Каква зимна гума да сложа

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Re: Каква зимна гума да сложа

Мнение от Hursa » 11 Ное 2014 19:50

BOz написа:...
Само за спора.
Според мен двете страни имат право при различни ситуации.
Едните, заедно с производителите явно имат предвид, че за година две си навъртял доста, изтрил си предните, но задните, особено на автомобил с предно, си имат още добър грайфер. Вземаш две нови слагаш ги отзад, а задните стават предни. И сигурно са прави, при забавяне, както и при завой тежестта ляга на предните подобрявайки сцеплението им. А задницата олеква и с по лош грайфер може да загуби сцепление и да започне странично плъзгане. Явно са преценили – по добре малко влошен спирачен път и по лошо сцепление при рязко потегляне при автомобилите с предно, но все пак управляем автомобил на скорост в завоите и устойчивост при спиране отколкото да се рискува завъртане. Това е по ярко изразено при масовите автомобили, особено тези с предно – теглото и така им е изнесено силно към предните гуми и задницата е лека. Затова някой съветват да си носим повечко багаж отзад, дори чувалче с пясък за да подобрим сцеплението на задницата, особено при спуск в планината. Затова по добрите гуми е добре да са отзад и да ни е гарантира по добро сцепление при натискане на спирачките колата да се насочва с предницата „напред” при загуба на сцепление с предните. Сравнително по лесно се възстановява сцеплението с предните гуми (ако са все още отпред), лека спирачка и тежестта ляга на тях възстановявайки сцеплението. Затова и ееспе действа най вече на задните за да стабилизира колата и я насочи с предницата по курса. Май и затова е по добре предните да са по малко напомпани от задните, от колкото обратното – по твърдите по малко поддават при странично натоварване.
Но имам познат, който трябваше да пътува почти всеки ден 30тина километра при възрастни родители на село до където няма редовен транспорт. По този път има две-три по стръмни изкачвания, нищо особено, но при заснежен път трябваше да слага вериги за да ги преодолее с летни гуми. Да спира по средата на платното зимата там където другите не спират, да слага вериги на слабо почистения път. И това почти всеки ден за пътувания от 60 км. Няма възможност да купи 4 зимни гуми. Нямаше възможност да купи и две, но му дадоха 2 зимни. Къде да ги сложи? Отзад и да продължи да си слага веригите? Или да ги сложи отпред и да кара бавно, особено внимателно в завоите. А при спуск, да спуска много бавно и ако задницата тръгне - да подаде газ. Или както споменавате, ако задните колела ни са на джанти, предните с гуми при предно все пак ще можем да се движим. В обратния случай – не.
Казвате, че предните гуми са обратната връзка с пътя. „Правата” връзка са :), директната връзка с пътя – ако ние сме регулатора. Регулиращият орган са предните гуми, при предно натоварени с двойни функции. Така, че ако загубим сцепление с предните губим възможността да управляваме . А задника ни е обратната връзка:) е и очите, ако ние сме регулатора. Но най вече със „задника” усещаме кога ще загубим сцепление със задните или сме на границата с предните.
Да попитаме колегите от "тойота мания" кога ще се чувстват по уверени - когато се пързалят задните гуми или когато автомобила започне да "носи" предницата.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 11 Ное 2014 22:35

worthy.gif
ffsolutions написа:Абе, не знам аз къде е по-добре да се слагат (млад шофьор съм), но предпочитам хич да не мога да тръгна, отколкото да се движа, ама да не знам къде ми е задницата. biggrin.gif Сиреч, според моята логика, по-добрият вариант е по-хубавите гуми да са отзад. И най-хубаво е да се кара бавно и разумно, и да има по-голяма търпимост на пътя. Живи и здрави, колеги! :thumbsup:
Колкото и млад шофьор да си няма как да не разбереш къде ти е задницата biggrin.gif .Имай в предвид че понякога предпочитанията не са важни-просто е наложително да тръгнеш,а кинтите трябват за друго,не за гуми blush.gif .За другото относно начина да караш зимата си абсолютно прав.Колегата по-горе ти е описал че понякога е по-добре да се придвижиш,макар и бавно и несигурно,отколкото да си изоставиш нещата поради лошото време.А пустите пари никога не стигат за всичко sad.gif .А най-лошото е когато ги изкарваш с каране.Научаваш се да правиш това което ти е полезно,а не това което пише в Гуглата.
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

philipp

Мнение от philipp » 12 Ное 2014 07:23

Някои хора прекалено много са се впечатлили от рекламните материали на продавачите на гуми. Предпочитат да не могат да влезнат в завой - неизбежна катастрофа - пред това да поднесе задница - нищо прекалено страшно, защото дори новак интуитивно криво-ляво оправя нещата... Не ги разбирам...

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 12 Ное 2014 07:50

ffsolutions написа:Абе, не знам аз къде е по-добре да се слагат (млад шофьор съм), но предпочитам хич да не мога да тръгна, отколкото да се движа, ама да не знам къде ми е задницата. biggrin.gif ...
Погледни и от друг ъгъл: Предпочиташ ако колата тръгне нанякъде да имаш управление, или да не можеш да завиеш на никъде :)
Защото при автомобил с предно предаване (каквито са повечето тукашни автомобили) хубави гуми отзад и галошки отпред са най-неизгодната ситуация....
Причините са изброявани многократно... А и по най-лекия път на логиката - тази гума, която се износва най-много е най-натоварена и съответно понася най-много гранични натоварвания (близко или над приплъзването)...
Защо автомобилите с предно предаване износват предни гуми, а тези със задно - задни?
Лично аз обикновено въртя гумите предни/задни всеки сезон и по този начин постигам равномерно износване на четирите гуми, които към края на грайфера си са и към края на живота си - в смисъл вече са достатъчно остарели за смяна...
Приус разправя, че е добре да караш все с нови гуми, ама дали би отделил всеки сезон 1.5-2х евро за гумички (т.е. 3-4х.евро годишно)? Аз не бих... no.gif
И затова ги въртя всеки сезон докато достигнат до разумно износване (което обикновено настъпва за летните с времето за смяна на автомобила на около 100-110х.км, от които 70-75х.км само с летните)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 12 Ное 2014 07:57

philipp написа:...пред това да поднесе задница - нищо прекалено страшно, защото дори новак интуитивно криво-ляво оправя нещата...
Филипе, не знам дали си новак и какви курсове си карал, но тук поне два пъти седмично съм свидетел на дири по тревните площи на кръговите движения, които няма от какво да се получат освен от презавиване. Явно не ги учат както трябва новаците в UK.... или пък не е толкова интуитивно 'оправянето' на задницата, сравнено с контролиране на предницата. Това само за аргумент на контрол над автомобила и опита на водача, няма връзка със зимните гуми. За над 750к км през повече от 30-годишната ми шофьорска практика никога не съм си купувал зимни гуми, най-близко до това преживяване съм бил с едни всесезонни Вредещайн втора ръка и едни 'копанки' от времето преди да си бил роден.

Аватар
ffsolutions

Мнение от ffsolutions » 12 Ное 2014 08:06

slowtraveler написа:
ffsolutions написа:Абе, не знам аз къде е по-добре да се слагат (млад шофьор съм), но предпочитам хич да не мога да тръгна, отколкото да се движа, ама да не знам къде ми е задницата. biggrin.gif ...
Погледни и от друг ъгъл: Предпочиташ ако колата тръгне нанякъде да имаш управление, или да не можеш да завиеш на никъде :)
Защото при автомобил с предно предаване (каквито са повечето тукашни автомобили) хубави гуми отзад и галошки отпред са най-неизгодната ситуация....
А де, то нито така, нито иначе. wacko.gif Напълно съм съгласен с въртенето на гумите всеки сезон, за да се постигне равномерно износване и човек да не се чуди кои гуми къде да слага. :thumbsup: Иначе най-добре е винаги да сме с "нови" гуми на 1-2 сезона, пожелавам всички да имаме възможност да караме по този начин, за да са ни по-безопасни пътищата. drunk.gif
2005 Toyota Avensis T25 Estate - 2.0, 1CD-FTV powerplant
"Щастието ни зависи от нас самите."
- Аристотел

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 12 Ное 2014 08:12

Scott написа:...... тук поне два пъти седмично съм свидетел на дири по тревните площи на кръговите движения, които няма от какво да се получат освен от презавиване. ...
Scott, огледай още веднъж дирите да не би все пак да са от недозавиване...
Предполагам, че колегите тук в БГ ще потвърдят, че посредата на почти всички кръгови има следи от гуми, строшени части, счупени бордюри от НЕДОЗАВИВАНЕ - просто някой юнак решил да мине кръговото с висока скорост, ама не е успял да завие на влизане в кръговото, и затова се е метнал отгоре на зелената градинка tooth.gif
Ще потърся дали няма в стрийт-вю следички...

P.S. Веднага намерих, макар, че не са много ясни - https://www.google.bg/maps/@43.4677934, ... !2e0?hl=bg
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 12 Ное 2014 08:17

Scott, ти хубаво се появяваш тук, но я хвърли поглед на тази тема http://toyotabg.eu/viewtopic.php?f=2&t=27860
Тук има възможност да се развие една манифактура за батерийки разни ... и да издигнем приуса на космическо ниво :whistle:
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Scott

Мнение от Scott » 12 Ное 2014 08:45

Слоу, 15г ги гледам и мога да направя разлика кога някой юнак цепи направо или се поднесе. И на живо съм го виждал. А това което показваш със същия успех може да е поражение от задно колело вследствие на презавиване. Както казах, аз зимни гуми не слагам, но спазвам правилото по-добрите гуми отзад. Дори в момента Х3-то е с едни пикливи Геоландър отпред(които днес ще сменя) и са се износили като велосипедна гума по ръба от недозавиване по кръговите движения, а като поднеса задницата нарочно предницата тръгва и тя за голям ужас на хлапетата отзад biggrin.gif
Дидак, аз събирам клетки за електромобил - досега към 10-ина кВтч имам в гаража, скоро почвам конверсията tongue.gif

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Благодарил/а: 25 пъти
Получена  благодарност: 77 пъти

Мнение от ufer » 12 Ное 2014 09:07

Колегата Hursa най-добре е обяснил принципните положения и възможните рискове при различно износени предни и задни гуми. И другите колеги са добавяли интересни и в голяма степен правилни постановки. Искам да споделя нещо, на което бях съпричастен през 90-те години в Германия. Имах удоволствието да работя в една от водещите фирми в сектора. Там през 1-2 години ни изпращаха на обучение в Тренинг-центъра на Мишлен в Карлсруе. Някъде до около 1995 години ние използвахме препоръките на французите по-добрите гуми да слагаме отпред, незавиимо дали имаме предно или задно предаване. Но по това време специалистите от Мишлен правеха много сериозни тестове по този въпрос на своята писта във Франция и стигнаха до изводите, че е по-добре запазените гуми да се слагат генерално отзад, което не отменя все пак правилото да се въртят през сезоните, за да се износват равномерно, както и да се използват и други предимства. След като резултатите от тези тестове са били многократно проверени, тази информация беше сведена до водещите фирми в бранша. Тяхната реакция беше мигновена - задължиха ни при различно износени гуми принципно да поставяме по-добрите отзад, без това да нарушава конкретната ни преценка или да препоръчаме на клиента кое е по-добре според най-новите тестове. Тези препоръки се отнасяаха, разбира се за марката "Мишлен", но скоро след това и другите производители започнаха да се съобразяват с тези резултати. Така че дори и в богатите страни хората се съобразяват с ефективното и икономично използване на гумите. Нека всеки да си направи своите изводи. Всяко решение има предимства и недостатъци. Важна е правилната преценка за всеки конкретен случай, като всеки би трябвало да отчита и новите неща. Все пак технологиите се развиват напред...

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 12 Ное 2014 12:25

Тука се изказвате, че сте някакви мега извънземни шофьори и за вас задницата е нещо елементарно за връщане.
Физиката говори, че ако задницата има по-голям грип от предницата, колата се връща в пътя много по-лесно. Именно защото има физични закони, за това и съвета на всички производители на гуми ще бъде да слагате гумите с по-голям грип на задната ос.
Ето първия клип с катастрофи от нет-а, който намерих:
https://www.youtube.com/watch?v=c8nutLPi8q4

Вижте колко процента от катастрофите стават заради това, че имаш недозавиване и колко процента стават за това, че задницата тръгва на някъде и се започва лудото люлеене на ляво и на дясно.
Просто трябва да осмислите причината наистина защо трябва отзад да имаш по-голям грип, а не просто да си го представяш или да разтичаш на думите на старшинката от казармата.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
Airfan
Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 12 Ное 2014 13:02

90% от катастрофите бяха заради безумно висока скорост и с каквато и гума да бяха надали щяха да останат на пътя.
Изображение Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 12 Ное 2014 13:21

slowtraveler написа: хубави гуми отзад и галошки отпред са най-неизгодната ситуация....
- За галоши изобщо не говорим. Галошите, където и да ги сложиш е все тая и заради това не трябва да се слагат.
slowtraveler написа:Причините са изброявани многократно... А и по най-лекия път на логиката - тази гума, която се износва най-много е най-натоварена и съответно понася най-много гранични натоварвания (близко или над приплъзването)...
Защо автомобилите с предно предаване износват предни гуми, а тези със задно - задни?
- Логиката и физиката не винаги са на едно мнение, нали. Бих се доверил на хората, които се занимават с това и са правили тестове и го знаят, отколкото да следвам някаква логика, която в случая изобщо не е вярна. Въртял съм се поради по-износени задни гуми на чужди коли и знам, че тръгне ли задницата е изключително трудно да е вкараш в пътя.
slowtraveler написа:Лично аз обикновено въртя гумите предни/задни всеки сезон и по този начин постигам равномерно износване на четирите гуми, които към края на грайфера си са и към края на живота си - в смисъл вече са достатъчно остарели за смяна...
- Точно това го писах преди, че трябва да се прави ротация на гумите, за да няма по-малко или повече износени.
slowtraveler написа:Приус разправя, че е добре да караш все с нови гуми, ...
- Моля, моля, не ставай, като някой хора тук и да внушаваш неща, които никога и по никакъв повод не са казани/написал от мен! :whistle:
slowtraveler написа:И затова ги въртя всеки сезон докато достигнат до разумно износване ...
- Точно това го писах преди, че трябва да се прави ротация на гумите, за да няма по-малко или повече износени. Ако не вярваш питай някой старшина от казармата или направо се свържи със старшинката на nowyaris. tooth.gif И единия и другия ги чуват петлите. Само не мога да разбера, каква хралупа трябва да си, за да даваш пример и да е начин на живот, мнението на някакъв фатмак от комунистическата казарма. stretcher.gif
Наистина е голяма излагация това. Интересно ЗКПЧ-то какви мъдри съвети е давал на колегата? Той поне е бил офицер. Предполагам още си гласува за комунистите, понеже ЗКПЧ-то така му е казал. tooth.gif

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 12 Ное 2014 13:23

Airfan написа:90% от катастрофите бяха заради безумно висока скорост и с каквато и гума да бяха надали щяха да останат на пътя.
Имаш причина и следствие. Причината е скоростта. Следствието е състоянието на колата на пътя.
Както знаеш повечето пъти катастрофата според нашите полицаи (теоретично да някъде си е и така) е заради несъобразена скорост, спрямо пътните условия. Повечето пъти подценяваш условията, за да стане белята.
И първото нещо за преценка на условието е предния мост на автомобила. Така взимаш обратна връзка от пътя и се усеща реално колко е зле положението. И като отпред имаш голям грип, а отзад малък, то взимаш автоматично грешна оценка за условието на пътя, а и от там вече сам се насаждаш в кофти ситуация.
Най-типичната катастрофа в зимното време е колата да ти се завърти.
Точно тук влиза в сила отново физичен закон - остави предната ос на автомобила неспокойна, където е и по-голямата маса, а дръж колата със задницата.
Но както и да е. Аз лично срещу физиката, законите и статистиката не искам да вървя. Други искат. Всеки си има глава на раменете и всеки сам си решава в крайна сметка.
Важното е да има повече информация, за да може незнаещ човек да вземе по-обективно мнение. Това за мен е важното. drunk.gif
Последно промяна от BOz на 12 Ное 2014 13:33, променено общо 1 път.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 12 Ное 2014 13:27

Airfan написа:90% от катастрофите бяха заради безумно висока скорост и с каквато и гума да бяха надали щяха да останат на пътя.
Скоростта действително в доста от катастрофите не е съобразена с пътната обстановка, но това не е оправдание да слагаме погрешно гумите, нали!
Комбинацията висока скорост + лоши гуми + поставени неправилно е по-опасна от само високата скорост, нали?

Публикувай отговор