Ще се включа по две от точките, другите са ясни.
2. смяна със джойстика

и държене на спирачката
N > D - препоръчително да, спирачката е като "полусъединител" и тръгва с 1-2 км/ч (ако не е нагорнище) докато си преместиш крака на газта.
D > N - не
D > B - не
B > D - не
* > P - силно препоръчително ДА -по-точно само при напълно спряла от движение кола (рискуваш да си счупиш палеца задържащ колата в паркинг режим).
(При спиране под наклон винагие е добре да се оставя и с натитната ръчна (краяна) спирачка (за всеки случай, не че ми е тъгвала някога колата от P).
При изключване на колата OFF, тя автоматично преминава на P.
На кръстивище дръж спирачката (стой си на D), за разлика от другите коли тук в общия случай нищо не се върти и няма износване на "съдеинител".
Ако е много дълго и не ти се държи, натиси P и пусни спирачката, после пак спирачка и D.
На кръстовище N не знам колко е удачно, някой засилен да те блъсне отзад и да те прати в кръстовището или да тръгне сама, защото е под лек наклон.
Лично аз за 7 години, N съм включвал десетина пъти (бутане, два пъти при смяна на гумите искаха да е на неутрална).
Дори в движение при N колата няма обратна генерация за зареждане на батерията.
5. тракшън
Изключванто на тракшъна става с поставяне в специален режим (някой му казват авариен).
Мен лично (когато имах Prius 2, сега съм с 4) няколко пъти ми е помагало да изляза от сняг, кално и хлъзгаво:
1. Изключваш колата: OFF
2. (без спирачка) бутона Power, още веднъж Power.
3. Педага Gas докрай, отпускаш и пак Gas, отпускаш.
4. Натискаш и държиш спирачка и сменяш на неутрална N, пускаш спирачката. (тук има вероятност да тръгне по инерция, ако си под наклон)
5. Педага Gas докрай, отпускаш и пак Gas, отпускаш.
6. (без спирачка) Бутона P.
5. Педага Gas докрай, отпускаш и пак Gas, отпускаш.
6. Натискаш и държиш спирачка и Power.
Колата вече е с изключен тракшън и в горния десен ъгъл на MFD виждаш червено тръгълние с удивителна!
Накратко: OFF, power, power, gas, gas, break+N, gas, gas, P, gas, gas, break+power
Излизането от режима става като изключиш колата OFF и пак я включиш break+Power.
Лека и безаварийна