Люлееща задница на Toyota auris 1.8
-
- Автомобил: Toyota Auris 1.8
Мнение от ZeK » 21 Дек 2021 14:17
Здравейте
Бих желал да попитам дали някой е имал подобен проблем като моят.
На кратко собственик съм на Тойота аурис 1.8 2014 г. хибрид от 6 месеца купена от втори собственик.
Преди няколко дни късно през нощта пътувахме и попаднахме на много тънък лед и при скорост 70 км/ч задницата на колата се люлееше наляво надясно, но при рязко спиране закова се на място без да се поднесе. Ходихме на сервиз провериха амортисьорите и тампони те но не е това. Честно казано не откриха нищо нередно но аз като човек който я карах по време на люлеенето се притесних доста . Никаква стабилност нямаше. Ще съм благодарен ако можете да ми помогнете.
Бих желал да попитам дали някой е имал подобен проблем като моят.
На кратко собственик съм на Тойота аурис 1.8 2014 г. хибрид от 6 месеца купена от втори собственик.
Преди няколко дни късно през нощта пътувахме и попаднахме на много тънък лед и при скорост 70 км/ч задницата на колата се люлееше наляво надясно, но при рязко спиране закова се на място без да се поднесе. Ходихме на сервиз провериха амортисьорите и тампони те но не е това. Честно казано не откриха нищо нередно но аз като човек който я карах по време на люлеенето се притесних доста . Никаква стабилност нямаше. Ще съм благодарен ако можете да ми помогнете.
ZeK
metoyo
-
- Автомобил: Toyota Auris 1.8
Мнение от ZeK » 21 Дек 2021 15:21
Прием мнението ви, но не ми е първи автомобил като цяло и колкото и тежка да е била обстановката в годините назад точно такова нещо не ми се случвало освен на кола със задно окачване. Като цяло е първи автомобил за мен на марка Тойота хибрид .
Прочетох във форума че по стар модел на Тойота била по нестабилна от по новият но така и не бяха написали за коя година става въпрос.
Прочетох във форума че по стар модел на Тойота била по нестабилна от по новият но така и не бяха написали за коя година става въпрос.
ZeK
ufer
WoLF
ZeK
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 111 пъти
Мнение от max-2 » 21 Дек 2021 19:42
Аурис има мека задница като возия, сравнено с предницата, от нови са така. Минаваш неравност, предницата минава с малко отклонение нагоре-надолу, задницата с два пъти по-голямо. Не ми харесва подобно поведение.
Но не това е причината за нестабилност на лед. Мисля, че аурис е с цял заден мост и не се регулира.
Нестабилността на лед идва от нарушена сходимост на задните колела. Дали е от удар нещо изкривено или някакви тампони са за смяна, трябва да каже специалист след преглед на ходовата част.
Но не това е причината за нестабилност на лед. Мисля, че аурис е с цял заден мост и не се регулира.
Нестабилността на лед идва от нарушена сходимост на задните колела. Дали е от удар нещо изкривено или някакви тампони са за смяна, трябва да каже специалист след преглед на ходовата част.
Carina E 4AFE LB 1992
max-2
-
- Получена благодарност: 5 пъти
Мнение от YoKK » 22 Дек 2021 07:52
Като основна причина бих ооределил поведението на водача. Съпътстващи фактори може да са неподходящи гуми за дадената обстановка. Дори само ако предните и задните гуми са от различна марка и с различна шарка на грайфера е възможно да окажат влияние върху поведението на автомобила в по-екстремна ситуация.
YoKK
ZeK
-
- Благодарил/а: 29 пъти
- Получена благодарност: 17 пъти
Мнение от Оги » 22 Дек 2021 10:59
Доволно че си минал без проблем. На лед може да е и като да си във въздуха- въртиш, натискаш - няма никой и колата върви накъдето е тръгнала. Поведението на колата може да е непредвидимо. При аквапланинг- също. Добре, че не се е наложило спиране или рязко завиване. На второ място са различните гуми и конкретно състоянието на задните.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
Оги
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Мнение от BOz » 22 Дек 2021 11:15
Ами донякъде. Нещото, което ме озадачи е:
Не си представям защо като колата ти стане нестабилна и го усетиш, ще последва рязко спиране в този момент. И как кола, движеща се със 70 по лед ще закове на място. Ама това вече са представите на потребителя, което вече е доста разтегливо изживяване.
Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

BOz
ufer
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Мнение от BOz » 22 Дек 2021 11:28
И аз веднъж в планината съм изживявал такова люлеене, но си имаше и обяснение.
Машината, която явно е хвърляла химията по пътя така го беше разпръснала, че на един дълъг завой се бяха образували ивици от лед, разтопено, лед, разтопено, където е попадала/хвърляна химията. И в този полегат и дълъг завой усещах колата как тръгва да се хлъзга и спира, тръгва, спира. И се усещаше много отчетливо като люлеене. Жената пита какво става и защо колата така се люлее. Но си имаше и конкретно обяснение. Което ако не го усетиш и разбереш, може да си кажеш, че по тънкия лед задницата ти е започнала да се люлее. Така, че варианти всякакви в този случай.

Разход на хибрид-> 

BOz
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 699 пъти
- Получена благодарност: 277 пъти
Мнение от WoLF » 03 Яну 2022 00:25
При мен такова люлеене се получи на магистрала с кръпки. На едини вид асфалт дърпаше наляво, на другия надясно и се оказаха скъсани телове 
При никакви други условия не съм усетил, че гумите са били за коша. Има мнения, че по-хубавите гуми се слагат отзад, да не поднася колата. Аз нямам такива размишления, винаги съм с 4 еднакви...

При никакви други условия не съм усетил, че гумите са били за коша. Има мнения, че по-хубавите гуми се слагат отзад, да не поднася колата. Аз нямам такива размишления, винаги съм с 4 еднакви...

WoLF
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 77 пъти
Мнение от ufer » 03 Яну 2022 14:48
Тези мнения не са случайни... Те принадлежат на Мишелин. Цели десетилетия те твърдяха точно обратното - хубавите гуми отпред. Но след като направиха десетки хиляди експерименти, изчисления и анализиране на практиката, преди около 20-ина години популяризираха твърдението, че е препоръчително хубавите гуми да се слагат отзад. А мнението на тази водеща фирма не е за пренебрегване...

ufer
Иди на
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru