Люлееща задница на Toyota auris 1.8
-
- Автомобил: Toyota Auris 1.8
Здравейте
Бих желал да попитам дали някой е имал подобен проблем като моят.
На кратко собственик съм на Тойота аурис 1.8 2014 г. хибрид от 6 месеца купена от втори собственик.
Преди няколко дни късно през нощта пътувахме и попаднахме на много тънък лед и при скорост 70 км/ч задницата на колата се люлееше наляво надясно, но при рязко спиране закова се на място без да се поднесе. Ходихме на сервиз провериха амортисьорите и тампони те но не е това. Честно казано не откриха нищо нередно но аз като човек който я карах по време на люлеенето се притесних доста . Никаква стабилност нямаше. Ще съм благодарен ако можете да ми помогнете.
Бих желал да попитам дали някой е имал подобен проблем като моят.
На кратко собственик съм на Тойота аурис 1.8 2014 г. хибрид от 6 месеца купена от втори собственик.
Преди няколко дни късно през нощта пътувахме и попаднахме на много тънък лед и при скорост 70 км/ч задницата на колата се люлееше наляво надясно, но при рязко спиране закова се на място без да се поднесе. Ходихме на сервиз провериха амортисьорите и тампони те но не е това. Честно казано не откриха нищо нередно но аз като човек който я карах по време на люлеенето се притесних доста . Никаква стабилност нямаше. Ще съм благодарен ако можете да ми помогнете.
- metoyo
- Автомобил: COROLLA TS 1.8 HYBRID 2020
В нета има достатъчно писано и снимано, как се управлява автомобил в зимни условия. Според мен там е проблема, не в автомобила 

-
Прием мнението ви, но не ми е първи автомобил като цяло и колкото и тежка да е била обстановката в годините назад точно такова нещо не ми се случвало освен на кола със задно окачване. Като цяло е първи автомобил за мен на марка Тойота хибрид .
Прочетох във форума че по стар модел на Тойота била по нестабилна от по новият но така и не бяха написали за коя година става въпрос.
Прочетох във форума че по стар модел на Тойота била по нестабилна от по новият но така и не бяха написали за коя година става въпрос.
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 25 пъти
- Получена благодарност: 77 пъти
Самият факт, че си бил на лед, говори достатъчно. Не се вкарвай във филм, на който ти ще си продуцент, т.е. този, който плаща сметката. Карай си колата и гледай да няма сериозни проблеми... 

- WoLF
- Благодарил/а: 684 пъти
- Получена благодарност: 267 пъти
Тампони и амортисьори люлеят така, но независимо от настилката. Според мен си научил урок без негативните последствия 

- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
Аурис има мека задница като возия, сравнено с предницата, от нови са така. Минаваш неравност, предницата минава с малко отклонение нагоре-надолу, задницата с два пъти по-голямо. Не ми харесва подобно поведение.
Но не това е причината за нестабилност на лед. Мисля, че аурис е с цял заден мост и не се регулира.
Нестабилността на лед идва от нарушена сходимост на задните колела. Дали е от удар нещо изкривено или някакви тампони са за смяна, трябва да каже специалист след преглед на ходовата част.
Но не това е причината за нестабилност на лед. Мисля, че аурис е с цял заден мост и не се регулира.
Нестабилността на лед идва от нарушена сходимост на задните колела. Дали е от удар нещо изкривено или някакви тампони са за смяна, трябва да каже специалист след преглед на ходовата част.
Carina E 4AFE LB 1992
-
- Получена благодарност: 5 пъти
Като основна причина бих ооределил поведението на водача. Съпътстващи фактори може да са неподходящи гуми за дадената обстановка. Дори само ако предните и задните гуми са от различна марка и с различна шарка на грайфера е възможно да окажат влияние върху поведението на автомобила в по-екстремна ситуация.
-
Проверихме дали не е от сходимостта на колелата но се оказа че там всичко е наред.
Относно гумите не съм се замислял
. Предните и задните зимни гуми са различна марка и шарка.
Относно гумите не съм се замислял

-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
Доволно че си минал без проблем. На лед може да е и като да си във въздуха- въртиш, натискаш - няма никой и колата върви накъдето е тръгнала. Поведението на колата може да е непредвидимо. При аквапланинг- също. Добре, че не се е наложило спиране или рязко завиване. На второ място са различните гуми и конкретно състоянието на задните.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Ами донякъде. Нещото, което ме озадачи е:
Не си представям защо като колата ти стане нестабилна и го усетиш, ще последва рязко спиране в този момент. И как кола, движеща се със 70 по лед ще закове на място. Ама това вече са представите на потребителя, което вече е доста разтегливо изживяване.
Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
И аз веднъж в планината съм изживявал такова люлеене, но си имаше и обяснение.
Машината, която явно е хвърляла химията по пътя така го беше разпръснала, че на един дълъг завой се бяха образували ивици от лед, разтопено, лед, разтопено, където е попадала/хвърляна химията. И в този полегат и дълъг завой усещах колата как тръгва да се хлъзга и спира, тръгва, спира. И се усещаше много отчетливо като люлеене. Жената пита какво става и защо колата така се люлее. Но си имаше и конкретно обяснение. Което ако не го усетиш и разбереш, може да си кажеш, че по тънкия лед задницата ти е започнала да се люлее. Така, че варианти всякакви в този случай.

Разход на хибрид-> 

- WoLF
- Благодарил/а: 684 пъти
- Получена благодарност: 267 пъти
При мен такова люлеене се получи на магистрала с кръпки. На едини вид асфалт дърпаше наляво, на другия надясно и се оказаха скъсани телове 
При никакви други условия не съм усетил, че гумите са били за коша. Има мнения, че по-хубавите гуми се слагат отзад, да не поднася колата. Аз нямам такива размишления, винаги съм с 4 еднакви...

При никакви други условия не съм усетил, че гумите са били за коша. Има мнения, че по-хубавите гуми се слагат отзад, да не поднася колата. Аз нямам такива размишления, винаги съм с 4 еднакви...

- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 25 пъти
- Получена благодарност: 77 пъти
Тези мнения не са случайни... Те принадлежат на Мишелин. Цели десетилетия те твърдяха точно обратното - хубавите гуми отпред. Но след като направиха десетки хиляди експерименти, изчисления и анализиране на практиката, преди около 20-ина години популяризираха твърдението, че е препоръчително хубавите гуми да се слагат отзад. А мнението на тази водеща фирма не е за пренебрегване...