МАСЛА - типове,видове и употреба - "Какво да налея?" - ОБЩА
- Ивайло Димов
- Автомобил: Seat Toledo1,8 20V AGN
- Благодарил/а: 162 пъти
- Получена благодарност: 154 пъти

- nov
- Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 40 пъти
Колега, да ме прощаваш, но не съм съгласен с теб - с това, което съм цитирал, това, че е малък градски Хавтомобил незначи, че не може да затегне мотора или да го износи прекалено точно заради лошо подбрано масло по вискозитет, а дори и марка.
Към колегата с Яриса и моето мнение по твоя казус:
Избора на конкретно масло за конкретно твоя автомобил зависи от много фактори с които трябва да се съобразиш, ако искаш да си пазиш колата (както правя аз например).Какво правя аз , като си взема автомобил (без Тази последната Тойота - не слушай никой, че не са капризни на масло, напротив супер капризни са и не търпят компромиси и дори в момента да не го усетиш ако е по-дълго време при теб ще разбереш, но ще требва вече да вадиш доларЕтЕ). Аз правя следното - отварям си юзър менюъла на колата и гледам какви спецификации трябва да покрива маслото (те може вече да са остарели), гледам с какво масло е карана до момента (ако има някакви доказателства) и специално за вискозитета се съобразявам с горните 2 фактора, както и отварям някой онлайн ойл селектор (файндър), като на Равенол например, защото е доста детайлен и от точно определен визкозен клас имат по 5 вида масло. основно обаче се придържам към това, което е дал производителя защото там са мислили над това нещо редица инженери и конструктори как колата да си изкара гаранцията при големите сервизни интервали 15-20к.км, а в някой случай и 30к.км, както ми беше на дизеловото Волво. Та специално за Тойота за ТВОЯ код на двигателя има едни графики със стрелки откъде до къде кой вискозитет се простира, но това е ориентировъчно, вземаш предвид стил на каране, среда на каране градско/извън, износване на двигателя (пипа ли масло и при какви режими и т.н.).Нито 5в40 ще го сбърка нито 5в30, сменяй го максимум на 10к.км или една година, което дойде първо и нямаш проблеми.
Сега за марката - гледай да е истинско, гледай да внимаваш с масовите масла - Кастрол,Мобил и т.н. не, че са лоши но имат доста дубликати. Минал съм много километри с Тотал, но истински и съм много доволен, както и от Елф, но......................не бих ги сипал на Тойота. Аз лично, като марки специално за моя ориз залагам САМО и единствено на YACCO и/или Равенол с вискозитет 0в20 (колата в момента е на 310 реални километри и няма никакви проблеми с тях), сменям на между 8 и 10к.км, задължително, като сега за летните месеци залагам на вискозитет 5в30(който според ръководството е допустим избор конкретно за моя код на двигателя ако се кара в натоварени режими, тегли се каравана, аз не карам така, но един вид застраховка за летните горещини) пак на въпросните две марки, но аз реално сменям през 2-3 месеца масло. Задължително след, като запалиш студения мотор изчакай 1 минута ако имаш възможност, сменяй го навреме с качествено масло и няма да имаш грижи.Другото много добро масло за МЕН е Kroon - Oil, но послендите 5-6 години цената му се повиши значително (май, че е ребрандиран Шел, което не значи, че е лошо) .
Горните 2 марки са среден клас масла, но за парите си представят много добри характеристики и според мен няма смисъл да се занасяш по по-скъпи и бутикови масла, като например Редлайн или Роял Пърпъл.
Само за твое сведени с горните 2 масла на тази Тойота имам изминати вече 93к.км за година и половина и няма мърдане, никакви оплаквания, като съотношението , като марки YACCO: Ravenol при мен е 80:20.
Така, че сега з ажегите налей 5в40 да видиш как ще се държи, но си подбери доказана марка, гарантирано качествена, а не менте за да нямаш главоболия. Японските автомобили са МНОГО капризни на качествено масло, не слушай кой какво ти разправя, че нямало значение, може да не го усетиш веднага, но ако мислиш дълго да я караш - ремонта ще го плащаш ти, та 2 са условията: правилно подбрано и качествено масло и навременна смяна с качествен филтър.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- nov
Към днешна дата за стара кола най-вероятно не са релевантни, но новите спецификации обикновенно покриват старите, а и ги превъзхождат.Ивайло Димов написа: ↑31 Май 2024 20:32Препоръките в книжките относно API ,АСЕА,и Ilsac не винагиса релевантни за кола над 5 години..щото вече са излезли нови спецификации ,които покриват старите.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- Ивайло Димов
Май ме четеш по диагонал
,аз рекох същото бре .От книжлето тря се гледат само възможните вискозитети .
Лично аз въпросния Ярис бих го карал целогодишно с 5W30 ACEA A5/B5 или Ilsac GF5

Лично аз въпросния Ярис бих го карал целогодишно с 5W30 ACEA A5/B5 или Ilsac GF5
- nov
Не бре, потвърдих го, не казах нищо ново специално, като те цитирах.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
-
- Автомобил: Toyota Yaris
Здравейте, един въпрос към господин Ивайло Димов относно Yaris,XP90 1.0 12V VVT-i (2005 - 2011) .Каква конкретна спецификация на RAVENOL 5W30 е подходяща за тази мотор 1KR-FE ? На сайта им излизат доста -VMP,SMP,DXG,HLS,VMO,HDX ? Благодаря !
- Ивайло Димов
DXG ,топ масло на база PAO +ester
.Но ако караш предимно градско бих заложил на бренд цена-качество и бих сменял на 4-5000 хил км 

-
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 91 пъти
Аз не мога да разбера какво толкова превъзнасяте Ravenol, Yacco, че и Motul?
Не добиват нефт, не произвеждат базови масла, още по-малко собствени добавки.
На всичкото отгоре последните две френски са и прекалено скъпи за това, което представляват.
А относно Ravenol - при тях нещата са пълна мъгла!
"The strategy of sustained growth was underlined by a comprehensive re-launch of the brand in autumn 2012."
На адресът на Deutsche Ölwerke Lubmin GmbH излиза това:
https://www.google.com/search?q=Freesen ... e&ie=UTF-8
https://www.dol-oil.de/en/about-us
https://www.aveno-oil.de/en/kontakt
Не добиват нефт, не произвеждат базови масла, още по-малко собствени добавки.
На всичкото отгоре последните две френски са и прекалено скъпи за това, което представляват.
А относно Ravenol - при тях нещата са пълна мъгла!
"The strategy of sustained growth was underlined by a comprehensive re-launch of the brand in autumn 2012."
На адресът на Deutsche Ölwerke Lubmin GmbH излиза това:
https://www.google.com/search?q=Freesen ... e&ie=UTF-8
https://www.dol-oil.de/en/about-us
https://www.aveno-oil.de/en/kontakt
- Ивайло Димов

Едно време нашите бащи и дядовци са наливали в колите си M8 и M10 ,масла които по SAE влизат в графата SAE 20 и SAE 30 .
Правете като японците ,смяна на масло на 4-5000 хил км ....
- WoLF
- Благодарил/а: 684 пъти
- Получена благодарност: 267 пъти
Аз съм вече в тази графа, да. Карам само градско и само под 5км на излизане

-
- Автомобил: AT220 4A-FE
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 60 пъти
Не мислете, че маслото зависи само от основата, не случайно синтетиката става все по-рядко срещана. Съвременните масла - 0W20, 0W16, 0W8, дори 5W30 изискват МНОГО повече от просто химия или ПАО, за да изпълняват това, което е нужно за един сериозен период от 250-300 часа. Писал съм го и преди, в крайна сметка фирмите, които могат да си позволят да изследват, формулират и произведат топ продукт във вискозитети 0W20, 0W30, 5W30, 0W40, 5W40 колкото и да не ви харесва са тези, които не са просто блендери.
Под топ продукт разбирайте масло, което няма да остави депозити след себе си, било то в сегментите или другаде, докато предоставя най-добрите условия за работа на ДВГ. Не си мислете, че това са прости работи, например взимаме тия 2 бази в съотношение 2:1, наливаме ги в миксер заедно с Infineum P6660 според препоръките и продаваме в туби каквото се е получило...
Под топ продукт разбирайте масло, което няма да остави депозити след себе си, било то в сегментите или другаде, докато предоставя най-добрите условия за работа на ДВГ. Не си мислете, че това са прости работи, например взимаме тия 2 бази в съотношение 2:1, наливаме ги в миксер заедно с Infineum P6660 според препоръките и продаваме в туби каквото се е получило...
Баба Яга - 
Параход 3.2 -

Параход 3.2 -

- Ивайло Димов
90 % от фирмите работят на тоя принцип ,купуват си лиценза за рецептата ,всички компоненти и следват точно процедурите .Т. е ползват чужд опит ,за което си плащат ,ако искат да са в списъка на API с одобрени масла си плащат ,ако искат да са в списъка с одобрени масла на автопроизводителите пак си плащат .Всичко струва пари .Всеки един блендер има лаборатория ,в която изпитват готовата си продукция и издават TDS и MSDS ,без тези два документа маслата не могат да се продават никъде по света .
Компаниите ,които имат цели екипи учени и въобще изучават реология,трибология и изграждат всяка една рецепта като проект се броят на пръстите на ръцете.Самите тестове на моторни стендове са безумно скъпи ,за всеки отделен вискозитет могат да сигнат шестцифрена сума в долари.За това и някои производители предпочитат на тубите им да пише recommended вместо approved ,за да избегнат плащане на лицензи и да е по-достъпна продукцията им.
Компаниите ,които имат цели екипи учени и въобще изучават реология,трибология и изграждат всяка една рецепта като проект се броят на пръстите на ръцете.Самите тестове на моторни стендове са безумно скъпи ,за всеки отделен вискозитет могат да сигнат шестцифрена сума в долари.За това и някои производители предпочитат на тубите им да пише recommended вместо approved ,за да избегнат плащане на лицензи и да е по-достъпна продукцията им.
-
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 91 пъти
Документация за маслата трябва да има на сайта на всеки производител.
От трите марки на сайтовете само на Yacco TDS било търговска и производствена тайна...
Колко е стара фирмата пък въобще не е от значение. Справка - достатъчно фалирали и купени от китайци, и индийци марки има само в автомобилния бизнес.
Специално за Ravenol в нета при руснаците имаше огромна дискусия. Преди 2022, защото вече не им пука за тази марка.
И има лаборатории, извършващи химически анализ на маслата. Моторни тестове сигурно и производителите вече не правят. Всичко е "компютърно" моделирано и с планирано остаряване, за съжаление.
Според Nippon-ски User & operation manual за бензинова Mazda, препоръчаният интервал за смяна при тежък режим на работа на висококачествено двигателно масло е 5000км! А за нашите условия и менте масла - 2500км. Да и това са предвидили япончетата!
Иначе кой на какъвто интервал иска, да прави замяната.
А на колегата, който не знам колко автомобила е управлявал и обслужвал, мога да му препоръчам да се запознае по-подробно с причините за заклинване на двигателите!
От трите марки на сайтовете само на Yacco TDS било търговска и производствена тайна...

Колко е стара фирмата пък въобще не е от значение. Справка - достатъчно фалирали и купени от китайци, и индийци марки има само в автомобилния бизнес.
Специално за Ravenol в нета при руснаците имаше огромна дискусия. Преди 2022, защото вече не им пука за тази марка.
И има лаборатории, извършващи химически анализ на маслата. Моторни тестове сигурно и производителите вече не правят. Всичко е "компютърно" моделирано и с планирано остаряване, за съжаление.
Според Nippon-ски User & operation manual за бензинова Mazda, препоръчаният интервал за смяна при тежък режим на работа на висококачествено двигателно масло е 5000км! А за нашите условия и менте масла - 2500км. Да и това са предвидили япончетата!
Иначе кой на какъвто интервал иска, да прави замяната.
А на колегата, който не знам колко автомобила е управлявал и обслужвал, мога да му препоръчам да се запознае по-подробно с причините за заклинване на двигателите!
- nov
Търсих tds за Манол Тойота серия за да видя за какво иде реч - не намерих.
По темата за "заклинването на двигател" - винаги съм готов да науча нещо ново и с удоволствие бих се информирал как т.нар. "заклинване" НЕ СЕ получава от нискокачествено масло, изключвайки охлаждането с антифриз, като параметър (фактор на влияние)?
По темата за "заклинването на двигател" - винаги съм готов да науча нещо ново и с удоволствие бих се информирал как т.нар. "заклинване" НЕ СЕ получава от нискокачествено масло, изключвайки охлаждането с антифриз, като параметър (фактор на влияние)?
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
-
- Автомобил: AT220 4A-FE
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 60 пъти
За да се получи "заклинване" трябва или:

- да се заварят лагери за коляновия вал
- да се завари буталото към цилиндъра

Баба Яга -