smsdeliverer написа: Мен ме притеснява, по малката мощност на хибридната система и намаленият въртящ момент на ел. двигател, според мен ще е по-мудна от тройката.
По малкия въртящ момент може да се компенсира с предавателното число на редуктора (както беше показал Боз за тройката). Но в случая може би не е компенсиран, а дори май е точно обратното.
По-малката мощност на ел двигателя (на тройката е с над 15% по мощен) предполагам ще се почувства особено силно в планините, при изкачване. При ниска скорост хибридната система разчита почти изцяло на мощността на ел двигателя. Мощността предавана директно от ДВГ е много малка, а преобладаващата част от мощността му се предава на генератора и от него на ел двигателя. Така че при ниска скорост мощността се „лимитира” (така да се каже) от мощността на ел двигателя. При рязък старт от място – също.
smsdeliverer написа: Сравнено с 3 ката, мощността е паднала с 10%.(100kw на 90kw) разхода е паднал и той толкова по каталожни данни среден разход 3.6л. срещу 4.0л.
Прочетох, че и батерията е намaлена на 1kw, така че не им остава и друго освен използване на батерията в много по-голям диапазон.
Но най-значителния „недостатък” на 4ката, според мен, е значително понижената мощност на батерията. При тройката тя дава с над 50% по голяма мощност. Всъщност поради това е по ниска пълната мощност при 4ката. ДВГ при 4ката е даден само с 1 кс по малко. Разликата не е 1 кВт (за батерията), а 10 кВт. Това според мен прави 4ката „по-малко” хибрид по сравнение с тройката. Но пък може това да щади батерията. Може би обаче 4ката да е, чувствително по икономична при висока скорост в сравнение с 3ката. Тогава горното няма да има толкова голямо значение, а и максималната скорост е дадена малко по голяма – може би планетарната предавка, преразпределяща мощността да е с подходящо съотношение за икономичност при високите скорости (но за сметка на ниските).
За интериора – и на мен не ми допадна. Предполагам, най-вече защото съм предубеден към 4ката. Но няма „уют” – все едно съм седнал в банята, а не да кажем в хола

.
jim_beam написа: Доколкото ми е известно камри хибрид е все още старото поколение хибрид като приус3,не знам дали е излязъл коренно нов като при приус.
Не знам дали при камри е старото поколение хибридна система. Не виждам значителните подобрения в новата, което не означава, че ги няма. Надявам се да се изкаже колега, който притежава приус 4. При ограниченията които поставя градското шофиране при "тестването" на автомобила, мисля, че може да се получи само повърхностна представа.
(Но определено бих предпочел хибридната система на камри, с дадените за нея характеристики. До колкото знам, приблизително същата система се използва и при рав 4 хибрид, но допълнително и със "заден ел двигател". Надявам се да предложат тази хибридна система на нещо по компактно и най-вече по евтино.)
BOz написа: Със сигурност е много по-икономичен от Приус-3 и както споменах разликата между Приус-2 и Приус-3 е доста по-малка в това отношение от колкото между 3-ката и 4-ката.
Не мога да преценя, как се отразява това, че ел. двигателя на 4ката е постояннотоков (дали само единия? вероятно и двата, че иначе при висока скорост, когато си разменят ролите "управлението" им трябва да се промени изцяло). Не толкова на "икономичността", а като цяло за хибридната система.