Повече масло
- Mandoss
- Автомобил: Verso 1.8
- Благодарил/а: 8 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Повече масло
Здравейте. При смяна на маслото на Версото ( 1,8 - 147к. бензин) майсторите гледали вмстимостта при сух двигател - 4,7. вместо при сервизна смяна - 4,2л. Забелязах че на щеката е доста над максимума. 500гр си е множко. Да мъча ли да източвам или няма какво да стане? Благодаря.
- veso_hds
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 39 пъти
Повече масло
Източвай, ненапразно японските инженери са поставили навсякъде max и min.
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.
- Ивайло Димов
- Автомобил: Seat Toledo1,8 20V AGN
- Благодарил/а: 162 пъти
- Получена благодарност: 154 пъти
Повече масло

- Ивайло Димов
Повече масло
Има един клип с Гараж 54 пълниха една кола ,Жигула мисля беше.Почна да избива след 2 литра отгоре .Направиха прозрачен картер ,виждаше се колко сипват не е измама.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Повече масло
Различните автомобили имат различен 'праг на поносимост'... Вероятно 'ще изхвърли' излишното, ама къде ще го хвърли - в смукателния колектор и към катализатора...
И да - виждал съм поразии, направени от много масло (бяха объркали кое масло да източат, и бяха наляли 'по каталог' втора доза масло в ДВГ)...
Според мен смени и сервиза - тези са пълни безхаберници - при смяна на маслото ВИНАГИ се гледа щеката, а не каталога. Каталога го гледаш само за да се ориентираш колко масло да купиш за смяната...
И да - виждал съм поразии, направени от много масло (бяха объркали кое масло да източат, и бяха наляли 'по каталог' втора доза масло в ДВГ)...
Според мен смени и сервиза - тези са пълни безхаберници - при смяна на маслото ВИНАГИ се гледа щеката, а не каталога. Каталога го гледаш само за да се ориентираш колко масло да купиш за смяната...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
Повече масло
Споделям мнението на slowtraveler, не си чупете зорлен колите. Източването с голяма спринцовка не е голяма философия.
Carina E 4AFE LB 1992
- nov
- Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
- Получена благодарност: 40 пъти
Повече масло
Абсолютно си прав - 500 грама са бая, затова са минимум и максимум на щеките - аз се бях пищисАл, че моето беше 2мм над максимума (вярно нищо и нямаше на колата), но пък и направих 8к.км за 1 месец и го смених на първия месец, демек не се е заседявало много (макар, че това няма значение). Към автора - точи колкото с еможе по-бързо и тоя сервиз го подминавай.slowtraveler написа: ↑27 Авг 2024 08:03 Различните автомобили имат различен 'праг на поносимост'... Вероятно 'ще изхвърли' излишното, ама къде ще го хвърли - в смукателния колектор и към катализатора...
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
Повече масло
По принцип с едно малко маркуче и една голяма спринцовка може много точно да се източи през отвора на тръбата на щеката.
-
- Автомобил: Тойота,Митсубиши,Нисан,Лексус
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 102 пъти
Повече масло
Не си губи времето. 500гр няма да променят нищо. При моторните спортове, ако колата няма модифициран картер с вратички или сух такъв винаги се слага повече масло от предписаното от производителя един до два литра, защото има голямо плискане в картера поради постоянното натоварване в някаква посока и маслото започва да се пени. От там ефективостта на маслената помпа спада, съответно и налягането ,след това е ясно. Като има повече масло този ефект се редуцира. И не маслото няма откъде да излезе, ако всички семеринги са наред то си стои вътре има си PCV система , която се грижи за по-високото налягане .Ако е твърде много над предписанието просто спада мощността на автомобила, защото коляновия вал започва да го разплисква и съответно това е допълнително съпротивление.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Повече масло
Или поврежда някои агрегати (например вакуумна помпа при дизел), или все пак си намира 'пътя' по най-слабото място (някой позаминаващ семеринг), или позадръства вентилацията на картерните газове

Дали заради 500мл това ще се случи - кой знае (поне вакуумна помпа нямаш

При всички случаи - ДВГ работи в режим извън предвидените от производителя и заради това - с неясни последици (иначе щеше да има знак само за минимално ниво

Моторните спортове са друга бира - там нито режимите са 'ежедневно шофиране', нито ресурса е стотици хиляди км

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- Ивайло Димов
Повече масло

- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Повече масло
Има автомобили, при които не е допустимо маслото да е над макс, дори и с малко. Стават проблеми. Дори и Тойота си има сервизен бюлетин за това. А масово производителите в книжката за експлоатация си пише - не допускайте маслото да е над макс. Не случайно си има минимум и максимум.
Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на дизелов автоматик ->

- nov
- Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
- Получена благодарност: 40 пъти
Повече масло
Разбира се , че е така, а и това далеч не е спортен автомобил. И да специално на предното ми Волво се бех презастраховал и налях около 2 мм над максимума на щеката след буквално 5 км наби грешка и като я разчетохме с Делфи се оказа, че нивото е над максимума, при което източих около 300 грама и дойде малко над средата, покарах 4-5км и грешката изчезна.BOz написа: ↑27 Авг 2024 12:38 Има автомобили, при които не е допустимо маслото да е над макс, дори и с малко. Стават проблеми. Дори и Тойота си има сервизен бюлетин за това. А масово производителите в книжката за експлоатация си пише - не допускайте маслото да е над макс. Не случайно си има минимум и максимум.
Колега Димов - съгласен съм например 50-100 макс 200 грама над максимума (както в моя случай) да не са проблем - а и опита към момента го показа, не ми е набивало грешка за ниво над максимума (то може и да няма датчик за максимум и минимум, че е бая опоскан тоя оризарник), ама 500 грам над максимума ........................ иначе се обезмисля да се дават нива на щеката за максимум, наливаш колкото хване..............
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!