spiridoncho написа: По отношение на до колко е правилно хм...... ами срещал съм технически писания за този двигател от рода на 10W60, което не съм си измислил аз, та до колко 50-ката е по неподходяща от 60-ката не мога да кажа. По скоро е в средата дето се вика ако мислим логически. 0-та по скоро ще му осигури по лесен старт при ниска температура.
Дето се казва всеки сам си преценява с какво да си язди колицата. И аз ще си карам с такова масло ако имам възможност. Но и не всяко масло е подходящо за всеки автомобил, така че проба грешка и ако не те кефи не сипваш от него.
Все пак мисля, че конструктора познава много по добре двигателя. Той го е разработил разчитайки на характеристиките, на които отговаря препоръчаното от него масло. Разработил е маслената система да работи с това масло. Предполагам, че е правил и достатъчно изпитания, при различни сценарии на експлоатация, като едва ли е разчитал само на субективно мнение – дали го кефи или не

, а на обективни замери, разглабяне и изследване на двигателя.
Едно е този двигател даващ 192 кс при селика, турбинирания такъв даващ 260 кс при лотус. И съвсем друго професионално форсирания за състезания такъв двигател, даващ мощност на предала на конструктивните му възможности – до и над 400 кс. Едно е серийния автомобил, който се шофира няколко часа с 200 по магистралата и при това нефорсирания двигател дава около 50% от мощността си, а натоварването съответства на около 25% от това при пълна мощност. "Настъпва" се и достига до така ограничената пълна мощност няколко десетки пъти за тези часове. Но съвсем друго е форсирания до предала двигател експлоатиран няколко часа по време на състезание, даващ 80% от времето над 80% от мощността си. Приближавайки се до конструктивните предели няколкостотин пъти за състезанието когато се „настъпва” до пълна мощност – тогава вероятно ще му е нужно и по вискозно масло с модифицирана маслена система за да издържи състезанието, но едва ли ще издържи няколко стотин хиляди километра пробег, като серийния двигател – дори при щадяща експлоатация. Даваше се сравнение с формула 1. Едно е двигател с „литрова мощност” около 100 кс и съвсем друго над 400 кс от литър при формулата. На този двигател оборотите при макс мощност са под 8000, при формулата 15000, като за цялото състезание 90% от времето се държат над 10000. Там и работната температура е много висока и се държи такава дори принудително. За този двигател на формулата слагат вискозно масло просто да издържи на това натоварване, а не за да даде по-голяма мощност двигателя или по нисък разход, възможностите му са вероятно на предела на съвременната химия. Но и за тези двигатели се разчита, че ще издържат само няколко хиляди километра въпреки вложените изключително скъпи материали и технологии. Затова не мисля, че с по вискозното масло ще се увеличи пробега на серийния двигател. Дори мисля, че по вискозно масло използвано в този двигател ще се "амортизира" по-бързо, затова вероятно е необходимо да се заменя при по-малък от препоръчания пробег. (Маслената помпа с по вискозното масло дава малко по голям разход и налягане, но регулатора го сваля до работното на което е настроен, т. е. хвърля се по голямо количество от регулатора обратно в картера, това го амортизира (мисля че се наричаше коефициент на циркулация на маслото). Поради по големия вискозитет при работното налягане в предвидената за по нисковискозно масло система циркулира по малко масло, което натоварва маслото повече. По високата работна температура която държи двигателя с по вискозното масло го амортизира значително) Дават, че препоръчаното масло за този двигател трябва да се заменя на 10000 км пробег.