martod написа: Колко човека познавате с "издухани дизели"
Ами аз говоря от личен опит с точно 13 годишен дизел (дори без турбина)
При чисто техническо сравнение бензинката е много по-прост и по-некапризен двигател от дизела...
Дизела работи със 100-1000 пъти по-големи налягания на горивото - съответно горивната му система е с много по-малки допуски, и всяко износване води до проблем в работата. А съответно по-точните детайли са по-скъпи...
Дюзите на дизелака са директно в горивната камера, съответно по-натоварени. И в пъти по-скъпи от бензиновите, които са в смукателния колектор или още по-далеч 'на хладно'.
Нужна е по-висока компресия за самото запалване при дизела. Съответно всяко износване води до проблем в работата. Бензинката е с принудително запалване и не е толкова капризна - т.е. повече понася износване преди 'терминалната фаза'.
Дизеловата коляно-мотовилкова група/бутала/лагери и т.н. са по-натоварени (по-висок въртящ момент).
Почти всички съвременни дизели са с турбина. Това е още един скъп и понякога капризен компонент, който подлежи на износване....
Да продължавам ли с очевидните истини?
Това, че в момента карам дизел не означава, че не му знам слабостите...
Нов дизел - ОК, ако въртиш километри или автомобила е 'камионообразен'.... Стар дизел - не, мерси - минавал съм по този път
Относно Маздата - да, вози по-твърдо от Авенсиса - това е истина... Некомфортно - не. Има по-добро пътно поведение. При хубав асфалт се държи по-добре от Авенсиса. Но окачването на Авенсиса бе много по-енергоемко от това на маздата - никога не съм достигал до тампон с Авенсиса, докато с Маздата това ми се случваше често..
Тази мазда е правена в момента, в който Форд имаха дял в Мазда. Затова и на доста детайли на маздата пише FoCoMo. Съответно е възможно част от нещата да са използвани и при форд, но личното ми мнение е, че Форд не са се намесвали в инженерната мисъл на японците - личеше си изпипването на детайлите...
Ръжда - първите шестици имаха сервизна акция заради калпаво противоударно покритие на праговете в зоната зад предните колела - там, където хвърлят пясък и камъчета... Очуканата от камъчета боя падаше и се оголваше метал, а от там до ръждата е една ръка разстояние...