Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от BOz » 13 Май 2015 10:00

SFINKS написа:...по принцип и 1 каране е достатъчно за да разбереш какъв е разхода на даден автомобил при твоят си стил на шофиране :thumbsup:
Ето тук се вижда, че и в темата разход си тотално невеж. И дори съм абсолютно сигурен, че реално не знаеш колко харчи лично твоята кола.
Темата разход ми е хоби. И защото ми е хоби, то му обръщам достатъчно внимание. И за това ще ти кажа, че никога не може да знаеш от едно каране колко харчи една кола. Никога. Трябва време, статистика и желание, за да разбереш колко харчи една кола. Дори в моите ръце мога да предполагам колко харчи една кола. Но положението на пътя се мени постоянно. Аз всеки ден (буквално) си засичам разхода на колата по БК, а и накрая на колонка, като свърши резервоара. И една кола спрямо условията на пътя, при абсолютно един и същи стил на каране, то може да даде много голямо отклонение в показанието. Говоря за проценти над 50, а не ниски такива.
А като ти говоря едно и също каране, това го казвам напълно сериозно. Като да речем знам, че от една отправна точка на пътя (примерно знак) минавам със скорост между 60 и 62км/ч, защото знам, че като пусна там педала, то ще съм с необходимата скорост след 400 метра, където има легнал полицай, който трябва да го превзема с 20км/ч, а след това трябва да ускоря до 40км/ч (+/-2-3км/ч), защото знам, че светофара ще светне червено, примерно. Буквално говоря за еднакъв стил на каране. И предвид това пак не мога да кажа, че с едно каране ще разбера колко харчи един автомобил.
Ама ти знаеш. Лошо няма. Ама май само си представяш ми се струва. biggrin.gif
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
SFINKS

Re: Икономичен автомобил ли е Prius?

Мнение от SFINKS » 13 Май 2015 10:29

Едно каране е достатъчно да разбереш колко харчи един автомобил .Ако на теб или на някой му трябват 2-3 години всекидневно засичане , сори.. :thumbsup:
Някъде нагоре твърдеше че Приус щял да гори в София по-малко през деня отколкото през ноща , какво стана ?
Май малко се оказа че не е така .
Моите автомобили прекрасно знам колко горят основно в 2 режима , градско в София и магистрала с +150 км/ч . Останалите режими с пестене на милилитри и стотинки не ме интересуват.Редовно тествам нови автомобили , каране половин един час дава много добра представа за разхода .
Един и същ автомобил ще даде различен разход в зависимост от водача , даже и по един и същ маршрут. Много да не кажа изключително слабо ме вълнува колко харчи даден автомобил в ръцете на някой бакшиш или някой пишман шофер който кара по точно определен олигофренски начин за да види на дисплейчето малък разход и да се опита с това да оправдае безмислените пари дадени за Приус . Мен ме вълнува на мен колко ми харчи , това колко харчи при някой друг изобщо, ама никак не ме интересува .
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
SFINKS

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от SFINKS » 13 Май 2015 11:09

dracunculus написа:
SFINKS написа:... 1 каране е достатъчно за да разбереш какъв е разхода на даден автомобил при твоят си стил на шофиране :thumbsup:
Точно тук е разковничето, темата не е дали Приусът е икономичен в твоите ръце! Всяка кола може да е и икономична и ламя, дори на баща ми старата ладата за времето си можеше да иде до морето с около 6 на 100. На мойта съвсем спокойно докарвам както разход 5,1 на 100 (по колонка!) карайки в дясна лента на магистралата зад ТИР с постоянна скорост 80/90 кмч, така и разход от 12 на 100 взимайки разстояние от 420 км за 2 часа и 58 минути по магистрала без никакъв трафик и без ограничения (поддържайки над 170 кмч). За какво ги давам тея примери, не става дума в моите и твоите ръце дали са икомонични тези коли, а и в крайна сметка икономията не се отразява в някви голи числа, а в комплекс от фактори. И добре, четейки и други мнения и особено тези от немските форуми и говорейки и познавайки хора с Приуси и Ауриси хибридни мога да ти кажа, че работата не изглежда никак зле по отношение на разхода, просто си зависи от потребностите и за това е излишно да генерализираме, изхождайки от моя и твоя стил на каране и изисквания към кола. И някой да не каже, че защитавам сляпо няква теза. Напротив, самият аз не съм фен на Приус, мноооого е грозен и никога не бих го купил, а да не говорим, че за тия пари на нов Приус тук при мен си намирам Лексус 300Н на 2000 км (даже се замислям сериозно за бъдеща покупка)!!! Но да се спори смисъл няма, за всяка кола си има клиенти и в това няма нищо лошо и е излишно да пишем ние с теб в ТАЗИ тема щом за нас Приусът не е КОЛАТА. :thumbsup:
Нещо не мога да те разбера , каква е темата тогава, колко възможно най-малко може да гори Приус или колко реално гори при различни режими и водачи ?
Приуса в София през ноща може да гори 4/100 , може да гори и 8/100 ако го карам аз през деня в София . Може да гори и 15/100 ако го крам с max speed на магистралата .И какво ? Приуса гори м/у 4 и 15/100 и ?

Корола с твоят двигател при мен гори 14/100 на магистралата и 10/100 в София , и ?
Теб вълнува ли те при мен колко гори , предполагам не , мен също не ме вълнува колко гори даден автомобил при някой друг ..

Какъв е смисъла в хибридите е много спорен , да не кажа никакъв, ама това е друга тема ..
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

dracunculus
Благодарил/а: 177 пъти
Получена  благодарност: 116 пъти

Мнение от dracunculus » 13 Май 2015 13:27

Не, виж Сфинкс, дискусията придобива безмислени размери. Обяснявам ти го за пореден и последен път и повече няма да пиша, безмислено е да се спори с теб. Темата не е нито колко най-малко, нито колко най-много може да изгори, а най-малко пък е колко може да изгори при твоите условия на каране. Става дума за стойности при тестове провеждани в продължение на 100ци хил. км. Второто важно е, Приусът си има целева група клиенти, на който целта им е да карат икономично, към която целева група ние с теб НЕ спадаме и е излишно да обясняваме ние какви разходи докарваме на колите си, излишно е и да се перчим колко бързо караме (самият ти подпис говори какъв тип водач си... ако ме разбираш). И спри да обясняваш, едва ли не, другите какви балъци са да карат тия Приуси. ПАК ти казвам, белким разбереш, за хората които карат тези коли има и други ценности освен да карат с над 180 и при техните ценности разходът е далеч от този при теб... Знаеш ли на анкетата в началото аз какво гласувах- ЗАВИСИ ОТ ВОДАЧА, е това олицетворява най-добре какво искам да кажа! Казваш, карал си Корола като мойта и с ръчна и с CVT-кутия.... тук си личи невежеството ти що се отнася до точно тази Корола, която карам, просто моделът 2012 се води Е15 и има ММТ в автоматичния си вариант (CVT-кутията идва при новата след 2013...прочети малко)... казваш гори 14 на магистралата при тебе, много хубаво, и аз мога да докарам подобни стойности, но средно на магистрала на мен ми гори 7,5 при 140-150 кмч постоянно поддържана скорост и за мен това е идеално... сега да вземем ли да спорим по тоя въпрос??? Мисля е безмислено, също колкото е и безмислено да спориш за Приуса, излагайки твои аргументи след 2 шофирания, срещу хора, който са го карали или карат от стотици хил. км. и който са доволни от разхода му, щото ако не са доволни, ами просто няма да го карат! Надявам се да си ме разбрал, аз бях до тук. :thumbsup:
Последно промяна от dracunculus на 13 Май 2015 13:34, променено общо 1 път.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 13 Май 2015 13:31

Е радвам се че си до тук :thumbsup:
Аз както казах поне съм карал макар и 2 пъти Приус , ти защо реши да пишеш по темата като сигурно изобщо не си го карал smile.gif
Тия дето са го карали 50 000 км какво право имат да коментират като има такива дето са го карали 500 000 км , а ?
Както казах за мен е достатъчно и едно шофиране за преценя един автомобил и като разход и като всичко останало , за някой и няколко години не стигат за да установят аджеба тая кола 4,7 ли гори или 4,93 ..или пък може би 5,17 ...
И всичките дето са го крали малко или много какво могат да коменират в сравнение с дългогодишен механник от сервиз на Тойота дето знае всиките му кирливи ризи примерно..
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 13 Май 2015 15:27

Свинкс (готин ник), чакам още облога с теб ключ за ключ, че при 25км/ч извънградско ще направиш разход 4/100. :whistle:

mirott
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 19 пъти

Мнение от mirott » 13 Май 2015 16:02

А, не хаби се! Ще има да чакаш!
При 25км/ч 100км ще ги изминеш за 4 часа. А при 100км/ч за един. Ако мислите, че няма логика-пробвайте. Ще се изненадате от доооста по-високия разход за 100км при скорост 25...! И с дизел и с бензин!

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 13 Май 2015 16:58

BOz написа:Свинкс (готин ник), чакам още облога с теб ключ за ключ, че при 25км/ч извънградско ще направиш разход 4/100. :whistle:
Божко нали ти обещах че щом мога ще направя теста , ако е 4/100 ще се замисля дали ми трябва ключа ти :thumbsup:
Ако е над 4/100 пак ще пиша.Както казах съм специализирал скорости от +150 laugh.gif Само не знам къде ще намеря празен равен път да карам с 25 wacko.gif
Ти защо не пробваш Приуса колко харчи при 25 км/ч на равен път , нали си фен на тестовете и знаеш всичко за разхода на тая ламарина ?
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 13 Май 2015 18:32

SFINKS написа:
BOz написа:Свинкс (готин ник), чакам още облога с теб ключ за ключ, че при 25км/ч извънградско ще направиш разход 4/100. :whistle:
Божко нали ти обещах че щом мога ще направя теста , ако е 4/100 ще се замисля дали ми трябва ключа ти :thumbsup:
Ако е над 4/100 пак ще пиша.Както казах съм специализирал скорости от +150 laugh.gif Само не знам къде ще намеря празен равен път да карам с 25 wacko.gif
Ти защо не пробваш Приуса колко харчи при 25 км/ч на равен път , нали си фен на тестовете и знаеш всичко за разхода на тая ламарина ?
Пробвал съм. На ток харчи 0 бензин. tooth.gif
Споко, и аз съм дизелов фен по принцип. Ама това не ме кара да си заравям главата в пясъка и да отричам някои факти. :thumbsup:

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 14 Май 2015 20:55

За протокола.
Днес заредих резервоара. Имам изминати 821.9 км. с 41.16 л. гориво.
Чакам някой дизелов фен да каже неговия градски разход, за да видим тоя дизел колко е икономичен. Без теории, само чисти числа. laugh.gif

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 335 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 14 Май 2015 21:37

BOz написа:За протокола.
Днес заредих резервоара. Имам изминати 821.9 км. с 41.16 л. гориво.
Чакам някой дизелов фен да каже неговия градски разход, за да видим тоя дизел колко е икономичен. Без теории, само чисти числа. laugh.gif
Гледам един от чисто градските си пробези - 780км с резервоара tongue.gif
Иначе извънградско с резервоар нямам проблем да направя и 1100км (обикновено зареждам като наближи резервата в момента в който светне - гледам последния път съм заредил при врътнати над 1000км от зареждане, а резервата бе още далеч - показваше още пробег около 200км... И това без да се мотам...

П.С. уловката е в размера на резервоара stupid.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 15 Май 2015 09:24

slowtraveler написа: Гледам един от чисто градските си пробези - 780км с резервоара tongue.gif
Иначе извънградско с резервоар нямам проблем да направя и 1100км (обикновено зареждам като наближи резервата в момента в който светне - гледам последния път съм заредил при врътнати над 1000км от зареждане, а резервата бе още далеч - показваше още пробег около 200км... И това без да се мотам...

П.С. уловката е в размера на резервоара stupid.gif
OK, да те видим така.
Изминах 821,9 км. с 90.14 лв. Или това прави по 10,97 лв. на 100 км.
Ти си на ред да споделиш колко харчиш градско с дизела. tooth.gif

mirott
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 19 пъти

Мнение от mirott » 15 Май 2015 11:59

Ха...
Изминах 500 км с 43 л LPG-38.70 лв. Или това прави по 7,74лв на 100 км...

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 15 Май 2015 12:10

mirott написа:Ха...
Изминах 500 км с 43 л LPG-38.70 лв. Или това прави по 7,74лв на 100 км...
Аз по 1-ви Май с баба навъртях към 700 км. с Вояджъра докато обикаляхме всички езера в Залцбургерланд.Не съм дал и цент.Сина и беше заредил до горе с нафта.
Вие нещо не развивате темата "правилно". Темата е "Икономичен автомобил ли е Приус?" Отговора е еднозначен - при определени условия и обстоятелства - ДА.
Струва ли си да си купиш такова нещо за България? Отговора пак е еднозначен - НЕ. biggrin.gif
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 335 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 15 Май 2015 12:14

Е, дори и с акумулаторите Приуса не може да се сравнява с 'танка' нито като тегло, нито като размери...
Средно до момента разхода ми откакто съм взел колата е малко под 25лв/км (предимно градско), а извънградско (доколкото се може да се каже извънградско, защото при този резервоар на територията на България между зарежданията винаги има и чисто градско поне 100-200км) разхода ми може да спадне под 18лв/100км... Градско мисля ми излиза някъде около 29лв/км тежък трафик...
Но каже ли се за цена на километър, все още мисля, че газта е без конкуренция... Досега веднъж съм карал газов автомобил (баща ми се бе разболял и трябваше да му прибера автомобила от около 400км)... Разхода бе някъде около 7.5лв/100км (да, зареждах два пъти - първия път в началото на пътуването, а втория - към края за да му я оставя с пълна бутилка)...
И да, при чистите бензинки Приуса според мен си е без конкуренция в разхода на гориво за плавно пътуващите хора..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Публикувай отговор