Отново за VVTi и маслото (заводски дефект)
-
petar marinov
- Автомобил: Тойота Авенсис 2004г.1.8бензин
Здравейте.Нов собственик съм на Тойота Аненсис 1.8 бензин 2004.В момента следя как е разхода на масло ,но ми направи впечатление че на щеката за масло имам бяла точка(четох в темата за зелена).Това какво означава. Благодаря.
-
Cholak111
- Автомобил: Toyota Avensis
Колега може ли да споделиш къде си направил ремонта ..от къде си поръчал буталата и другите частиNyagol написа: ↑09 Окт 2018 00:48 Да споделя и аз мнение по темата като патил или по-скоро,като отварял на скоро двигател на корола версо 1.8 vvti 129 kс. 2005 горящ по 1 литър масло на 1000км.На първо място буталата, които извадих от двигателя и тези, които поставихме при ремонта бяха различни и по-точно извадените нямаха или поне аз не различих каналчета за отичане на маслото. Докато новите въпреки че и те като старите бяха Kolbenschmidt имаха много канали, а и съответно бяха и по-големи -ремонтни . Второ цилиндрите вече имаха лека елипса, която спорет моите майстори би била трудна за компенсиране със сигменти плюс това че буталата са от дефектните. Между другото буталата нямаха ръб.
-
NextPD
- Автомобил: Toyota RAV4 hybrid AWD/XA50/
- Благодарил/а: 3 пъти
Хайде, аз да си споделя положението... След изчетени над 1000 поста в различните теми се реших да боря проблема с разхода на масло.
Откакто съм я взел преди 5 лета моята Корола Версо набор 2003 (от Италия) - 1.8 vvti 135 kс , тя си го гори масълцето в нарастваща тенденция през годините.
След като през последната година стигна твърдо до разход средно 1 литър масло на 1000 км. ( а понякога и малко повече - като види зор) се предадох
.
Дадох я в сервиза, който вече съм ползвал за отваряне и дефектовка на двигател (от друга марка) - понеже собственикът му ме увери, че при този двигател ще имаме успех и резултатът ще ме удовлетвори за следващите 200х. км
Не знам дали ще е чак толкова добре , но и на половината съм съгласен.
Пиша в темата точно заради това - има ли колеги които са направили подобен пробег (100-200 хил.) след успешно отстраняване на глада за масло без да има рецидив ? Или се е повторил по-рано от очакваното ?
...А като имам новини по ремонта - пак ще споделя...
Откакто съм я взел преди 5 лета моята Корола Версо набор 2003 (от Италия) - 1.8 vvti 135 kс , тя си го гори масълцето в нарастваща тенденция през годините.
След като през последната година стигна твърдо до разход средно 1 литър масло на 1000 км. ( а понякога и малко повече - като види зор) се предадох
Дадох я в сервиза, който вече съм ползвал за отваряне и дефектовка на двигател (от друга марка) - понеже собственикът му ме увери, че при този двигател ще имаме успех и резултатът ще ме удовлетвори за следващите 200х. км
Пиша в темата точно заради това - има ли колеги които са направили подобен пробег (100-200 хил.) след успешно отстраняване на глада за масло без да има рецидив ? Или се е повторил по-рано от очакваното ?
...А като имам новини по ремонта - пак ще споделя...
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 498 пъти
- Получена благодарност: 492 пъти
Колега, мнението ме навежда на мисълта, че въпреки многото прочетени поста, не сте осмислили причината за проблема и евентуалните проблеми, които могат да възникнат от него...
Заводския дефект, няма 'глад за масло', а има залепване на сегментите, поради което част от маслото преминава в горивната камера или бива издухано през картерната вентилация (заради повишеното картерно налягане)... Т.е. получава се повишен разход на масло...
В случая, щом сте направили 200х.км. с плавно нарастваща тенденция, то причината е била нормалното износване на двигателя, но не и заводския дефект... Предполагам - реален пробег над 3-400х.км...
Качествения ремонт ще ти даде подобен пробег. Некачественият - един бог знае..
Като евентуален проблем - проблеми с катализатора - щом толкова масло е минало през него (ако е минало, а не изкапало по пътя), то това би му създало достатъчно дискомфорт за да го изкара от строя
Заводския дефект, няма 'глад за масло', а има залепване на сегментите, поради което част от маслото преминава в горивната камера или бива издухано през картерната вентилация (заради повишеното картерно налягане)... Т.е. получава се повишен разход на масло...
В случая, щом сте направили 200х.км. с плавно нарастваща тенденция, то причината е била нормалното износване на двигателя, но не и заводския дефект... Предполагам - реален пробег над 3-400х.км...
Качествения ремонт ще ти даде подобен пробег. Некачественият - един бог знае..
Като евентуален проблем - проблеми с катализатора - щом толкова масло е минало през него (ако е минало, а не изкапало по пътя), то това би му създало достатъчно дискомфорт за да го изкара от строя
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 1066 пъти
- Получена благодарност: 378 пъти
И аз мисля, че разхода в случая се дължи на моточасовете и с подходящия ремонт и масло нещата може да заспят за следващите 100х...

-
NextPD
Благодаря, колега! Колата в момента по километраж е на 212хил. - от тях 100хил. са мои. А колко са пред мен - един господ знае. Според предположението на майстора са поне 100-150 отгоре.slowtraveler написа: ↑10 Дек 2018 14:51 Колега, мнението ме навежда на мисълта, че въпреки многото прочетени поста, не сте осмислили причината за проблема и евентуалните проблеми, които могат да възникнат от него...
Последно промяна от Akima на 26 Дек 2018 21:43, променено общо 1 път.
Причина: Съкратен цитат.Моля прочетете правилата.
Причина: Съкратен цитат.Моля прочетете правилата.
- slowtraveler
Едва ли са спечени сегмент - тогава щеше да ти гори повече масло...
Просто прилича на сериозно износен двигател... Което не значи, че с качествен ремонт не може да стане 'като нов'...
На твое място бих направил пълна ревизия на двигателя - цилиндри/бутала/сегменти, основни/биелни лагери, клапани (и леглата им), маслена и водна помпа...
И в зависимост от дефектовката - може да минеш сравнително тънко и да имаш 'нов двигател', или да се наложи малко по-скъп ремонт...
Всичко зависи от това колко смяташ да караш колата и от вътрешните убеждения
Просто прилича на сериозно износен двигател... Което не значи, че с качествен ремонт не може да стане 'като нов'...
На твое място бих направил пълна ревизия на двигателя - цилиндри/бутала/сегменти, основни/биелни лагери, клапани (и леглата им), маслена и водна помпа...
И в зависимост от дефектовката - може да минеш сравнително тънко и да имаш 'нов двигател', или да се наложи малко по-скъп ремонт...
Всичко зависи от това колко смяташ да караш колата и от вътрешните убеждения
- max-2
- Благодарил/а: 58 пъти
- Получена благодарност: 159 пъти
Прилича на гумички на клапани, но при такъв разход сигурно не са само те.
Carina E 4AFE LB 1992
- skydiver
- Автомобил: Rav4.2
- Получена благодарност: 3 пъти
Ако не са просто износени, а са се цепнали...
Но пък в такъв случай ще трябва да пуши и при подаване на газ...
Any car can get you where you need to go, a special car gets you there with a smile on your face...
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Точно маслени сегменти са! Аз не виждам колко повече от 1л на 1000 км.slowtraveler написа: ↑13 Дек 2018 18:21 Едва ли са спечени сегмент - тогава щеше да ти гори повече масло...
Разбира се, винаги го има случаят - да караш 10 000 км с полусинтетика в продължение на години (което ти прави целия двигател на кочина) и да си мислиш, че си О.К.
1л на 1000 км, обаче е сегменти - 100%.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
- slowtraveler
Навярно не се изразих правилно - 'спечените' сегменти вдигат изведнъж разхода на масло, и то над 2-3л/1000км....
Докато износените сегменти увеличават плавно разхода. Т.е. според мен е износен двигател (включително сегменти), но не и да се търси под вола теле - че изведнъж на 200-300-400х.км се е проявил 'заводския дефект' със спечените сегменти...
Докато износените сегменти увеличават плавно разхода. Т.е. според мен е износен двигател (включително сегменти), но не и да се търси под вола теле - че изведнъж на 200-300-400х.км се е проявил 'заводския дефект' със спечените сегменти...
-
NextPD
Взех колата на 15.12. - досега изчаквах преди да напиша за резултата от акцията, но по първи впечатления (и по споделеното от майстора):
- това определено е било първото отваряне за този двигател (а дали ще е и последното?
) ;
- главата - доста замърсена с маслени нагари, направо ми изглежда като лакирана на снимките (ще кача от тях) ;
- сегментите - компресионните доста омекнали, маслените - безнадеждно спечени в леглата си - съответно са сменени комплект;
- цилиндри - нормално износване като за пробега, запазени форма и повърхност(вкл.хонинг);
- лагери кол.вал - без забележки/надрасквания, луфт/, почистване на картера от утайки;
Не са сменяли маслена/водна помпи, сменена е само веригата (без успокоителите) - нормално износена също като за ок.400хил. (вж. предишните ми постове)
Нaлoжила се е подмяна на клапана за VVT-i - бил омаслен откъм резбата, а при опит да го свалят се е напукал и са го сменили изцяло;
Главата е ревизирана основно - почистване на нагара от главата и разпред.валове, шлайфане на основата, изчистване и препасване на клапаните, реглаж на луфта, нови гумички.
Още съм минал доста малко (500-600км) за да кажа със сигурност дали нещата са както очаквах (и за каквото платих,де
) - конкретно за маслото !
Иначе моторът стана доста тих, не се усеща миризма на масло от ауспуха - нито при бензин, нито при газ. За работата му също нямам забележки (засега)...
Четох, че при гаранционната замяна на буталата и сегментите сменяли и щеката на маслото с цел да се поддържа занапред по-високо ниво.
Ако не са сменяни буталата, а само сегментите - добре ли е отсега нататък да се поддържа по-високо ниво по оригиналната щека - ок. и малко над max ?
- това определено е било първото отваряне за този двигател (а дали ще е и последното?
- главата - доста замърсена с маслени нагари, направо ми изглежда като лакирана на снимките (ще кача от тях) ;
- сегментите - компресионните доста омекнали, маслените - безнадеждно спечени в леглата си - съответно са сменени комплект;
- цилиндри - нормално износване като за пробега, запазени форма и повърхност(вкл.хонинг);
- лагери кол.вал - без забележки/надрасквания, луфт/, почистване на картера от утайки;
Не са сменяли маслена/водна помпи, сменена е само веригата (без успокоителите) - нормално износена също като за ок.400хил. (вж. предишните ми постове)
Нaлoжила се е подмяна на клапана за VVT-i - бил омаслен откъм резбата, а при опит да го свалят се е напукал и са го сменили изцяло;
Главата е ревизирана основно - почистване на нагара от главата и разпред.валове, шлайфане на основата, изчистване и препасване на клапаните, реглаж на луфта, нови гумички.
Още съм минал доста малко (500-600км) за да кажа със сигурност дали нещата са както очаквах (и за каквото платих,де
Иначе моторът стана доста тих, не се усеща миризма на масло от ауспуха - нито при бензин, нито при газ. За работата му също нямам забележки (засега)...
Четох, че при гаранционната замяна на буталата и сегментите сменяли и щеката на маслото с цел да се поддържа занапред по-високо ниво.
Ако не са сменяни буталата, а само сегментите - добре ли е отсега нататък да се поддържа по-високо ниво по оригиналната щека - ок. и малко над max ?
- batececo
- Благодарил/а: 481 пъти
- Получена благодарност: 24 пъти
Аз не бих сипвал над максимума. Ако го гори много (което ме съмнява след такъв ремонт), по-скоро бих си носил 1 литър масло в багажника. Ако го го гори малко (литър от смяна до смяна), едно шише в мазето и от време на време доливаш
► Виж съдържание
-
gena_bs
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 608 пъти
- Получена благодарност: 132 пъти
Успокоителите се сменят задължително със смяната на веригата. Проверява се и масленият обтегач и маслената помпа.
Освен това се проверява и състоянието на зъбните повърхности на фазовръщателите. Те също се сменят при констатирано износване.
Добре би било да се свали картера и да се измие от маслените отлагания.
Освен това се проверява и състоянието на зъбните повърхности на фазовръщателите. Те също се сменят при констатирано износване.
Добре би било да се свали картера и да се измие от маслените отлагания.
- slowtraveler
Принципно си прав, но производителят бе направил някои преизчисления и съвсем обосновано бе увеличил количеството на маслото в картера...
Тук във форума (и май точно в тази тема) колеги бяха споделили точните размери на новата щека...