Горивен филтър
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
Горивен филтър
Мнение от jim_beam » 04 Мар 2018 00:01
Означава ли това, че проблема е бил парафин?
Филтъра е на 2-3 месеца, но сигурно е за смяна, или да си карам така?
jim_beam
Горивен филтър
Мнение от bonev » 04 Мар 2018 01:17

bonev
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 371 пъти
Горивен филтър
Мнение от slowtraveler » 04 Мар 2018 12:15
Но проблеми в работата и то при продължително шофиране - там вече трябва да се търси проблема навярно другаде...
Познати от друг форум, където ескплоатират дизели при доста по-екстремални температури от нашите, често се оплакват например не от горивата, а от филтрите...
Хората работещи в сервизи на официалния представител на марката там активно и многократно препоръчваха да се ползват само оригинални въздушни и горивни филтри. В противен случай не само колегите имат проблеми с мощността, но и се генерират грешки, колите влизат в авариен режим и т.н... И не ставаше въпрос за търговски интерес - напротив - специалистите посочваха кой е оригиналния производител на бранда - да си го купиш по-евтино, но да бъде правилния филтър... При мокро-снежни условия имаха проблеми и с овлажняване на въздушния филтър и от там - загуба на мощност, и светванена MIL...
На твое място все пак първо бих сменил горивния филтър (и бих погледнал въздушния)...
Джим, предполагам водата отдавна би я усетил - би трябвало да имаш индикация... Пък и можеш винаги да отвиеш пробката и да видиш какво ще изтече...
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
- jim_beam
- Обратна връзка:
Горивен филтър
Мнение от jim_beam » 04 Мар 2018 13:08
А че е за смяна е ясно, само чакам да изгоря целия резервоар, че иначе и на новия ще налепи парафин. Но принципно съм подготвен като сипя в България да не очаквам чудеса. То затова сложих и добавка, но не винаги помага. Пак добре, че не ми запуши някоя дюза, и това ми се е случвало.

пс: Ако някой е наясно при 2АД дали филтъра е с пробка, ще се радвам да сподели?

jim_beam
- slowtraveler
Горивен филтър
Мнение от slowtraveler » 04 Мар 2018 13:45

Относно филтрите - явно различните производители са с различни параметри. Защото в случая с конкретните 'проблемни' филтри също ползваха именити марки. Но след смяната им с 'оригиналните' хората потвърдиха, че проблемът е отстранен (да, обикновено всяка година още някой се опитва 'да мине метър', и го препращат към темата

За горивата - тъкмо вчера говорихме с колега за горивата... Той кара дизел от двадесеттина години, а аз активно карам дизел от по-скоро (служебните бусове не ги смятам)... Ами хубаво/лошо, до момента не съм слагал никакви присадки, нито съм имал проблеми с нашенската нафта... Нито колегата - притесняваше се, че кара с помпа-дюза, и зареждал без да слага присадки, ама за негово учудване при -16-18С пак нямало проблем...
За също гледам точно преди студовете през зимата да съм налял нафта от оборотна бензиностанция (за да са заредили зимната нафта)... Не казвам, че не е възможно в някоя малка селска бензиностанция да остане по-дълго лятно гориво, което да парафинизира, но предполагам е малко вероятно...
slowtraveler
- krasengn
- Автомобил: Corolla e12
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 4 пъти
- Обратна връзка:
Горивен филтър
Мнение от krasengn » 04 Мар 2018 14:07
Би ли споделил къде и кога си заредил калпавата нафта? Да не ходим там и ние.
krasengn
- jim_beam
- Обратна връзка:
Горивен филтър
Мнение от jim_beam » 04 Мар 2018 14:19
Бензиностанция Петрол в Драгоман директно на главния път за Калотина! Оттук нататък ще пълня на новата бензиностанция малко преди нея, не се сещам името и.
jim_beam
-
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 5 пъти
Горивен филтър
Мнение от e 10 » 04 Мар 2018 14:56

Всичко, което би гарантирало безпроблемно пътуване, е наличието в жабката на поне едно резервно филтърче, отвертка и 2 минути време. Слагам го даже и когато филтърът не е заврян в кучи г.., както е в случая, защото смяната на пластмасовия е в пъти по-лесна и бърза

Toyota Corolla E10 2.0D 1996 г. - функциониращ донор
Toyota Land Cruiser KZJ 70 3.0TD 1993 г.
ГАЗ 69М 1962 г. (вече бивш

e 10
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Горивен филтър
Мнение от iovkito » 04 Мар 2018 14:58
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
iovkito
- slowtraveler
Горивен филтър
Мнение от slowtraveler » 04 Мар 2018 15:22
slowtraveler
-
Горивен филтър
Мнение от e 10 » 04 Мар 2018 15:49

e 10
- slowtraveler
Горивен филтър
Мнение от slowtraveler » 04 Мар 2018 16:00
slowtraveler
- jim_beam
- Обратна връзка:
Горивен филтър
Мнение от jim_beam » 04 Мар 2018 16:29
Колега мерси за хубавата идея!e 10 написа: На всички дизели, които съм карал, съм слагал на удобно място преди горивния филтър това филтърче и смяна на основния филтър съм правил през 2-3 години, като при свалянето му поне визуално не съм забелязвал мизерии и отлагания.
Всичко, което би гарантирало безпроблемно пътуване, е наличието в жабката на поне едно резервно филтърче, отвертка и 2 минути време. Слагам го даже и когато филтърът не е заврян в кучи г.., както е в случая, защото смяната на пластмасовия е в пъти по-лесна и бърза, а и не всеки си кара в колата резервен горивен филтър. За невероятни технически хрумвания като при джипа на slowtraveler това трябва да се предлага още с излизането от завода
!
Как да разбера кое маркуче при филтъра за какво е, или с други думи къде да се позиционира пластмасовия филтър?
jim_beam
- slowtraveler
Горивен филтър
Мнение от slowtraveler » 04 Мар 2018 17:12
Да, в повечето случаи би се сменило по-лесно, обаче не виждам реален смисъл от него:
Какви са вариантите според мен ако проблемът се случи по време на път:
1. Задръстено филтърче заради боклук. Поради малката му площ, новото филтърче би се задръстило отново практически веднага... Големият филтър с утайника би трябвало да понесе по-добре такъв тип замърсяване...
2. Задръстено филтърче заради парафинизиране на нафтата. Предполагам малкото филтърче е с по-голяма пропускливост отколкото нафтовия филтър. Т.е. първо би се задръстил и блокирал нафтовия филтър, очаквайки размразяване...
Не съм 100% убеден, но честно казано - не бих слагал преди нафтовия филтър допълнителен 'рядък' такъв...
slowtraveler
-
Горивен филтър
Мнение от e 10 » 04 Мар 2018 17:29
Слага се на маркуча от резервоара преди горивния филтър. Вариантите са два според мястото:jim_beam написа: Колега мерси за хубавата идея!
Как да разбера кое маркуче при филтъра за какво е, или с други думи къде да се позиционира пластмасовия филтър?
1. Срязваш маркуча и слагаш филтърчето, като срезовете се монтират на входа и изхода.
2. Откачаш маркуча от горивния филтър и го вкарваш на входа на филтърчето. Друго парче маркуч слагаш на изхода му и оттам - на входа на горивния филтър.
Всеки сам си решава. Опитах се да бъда от полза на колегата. А пък понеже теорията не ми е силна страна, няма да излагам разсъждения, но практиката ми е показала, че каквото има да се случва, се случва в малкото филтърче. Пък и нищо не пречи да си имаш повече от едно резервноslowtraveler написа: Не съм 100% убеден, но честно казано - не бих слагал преди нафтовия филтър допълнителен 'рядък' такъв...

e 10
Обратно към “Общи технически въпроси”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru