Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
bulgaro

Мнение от bulgaro » 23 Апр 2016 15:16

Икономичен е, но зависи и от начина на шофиране ... При мен лично зависи от настроението punk.gif когато съм спокоен - под 5.0 градско на разстояние поне 10-12 км в София, когато се "разбързам" и до 6.0 стига, че и го надминава... по същия маршрут. Наблюденията ми са, че разхода зависи и от сезона - при много студено и много горещо време е по-висок, а при преходните сезони (пролет и есен) е по-нисък... Парадокса е, че на градско ми "лапа" по малко, а на магистрала е повече по разбираеми причини... а в Германия дори и над 6 - 7, имайки предвид ограниченията по тамошните магистрали... smile.gif Всепак тая колица е по-ефективна за градско движение ... много примери мога да изредя още, но да не се отклоня от темата ... тия изводи са си лично мои, базирани на скромен опит с Приус от 02.2009г. до наши дни и навъртяни едва 200 000 км ... drunk.gif

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 04 Май 2016 11:14

Та хибрида този месец направи 2 години в нашите ръце. Ще го съпоставя с 2-та автомобила, които бяха преди него. Съпоставката е да покаже каква е разликата в различните горива и разликата в сравнение с хибрида, при един и същ човек, при автомобили с относително една и съща мощност, при водена точна статистика:

1. 1.9 Дизелов автомобил:
- Минимален разход за резервоар - 6,0/100
- Абсолютно среден разход на автомобила - 7,3/100
- Най-висок разход за резервоар - 10,1/100

2. 1.6 Метанов (заводски) автомобил:
- Минимален разход за резервоар - 4.3/100
- Абсолютно среден разход на автомобила - 7,2/100
- Най-висок разход за резервоар - 10,4/100

3. Хибриден автомобил:
- Минимален разход за резервоар - 3.5/100
- Абсолютно среден разход на автомобила - 5.4/100
- Най-висок разход за резервоар - 7.0/100

Ако смятаме цената на предвижване към днешна дата на хибрида в сравнение с аналогичен по мощност метан или дизел, то да караш дизел излиза с 33% по-скъпо, а на метан излиза с 2% по-евтино. Това е статистиката от мен.

Докато завърша лятото и предвид цените на горивата към днешна дата, то съм сигурен, че хибрида ще ми излезе пак по-евтино от метана, ама да видим прогнозата дали ще ми се сбъдне. Това не включвам отстъпката на горивата, която ползвам, че с отстъпката и към днешна дата хибрида ми излиза по-евтино от метана. Но да не издребняваме толкова и да се придържаме към цифрите, които са достъпни за проверка.

Поздрави.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 04 Май 2016 11:44

https://fuelo.net/
При сегашните средни цени на горивата 5.4 бензин е 9.99 лв, 12.5 пропан-бутан е 10 лв. На 155 коня кола по-висок клас от Приус средния разход ми е 9.8 газ. Минимален 5.8, максимален 11.9...за 1 резервоар газ от 40 л...много икономичен Приус, няма що!
Това е средна цена. Не, че в Монтана не зареждам на 0.65 лв газта...
п.п. Сметни процентите...

Аватар
Енев

Мнение от Енев » 04 Май 2016 13:47

mirott написа: https://fuelo.net/
При сегашните средни цени на горивата 5.4 бензин е 9.99 лв, 12.5 пропан-бутан е 10 лв. На 155 коня кола по-висок клас от Приус средния разход ми е 9.8 газ. Минимален 5.8, максимален 11.9...за 1 резервоар газ от 40 л...много икономичен Приус, няма що!
Това е средна цена. Не, че в Монтана не зареждам на 0.65 лв газта...
п.п. Сметни процентите...
Значи се пести 2лв/100км с газ. За колко време се избива една АГУ?
А в тези сметки включени ли са разходите по поддръжка на АГУ, закупуването на такава и загубата на багажно пространство?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Auris Hybrid Touring Sports 2016

mirott

Мнение от mirott » 04 Май 2016 14:11

Енев написа: Значи се пести 2лв/100км с газ. За колко време се избива една АГУ?
А в тези сметки включени ли са разходите по поддръжка на АГУ, закупуването на такава и загубата на багажно пространство?
2 лв в сравнение с Приус.
Ако същата кола за която пиша в момента я карам на бензин ще ми е с около 6 лв на 100 км по-скъпо. Което автоматично отговаря на въпроса ти-за 20000 км или 9-12 месеца съм избил цената на газовата само от разликата в горивата. Има 5 години гаранция или 150000 км и обслужването ми е 20 лв на 10000 км. В багажника имам патерица 16 цола, която мога да я сложа където си поискам-не усещам загуба на пространство! Колата е голямо комби, и за разлика от Приус има огромен багажник. А, и е по-висок клас от Приус...пък върви доста повече, харчи по-малко, по-комфортна е...

dracunculus
Благодарил/а: 177 пъти
Получена  благодарност: 116 пъти

Мнение от dracunculus » 04 Май 2016 14:24

Много просто! Човек трябва да гледа в съответния клас какво е съотношението бензин/дизел/хибрид/газ и да си прецени. Както вече споменах искам Лексус ИС да си взема, е няма да е бензинов, реално хапва доста, дизелови няма вече...ясно какъв ще е. Не изключвам и възможността да си взема обаче пак Корола. Е дизелова няма да е, идва ми слаба, хибрид няма. Газ НИКОГА... Не съм фен, на бутилки в багажника, а и при мен е и забранено влизането в подземни гаражи, не че се следи, ма не ми се експериментира. За дизела..кво да кажа. От есента въвеждат поредните ограничения за дизелите в Германия... Еко работи, не е оферта! Е исках да кажа, че всичко си е според зависи и от чешене на езици смисъл нула! Всеки автомобил си има + и -
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 95 пъти
Получена  благодарност: 175 пъти

Мнение от Akima » 04 Май 2016 14:39

dracunculus написа: Лексус ИС да си взема, е няма да е бензинов, реално хапва доста, дизелови
Като цяло "дизелов" и "Lexus" в едно изречение не попадат... :whistle:

Колегата,BOz,
ви е дал интересна разбивка. :thumbsup:
Хубаво щеше да напише и конкретните марки и нива на оборудване на всеки автомобил - за коректност на сравнението по отношение на разход на гориво. :whistle:
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

Аватар
Енев

Мнение от Енев » 04 Май 2016 15:05

mirott написа: 2 лв в сравнение с Приус.
А, и е по-висок клас от Приус...пък върви доста повече, харчи по-малко, по-комфортна е...
Темата е за Приус, не е за друг модел.
Съгласявам се за багажника, с изключение, че не можеш да сложиш където си искаш 16" гума ей така.
За последното няма как да знам, може би ти също, освен, ако нямаш и Приус, за да сравняваш.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

mirott

Мнение от mirott » 04 Май 2016 15:19

Енев написа: Темата е за Приус, не е за друг модел.
Съгласявам се за багажника, с изключение, че не можеш да сложиш където си искаш 16" гума ей така.
За последното няма как да знам, може би ти също, освен, ако нямаш и Приус, за да сравняваш.
Е като е за Приус защо по-нагоре колегата го сравнява с 1.9 дизел и 1.6 метан?! Аз го сравнявам с 2.0 бензин, комби! Абсолютно навсякъде мога да я сложа тая гума, да. Изключае в шофьорските крака. Иначе си стои кротко в багажника и покрай нея се събират още 6 пълнометражни 205/55/16-ки без напъване. Съберете ги в багажник на Приус...
И не мисля, че е нужно да притежаваш Приус за да е правилна преценката. Едно каране от 100-тина км е напълно достатъчно да се прецени кое е по-комфортно и върви повече. За икономичността също важи...

Аватар
Енев

Мнение от Енев » 04 Май 2016 22:25

Колегата сравнява различните коли какъв краен разход за гориво са имали(поне така го разбирам аз), а не, ако сложи п-б/метан на бензин/дизел колко по-малко се плаща. + това, колко коли с АГУ палят директно на газ(този разход защо не се смята?)? А ти се хвана за багажника и колко ти била хубава колата.

mirott

Мнение от mirott » 05 Май 2016 00:14

За багажника се опитвате да ме убедите, че не е практично да се слага бутилка в него. Вие се хванахте за него, не аз...но не се задържахте! Дори и с паленето на бензин разхода ми общо в пари е под разхода на Приус, доста! А го калкулирам стриктно, повярвайте! Относно колко ми била хубава колата-не аз пускам тема след тема и драскам ли, драскам...Приус та Приус! Няколко поста по-нагоре колегата написа-всеки автомобил си има + и - ! И Приус не е изключение, не е само на + и не е извънземен. Разход от 5-6-7 на 100 в София не е нещо ненормално за него. И Разход от 5 на 100 със 120-30 по магистрала също. Спрете да си чешете езиците...

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 684 пъти
Получена  благодарност: 267 пъти

Мнение от WoLF » 05 Май 2016 09:34

Интересно ми е някой да калкулира и разходите за поддръжка в цялата сметка... Иначе аз за малко да си сложа газ на дизела ;)
ИзображениеИзображениеИзображение

stoyanov.bs

Мнение от stoyanov.bs » 05 Май 2016 10:18

Малко сравнение и от мен:
Предишна кола - хонда ХРВ 1,6 105 кс(5+ години собственик) – изминати 60 000км.
Среден разход – малко над 8,0л/100км.
Минимален разход 6,2л/100км.
Максимален разход – под 10л/100км

Настояща кола - приус втора генерация, среден разход - 5,0л/100км при изминати 17 хил км.
Стила ми на каране и при двата автомобила е еднакъв.

Аватар
Рошко
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 05 Май 2016 10:20

WoLF написа: Интересно ми е някой да калкулира и разходите за поддръжка в цялата сметка... Иначе аз за малко да си сложа газ на дизела ;)
Да, слагам... Също както и BOz, въвеждам всеки направен разход, направен по колата - зареждане с гориво, допълнителен комплект джанти, зимни гуми, лихви по лизинга, банкови комисиони по превода... Статистиката за 13К км дотук - 2.11 лв/ км. За същото време и същите 13К км, колегата ми с дизелов Focus 2003 г., разходите му са над 1 лв/ км (ама не се знае колко над, защото дадените пари ги брои едно към кесим)

Като се има предвид колко по-комфортен е Auris-ът ми от Focus от 2003, с далеч по-луксозен интериор, екстериор, за надежност да не говорим (дизелът не пропуска месец "в бокса"), твърдя, че аз съм направил по-добра сделка от него! Отделно, че моите разходи на километър от тук нататък ще падат, докато неговите ще се повишават още!

А и както неведнъж е коментирано, когато цифрите говорят и Хондите мълчат! tooth.gif
sde.png
sde.png (34.75 KiB) Преглеждано 2152 пъти
mec.png
mec.png (55.46 KiB) Преглеждано 2152 пъти
Auris HSD и Prius са 73kW. Както се вижда от графиката, реалният им разход е 5.2 - 5.3/100, което се превежда като 20% по-нисък разход от дизелов автомобил със същата мощност (или равен с разхода на 2 пъти по-маломощен дизел) и 50% по-нисък разход от бензинов! И това са реални осреднени разходи от десетки и стотици хиляди автомобили, а не "мен дизелът на магистралата ми харчи ХХХ/100"! Нито дизелите ви се карат само на магистрала, нито хибридите ги караме само в града - важно е обаче като теглиш чертата накрая колко е средният разход и какъв кеф ти е доставил автомобилът, който си си купил! Защото москвич на газ можеда ти струва и 10/стотинки на километър, но какъв комфорт, кеф и надежност може да се очаква от него, е ясно на всеки!

mirott

Мнение от mirott » 05 Май 2016 10:26

1.6 VVT-i написа:когато цифрите говорят и Хондите мълчат! tooth.gif
Ами мълчат, да...какво да кажат-возят се евтино, безпроблемно, бързо и комфортно... tooth.gif
5л бензин са повече от 10л LPG... tooth.gif

Публикувай отговор