Консумативи и експлоатационен разход - Corolla Е11 1.3 4Е-FE

easy rider
Благодарил/а: 9 пъти

Консумативи и експлоатационен разход - Corolla Е11 1.3 4Е-FE

Мнение от easy rider » 15 Апр 2015 19:42

Купих автомобила Януари '14г. на 206K км. и съм изминал досега около 12K - без проблеми. За около 10K долях дест вода в радиатора до нивото на капачката на студено около 0,5 л./червен антифриз-разтвор,малко по-силен го оставих за зимата, та сега само вода/, но в разширителният съд имаше около 5 см и края на маркуча си беше потопен в него- течове няма никакви- нормален ли е този разход ? Според мен, да, но вие имате думата.
За 6K разход на масло 5W40 /Q 8- около 300 милилитра.Това добре ли е? Съдът за хидравличната течност е зацапан отвътре, а предният собственик няма инфо кога е сменено/ предполагаема възраст 2 години/, но обема е в норма, а течността е бистра и светло зеленикаво-лилава при проверка на самата течност. Въпросът ми е: дали въпреки всичко е за смяна?
Предстои ми да си купя нови летни гуми-до около 90лв бройка- какви бихте ми препоръчали и читава гумаджийница в Бургас? Аз съм доволен от Корморан, но питайки в една стара гумадж.на бул Мария Луиза, пича каза, че нямали, не били вече хубави защото ги правели в Сърбия, но виж, Тигъра също сръбски бил добър?!? unsure.gif Размерът който търся е 185/60/(65)/14 Благодаря на всеки озовал се, предварително. :thumbsup:
Последно промяна от Akima на 16 Апр 2015 02:13, променено общо 1 път.
Причина: Променено заглавие.Моля прочетете правилата и важните теми.
Toyota Corolla 1,3 4e-fe,1998

Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 95 пъти
Получена  благодарност: 175 пъти

Re: Питане за консумативи и експлоатационен разход

Мнение от Akima » 16 Апр 2015 02:11

http://toyotabg.eu/viewtopic.php?f=29&t=14931 - консумативи и интервали.

Маслото е ок.
Не карай само с концентрат!
Тези марки гуми не ги препоръчвам.

Бюджета за гуми 400 лв. ли е или повече?

ПРОЧЕТИ ПРАВИЛАТА ЗА ПУСКАНЕ НА НОВИ ТЕМИ.
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

easy rider

Re: Питане за консумативи и експлоатационен разход

Мнение от easy rider » 16 Апр 2015 09:53

Akima написа:http://toyotabg.eu/viewtopic.php?f=29&t=14931 - консумативи и интервали.

Маслото е ок.Радвам се, че е така. :thumbsup:
Не карай само с концентрат! Чети внимателно, писал съм, че Е разтвор. cool.gif
Тези марки гуми не ги препоръчвам. Аз също, за това моля за съвет. rolleyes.gif

Бюджета за гуми 400 лв. ли е или повече? Макс :help:

ПРОЧЕТИ ПРАВИЛАТА ЗА ПУСКАНЕ НА НОВИ ТЕМИ.
Виноват,щес'старайм wink.gif blush.gif

Stuky

Re: Консумативи и експлоатационен разход - Corolla Е11 1.3 4

Мнение от Stuky » 19 Апр 2015 23:49

Здравей колега,

Имам същата корола е11 три врати с този двигател и затова си позволявам да ти пиша.

Що се отнася до антифриза - при мен няма никакви загуби от смяна до смяна на термостата, когато сменям и антифриза (т. е. на всеки 3г. при около 15к.км. годишно). На твое място много внимателно бих проверил за всякакви дори и минимални течове по охладителната и отоплителна (не забравяй проверка на радиаторчето за парното) системи. В допълнение ако можеш виж на газ анализатор какви са изгорелите газове (от там би трябвало и да видиш дали гори и масло до колкото знам).

За разхода на масло, не мисля че е съществен, въпреки че проверката на компресията на всеки от цилиндрите ще ти покаже дали двигателят гори маслото (по-точно е индикатор за износването му, а от там и до колко нормално е да ти гори това масло за което казваш) - хем е бързо и лесно да се направи, хем не е и скъпо. Но 300 гр. на 6к.км. не е толкова много че да мислиш за ремонт на мотора според мен, дори и да ги изгаря.

За хидравличната течност не мога да те посъветвам - аз за 6г. не съм сменял моята (за сега нямам проблем, но може би не съм прав - истината е че не знам дали и кога трябва да се сменя). И моят съд за хидравличната течност е леко зацапан отвътре, а за 6г. не е намаляла никак (въпреки че строго я следя).

Иначе, за гумите, аз лятото карам с Файърстоун Мултихоук и съм изключително доволен от тази гума. Спокойно бих ти я препоръчал, при положение, че цената за размер 185/65/14 (който е максималният препоръчван 14" размер от Тойота за моя модел) , е около 100лв. за брой. Но има различни мнения за различните модели и марки, така че си харесай ти модел и марка - в крайна сметка е важно гумата да е нова и цената да те устройва, а всичко друго са теми за разговори, когато имаш свободно време (коя марка, пък точно кой модел, коя гума колко шуми, а и колко тежи, коя е добра на мокро, но пък другата на сухо, какъв скоростен индекс и в кой завод на марката в коя страна е произведена - да не говорим че може да се навлезе и в темата коя гума кога и как загрява и как се държи студена или топла...) - разбираш че темата е безкрайна.

В заключение, както вече си разбрал си си купил много здрава и надеждна японска кола, която ако навреме поддържаш ще ти се отплати с плашеща вярност.

Поздрави,
С.
Corolla e11 4e-fe, 1999
Corolla Verso 3zz-fe, 2003

Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 95 пъти
Получена  благодарност: 175 пъти

Мнение от Akima » 20 Апр 2015 00:52

Stuky написа:За хидравличната течност не мога да те посъветвам - аз за 6г. не съм сменял моята (за сега нямам проблем, но може би не съм прав - истината е че не знам дали и кога трябва да се сменя). И моят съд за хидравличната течност е леко зацапан отвътре, а за 6г. не е намаляла никак (въпреки че строго я следя).
На всеки 24 месеца се сменя - има си даже спец.машини за тази цел. no.gif
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

easy rider

Мнение от easy rider » 20 Апр 2015 10:48

[quote="Stuky"]Здравей колега,

Имам същата корола е11 три врати с този двигател и затова си позволявам да ти пиша.

. На твое място много внимателно бих проверил за всякакви дори и минимални течове по охладителната и отоплителна (не забравяй проверка на радиаторчето за парното) системи. В допълнение ако можеш виж на газ анализатор какви са изгорелите газове (от там би трябвало и да видиш дали гори и масло до колкото знам).
Но 300 гр. на 6к.км. не е толкова много че да мислиш за ремонт на мотора според мен, дори и да ги изгаря.Мисля, че този разход е нормален за такъв пробег, а и леко сълзи от капака за клапаните а уж сменяхме гарнитурата миналата година-ще питам майстора, който е сменя, може би малко натягане, което ТОЙ да прецени.

За хидравличната течност не мога да те посъветвам - аз за 6г. не съм сменял моята (за сега нямам проблем, но може би не съм прав - истината е че не знам дали и кога трябва да се сменя). И моят съд за хидравличната течност е леко зацапан отвътре, а за 6г. не е намаляла никак (въпреки че строго я следя). Ще я сменя- Споделям напълно казаното от Акима.

Иначе, за гумите, аз лятото карам с Файърстоун Мултихоук и съм изключително доволен от тази гума. Спокойно бих ти я препоръчал, при положение, че цената за размер 185/65/14 (който е максималният препоръчван 14" размер от Тойота за моя модел) , е около 100лв. за брой.) - разбираш че темата е безкрайна.
Максималният размер на гумите, които могат да се монтират, беше много важен за мен, за което горещо ти благодаря Stuky, ще стане малко по-висока, но няма да опира,НАЛИ?
Вероятно ще мина на еретичната схема ; Файъстоун на предния мост, а на задния дебица,корморан или тигър, ако не мога да сколасам с парите и да я обуя леге артис.

В заключение, както вече си разбрал си си купил много здрава и надеждна японска кола, която ако навреме поддържаш ще ти се отплати с плашеща вярност. Дай Боже, да си прав-колата много ми харесва.

Благодаря за съветите на озовалите се и пожелавам безавариен пробег докато се радвате на емоционално изкарано лято. :thumbsup:

Stuky

Мнение от Stuky » 21 Апр 2015 15:09

Akima написа:
Stuky написа:За хидравличната течност не мога да те посъветвам - аз за 6г. не съм сменял моята (за сега нямам проблем, но може би не съм прав - истината е че не знам дали и кога трябва да се сменя). И моят съд за хидравличната течност е леко зацапан отвътре, а за 6г. не е намаляла никак (въпреки че строго я следя).
На всеки 24 месеца се сменя - има си даже спец.машини за тази цел. no.gif
Много благодаря за информацията - ще я сменя другата седмица (и без това отивам за смяна на масла и консумативи)

Поздрави,
С.
Corolla e11 4e-fe, 1999

Stuky

Мнение от Stuky » 21 Апр 2015 15:13

easy rider написа:
Stuky написа:Здравей колега,

Максималният размер на гумите, които могат да се монтират, беше много важен за мен, за което горещо ти благодаря Stuky, ще стане малко по-висока, но няма да опира,НАЛИ?
Вероятно ще мина на еретичната схема ; Файъстоун на предния мост, а на задния дебица,корморан или тигър, ако не мога да сколасам с парите и да я обуя леге артис.
В жабката на колата, трябва да имаш стикер с описание на минималните и максимални размери гуми - поне при мен е така (пиши дали си намерил стикера че ми е любопитно)
:thumbsup:
Corolla e11 4e-fe, 1999

easy rider

Мнение от easy rider » 22 Апр 2015 09:54

В жабката на колата, трябва да имаш стикер с описание на минималните и максимални размери гуми - поне при мен е така (пиши дали си намерил стикера че ми е любопитно)
Corolla e11 4e-fe, 1999
Stuky, Благодаря, че ми отвори очите :thumbsup: .Точно така е макс размер на гумите 185/65/14 налягане 2,2 - 2,5 атм. макар че за нашите кофти пътища, карам на 2,1, а основно съм сам или с втори човек. Карам на газ и все пак задницата малко или много е постоянно под товар, та за това се притеснявах, иначе бутилката събира около 30 литра макс ЛПГ- и дали, това че карам на газ няма отношение към разхода на моторно масло? unsure.gif

Stuky

Мнение от Stuky » 22 Апр 2015 22:16

Здравей колега,

Много се радвам, че има колеги които се интересуват от препоръките на производителя (например както в случая за размерите гуми), търсят информация която да указва какво и как трябва да се направи и изпълняват конкретната препоръка. Аз лично вярвам в това, че щом от Тойота са преценили, че на този модел се монтират еди какъв размер гуми, то пренебрегването на тази препоръка може да доведе до незнайно какви негативи за поведението, износването, а може би и сигурността на колата. Поздравявам те за усърдието да изчистиш въпроса и да си поставиш гуми, каквито трябва.

Що се отнася до газовата уредба и разхода на масло, няма да мога да съм от полза - не разбирам нищо от газови уредби. Все пак до колкото знам, температурата при изгарянето на пропан бутана в ДВГ е по-висока, отколкото при горенето на бензина (за метана знам че температурата е още по-висока). Имайки предвид горното, както и че газта изсушава клапаните, както и че моторите на нашите коли няма как да са първа младост, то разходът на масло май по-скоро е напълно нормален. Оновен фактор според мен е по-високата температура. Смятам че поради различното от предвиденото разширение на сегментите (по-конкретно маслообиращия) може би мотора поизгаря повече масло от предвиденото, но истината е че не знам и тук просто предполагам.

Дано колегите които са по компетентни по газовите уредби, а и по 4е-fe мотора да кажат. До колкото съм запознат, самият 4е-fe мотор се слави като изключително надежден (каквито са и моите наблюдения), дори повече от масовия 4а-fe който е по-мощен и компенсира основния недостатък на нашите коли според мен, а именно липсата на динамика. Така че, сменяй навреме консумативите, следи за дори дребни неизправности и ги коригирай навреме и смятам че ще си доволен от това което ще ти даде колата. :thumbsup:

Не забравяй да пишеш какво е развитието по въпроса с маслото!

Поздрави,
С.
Corolla e11 4e-fe, 1999

easy rider

Мнение от easy rider » 23 Апр 2015 00:07

Stuky » 22 Апр 2015 22:16
Радвам се, че споделяме сходни ценностни системи, а диалога който водим е доказателство. Това ми е трети автомобил за трийсетина години, макар и на старо- другите два бяха нови- и винаги съм се ръководил от заводските предписания, там където са били налични, и проблеми съм нямал. Бабаитлъка на домораслия иНДЖИнерин ганев с чука и мамата винаги ме е отвращавал, но съм се вслушвал в мненията на грамотни, четящи и кадърни майстори. Жив и здрав, ще те държа в течение. :thumbsup:

Аватар
nikdel

Мнение от nikdel » 23 Апр 2015 08:05

И аз карам този двигател на газ и разхода на масло Motul 6100 ми е същия. Смятам че за кола на 205к (по километраж) e нормален, даже мн.добър. :thumbsup:
Corolla Liftback 2000г. 4Е-FE GAZ

Stuky

Мнение от Stuky » 24 Апр 2015 22:07

nikdel написа: разхода на масло Motul 6100 ми е същия. Смятам че за кола на 205к (по километраж) e нормален. :thumbsup:
Corolla e11 4e-fe, 1999

Stuky

Мнение от Stuky » 24 Апр 2015 22:13

easy rider написа: винаги съм се ръководил от заводските предписания, там където са били налични, и проблеми съм нямал :thumbsup:
Много ме радват думите ти колега - изказваш това което и аз напълно споделям.

Жив и здрав и много безаварийни километри желая.
С.
Corolla e11 4e-fe, 1999

Публикувай отговор