Моят Приус е стар - 2011, купих го на старо от Тойота-Милано с 1 собственик. Бях в ТМ Ауто, за да продължа в БГ гаранцията му на батерията до 2021ва г., Видяха всичко в системата - сервизни акции, обслужвания и т.н. и се оказа, че гаранцията след 6-тата година важи след диагностика + 230 лв годишно и до 15к км годишно. Нито ми се вижда изгодно 275лв годишно, нито мога да се впиша в километрите, затова няма да има гаранция. Не че ми дреме особено, нова батерия с доставката е $1350, като в тази цена не са включени мито и ДДС, като вероятно ще се преборя митото да отпадне заради клас "електроника". Пък мога и единични пакети от 28те да сменя, те са по 50 лв/бр на старо. Поне са на лесно място и смяната е 15-20 мин. Инверторът е сменен преди 60тина хил. км гаранционно, надявам се да няма проблеми, пък ако има - 400 лв и ще взема друг от БГ, налични има. Така че от тази гледна точка не е скъпо.
Акумулатори (говоря за 12в.): Лексусът трябва да е с по-голяма хибридна батерия и може би не го усеща, но Приус и подобните са страшно капризни, почват да светят лампи по таблото, грешки и т.н. Моята примерно почна да изкарва "P0A7F", което няма общо с 12в акумулатор, но нямам Тойотова диагностика, за да видя допълнителния код, така че рових по 'муриканските форуми. В Щатите казват им изкарват до 3г оловно-киселинните с течен електролит, затова слагат AGM. Тука такова нещо няма да направя, 45Ah акумулатор е 450 лв, а обикновен оловно-киселинен е 70 с 2 г. гаранция - предпочитам през 2 г. по 70 лв.
Мондеото го взех отново старо - през 2010та год. с тъкмо изтичаща гаранция, оригиналният акумулатор го смених на 8мата му година със стария на другата ми кола - Citroen C5, който тогава не помня на колко години беше. Никога не съм имал проблем със зимното палене и на 2те, не че съм го тествал на много студено, бил съм по северни държави и минимумът е бил около -20* C.
Масла: 1.8 в Приус 3 (а не 1.5 като предишните) събира 4 и нещо (т.е. 5л се взимат) 0W-20 с някаква си там спецификация (да не ровя сега, май по API беше SM с понижено триене или по ILSAC - GF4, но пак - това по спомен) и цената му в ТМ Ауто е 150 лв или ако е алтернативно (Yacco), отговарящо на спец. - 115лв. Фордът събираше 6л и "Форд Формула" струваше 62 лв общо, а Ц5 - 5 литра и Мотулът му е 59 лв общо

Нагоре май споменах за новия 1.6 HDi/TDCi с 8те клапана и 115кс (да не се бърка със 110кс и 16кл.), той събира... 3.8 литра и маслото му е 50 лв/4л ако е Мотул или 33 лв/4л ако е оригинален Тотал.

Къде са 33 лв за оригиналното масло, къде са 150?
Разходи за поддръжка: Фордът го взех на 70к км и продадох на около 200 след 5год. Ц5 е взета на под 1 година и беше около 15-20к км, сега е на 215к. Разбира се - сменяни са масла на автоматика, сп. течност (каквито трябва и на Приуса, все пак), веднъж е рециклиран алтернатор, Фордът още като го взех трябваше да сменя съединител, смених комплект с 2-масовия маховик (не беше необходим маховик, ама майната му, спокойствието е по-ценно, 1500 лв), всичко останало е било келешлък - турбините, кулери и т.н. С горивната с-ма за 330к км сумарно на 2те съм имал точно 0 проблеми.
Не казвам, че поддръжката на хибрид е скъпа, нито че на дизел е евтина, не ме разбирайте по такъв начин. Казвам, че поддръжката на всяка кола е много скъпа, ако човек вземе кенеф. Ако колата е по-нова и не е Горублянски курник - дали ще е дизел, бензин или хибрид, поддръжката е еднаква. И естествено - при условие, че колата е "нормална", а не керамика или карбон в спирачките, 5 комплекта гуми на сезон и подобни.