Да си допълня малко романа, че да не ме забравите. Засега са само хаотични факти, във времето ще ги поизбистря като имам възможност да ровя по каруцата:
- поръчах си всички алуминиеви, полимерни и електролитни кондензатори за километража, денсовския горивен боклук и денсовския климатичен боклук. Живот и здраве между 6 и 8 март трябва да пристигнат, и ще се сменят.
Списък за екстремистите, без да ви давам какво точно съм поръчал, за да не направите същата грешка, ако аз съм сбъркал някъде в разчитането на маркировките:
---
Във горивното ECU:
47 VHA 5C9 - 3 бр
10 HHB 5H7 - 1 бр
100 VFC 5Q9 - 2 бр
5V 100 AKA - 2 бр
---
във климатичния компютър:
47uF, 35V - 2 бр, eлектролитни, Панасоник SXE серия
180uF, 10V - 2 бр, eлектролитни, Панасоник NHG серия
56uF, 35V - 3 бр, eлектролитни, Панасоник SXE серия
---
Във километража си харесах само 2 броя 470uF, 35V (по спомен за волтажа че не ми се рови в кашона). Мисля да са Panasonic SXE series. Има и 2 малки по 180uF но те са около стрелката за горивото, и вероятно да нямат отношение към километража. Има и един или силов транзистор, или волтажен регулатор който не съм го проверявал, но там ми се струва че щеше да има повече аномалии.
----
Във климатичния компютър открих нещо което силно ми привлече вниманието и любопитството: Toshiba TA8050P DC Motor Driver 1,5A Bidirectional SIL-7.
Снимка на елемента:

- TA8050P.jpg (16.57 KiB) Преглеждано 4782 пъти
Даташи(й)т:
Тази схема е ясна каква ѝ е ролята - да "бута" клапите на климатика накъдето "каже" компютъра. Няма драми с това. Обаче:
- Изработката на корпуса предполага да има радиатор за охлаждане, или да се запои към платката и да се охлажда през нея. В случая няма нищо такова - интегралката си е гола във въздуха, във кутия която не предполага да има някакъв активен поток от въздух.
- 1.5 Ампера при 12 (условни) волта са по бабешки сметки почти 20 вата. Intel на чипсети между 15 и 20-25 вата слагат доста сериозен радиатор, и то близо до някой вентилатор. И препоръчват да има вентилация през този радиатор. Предполагаемо нещо ги сваля тия 12-14.5 волта по електрическата инсталация до препоръчителните 6 до 16 волта (нека са 6 за по-лесна сметка) - пак излизат 9-10 вата, и пак не ми се връзва идеята за без радиатор. Средно по документация дават 12.5 вата. За капак максималния ток, който принуждава тази схемичка да изгасне е 4 Ампера (по бабешки 24-48 вата), въпреки че би трябвало да изгасне още 1.8 Ампера.
= Преди време не ми работеха почти всички клапи в климатика, и ги отварях да ги чистя, и да им сменя смазката. Не мога да си спомня дали тресеше стрелката преди намесата ми или не. Но примерно може и да съм сговнил някое моторче на клапите и то да претоварва на моменти тая интегралка. Въпреки че по документация е доста "търпелива" до 150 градуса преди да се изгаси, и вероятно да рестартира климатичния компютър. Факт е че дефакто моторчетата на клапите не са сменяни с други, и това е може би един от малкото елементи които не съм сменил в климатика.
Теориите ми за момента са 2, като изключа механиката на двигателя и (евентуално) кабелите:
- Сговнил съм някоя машинка на клапите, и тя претоварва този контролер за моторчетата.
- Сменил съм горивното ECU преди време, но второто беше с един месец по-старо като дата на производство и незнайни километри. Не е невъзможно да са кондензаторите, предвид на това че в компютрите те са склонни да причиняват такива "произволни" грешки. Отделно че със моргаджийския компютър ми беше изплюла грешка за отворена верига във дросела (
https://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?t=39067 ), а наскоро ми беше набила грешка P0172 - System too rich без някаква очевидна причина, със "заводския" компютър. Но да кажем че там забелязах като прогорено по изолацията на единия кабел - като се стопли ще видя как ще го сменя това парче.
► Виж съдържание

- 0-02-05-a8239e5cd1d318fb5b5c2df73702bc0aebbd0b0be1c37a7277677acf6a85ea5e_db6fbb0b.jpg (269.76 KiB) Преглеждано 4782 пъти
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.