ами във варна обикновено няма много сняг, да не кажа, че вобще няма, само като тръгна извън града как ще еugabuga написа:mi napravil si kompromis sas sceplenieto liatoto i zimata
zimnite gumi osven ako ne sa niakvi high performance niama da sa mnogo po dobre prez zimata osobeno ako ne jiveesh niakade deto vali postoianno sniag.
nedostataka im e po-mekia sidewall (na bulgarski ne znam kak mu se vika) stena?
Можем ли да караме с летни гуми през зимата?
Мнение от garet_ia » 13 Ное 2007 13:12
garet_ia
- alex_varna
- Благодарил/а: 1 път
Мнение от alex_varna » 13 Ное 2007 20:04
Колега , по-леко с кадърно-некадърните определения, струват ми се доста крайниnovozagorski написа:На такива некадърници да им се вземат колите и да не се пущат на пътя изобщо!!!alex_varna написа:Kaрaйте си с летни гуми и хич да не ви пукаАз поне така правя. Защото повечето ми познати дето миналата зима сложиха зимни гуми, а нямаще и 1 мм сняг и беше доста мека и топла зимата..накрая се оплакваха , че гумите им са заминали и не стават за нищо. Бяха добри маркови доколкото си спомням
![]()
Ей тъй стават белите! И то май все карате мощни автомобили,пък ви се свиди да дадете някой и друг лев за сносни гуми, зимни и летни!
ОТ ГУМИ НЕ СЕ ПЕСТИ, АЛОООО!!!

И можеш да бъдеш спокоен, вече съм с 4-ри чисто нови зимни гуми

TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
alex_varna
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 347 пъти
- Получена благодарност: 376 пъти
Мнение от slowtraveler » 13 Ное 2007 20:08
При мен свършваха на около 30-40х.км (GY Vector 3). Зимата се държаха доста добре, но лятото се износваха много бързо.
Пищяха и 'мляскаха' при нормално тръгване и спиране, дори да не приплъзваха.
Лятото бяха много 'ластични' като усещане за поведение на пътя...
При тях повече ме дразнеше поведението им лятото...
При същото каране навъртях около 85х.км на летните гуми и засега около 40х.км чисто зимните.
За малкото километри - ако въртиш 10-15х.км/г то 30-40х.км ще навъртиш за около 3-4 години, колкото е максималния живот на една гума (гумата губи свойствата си, започва да се напуква и т.н.).
Дори и да вземеш добър комплект зимни/летни, пак ще е добре да ги смениш след този срок заради това, че са стари, но няма все още да са износени при малкия пробег.
Всеки сам си взема решенията - за себе си съм избрал комплект зимни и комплект летни със джантите и смяната не ми е проблем...
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
Мнение от ALTEZZA » 13 Ное 2007 20:16
ALTEZZA
V35GTR
Мнение от El Camino » 13 Ное 2007 22:57
Току що поръчах Good Year Ultra Grip 7, по добри не намерих.
С Королата пък в БГ с 3мм грайфер на 194/60/14 летни барумки качвам на 5 сантиметра утъпкан сняг до Батак.
Та ще предефинирам проблема така: на колата дет те храни си и трябват гуми, щото нямаш време да я мислиш.
От друга страна, ако имаш време за губене и желание на джанти можеш да се качиш където си поискаш.
Има и трети вариант - да си толкова заспала пу_ка, че и най - добрите зимни гуми да не те спасяват. Ма то там естествения подбор си знае работата.
El Camino
-
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от Scott » 13 Ное 2007 23:23
Тъкмо щях да питам 'бавнопътуващия' как постига такъв пробег, но явно ги износва до сликове. Зимни гуми с грайфер по-малък от 5мм и на повече от 2 сезона са за изхвърляне. Не че го спазвах това правило като бях в България, но сега ме е срам да карам с износени гуми. Онзи ден сменях моите и пича в сервиза при вида на лятна гума с 2.5 мм грайфер ме изгледа учудено, демек 'как си се изоставил толкова'.El Camino написа:... Гумите имат 3-4мм грайфер...

Scott
Мнение от ceko26 » 14 Ное 2007 07:42
ceko26
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 14 Ное 2007 19:08
Направо се обидих от поста....Scott написа:Тъкмо щях да питам 'бавнопътуващия' как постига такъв пробег, но явно ги износва до сликове. Зимни гуми с грайфер по-малък от 5мм и на повече от 2 сезона са за изхвърляне. Не че го спазвах това правило като бях в България, но сега ме е срам да карам с износени гуми. Онзи ден сменях моите и пича в сервиза при вида на лятна гума с 2.5 мм грайфер ме изгледа учудено, демек 'как си се изоставил толкова'.

Пробега навярно го правя с разумно (не бавно) шофиране, а не с 'износване до сликове'...
Летните гуми бяха Мишлен XH1, зимните Ултрагрип6...
При пробег малко над 80х.км (само за летните) имаше още около 1 мм до граничната марка, но Мишленките по принцип си бяха с плитък грайфер (скоростния индекс??).
Без да вземам нови зимни смятам да започна и този сезон въпреки, че е трети сезон. Имат още доста 'хляб' до 'зимната марка', но като се доближи до марката, директно ще взема нови.
Сега въртя вече около 47х.км GoodYear Excellence, които имат още около 2мм до граничната марка и явно няма да изкарат 80х.км, но се надявам да достигна 60-70х.км..
А относно стила на шофиране - само като пример мога да ти дам, че на предишната ми Астра G 1.6/16V смених оригинални предни накладки на около 83-84х.км (задните бяха барабанни и издържат доста повече).
На Тойотата на 76х.км още нищо не съм пипал по ходова част или по спирачки (всичките са дискови).
Относно каране с 'галоши' съм твърдо против - доста пъти съм попадал в аквапланинг на скорост над 90км/ч и затова не оставям гумите си да се износят съвсем до марката.

slowtraveler
Scott
Мнение от spiritch » 15 Ное 2007 14:25
spiritch
Мнение от ceko26 » 15 Ное 2007 15:09
ceko26
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 15 Ное 2007 17:18
Няма проблем.Scott написа:Извинявай, коментара ми беше по-скоро закачка.slowtraveler написа:Направо се обидих от поста...
Мишлен ХН1 не беше ли всесезонна гума?
XH1 си е чисто лятна гума http://www.euroshina.com.ua/en/tyres/Mi ... 95/60/R15/
Ама вече си е стар модел (Астрата беше оригинално с тях 1999г).
За зимни за наши условия много се бях замислил за Нокиан WR, но вносителя ги нямаше в наличност (а ми предлагаше като техен аналог Hakapelita с извадени шипове.... и това за Варна...) затова се принудих да сложа Good Year...
Някой има ли лични впечатления от Нокиан WR или WR2?
slowtraveler
ceko26
- Aleksandar
Мнение от Aleksandar » 16 Ное 2007 09:15
Aleksandar
Обратно към “Общи технически въпроси”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru