Тест за износен съединител
-
- Автомобил: Тойота Ярис
Тест за износен съединител
Здравейте, на всички.
С търсачката не открих конкретна тема, как да разберем дали съединителя е "тръгнал" или вече е "заминал", затова и открих нова тема.
Попрочетох в автомобилните форуми мнения и коментари за тестване на съединителя с превключване на различни предавки. Попаднах на най-различни такива. Не разбирам особено от автомобили, затова и търся мнения и съвети във форума. Автомобила ми е Тойота Ярис 1.0 с ръчни скорости.
Въпроса ми е следния: Ако мога да завъртя гуми на чист асфалт с добро сцепление, има ли някаква вероятност съединителя да е за смяна или да е "тръгнал" за смяна?
Да отбележа, че не забелязвам, когато автомобила е в движение и включа на по-горна предавка например от 2-ра на 3-та и подам газ (дори и рязко) оборотите да се увеличават, а колата да няма ускорение. Прави ми впечатление, че на първа предавка мога да включа само, когато колата е почти спряла или се движи с не повече от 15 км/ч. Това не знам дали е нормално, а допускам, че може да е един вид защита да не може да се превключва на първа предавка, когато си с висока скорост, примерно 50-70 км/ч и повече.
Другия признак, който забелязвам и това е от 3 години (от както съм я купил), е че когато включа на задна предавка почти винаги "хърка", а и често не мога да превключа на задна преди да дам на свободна скорост и натисна педала на съединителя и чак тогава превключвам на задна и тогава няма "хъркане".
Предварително благодаря за мнения и коментари!
С търсачката не открих конкретна тема, как да разберем дали съединителя е "тръгнал" или вече е "заминал", затова и открих нова тема.
Попрочетох в автомобилните форуми мнения и коментари за тестване на съединителя с превключване на различни предавки. Попаднах на най-различни такива. Не разбирам особено от автомобили, затова и търся мнения и съвети във форума. Автомобила ми е Тойота Ярис 1.0 с ръчни скорости.
Въпроса ми е следния: Ако мога да завъртя гуми на чист асфалт с добро сцепление, има ли някаква вероятност съединителя да е за смяна или да е "тръгнал" за смяна?
Да отбележа, че не забелязвам, когато автомобила е в движение и включа на по-горна предавка например от 2-ра на 3-та и подам газ (дори и рязко) оборотите да се увеличават, а колата да няма ускорение. Прави ми впечатление, че на първа предавка мога да включа само, когато колата е почти спряла или се движи с не повече от 15 км/ч. Това не знам дали е нормално, а допускам, че може да е един вид защита да не може да се превключва на първа предавка, когато си с висока скорост, примерно 50-70 км/ч и повече.
Другия признак, който забелязвам и това е от 3 години (от както съм я купил), е че когато включа на задна предавка почти винаги "хърка", а и често не мога да превключа на задна преди да дам на свободна скорост и натисна педала на съединителя и чак тогава превключвам на задна и тогава няма "хъркане".
Предварително благодаря за мнения и коментари!
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Тест за исносен съединител
Тест за съединител : Запъваш гумите във по-висок бордюр (може и задните) включваш на скорост, даваш леко газ до към 2000 оборота, отпускаш съединителя и гледаш дали колата ще угасне или ще върти двигателя на място.
Избягвай да включваш на първа в движение особено при скорости над 5км/ч или ще ремонтираш скоростна кутия. От какъв зор включваш на първа в движение ?
Нова ли я купи? Много коли хъркат при включване на задна.
Надявам се не включваш на задна без да натискаш съединителя. Аз друг начин за включване на задна не знам да има при ръчни трансмисии освен от свободна и с натиснат съединител.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
-
Благодаря за отговорите!
Ще направя теста с бордюра. Само не разбрах на първа предавка ли трябва да съм или по-висока и отпускането на съединителя плавно ли да става или не толкова?
А иначе колата не е нова. Стара е 2002 г., а от три години е в мен.
За превключването на първа предавка в движение - явно не съм могъл да обясня какво точно искам да питам, но разбрах съвета ти.
За превключването на задна - имах предвид следното: например се движа на първа предавка, след което натискам съединителя и спирачката и спирам на място. После отпускам спирачката без да отпускам съединителя и вкарвам на задна и понякога не влиза в скорост и тогава отпускам съединителя и отново го натискам и тогава вече лоста влиза на задна предавка.
Ще направя теста с бордюра. Само не разбрах на първа предавка ли трябва да съм или по-висока и отпускането на съединителя плавно ли да става или не толкова?
А иначе колата не е нова. Стара е 2002 г., а от три години е в мен.
За превключването на първа предавка в движение - явно не съм могъл да обясня какво точно искам да питам, но разбрах съвета ти.
За превключването на задна - имах предвид следното: например се движа на първа предавка, след което натискам съединителя и спирачката и спирам на място. После отпускам спирачката без да отпускам съединителя и вкарвам на задна и понякога не влиза в скорост и тогава отпускам съединителя и отново го натискам и тогава вече лоста влиза на задна предавка.
-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
Регулирай педала да отделя и зацепва по средата и ще работиш със съединителя по-лесно, задна също ще включва лесно.
Добре регулиран е съединител, който при покой и празен ход натиснеш педала и включиш задна- включва без усилие и не издава плашещи звуци, при което има поне 2-3 см свободен ход.
п.с. В сервиз това не струва кой-знае какво, в някои сервизи се прави между другото и без записване.
Добре регулиран е съединител, който при покой и празен ход натиснеш педала и включиш задна- включва без усилие и не издава плашещи звуци, при което има поне 2-3 см свободен ход.
п.с. В сервиз това не струва кой-знае какво, в някои сервизи се прави между другото и без записване.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
-
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Виж да няма стелка под педала, буксъващ съединител ще усетиш на 4 или 5 предавка. ако там не усещаш не се вкарвай в приключения.
-
-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
Първо на изкачване, скоро след това и на равно.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
-
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 5 пъти
Я си карай колата и не се занимавай с форумни изблици на технически умозаключения. Когато ти свърши съединителят, ще го разбереш и без да ти го обясняват. А това, което забелязваш с "хъркането" е по-скоро необходимост от смяна на масло в кутията. За 17 години май вече е време, нищо че е Тойота и то от почти истинските.
Toyota Corolla E10 2.0D 1994 г.
Toyota Corolla E10 2.0D 1996 г. - функциониращ донор
Toyota Land Cruiser KZJ 70 3.0TD 1993 г.
ГАЗ 69М 1962 г. (вече бивш
)
Toyota Corolla E10 2.0D 1996 г. - функциониращ донор
Toyota Land Cruiser KZJ 70 3.0TD 1993 г.
ГАЗ 69М 1962 г. (вече бивш

Точно това ми е решавало проблем, за който много от "майсторите" няма с какво да направят "умозаключенията" и ходиш като идиот от сервиз на сервиз.
Именно това е целта на форума все пак.
Никой не задължава никой да чете.
-
Направих теста със запъването на предните гуми в бордюр. Получи се следното: на първа предавка подадох газ до 2 000 об/мин и започнах да отпускам плавно педала на съединителя, като същевременно подавах още газ, за да компенсирам и поддържам оборотите на 2 000 и вече, когато педала на съединителя стигна по-горно положение двигателя угасна. През това време не чух звук наподобяващ буксуване на съединителя.
-
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
На първа скорост, и с износен съединител ще имаш същия резултат-угасяне. Или подскачане над бордюра със съответни последици, ако не е дръпната ръчната. Прави се на 4-5-та. Всъщност, както е писано напред - дойде ли му времето, ще го усетиш.
- pokepa
- Автомобил: Nissan Primera WP11-144 QG18DE
- Обратна връзка:
За теста с бордюра аз знам, че се прави на трета предавка.
Иначе в движение на 5-та предавка примерно с 90 км. в час даваш газ до дупка, без да връщаш газта натискаш съединителя и го пускаш веднага (газта е до ламарината натисната), след което оборотите трябва да се върнат почти като преди да натискаш съединителя. (Ако си бил с 2500 оборота преди да натиснеш съединителя, то след натискането и пускането на съединителя оборотите ще са ти да кажем 2600-2700). Ако обаче съединителя е тръгнал и пробуксува, то тогава оборотите ще се повишат доста - 4-5 хиляди.
Иначе в движение на 5-та предавка примерно с 90 км. в час даваш газ до дупка, без да връщаш газта натискаш съединителя и го пускаш веднага (газта е до ламарината натисната), след което оборотите трябва да се върнат почти като преди да натискаш съединителя. (Ако си бил с 2500 оборота преди да натиснеш съединителя, то след натискането и пускането на съединителя оборотите ще са ти да кажем 2600-2700). Ако обаче съединителя е тръгнал и пробуксува, то тогава оборотите ще се повишат доста - 4-5 хиляди.
Nissan Primera комби WP11-144, 1999г. QG18DE, 1.8 бензин, 114 конски сили, ГИ Tamona, фабричен ксенон на късите, 4 ел. стъкла, климатроник, 4 дискови спирачки, ел. огледала + подгрев на огледалата, ел. шибедах, борд компютър, теглич, пръскалки на фаровете
- Toyota Yarispz
- Получена благодарност: 1 път
За задна скорост нямаш синхронизатори... За да няма хъркане когато колата е спряла и освободена от скорост отпускаш съединителя, изчакваш 5секунди и включваш задна+подмяна на маслото с оригинално на тойота!