D-CAT двигатели - DPF филтър - проблеми,решения и премахване
WoLF
Мнение от велко » 17 Фев 2020 12:46
велко
-
- Автомобил: RAV 4 2.2 D-CAT 2007
Мнение от bnikolov » 23 Фев 2020 23:46
За високите обороти съм забелязал, че винаги когато е студено навън първоначално са високи. И в зависимост от това колко е студено толкова по-дълго ги поддържа високи. След което се нормализират. Според мен това е нормално.
Мисля, че петата дюза се включва само при регенерация.
Аз си обяснявам регенерацията така, когато разликата в налягането преди и след ДПФ-а надвиши някакви граници се включва петата дюза. Тя започва да впръсква гориво което с помощта на много горещите газове изпичат ДПФ-а. И нещата които го запушват се изхвърлят. Като това би трябвало да се случва когато двигателят е позагрял.
За другите въпроси не знам.
Само да допълня,че от коли разбирам доста малко.

bnikolov
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 371 пъти
Мнение от slowtraveler » 24 Фев 2020 08:21
На моят дизелак регенерацията започваше при запушвае 82%, и след регенерация слизаше на 6-7%...
А при нормална извънградска употреба нормалното му състояние бе около 30-35%... Т.е. ако е бил по-запушен - стойността слизаше на около толкова... Ако е по-малко - се покачваше до тази стойност.
Мнението ми за премахване на ДПФ - негативно разбира се.
Просто съм на принципа, че ако не мога да поддържам техниката в изправност - значи не съм избрал правилната техника за моето финансово състояние

Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
- Теодор RAV 4
- Автомобил: Toyota RAV 4
Мнение от Теодор RAV 4 » 12 Мар 2020 15:02
Някой знае ли, къде (в София) могат да ми изключат софтуерно 5-та дюза за ДПФ-а?
Питам, защото имам колата от скоро и се оказа, че ДПФ-а е откраднат, а от Toyota ме посъветваха да направя това, но те не могат да я изолират.
Благодаря предварително!
Поздрави,
Теодор RAV 4
Kiki
- Теодор RAV 4
Мнение от Теодор RAV 4 » 13 Мар 2020 08:33
Теодор RAV 4
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Мнение от Kiki » 13 Мар 2020 19:37
На тази кола няма как да бъде откраднат ДПФ-а, ами просто е премахнат без да е изключена 5-та дюза и оправен софтуера.Теодор RAV 4 написа: ↑12 Мар 2020 15:02 Някой знае ли, къде (в София) могат да ми изключат софтуерно 5-та дюза за ДПФ-а?
За да оправят това, се обади на този телефон - 0887301800
Момчетата са добри специалисти.
Kiki
todorakis
-
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Мнение от color » 27 Апр 2020 12:28
При 3000 оборота на място, стойността на диференциалното налягане измерено в kPa не трябва да надвишава стойността на MAF (g/sec) умножено по 0,31
Над тази стойност записва грешка DTC P2002
Nissan Primera P10 1.6i 102hp
color
- Теодор RAV 4
Мнение от Теодор RAV 4 » 17 Юни 2020 11:23
Благодаря!Kiki написа: ↑13 Мар 2020 19:37На тази кола няма как да бъде откраднат ДПФ-а, ами просто е премахнат без да е изключена 5-та дюза и оправен софтуера.Теодор RAV 4 написа: ↑12 Мар 2020 15:02 Някой знае ли, къде (в София) могат да ми изключат софтуерно 5-та дюза за ДПФ-а?
За да оправят това, се обади на този телефон - 0887301800
Момчетата са добри специалисти.
Теодор RAV 4
-
- Автомобил: Rav 4 D-Cat 2006
Мнение от sdvlaev » 20 Юли 2020 08:01
Да споделя и аз малко опит/премеждия/решения/мнения.
Февруари 2019 закупих Toyota Rav4 D-CAT 2006 2.2 177k.c. / километри над 200к
Преди да я закупя тестово каране, пали от раз, стегната, всичко наред.
Отново преди закупуване диагностика/преглед/оглед на всичко в Toyota Варна Карком. Не съм доволен от тях за 60 лева получих един лист с написани на ръка общи препоръки, нищо не се споменава за дюзи. За справка 2013 съм правил същото в Шкода до комина, изключително подробен анализ с обяснение и прикачени документи.
След закупуване, установих следния проблем. Паля, тръгвам, колата загрява и от ауспуха излиза бял пушек /регенерация или опит аз такава/, придружен с миризма в купето /не силна, но осезаема/, неудобство от другите участници в движението. Белият дим не беше постоянен, т.е. не се случваше при всяко каране. Пробвах с няколко карания по магистрала, високи обороти примерно до Шумен и обратно, по магистралата всичко наред и когато вляза в града започва. Само да спомена че имам навика да зареждам от бенита по-скъпия им дизел или дизел с добавка бардал. Нямаше ефект.
След закупуване се оказа че има и проблем с дюзите, не всички работят както трябва /прикачам файл, интересно ми е вашето мнение за стонойстите им/. Смених ги и 4-те /да по 1к всяка

Декември 2019 пробвах и водордно почистване на двигател над затвора Bosch Car Service, най-безсмисленото нещо, за което съм давал пари. Направиха и диагностика, като някакъв датчик/диференциално налягане?/ за изходните газове, даваше отрицателни стойности, но не се наеха с решаване на проблема. При плащане на касата и даване на номера на колата, касиерката ми казва "Ами тя тази кола е била при нас, януари 2019 за същата процедура." т.е. си го е имала проблема и преди.
Пушенето зачести. Направих диагностика в движение, с един майстор бивш служител на тойота, това което ми каза че всичко си има живот и най-вероятно ДПФ-а си е заминал. Колата се опитва да направи регенерация, но не успява. И той като мен не е привърженик на софтуерно и хардуерно премахване на ДПФ-а, но стигнахме до извода, че може би премахване е по-добрият вариант от проба грешка /смяна датчик, 5-та дюза сълзене, смяна с нов ДПФ/.
Свързах се с https://vrperformance.net/, те са в Русе аз в Варна. Казаха че нямат човек/сервиз в Варна и ме свързаха с едно момче в Добрич, Миро, не мога да им намеря сайт, на улица калиакра, имаше доста машини 4х4, имам му телефона. Оставих колата, на следващия ден я взех, не се сещам колко струваше цялата процедура, ама изкупиха и филтъра мисля беше нещо около 200-300лв. Тръгнах си от добрич и тъкмо влизам във Варна, момчето ми звъни, че момчетата от Русе открили някакъв проблем в кода и хаде наобратно да ъпдейтне, хареса ми това че бяхме приключили, а се обади да си довърши работата.
След премахването няма пушене, не намирам разлика в пъргавостта на колата. Разходът по борд беше над 9, сега е около 8, литър на долу. Турбото сякаш е по шумно, мисля че е нормално.
Наскоро имах проблем с турбината/турбото. В един момент започна да се губи, натискаш педала за газта и някак със закъсненние тръгва рязко, при едно ходене до Пловдив изцяло изчезна. Последва сваляне почистване в Унитех в Техническия и се оправи.
Зимата/пролетта имах проблем с паленето, замисля се преди да запали и понякога не успява от раз, в момента няма такъв проблем, следователно го отдавам на акумулатор, защото е на 3+години.
По-здрави коли.

- Прикачени файлове
-
- IMG_20200720_060125.jpg (1.67 MiB) Преглеждано 6912 пъти
-
- IMG_20200720_060144.jpg (1.75 MiB) Преглеждано 6912 пъти
sdvlaev
WoLF
Мнение от Enis » 27 Юли 2020 13:14
Колата работи пали но по време на движение много бавно тръгва да набира
Enis
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru