[Дискусия]Добавки за гориво и моторно / трансмисионно масло.

Публикувай отговор
r34c7
Автомобил: AT220 4A-FE
Благодарил/а: 46 пъти
Получена  благодарност: 60 пъти

Мнение от r34c7 » 22 Юли 2024 21:02

Що не каза за тая добавка преди да сменя лагерите на моята кутия :D на колегата, който си намрази РАВ4-ката също можеше да му е от полза tooth.gif

Шегата настрана, цялата история с добавките за масла е "мижи кьорчо, да те лъжЕм".
Баба Яга - Изображение
Параход 3.2 - Изображение

Аватар
Ивайло Димов
Автомобил: Seat Toledo1,8 20V AGN
Благодарил/а: 162 пъти
Получена  благодарност: 154 пъти

МАСЛА - типове,видове и употреба - "Какво да налея?" - ОБЩА

Мнение от Ивайло Димов » 22 Юли 2024 21:55

В определи случай могат да помогнат ,но това е рядко и ефекта не е дълготраен .Коронния номер на автоджамбазите е да дрогират някой автомобил и първата смяна на масло да лъсне истината .Но тук говорим за двигатели с кофти проблеми по коляно -мотовилков механизъм или газоразпределителен .Инак има добавки за спиране на течове ,колкото да се прибереш на ход до сервиза -вършат работа .Най-глупавите случаи са купува се ефтино масло 40-50 кинта тубата и няква добавка на подобна цена и като теглиш чертата едни 100 кинта са отишли ,а ефекта е плацебо .Хората си самовнушават ,че двигателя е утихнал ,работи по-мазно (квото и да значи това) и разбираш ли дори е свалил разхода .Психология кво да правиш.А другия по-психарски случай е да се купи скъпа синтетика и се налее вътре нещо ,уж за да я нсправиш още по-добра .

Аватар
nov
Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 40 пъти

Мнение от nov » 22 Юли 2024 22:10

r34c7 написа: 22 Юли 2024 21:02 Шегата настрана, цялата история с добавките за масла е "мижи кьорчо, да те лъжЕм"
Май, че и за нафта е така и за бензиновите инжектори и т.н. Иначе аз си бех турбо гъзар, четох и преди мнението на колегата с руската добавка, ама викам си . къде шсе излагам с тоя ресурс, чакай да Юсна една на лики моли сива гняс и една на Бардал (двете общо на стойност около 100лв), почти колкото са 3 литра оригинално масло на Тойота за скоростна кутия (3 тубички по литър). След 3к,км каране шума освен, че не намаля, а и като, че ли взе да се усилва, майсторягата, който я прави ми вика - да знаеш има ефект от тия добавки, поне вътре беха изчИстИли всичко до блясък :D .Една умна приказак само не помня от Ауди или БМВ форума беше - майстор в шише няма.............лично за себе си - НИКОГА повече добавка за каквото и да било по колата.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Аватар
Ивайло Димов

Мнение от Ивайло Димов » 22 Юли 2024 22:55

offtopic.gif То па ОЕ 75W LV (да се чете low viscosity )е страшна работа .Чиста минералка ,за нищо не става...

Аватар
nov

Мнение от nov » 23 Юли 2024 00:16

Няма значение,това препоръчват от Тойота.Така е вървяла 300к.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Благодарил/а: 25 пъти
Получена  благодарност: 77 пъти

Мнение от ufer » 23 Юли 2024 09:00

И аз имам добър спомен за руската добавка - моята беше римет (струваше само 12 лв.). Сложих я преди доста години на механична скоростна кутия на ZF - F16 и с нея изкарах 360к км, после я продадох заедно с мотора и вероятно още върви... :D

r34c7
Автомобил: AT220 4A-FE
Благодарил/а: 46 пъти
Получена  благодарност: 60 пъти

Мнение от r34c7 » 23 Юли 2024 09:06

nov написа: 22 Юли 2024 22:10
r34c7 написа: 22 Юли 2024 21:02 Шегата настрана, цялата история с добавките за масла е "мижи кьорчо, да те лъжЕм"
Май, че и за нафта е така и за бензиновите инжектори и т.н.
За бензинови инжектори имам добро мнение за тая на redex, имал съм случаи, където наистина свали 0.5л/100км и то за период от ~15 000км. Оцвети свещите в червено.

За дизеловите - нямам идея, може да действа някак или пък хич. Когато съм имал дизелови коли при мен, съм смесвал с бензин в съотношение 1:40. Друго освен, че никога не ми е замръзвала нафта не мога да кажа :D Пробвано на какво ли не от Карина 2C-T до W212 350 CDI.
Баба Яга - Изображение
Параход 3.2 - Изображение

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 159 пъти
Получена  благодарност: 575 пъти

Мнение от mapamop » 23 Юли 2024 09:14

r34c7 написа: 23 Юли 2024 09:06redex
Ако е червеникава течност, в шише с дълго гърло, от сорта на 300мл., си е пълен т*шак тая добавка. Поне при мен миналата година тримовете отидоха на положителна разлика нагоре, и се вдигна разхода. От 5 години пълня "догоре" на една и съща бензиностанция, че даже предимно и на една и съща колонка.

Не смятам че добавка за бензинови дюзи и каквото там още почистващо действие, има сериозен смисъл за покупка.
Във времето съм ползвал Bardahl BDC, преди нея някаква на Кастрол на която даже не помня името, и все пак Астрата на -20 до -24 си палеше на косъм. От бензиновите съм пробвал тая на Redex, Liqui Molly, Bardahl, Wurth, и резултата май винаги е отивал на по-високи тримове.
За износени лагери и дюзи не знам как шише химия възстановява изпиления от пробега метал...
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.

Аватар
nov

Мнение от nov » 23 Юли 2024 10:40

mapamop написа: 23 Юли 2024 09:14 За износени лагери и дюзи не знам как шише химия възстановява изпиления от пробега метал...
И лично от опит да кажа, че дори и шума в кутията не намалява, дори напротив - а ги рекламират, че освен, като възстановително действие (как възстановяват отнетия метал по зъбни колелета и лагери не е ясно), намаляли дори и шума..............дрън дрън. Единствено незнам тия добавки за разхода на масло в един автомобил дали не помагат, но това всъщност не се ли явява сгъстител на вискозитета на самото масло в двигателя и от там да намалява разхода, иначе спечени и износени сегменти или елипсовидни цилиндри няма как да възстанови разбира се......
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Аватар
Ивайло Димов

Мнение от Ивайло Димов » 23 Юли 2024 10:57

Повечето добавки за двигателно масло са на база ZDDP ,в някои има MoS2 ,MoDTC,органичен волфрам ,титан...Останалото е минерално масло ,може да има хомеопатична доза естери .Реално погледнато правят масления филм по-плътен .Нито една сериозна компания не ги предлага ,всички ги анатемосват .Никога няма да видите на пазара добавки за маслл от BP,Shell,Total,Eni,Exxon Mobil ...дори блендерните производители нямат.Тези които ги предлагат са малък % продавачи на илюзии .Добавките за дизел са съвсем друга история и са задължителни при качеството на БГ нафтата -бих ползвал Archoil,Keropur-D на BASF ,Pro-Tec ,Cyclo..
Писал съм и преди защо се налага да се слагат.Колкото до тези за бензин ,доста случаи има на прецакани бензинови сонди от подобна химия.За предпочитане е високооктанов бензин .Но почнат ли да пикаят инжекторите само сваляне и ултразвукова вана оправят положението.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 23 Юли 2024 13:24

Ивайло Димов написа: 23 Юли 2024 10:57 Тези които ги предлагат са малък % продавачи на илюзии .
Според мен всичкото недоразбиране идва от военната техника... Да, има присадки, които позволяват ДВГ да работи още десетки минути без смазване...
Но там целта и резултата са други - да изпълниш задачата, да оцелееш и т.н., пък двигателя - той е последен в редицата по важност.. Можеш след това да го хвърлиш...
Пък и разчетният и реалният ресурс си е малък... Гледам вчера по ТВ как един БАТ (явно по случайност неподарен 'поради отпаднала необходимост') прави просека за препятстване на пожарите... Кара си из гората все едно е на нивата, и зад него - равен път, по който може да мине и лек автомобил... Ами имахме в казармата такъв - стар от памтивека... Да, в идеално състояние, ама бе на 270км. В реални бойни условия ме съмнява да бе оцелял и 100км..
Ама хората разбират горното по друг начин - 'с присадките ще осигуря вечен живот за двигателя, щом може да работи и без масло при военните' :)
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 684 пъти
Получена  благодарност: 267 пъти

Мнение от WoLF » 23 Юли 2024 14:01

Грима ако оправя жената, слагайте и добавки да си оправяте колите :thumbsup: Добавките в горивото е друго нещо, там е икономически необосновано, ако се гони намаляване на разхода...
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
FearSoft
Автомобил: Corolla Hybrid 1.8. Tук е!
Благодарил/а: 63 пъти
Получена  благодарност: 100 пъти

Мнение от FearSoft » 24 Юли 2024 08:12

Брей, че то си имало цяла тема за добавките, съжалявам, че не я открих и първоначално писах в тази за маслата unsure.gif
Като гледам - всички ги анатемосвате, но как ще коментирате стотиците видеа с тестове за износване при триене (за маслото говоря)? Резултат има и не може да се отрече с оправдание за манипулации. Значи нещо все пак работи. Може би не е подходящо за всеки двигател, но ефектът съществува...
Toyota Corolla 1.8L (HEV Special), Ex+, MC23

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 24 Юли 2024 08:35

Ако говориш за маслото и тестовете му за износване при триене - въпросът ти не е за тази тема tooth.gif
За мен основният проблем на присадките не е 'дали ще помогне' (дето се казва - сипвай и ще споделиш)..
А проблемът е 'дали няма да попречи' - никой не е правил легални изпитания дали някой от страничните ефекти на дадената присадка няма да се отрази негативно на някой детайл, дори и присадката да намалява триенето ....
Та ме учудява и начина на мислене - тук се водиха бурни спорове какъв цвят да е антифриза, пък част от тези хора с лекота биха сипвали разни незнайни (и неодобрени от производителя) течности в ДВГ.... Не съм чел инструкциите на Тойота, но в инструкциите на последните ми нови автомобили си пишеше - 'не наливай никакви присадки'...
Вероятно точно заради горното притеснение..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

gena_bs
Автомобил: служебен
Получена  благодарност: 91 пъти

Мнение от gena_bs » 24 Юли 2024 09:32

Освен страничните ефекти има и огромна вероятност присадката като цяло или нейни отделни компоненти да влязат в реакция със самото масло.
Оттам-нататък не е ясно какви ще са получените продукти и как ще влияят на самия механизъм. Без значение от неговия тип и вид.

Публикувай отговор