За феновете на дизела
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Re: За феновете на дизела
В цяла Австрия не знам как е,ама знам как е около мене.Първото което ми направи впечатление е че в почти всички случаи всички разсъждават по "нашенски".Затова ми хареса и останах.Тук абсолютно всеки си гледа собствената далавера и хич не го е еня за разни модерни простотии.Затова и 90% търкалят дизели ежедневно.А са доста богати и могат да си позволят всичко,включая хибрид.Като съм говорил с на баба сина за Приус,той каза че единствения хибрид който ползва е калкулатора му - на батерия и слънчева светлина.И много го харесва,щото го ползва по 24 часа на ден.А иначе само едната му гора е оценена за 6,5 млн.евра.
.Тъй че с екологията тук са тъй.Работил съм и месец и нещо за бившия главен архитект на Мюнхен - 91 годишен.И той с парите добре,и децата му добре,ама с екологията много зле - всички бяха с 10 цил.дизелови Аудита.Пълни керпедени biggrin.gif .

Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Разбира се, че екологията е пряко зависима от доходите!!!prius 3 написа: Т.е. екологията е пряко зависима от доходите според теб

А според теб защо държавата не строи пречиствателни станции, не слага на всички комини на тецовете пречиствателни апаратури и защо не стимулира тези, които карат хибриди?

За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
- ffsolutions
Тя не само това не прави държавата... Не осигурява и достатъчно сигурност на хората. На мен като ми свиха катализатора няма и месец след като си взех колата...Kiki написа:Разбира се, че екологията е пряко зависима от доходите!!!prius 3 написа: Т.е. екологията е пряко зависима от доходите според теб![]()
А според теб защо държавата не строи пречиствателни станции, не слага на всички комини на тецовете пречиствателни апаратури и защо не стимулира тези, които карат хибриди?Не е ли защото няма пари?

2005 Toyota Avensis T25 Estate - 2.0, 1CD-FTV powerplant
"Щастието ни зависи от нас самите."
- Аристотел
"Щастието ни зависи от нас самите."
- Аристотел
- Not_active_user_1
- Като стане студено ги ползвам да. Що ти какво ползваш тогава? Палиш нафтовата печка ли...slowtraveler написа: Май ти казваше, че ползваш камина и котел![]()
![]()
Все си мисля, че колкото и високотехнологична да е една камина и котел, все пак са мноооооооого по-назад в екологичността от който и да е съвременен ДВГ....

- Май не си много на „ти“ със отоплителните системи. biggrin.gifslowtraveler написа:Та общо взето - до тук бяхме с екологията и гръмките фрази![]()
Освен ако разбира се си монтирал в 'ауспуха'/комина сероочистваща система и филтри за димни частици, в което искрено се съмнявам, щом се налага посещение на коминочистач
Котела ми е на пелети, както споменах и не отделя сяра. Всъщност е един от най-екологичните начини за отопление . Ползват се възобновяеми източници на енергия, а не както при нафтовите печки. Отделно на покрива имам соларни панели, които нали се сещаш за какво служат и колко емисии отделят, за да ми топлят водата при слънчево време. В камината също горя предимно пелети. Стандарта е мюнхенски и е един от най-строгите в Германия и света. При горене на дърва CO-Emmission % < 0,1. Коминочистач идва веднъж в годината при всеки, който има уред за отопление с открит огън. Не да чисти (както мислиш), а да проверява и евентуално, ако има нужда да почисти. До сега комина ми никога не е чистен, защото просто няма от какво. Та наистина до тук бяхме с гръмките фрази за екология по отношение нафтовите печки.

- Not_active_user_1
Т.е. бай Мангал може да ти влезе в двора, да запали една гума, за да се стопли и всичко е ОК! Оправданието е че няма пари. Същото оправдание, че краде, мами, убива и точи социалната система е липсата на пари и всичко това е оправдано по твоята логика. Хм, доста интересно...Kiki написа:Разбира се, че екологията е пряко зависима от доходите!!!prius 3 написа: Т.е. екологията е пряко зависима от доходите според теб![]()
А според теб защо държавата не строи пречиствателни станции, не слага на всички комини на тецовете пречиствателни апаратури и защо не стимулира тези, които карат хибриди?Не е ли защото няма пари?

- Not_active_user_1
@nowyaris,
има хора и хора. В австрийско село ли беше? Забелязал съм, че и в Германия повечето селяни са си диви селендури и по манталитета не са далече от българските. Понеже имат много пари (държавни субсидии за земеделие) пред всяка къща има по 1-2 джипа и още толкова леки коли. Всичките са дизелаци. Нафтата им е без пари или почти без. Каква екология естествено, когато държавата ти плаща горивото!
Та нещата понякога зависят не само от човека, а и от други фактори...
има хора и хора. В австрийско село ли беше? Забелязал съм, че и в Германия повечето селяни са си диви селендури и по манталитета не са далече от българските. Понеже имат много пари (държавни субсидии за земеделие) пред всяка къща има по 1-2 джипа и още толкова леки коли. Всичките са дизелаци. Нафтата им е без пари или почти без. Каква екология естествено, когато държавата ти плаща горивото!

- Not_active_user_1
@ffsolutions,
тук вече става въпрос за криминални деяния, които нямат пряко отношение към въпроса за екологията. В твоя случай, когато държавата не защитата човека от посегателство срещу частната собственост казваш „майната му на всичко“ и започваш да си правиш каквото искаш. Горе-долу до там е докарана работата в БГ за съжаление...
тук вече става въпрос за криминални деяния, които нямат пряко отношение към въпроса за екологията. В твоя случай, когато държавата не защитата човека от посегателство срещу частната собственост казваш „майната му на всичко“ и започваш да си правиш каквото искаш. Горе-долу до там е докарана работата в БГ за съжаление...

- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 100 пъти
- Получена благодарност: 179 пъти
Би рекорда за последователни постове - ако не знаеш/можеш да ги цитираш/обединяваш само кажи и ще ти обясним.
Щe си изтрия поста сам по-късно.
EDIT - Изтекло е времето за изтриване на поста от мен.

Щe си изтрия поста сам по-късно.
EDIT - Изтекло е времето за изтриване на поста от мен.

Последно промяна от Akima на 07 Дек 2014 18:57, променено общо 1 път.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 346 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Не каза нищо за филтрите (DPF) за камината/котела... И от какво се получава СМОГ-а - дали от невидимите 'лоши' химични съединения, или от механичните частици във въздуха, чиито голям производител са системите с открит огън (ако не знаеш - ТЕЦ-овете отдавна ги задължиха да слагат такива филтри)....prius 3 написа:....Котела ми е на пелети, както споменах и не отделя сяра. Всъщност е един от най-екологичните начини за отопление . Ползват се възобновяеми източници на енергия, а не както при нафтовите печки.....
За слънчевите панели - вършат работа пролет-есен... Зимата - по изключение и то недостатъчно ефективно...
Аз си се отоплявам с климатици... Съдейки по сумата за ток, явно съм доста икономичен..

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
Абсолютно си прав.prius 3 написа:@nowyaris,
има хора и хора. В австрийско село ли беше? Забелязал съм, че и в Германия повечето селяни са си диви селендури и по манталитета не са далече от българските. Понеже имат много пари (държавни субсидии за земеделие) пред всяка къща има по 1-2 джипа и още толкова леки коли. Всичките са дизелаци. Нафтата им е без пари или почти без. Каква екология естествено, когато държавата ти плаща горивото!![]()

ПП.Тук няма села.Има градче с пръснати около него стотици ферми.И не само ферми,разбира се.Всички горят дърва на поразия,включително и аз и въпреки това е пълно с туристи от цяла Европа,които твърдят че тук въздуха е невероятно чист и здравословен.

- Not_active_user_1
- DPF не значаше ли Diesel particulate filter или има някакво друго съкращение, което не го знам?slowtraveler написа: Не каза нищо за филтрите (DPF) за камината/котела...

- Нямам тец в къщи и не ме вълнува въпроса с филтрите. А смога-а от какво се получава се връщаш на първия пост и четеш статията и си отговаряш каква ли е връзката между смог-а и спирането на дизелите! Дали е случайна или световната конспирация е решила да дои нафтаджиите!slowtraveler написа:И от какво се получава СМОГ-а - дали от невидимите 'лоши' химични съединения, или от механичните частици във въздуха, чиито голям производител са системите с открит огън (ако не знаеш - ТЕЦ-овете отдавна ги задължиха да слагат такива филтри)....

- Not_active_user_1
Дървата са възобновяем източник на енергия и са екологични. Отделя се неутрално СО2. Има контролирана сеч и залесяване, а не поголовна сеч и опустошаване, като у нас. Разлика от небето до земята.nowyaris написа:...Всички горят дърва на поразия,включително и аз и въпреки това е пълно с туристи от цяла Европа,които твърдят че тук въздуха е невероятно чист и здравословен.Шантава работа.
А пелетите са още по-екологични и са отпаден продукт. Имат почти пълно изгаряне, голяма ефективност, топлоотдаване, почти никакво замърсяване и още мн. други положителни неща. Между другото котела ми е точно австрийски на една от водещите фирми в областта. Toва е моя и на който му е интересно може да се запознае за какво става на въпрос.
http://www.biotech-heizung.com/de/Produ ... Z25RL.html
на английски
http://www.biotech-heizung.com/en/Produ ... Z25RL.html
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 346 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Да, имах предвид само уловителя на димни частици (изпуснал съм -'като ДПФ')...prius 3 написа:- DPF не значаше ли Diesel particulate filter или има някакво друго съкращение, което не го знам? ....slowtraveler написа: Не каза нищо за филтрите (DPF) за камината/котела...
Няма такова нещо като 'неутрален СО2'... Или го генерираш, или не...
Относно котела - гледах тук полски горелки с чешки котли (котлите ги ползва приятел - доста добре горят) - Специално горелките изглеждат по-пипнати от австрийския откъм техническа гледна точка... Например горелката е чугунена, което е много по-добре от стоманената. И гори 'гориво' с размер 0-32мм, без значение дали са пелети или въглища, чипс и т.н... Електрониката там е ясна - колкото повече я 'накачулиш', толкова по-добър ефект получаваш...
Всеки тъп PIC ще се справи...И ги правят - шаренички, с графични дисплеи, с управление на няколко горелки, странични източници на енергия (термопомпи, слънчеви панели)...
Да, напредват малко по малко, но не можеш да ме убедиш, че котел с открит огън е по-'чист' от съвременен дизел... Просто са много далеч като параметри...
Замисли се колко боклуци остават от пелетите (това, което изхвърляш като отпадък, и още повече, които ти излитат през комина)... И колко остава от дизела......
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- Not_active_user_1
Ех ама значи, казах ти, че не си подготвен по темата.
Неутрално СО2 значи, че дървото, което изгаряш ще отдели толкова СО2, колкото кислород е произвело докато порасне, т.е. като ги извадиш двете стойности се получава 0, т.е. ти имаш замърсяване със стойност 0 в този аспект. А колкото до това, че няма неутрално СО2 можеш да четеш на воля, като пуснеш в търсачката CO2 Neutral! Полски, чешки и др. подобни котли са общо взето боклуци. Още повече пък комбинираните за които говориш. Водещите в областта са австрийски, швейцарски и шведски. Запознах се по въпроса и се консултирах с хора в бранша, преди да броя една торба с пари за моя. Колкото до сравнението дизел и отоплителна система ти започна да го правиш. Намекнах ти, че да сравняваме круши и краставици е неуместно. Ако пък твърдиш,че котлите на пелети или дърва предизвикват смог си далеч от истината.

Неутрално СО2 значи, че дървото, което изгаряш ще отдели толкова СО2, колкото кислород е произвело докато порасне, т.е. като ги извадиш двете стойности се получава 0, т.е. ти имаш замърсяване със стойност 0 в този аспект. А колкото до това, че няма неутрално СО2 можеш да четеш на воля, като пуснеш в търсачката CO2 Neutral! Полски, чешки и др. подобни котли са общо взето боклуци. Още повече пък комбинираните за които говориш. Водещите в областта са австрийски, швейцарски и шведски. Запознах се по въпроса и се консултирах с хора в бранша, преди да броя една торба с пари за моя. Колкото до сравнението дизел и отоплителна система ти започна да го правиш. Намекнах ти, че да сравняваме круши и краставици е неуместно. Ако пък твърдиш,че котлите на пелети или дърва предизвикват смог си далеч от истината.

-
А,бат Веско ? Какво ще кажеш по темата ? Къде го чукаш,къде се пука