Me4oKyX написа:Не мога да не всея смут, във вече иначе голямата лудница laugh.gif Абсолютно съм съгласен със колегата diver, но съм съгласен и с факта, че БМВ са най-добрите НЕМСКИ автомобили за момента. Ни Мерц, ни ВАГ го дигат по какъвто и да е критерий..... Опел, форд и циганите не искам да ги коментирам...

А успоредно с Тойота, Мазда, Субару и другите истински японци, най-много харесвам Lancia!

И за справката - единствено Lancia и Toyota имат по 5 до 7 поредни титли в WRC шампионата, а още повече, че тия макаронджий са измислили променливото газоразпределение(VVTI, V-TEC са производни - не казвам по-добри или по-лоши), същите тия макаронджий са сътворили и Common Rail-a и първи те го въвеждат серийно на Фиат Брава ~97-ма година. Истината е, че японците са много здрави, много практични, но италианците го могат, и го правят за кеф и за да докажат, че го могат.... А колкото до слуховете в нашата скромна държава, че италианеца е много чуплив - елате да ви го покажа колко здрава машина е biggrin.gif На въпроса защо са толкова евтини - защото правят коли, предимно за да покажат какво могат, а главните печалби им идват от разарботка и продажба на лицензи, като тези за VVTi и Common Rail..... Сметнете колко нули има само за една компания да си купи патента..... А да не броим и супер спортните животни като Ferrari, Lamborghini.... и други по-малко известни, но също мнооогоооо скъпи. Най-добрите дизайнери - Джуджаро и Пининфарина също са там..... Абе истината е, че не може да се отрече че са големи, стига да искаш да приемеш фактите и истината. Но все още честно казано не мога да сложа Тойота преди Ланча или обратното.... И двете марки са мнооооооооооогоооо добри, но просто едната предлага едно, другата ти дава коренно различно нещо....

Bih iskal da podkrepish tvurdeniqta si s fakti otnosno VTEC i Common Rail.
Ina4e eto koi e vkaral za purvi put VTEC v seriino proizvodstvo:
VTEC (Variable Valve Timing and Lift Electronic Control) is a valvetrain system developed by Honda to improve the volumetric efficiency of a four-stroke internal combustion engine. This system uses two camshaft profiles and electronically selects between the profiles. This was the first system of its kind. Different types of variable valve timing and lift control systems have also been produced by other manufacturers (MIVEC from Mitsubishi, VVTL-i from Toyota, VarioCam Plus from Porsche, VVL from Nissan, etc). It was invented by Honda R&D engineer Ikuo Kajitani.[1] It can be said that VTEC, the original Honda variable valve control system, originated from REV (Revolution-modulated valve control) introduced on the CBR400 in 1983 known as HYPER VTEC.
Otdelno ot tozi forum sum 4ul, 4e Honda q vzimat tazi system-a ot BMW i q razvivat. Za italiancite mi e mnogo trudno da povqrvam, 4e sa purvi.
A razlikata m/u VTEC, VVT-i i VVTL-i e tolkova golqma kolkoto ot zemqta do nebeto. Vzemi pro4eti purvo!
Za Common Rail ne znam ot kude e proizlqzal, no mi se iska da mi dade6 dokazatelstva, 4e sa italiancite, 6toto az vse si mislq, 4e nemcite ili francuzite.