ами във варна обикновено няма много сняг, да не кажа, че вобще няма, само като тръгна извън града как ще еugabuga написа:mi napravil si kompromis sas sceplenieto liatoto i zimata
zimnite gumi osven ako ne sa niakvi high performance niama da sa mnogo po dobre prez zimata osobeno ako ne jiveesh niakade deto vali postoianno sniag.
nedostataka im e po-mekia sidewall (na bulgarski ne znam kak mu se vika) stena?
Можем ли да караме с летни гуми през зимата?
- alex_varna
- Благодарил/а: 1 път
Колега , по-леко с кадърно-некадърните определения, струват ми се доста крайниnovozagorski написа:На такива некадърници да им се вземат колите и да не се пущат на пътя изобщо!!!alex_varna написа:Kaрaйте си с летни гуми и хич да не ви пукаАз поне така правя. Защото повечето ми познати дето миналата зима сложиха зимни гуми, а нямаще и 1 мм сняг и беше доста мека и топла зимата..накрая се оплакваха , че гумите им са заминали и не стават за нищо. Бяха добри маркови доколкото си спомням
![]()
Ей тъй стават белите! И то май все карате мощни автомобили,пък ви се свиди да дадете някой и друг лев за сносни гуми, зимни и летни!
ОТ ГУМИ НЕ СЕ ПЕСТИ, АЛОООО!!!

И можеш да бъдеш спокоен, вече съм с 4-ри чисто нови зимни гуми

TOYOTA AVENSIS 2012 г., 2.0 D4D 124 КС
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Всесезонните са добър компромис, ако не въртиш много километри.
При мен свършваха на около 30-40х.км (GY Vector 3). Зимата се държаха доста добре, но лятото се износваха много бързо.
Пищяха и 'мляскаха' при нормално тръгване и спиране, дори да не приплъзваха.
Лятото бяха много 'ластични' като усещане за поведение на пътя...
При тях повече ме дразнеше поведението им лятото...
При същото каране навъртях около 85х.км на летните гуми и засега около 40х.км чисто зимните.
За малкото километри - ако въртиш 10-15х.км/г то 30-40х.км ще навъртиш за около 3-4 години, колкото е максималния живот на една гума (гумата губи свойствата си, започва да се напуква и т.н.).
Дори и да вземеш добър комплект зимни/летни, пак ще е добре да ги смениш след този срок заради това, че са стари, но няма все още да са износени при малкия пробег.
Всеки сам си взема решенията - за себе си съм избрал комплект зимни и комплект летни със джантите и смяната не ми е проблем...
При мен свършваха на около 30-40х.км (GY Vector 3). Зимата се държаха доста добре, но лятото се износваха много бързо.
Пищяха и 'мляскаха' при нормално тръгване и спиране, дори да не приплъзваха.
Лятото бяха много 'ластични' като усещане за поведение на пътя...
При тях повече ме дразнеше поведението им лятото...
При същото каране навъртях около 85х.км на летните гуми и засега около 40х.км чисто зимните.
За малкото километри - ако въртиш 10-15х.км/г то 30-40х.км ще навъртиш за около 3-4 години, колкото е максималния живот на една гума (гумата губи свойствата си, започва да се напуква и т.н.).
Дори и да вземеш добър комплект зимни/летни, пак ще е добре да ги смениш след този срок заради това, че са стари, но няма все още да са износени при малкия пробег.
Всеки сам си взема решенията - за себе си съм избрал комплект зимни и комплект летни със джантите и смяната не ми е проблем...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
razlikata mejdu vsezonni i zimni(Performance Winter) gumi ne e koi znae kolko. po skoro razlikata idva kat se slojat tez gumi det gi vodiat Studless Ice and Snow, problema pri tiah kakto kazva ugabuga e che sa mnogo meki, pak i dizaina im e mislen za sniak, t.e. po tiasni, ta sa si otvratitelni za karane na suho. fakt e che v Chicago 90% ot horata karat s vsezonni gumi(ciala godina), ne kat da pada po-malko sniak ot kolkoto v Sofia, no pak i chistat sravnitelno barzo, a i bairi niama nikakvi. ta vseki triabva da si pravi smetkata, ako v grada mu niama bairi, sniag pada kolkoto da ne e bez hich i kara predno predavane, togava ne vijdam shto da ne kara s vsezonni gumi. letni gumi sa drugo neshto, te ne sa za zimata!
Аз пък в момента карам със зимни дет са на 3 години и мога да кажа, че Карината и на 1ва и на 2ра не потегля, а на 3та върти на мокро гуми. Гумите имат 3-4мм грайфер.
Току що поръчах Good Year Ultra Grip 7, по добри не намерих.
С Королата пък в БГ с 3мм грайфер на 194/60/14 летни барумки качвам на 5 сантиметра утъпкан сняг до Батак.
Та ще предефинирам проблема така: на колата дет те храни си и трябват гуми, щото нямаш време да я мислиш.
От друга страна, ако имаш време за губене и желание на джанти можеш да се качиш където си поискаш.
Има и трети вариант - да си толкова заспала пу_ка, че и най - добрите зимни гуми да не те спасяват. Ма то там естествения подбор си знае работата.
Току що поръчах Good Year Ultra Grip 7, по добри не намерих.
С Королата пък в БГ с 3мм грайфер на 194/60/14 летни барумки качвам на 5 сантиметра утъпкан сняг до Батак.
Та ще предефинирам проблема така: на колата дет те храни си и трябват гуми, щото нямаш време да я мислиш.
От друга страна, ако имаш време за губене и желание на джанти можеш да се качиш където си поискаш.
Има и трети вариант - да си толкова заспала пу_ка, че и най - добрите зимни гуми да не те спасяват. Ма то там естествения подбор си знае работата.
-
- Получена благодарност: 1 път
Тъкмо щях да питам 'бавнопътуващия' как постига такъв пробег, но явно ги износва до сликове. Зимни гуми с грайфер по-малък от 5мм и на повече от 2 сезона са за изхвърляне. Не че го спазвах това правило като бях в България, но сега ме е срам да карам с износени гуми. Онзи ден сменях моите и пича в сервиза при вида на лятна гума с 2.5 мм грайфер ме изгледа учудено, демек 'как си се изоставил толкова'.El Camino написа:... Гумите имат 3-4мм грайфер...

Тук е геройство.Само балъците слагат зимни гуми.Колкото по износени значи по-голям майстор зад волана.Вчера така се радвах на един бакшиш със сини фарове, сини пръскалки и летни гуми в Бояна. 20 мин буча за 10 метра нагорнище. Всякакви хватки пробва.Осмърдя квартала със пушещи гума , а една женица спокойно си мина покрай него.Нарочно не му помогнах за да си го набие в главата , че не се кара с летни гуми зимата какъвто и да си професионалист да не говорим да возиш и пътници които си плащат.
Авенсис 3S-FE
- slowtraveler
Направо се обидих от поста....Scott написа:Тъкмо щях да питам 'бавнопътуващия' как постига такъв пробег, но явно ги износва до сликове. Зимни гуми с грайфер по-малък от 5мм и на повече от 2 сезона са за изхвърляне. Не че го спазвах това правило като бях в България, но сега ме е срам да карам с износени гуми. Онзи ден сменях моите и пича в сервиза при вида на лятна гума с 2.5 мм грайфер ме изгледа учудено, демек 'как си се изоставил толкова'.

Пробега навярно го правя с разумно (не бавно) шофиране, а не с 'износване до сликове'...
Летните гуми бяха Мишлен XH1, зимните Ултрагрип6...
При пробег малко над 80х.км (само за летните) имаше още около 1 мм до граничната марка, но Мишленките по принцип си бяха с плитък грайфер (скоростния индекс??).
Без да вземам нови зимни смятам да започна и този сезон въпреки, че е трети сезон. Имат още доста 'хляб' до 'зимната марка', но като се доближи до марката, директно ще взема нови.
Сега въртя вече около 47х.км GoodYear Excellence, които имат още около 2мм до граничната марка и явно няма да изкарат 80х.км, но се надявам да достигна 60-70х.км..
А относно стила на шофиране - само като пример мога да ти дам, че на предишната ми Астра G 1.6/16V смених оригинални предни накладки на около 83-84х.км (задните бяха барабанни и издържат доста повече).
На Тойотата на 76х.км още нищо не съм пипал по ходова част или по спирачки (всичките са дискови).
Относно каране с 'галоши' съм твърдо против - доста пъти съм попадал в аквапланинг на скорост над 90км/ч и затова не оставям гумите си да се износят съвсем до марката.

То не зависи само дали са зимни, ами и какви са. Преди 8 години си взехме едно кадетче и беше отпред с Good Year, не знам какви бяха ама сме ходили по Пампорово и къде ли не в сняг и лед и вървеше като танк, после една зима си купих зимни Lassa и нищо не става от тях, само името и грайферът им е зимен. Гледах преди едни тестове в Auto Bild на гуми, летни, при по-известните марки спирачният път се различаваше със сантиметри до 2-3 метра, имаше и една марка, която не бях я чувал и имаше 2 пъти по-голям спирачен път (ако на едните бяха около 40m, то на тези беше 80m). Та се чудя какви гуми съм взел аз, обаче пък са евтини. Сега си купихме нова Avensis 1,8 VVT-I с гуми Bridgestone не ги знам дали са летни или някакви всесезонни, абаче в инструкцията на Тойотата пише, че е по-добре да се кара с тези гуми в студено време и дъжд, а да се слагат зимни само в сняг и лед. Не знам дали да вярвам или не, ама щом са го написали изрично, сигурно са имали нещо впредвид.
Avensis 1,8 VVT-i MT Comfort 2007
- slowtraveler
Няма проблем.Scott написа:Извинявай, коментара ми беше по-скоро закачка.slowtraveler написа:Направо се обидих от поста...
Мишлен ХН1 не беше ли всесезонна гума?
XH1 си е чисто лятна гума http://www.euroshina.com.ua/en/tyres/Mi ... 95/60/R15/
Ама вече си е стар модел (Астрата беше оригинално с тях 1999г).
За зимни за наши условия много се бях замислил за Нокиан WR, но вносителя ги нямаше в наличност (а ми предлагаше като техен аналог Hakapelita с извадени шипове.... и това за Варна...) затова се принудих да сложа Good Year...
Някой има ли лични впечатления от Нокиан WR или WR2?
- Aleksandar