Двигателист написа: ↑20 Апр 2020 15:18
Според мен изобщо не е трябвало да пипаш клапана за празен ход. Прегледай много внимателно да смуче отнякъде паразитен въздух ...
От твоите снимки харесвам само на загрял двг...другите не...

Излиза, че конструктивно са направени така тези двигатели, не е ясна причината да е така, трябва да има някаква причина, но никъде не се коментира... Дори при минус 15 никоя друга кола не държи повече от 1400... Преди да почна да я ръчкам преди седмица и при плюс 15 след палене беше 1600 и когато изкарах от гаража, плавно вдигна до 2100...срамота, съседа ме пита какви са тези обороти.
Днес проверих всичко възможно, маркучета, клапанчета, всичко е наред. Ако все пак някъде смуче, би трябвало и на студен и топъл двг да го прави и тогава бих го компенсирал със завъртан нa ISCV, който прави байпас на дроселовата клапа. (да не са високи само на студен)
Датчика за температурата на антифриза очевидно е единствен и отива в ECUто, което управлява всички термо зависими неща, че и стрелката на таблото и вентилатора на радиатора. Имам такъв употребяван и преди година го смених. Преди това сравних съпротивленията на двата в канче с вода на котлона- почти нямаше разлика.
На изключен кабел и контакт, МАПа дава 4.25в, като го включа около 3.8в, при работещ топъл двг дава 3.1в и се променя малко при форсиране. Не знам дали са верни данните, но някак работи. Имам вакуум метър и със спринцовка мога да правя вакуум и да меря показанието на изхода, но трябва да имам с какво да сравня... Не се сетих наместо МАПа, да закача на кабела потенциометър и да променям леко напрежението, да видя до колко влияе на оборотите.
Със стробоскоп проверих тайминга на шайбата на кол. вал- при топъл двг е около 13гр и понякога трепва с 1 мм назад, т.е. не е съвсем стабилно, но това не би могло да влияе на оборотите. Имам употребявани бобина и датчик на разпр. вал, сменях ги, тайминга си остава същият, трепкането също.
Сетих се, че ламбда сондата е с подгряване и при студен двг не работи, работи на топъл и когато загрее... Ще опитам да направя уред да гледам как си променя напрежението при различни режими/температури. (не ми се мъкне осцилоскопа, с него мога да видя и как се променят импулсите за управление на ISCV, защото ако няма променливи утечки, само от там се управляват оборотите )
PS.
Пиша така обширно, защото:
-Време бол

-Може някога на някой да е полезно
-Така се сещам за разни неща да проверя още