Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?
- Ivo Varna
- Автомобил: RAV4 Plug-in
- Благодарил/а: 66 пъти
- Получена благодарност: 26 пъти
Отдавна мислех да засегна една тема за собствениците на нови и не толкова нови автомобили, за която в мрежата няма много информация. Още с пристигането на автомобила в Бг от Тойота Моторс разбрах, че той задължително преминава през Пазарджик за нанасяне на някакво "специално" покритие каквото и да значи това. Оказа се обаче, че като цяло покритието на автомобила е уязвимо към препаратите (и концентрацията им) в автомивките, когато ламарините на колата са нагорещени. Уважаващите себе си автомивки практикуват предварително охлаждане с водоструйката. За съжаление там персонала се сменя често и няма гаранция на кого ще попаднеш - дали ще ти охладят колата предварително и дали препарата е с правилната концентрация. Старая се в горещи дни всеки път да им го подчертавам а дали това ще бъде предадено на човека, който се случи да мие колата ти е отделен въпрос. Другото важно нещо, което исках да засегна е свързано с автоматичните автомивки. Че има механично надраскване на всички ни е ясно. Че може да ти повреди както предните, така и задната чистачка също. Но натискът от четките може да ти отвори и капачето за зареждане и което е още по-лошо - вратата на багажника. Имаше публикуван някъде линк към записа от една такава камера и вярвайте ми гледката не бе никак приятна.
-
- Автомобил: RAV4 Plug in hybrid
- Благодарил/а: 15 пъти
- Получена благодарност: 93 пъти
Просто стоиш до колата и гледаш лошо момчето което ти мие колата! Има ефект.
За миене на четките да не си посмял! Да не си прежалил вече автомобила?

За миене на четките да не си посмял! Да не си прежалил вече автомобила?
-
- Автомобил: RAV4 plug-in hybrid
- Благодарил/а: 89 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
И с това мисля, приключваме темата, кой е по-икономичен и на дълъг път- обикновеният или плъгин хибрида. +30 км. при спускания са огромно предимство!Мирослав Петков написа: ↑10 Авг 2024 11:31
Разликата от хибрида е, че батерията е малка там и много рано се налага спирането с компресията от мотора! При плъгина има много място и чак след напълването й , става като при хибрида!
Просто гледайте преди голямо спускане да държите батерията полупразна за да има място за зареждането й!
Тоест прекратява се спирането с електромотора за да се предпази батерията и започва спиране с компресията на двигателя. Излишно е да споменавам ,че мощността на електромотора на плъгина е 3-4 пъти по голяма и съответно регенеративнато спиране е в пъти по голямо от хибрида
Така го разбирам аз.
- Ivo Varna
Тук момчето определено греши по отношение на увеличения разход на бензин. Моето мнение е, че режим "S" е препоръчителен основно при спускане по надолнище. Същото казва и ръководството. Освен това ако сме в "HV" и всключим на "S" само след секунди колата сама ще премине в "EV". Изключение има само в случай, че бензиновият двигател не е бил пален по време на текущото шофиране и още е студен. И въобще всяко първо палене на ДВГ-то е за около 3 мин през зимата и 2 през лятото, докато се стопли. Това е заложено в софтуера на колата. Маслото е хигроскопично и има свойството да поема влагата от въздуха в двигателя. Но когато то се загрее я изпарява обратно.Мирослав Петков написа: ↑10 Авг 2024 09:35 Казва също в 13.30 минута че е неподходящо да се ползва превключването на по ниски предавки при запален бензинов мотор ,защото това водело до по-високи обороти и повече разход на бензин. Набляга на това да се ползва само в EV mod!
PS Сега виждам, че същото видео веднъж вече сме го коментирали на 46 стр.
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 45 пъти
- Получена благодарност: 58 пъти
Миенето с автоматични четки е доказано че е най-щадящо за боята, стига да не са на сто години.
caryЦар
-
Колега Zorbata, не знам според кой било доказано, че четките били най-щадящи, но не съм съгласен! Ще кача снимки на старото ми CR-V. Мито 12 години, задължително поне веднъж седмично, ръчно(с безконтактен препарат и водоструйка) от работници. Колата за 12 години не е полирана или пастирана нито веднъж! Слагах и само керамичен спрей, който на мивката се предлага за допълнителни 20 лв. като услуга след измиването. Имаше голям ефект! Снимките са малко преди да я продам.
► Виж съдържание
-
Alexandov_777,
Интересно , карал си 12 години Хонда CRV, какво те накара да се спреш на RAV4 PHEV , а не на новото CRV ? Какви са разликите , които наклониха везните?
Интересно , карал си 12 години Хонда CRV, какво те накара да се спреш на RAV4 PHEV , а не на новото CRV ? Какви са разликите , които наклониха везните?
-
Да, хондаждия, бях
. За същата цена от 112 000 лв., Хонда ми даваше едва 184 к.с. градски SUV, с малка батерийка и 5 години гаранция. Несъпоставими са двата автомобила, а на една цена!
- Ivo Varna
Втори ден мултимедията ме уведомява за липса на "notification" със сървърите на Тойота и голяма част от функциите на моб. приложение не работят. От София казаха, че в момента се работи по софтуера и това е причината. Очаквало се в рамките на седмица-две нещата да са приключили и да си получим ъпдейтите по въздуха.
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Почти всички марки са така, на моя нисан стана същия проблем от вчера сутринта. Дори не ми свети зелената лампичка на SOS телефона и на мултимедията има кола с диагонална черта, а преди беше кола с радиосигнал концентрични дъги.
Тъкмо записах час за диагностика за следващата седмица и седнах да ровя в нета какъв може да е проблема и много коли от различни марки го имат.
П.С. Нисан се сетили да напишат в приложението:
"We're having a tune-up!
To improve application performance, we are
carrying out planned maintenance.
Completion: Saturday, August 17, 13:30
We apologise for any inconvenience"
Сега като гледам имат нужда и от курс по английски. Пише се apologize.
Тъкмо записах час за диагностика за следващата седмица и седнах да ровя в нета какъв може да е проблема и много коли от различни марки го имат.
П.С. Нисан се сетили да напишат в приложението:
"We're having a tune-up!
To improve application performance, we are
carrying out planned maintenance.
Completion: Saturday, August 17, 13:30
We apologise for any inconvenience"
Сега като гледам имат нужда и от курс по английски. Пише се apologize.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
► Виж съдържание
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
► Виж съдържание
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Офтопик
► Виж съдържание
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
-
Здравейте момчета. От известно време не ми работи графика за зареждане в режим - час на тръгване! Като настроя всеки ден в 7.00 да ми е готова заредена, вечер като я включа в 20 часа и тръгва да се зарежда веднага. Другия режим час на започване на зареждане - работи! Някой има ли този проблем, съвети какво да погледна ,евентуално да не съм направил както трябва - преди да отида при представителството?
Настройките ги правя през менюто на кокпита на автомобила.
На старото приложение можеше да се правят тези графици от телефона, но на новото я махнаха тази функция!
Настройките ги правя през менюто на кокпита на автомобила.
На старото приложение можеше да се правят тези графици от телефона, но на новото я махнаха тази функция!
- Ivo Varna
На версия 2.6.2 на приложението като задържиш на ЕВ пробега на МОЯТ ГАРАЖ в началното меню може да се зададе график, който еднократно отменя графика от информационния екран. С 2.8.2 ли си сега? Какво ти изписва? Кога за последно се е сдвоявало с автомобила? Ако не си бърникал тия дни в графиците на приложението няма да е това причината, иначе може и да си чукнал нещо. Много непонятно и неинтуитивно е с този червен и сив цвят за час на зареждане - не проумяваш кога часа е активен и кога пасивен. Случвало ми се е да съм чукнал без да осъзная зареждане в петък и дотогава отменя всички други графици от информационния дисплей. Виж и на мултимедията дали графика ти е същия макар, че точно в момента и тя се бъгва. Пиши като намериш дяволчето, че ми стана любопитно какво ще се окаже?