДС. Автомобилът показва допълнително опционално оборудване. Възможни са грешки."
Колко струваше на изложението?
Пак от долу с дребни букви "Посочените времена АС и DC за зареждане са изчислени на базата при зареждане на средна температура +/-25°C." Пълна безмислица, ако не могат да си напишат текста в сайта какво ли е изпълнението на колата.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Публикувай отговор