Икономичен автомобил ли е Prius?
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 169 пъти
Re: Икономичен автомобил ли е Приус?
Мнение от Hursa » 11 Дек 2014 22:20
Hursa
Мнение от nebrejen » 11 Дек 2014 22:31
Ако този разход,който ми показва е що годе верен, аз съм доволем и бих продължил да крм на Пауър,защото на Еко ми идва мн мудно. Иначе за града Еко е добре:)Hursa написа:Да трябва да се държи доста натиснат педала при по стръмни изкачвания, ако търсим приемливо ускорение. Но в последните 10тина процента от хода на педала системата се държи все едно е на пауер (когато е на еко), според мен. В руските форуми зимата някой пишат, че карат в бреик режим, при спускания и в града (при утъпкан сняг).
nebrejen
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Мнение от BOz » 11 Дек 2014 22:45
При еко режима има още и намаляване на климатика лятото, като допълнение, но главно разликата се изразява в усещането на водача.
Няма значение дали си на ЕКО или Пауър, колата върви по един и същи начин и харчи еднакво, ако караш с едно и също реално ускорение. Разликата е само в процент на натискане на педала на газта.

Разход на дизелов автоматик ->

BOz
-
Мнение от Hursa » 11 Дек 2014 23:11
Hursa
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 373 пъти
Мнение от slowtraveler » 12 Дек 2014 08:16
Същия ефект го има Зафирата като и натиснеш бутона SPORT - и става бИгачка

При мен ЕКО режима освен пипане на тези графики, променя и реакцията на скоростната кутия (превключва на по-ниски обороти), и по-рано настъпва заключването на торк конвертора (което пък води до известен дискомфорт - понякога можеш да усетиш леко придръпване при ниските предавки)... И комплексно се получава известна икономия..
Но при хибрид не виждам откъде би дошла икономията освен от ограничаване и прецизирането на подаването на газ/ток .. От там и усещането за по-вял автомобил при ЕКО режим...
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
-
Мнение от Hursa » 12 Дек 2014 12:32
Hursa
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 373 пъти
Мнение от slowtraveler » 12 Дек 2014 12:46
Дросела е вторичен......
И от там е ефекта на 'икономията' - принуждава шофьора да е по-консервативен...
Докато при power режима малкото натискане на педала показва по-голяма нужда от мощност, и съответно хибридната система реагира подобаващо...
Продаваха се такива 'тунинг' бъзикни - включваш ги между педала на газта и бордовата мрежа, и колата ти става бИгачка - реагира като ритната при малко натискане на газта... Ама това не означава, че колата ти е станала по-мощна

Просто реакцията става 'по-нервна'...
На някои автомобили това става автоматично - ЕКУ-то има алгоритъм да следи с каква скорост и колко натискаш педала, правейки си статистика, и се обучава към твоя стил на шофиране. Ако си 'нервен' шофьор - ЕКУ-то започва да реагира нервно, подавайки повече газ при малко натискане на педала (графика както на power mode). Ако си спокоен шофьор - ЕКУ-то само преминава към по-консервативно държане - ЕКО режима, който позволява по-точно прецизиране на газта при ниско и умерено натоварване... И от там - по-икономично шофиране...
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
- Not_active_user_1
Мнение от Not_active_user_1 » 12 Дек 2014 20:35
Not_active_user_1
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Мнение от Vesko » 12 Дек 2014 20:44

Vesko
-
Мнение от Hursa » 13 Дек 2014 00:32
Hursa
Мнение от nebrejen » 13 Дек 2014 10:48
nebrejen
BOz
- Not_active_user_1
Мнение от Not_active_user_1 » 20 Дек 2014 18:37
Ще се сетиш, че не е един прост педал на газта, както някой го изкарват.nebrejen написа:Аз забелязах друго нещо...Освен,че ограничава работата на климатичната система,при ЕКУ режима ми сменя на ЕВ(на ток) доста по-често отколкото на пауър. При равен участък или надолнище махна ли си крака от газта ми се включва ЕВ, дори да съм с 60-80км/ч..

Най-прост тест е да се кара на ЕСО на даден маршрут и после на пауър. Ако се следят енергийните потоци, няма начин да не се забелези осезаемата ралика между двата режима. На паур дори и като спреш ДВГ си работи и чака да го пришпориш, а на ЕСО спира. По време на движение пущаш педала на газта и при единия режим спира ДВГ, а при другия не спира и зарежда батерията допълнително. При един и същ стил на шофиране разликата при мен е 1/2-1 л. преразход при пауър. Така, че този режим, ако се полза не трябва да се разчита на икономия на гориво. Пак е по-нисък разхода, сравнен с повечето аналогични коли, но е по-висок от този на същата кола при ЕСО режим.
Not_active_user_1
-
Мнение от stoyanov.bs » 22 Дек 2014 18:21
За разстояние 750 км от които 50км градско(София) и 700км по магистрала на круиз контрол с 120км/час( около 112км/час по ГПС) разход 5,4л/100 с трима възрастни в колата и външна температура 15-20C, ( доколкото разбирам разхода на приуса се влияе повече от външната температура в сравнение с конвенционалните коли) и без климатик.
Друга засечка 820км, от които 500 на магистрала на круиз контрол с 110 км/час(около 103км/ч по ГПС) и останалото извънградско с 90км/час + малко градско, разход 4,7л/100км. В колата двама възрастни и дете, температура 20-30C и климатик ползван да кажем за 400км.
Да уточня още, че засечките ги правя като зареждам винаги до горе, а разхода на борд компютъра е точен (+/- 0.1л/100км спрямо реалния). Гумите (16-ки) ми са напомпани стандартно (2,4 на 2,3), но четох че някои (американци) карат на 3 атмосфери за икономия…Тя колицата и без това си вози твърдичко, а на 3 атмосфери незнам.
stoyanov.bs
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Мнение от BOz » 22 Дек 2014 20:13
Иначе моя го карам на 2.6 отпред и отзад.

Разход на дизелов автоматик ->

BOz
Обратно към “Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru