Какъв акумулатор Avensis Verso

kagpid

Какъв акумулатор Avensis Verso

Мнение от kagpid » 30 Сеп 2014 14:50

Здравейте,
От скоро съм собственик на Авенсис Версо 2003 г.
Продадоха ми я с 105 ампера акумолатор.Той издържа 2 месеца и умря.
Как и откаде да прочета колко амперов да закупя( в книжката за колата няма нищо по въпроса )
Хора ми казаха да не взимам 105 ами 75 защото алтернатора няма да се справя с дозареждането му.
Дайте съвет
Благодаря предварително.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Re: Какъв акумулатор Avensis Verso

Мнение от Vesko » 30 Сеп 2014 16:10

kagpid написа:Здравейте,
От скоро съм собственик на Авенсис Версо 2003 г.
Продадоха ми я с 105 ампера акумолатор.Той издържа 2 месеца и умря.
Как и откаде да прочета колко амперов да закупя( в книжката за колата няма нищо по въпроса )
Хора ми казаха да не взимам 105 ами 75 защото алтернатора няма да се справя с дозареждането му.
Дайте съвет
Благодаря предварително.
Защо не попиташ в сервиза? Там могат да проверят аригинално с какъв капацитет е.
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
veso_hds
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти

Мнение от veso_hds » 30 Сеп 2014 17:08

Предполагам,че е дизел.Тогава 80 амп.са ти напълно достатъчни.Ако е бензин,може и по-малък.
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 30 Сеп 2014 19:17

За бензинова 60-70 Ah, а за дизел 80-90 Ah.

philipp

Мнение от philipp » 30 Сеп 2014 22:13

Акумулаторът, с който са ти дали колата, е умрял за два месеца, не защото не се е зареждал, а защото си е бил пред умиране.

Вземи най-големият по капацитет акумулатор, който може да влезе на щатното място! Ако го направиш, няма да сбъркаш!

Няма такава схема "алтернатора не може да се справя с дозареждането". Дали акумулаторът ще е 105 или 55 амперчаса, ти изразходваш едно и също количество ток по време на паленето на двигателя. Съответно ти остава да "дозареждаш" едно и също количество и при двата. Големината на акумулатора не влияе на самото зареждане - то е такова, каквото е.

Проблеми могат да се породят при нередовно каране на автомобила. Акумулаторите, както и всяка батерия, си имат саморазряд. Ако не караш колата примерно един месец, акумулатора ще се е разредил с известно количество. Допълнително ще го изтощиш по време на паленето. Добави към това и по-къси градски преходи (ще го зареждаш за кратко) и... ето ти "недозареждане". Ама това недозареждане ще го има точно толкова при големия, колкото и при малкия акумулатор. С тази разлика, че малкият ще падне до 0 по-лесно от големия. Тоест големият е с предимство.

Препоръчвам ето това четиво за повече информация:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=56270

Цитирам:
Няма никаква връзка между мощността на генератора и капацитета на акумулатора. Ако напрежението на генератора е вярно (виж по-горе) той адекватно ще зарежда произволно голям или малък акумулатор (колко време ще му трябва за това, е друга тема).

* Не е възможно да се повреди генераторът заради голям акумулатор.
* Не е възможно недозареждане на голям акумулатор, ако генераторът е правилно настроен.
* Не е възможно презареждане на малък акумулатор, ако генераторът е правилно настроен.
* Не е възможно (почти) да се повреди генераторът с претоварване с консуматори (но пък може да не ни достига ток!)
* По-мощен генератор винаги е от полза - той по-бързо ще възстановява липсващия заряд в акумулатора
* По-голям акумулатор винаги е от полза - виж по-горе.
Човекът, който го е писал, е доста вещ и не е случаен "форумен герой".

П.П. Ако тези хора, които са ти казали да не взимаш по-голям "защото" са някакви "майстори" в сервиз, бягай далече от тях и не им давай колата си за нищо друго, освен да я гледат.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 01 Окт 2014 00:13

Колегата наистина не е писал какъв е двигателя... За бензинка 2.0 и 55Ач е достатъчен... Но 65 е по-добре...
За дизелака - в момента трилитровия ми дизелак (с доста консуматори и 220А алтернатор) е с 93Ач акумулатор...

Автомобила е старичък и едва ли би избрал такъв акумулатор (най-малкото заради цената), но все пак и не препоръчвам AGM акумулатор, защото за него има допълнителни изисквания/ограничения по пренапрежение... И ако автомобила не е предвиден за такъв, може бързо да го разруши...
Иначе бих действал като Филип - колкото по-голям капацитет - толкова по-добре :whistle:
Разбира се - в разумни граници, защото от даден момент нататък увеличаването на капацитета води до неразумно повишаване на цената, без да има осезаем положителен ефект...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
driver
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от driver » 01 Окт 2014 08:17

Моята кола дойде с оригиналния акумулатор-80ah. На втората седмица "си замина". Сложих 77ah- никакви ядове вече повече от година. Говоря за дизелово Версо happy.gif
Колкото и да са кратки думите "да" и "не", те изискват най-сериозния размисъл.

Авенсис Версо 2.0 D4D 116hp 2005

DJANO

Мнение от DJANO » 01 Окт 2014 11:05

Аз бих ти препоръчал марка - EXIDE. Колко Ah да е е вече ти колко пари си решил да дадеш, винаги може да си сложиш акумулатор с по-голям капацитет, ако мястото позволява и няма да имаш проблеми. cool.gif

philipp

Мнение от philipp » 01 Окт 2014 20:52

slowtraveler написа:от даден момент нататък увеличаването на капацитета води до неразумно повишаване на цената, без да има осезаем положителен ефект...
Пак не е вярно. Ако например след 7 години един 105 амперчасов акумулатор е със паднал на 50% капацитет - той ще може да го ползва още 2-3 години, докато деградира до 20-30% и вече ще вижда зор със стартовия ток през зимата. Докато 80 амперчасовия по същото време вече ще е за хвърляне. Тези допълнителни години също влизат в цената.

Аз именно на този принцип успях да избутам един Bosch Silver до 11 години експлоатация - 4 на дизелова форд фиеста, 1 година неизползван на двора и вече кара 6-та година на Лада Нива (сигурно ще й вземем нов за този сезон). Просто беше с 50% по-голям капацитет от щатния (и размера беше значително по-голям, но в Нива има място къде да се сложи ако се махне крика под капака).

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 01 Окт 2014 22:18

Освен ако прекъсне или окъси някоя клетка, което при вибрациите на автомобила също е вероятно...
И тогава 'изохкваш' от раз, без значение какъв е капацитета...
А двоен капацитет означава почти двойна цена. И двойно тегло (което пасивно също увеличава разхода)...
Т.е. би трябвало големия акумулатор да издържи двойно по-дълго експлоатационно време за да си на нула ценово...
Което просто няма как да стане - с оригиналните 'заводски' акумулатори (със занижен капацитет според мен - явно за да е по-евтино), колите ми издържат над 7г...
Дали и как би издържал голям акумулатор 14г? Не че не може, но е рядкост...
По-вероятно е да издържи до 10г (ако не настъпи 'внезапна смърт')... Та казваш - греша в размишленията си и вместо да сменя нормален акумулатор в нормалния експлоатационен срок за нормална цена, трябва да взема нещо скъпо с надеждата да ми послужи двойно? Въпрос на лично решение, но ти явно смяташ, че всяко мнение, различно от твоето е грешно :whistle: ....

philipp

Мнение от philipp » 01 Окт 2014 23:24

Двойно по-голям двойно време със сигурност няма да изкара. Но с 30% повече ще може. При това тук не говорим за слагане на "два пъти по-голям". Говорим за разлика примерно в диапазон от 74 до 100mAh (~50 лв) за дизелите или 52 до 64mAh (~30лв.) при бензиновите коли. Тези пари ли са проблема за удобството да не мислиш за акумулатори ако например си оставил колата за по-дълго докато си на почивка някъде? И колко ще ти се вдигне разхода от килограмите на акумулатора?

А за страха от окъсяване... по тая логика дай да караме москвичи, че ако вземем случайно да чукнем тойотата...

Така де - прав си. По-големият акумулатор е повече лукс, отколкото полза. По-ниският капацитет е пестене на пари. Спор няма. Същото е при разликата "обслужваеми или необслужваеми". Същото е и при "Тойота или Лада" (едното просто си го караш, а другото всяка седмица е на канала за ремонтче, иначе и двете си движат чудесно)...

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 02 Окт 2014 07:48

Филипе, имах предвид, че и с нормален капацитет на акумулатора пак не се притеснявам...
Не ходя на къмпинг и да слушам музика от колата, но ако тръгна - при всички случаи бих си взел акумулатор специално за тази работа (или някое тихо генераторче като 'онази хонда' :whistle: ).. Не оставям фаровете да светят след като съм изгасил автомобила и т.н. - все обикновени неща, които ни учиха на шофьорските курсове едно време blush.gif
Да, на шестата година смених акумулатора на Кашкая (55Ач), ама там имам известни съмнения, че доста време си бе стоял под нормален заряд и 'химията' му е умряла - жената го кара от дъжд на вятър, и то ако го подкара - на дистанция 500м tooth.gif
Защото 'умря' след 500 километров пробег, който би трябвало да го е заредил напълно... Умря от раз (да, лампите, че и дори фаровете светваха нормално, но само до момента, в който се опиташ да запалиш).
И сложих май 62Ач (практически никаква разлика с оригиналния) - такъв имаше в съседния магазин. Ако издържи още 6-8 години дали това няма да е най-малкия проблем на 12-15 годишен автомобил tooth.gif (пък може и да няма проблеми дотогава - с тези темпове дотогава ще е врътнал цели 70-80х.км tooth.gif )..

Та общо взето виждам нещата така:
- в никакъв случай не по малък акумулатор от стандартния за дадения модел
- за предпочитане капацитета да е със 'стъпка нагоре' (но не повече), ако може да се събере в кутията...

Оги
Благодарил/а: 27 пъти
Получена  благодарност: 15 пъти

Мнение от Оги » 02 Окт 2014 10:25

С малък и с голям- щом е читав все пали и върви.
Като е малък- след палене има по-голям спад на напрежение и докато динамото го зареди някои от консуматорите се влияят негативно. Особено през зимата когато се хранят повече и по-мощни консуматори, а капацитета пада и от студа.
Като е по-голям няма такова нещо или напрежението след палене е по-стабилно.
Имал съм си и аз проблеми с недозареждане на 125 Ач в багажника на лека кола, но си беше пътник, какъвто се е случил и на колегата.
Според мен просто е излишно да е много голям, но ако искаш да имаш по-голям резерв от капацитет- слагай, няма лошо. Ако има бас каса си трябва. Без кръвожадни консуматори смятам за разумно капацитета да е до около 15-20 % нагоре, то и на стойката едва ли се събира по-голям.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;

philipp

Мнение от philipp » 02 Окт 2014 14:38

Оги го каза по-добре от мен :)

И един съвет към всички - ако в старите ладички нямаше никакъв проблем да си въртите колата на стартер до умирачка и не ви пукаше с колко умрял акумулатор сте, то със съвремените автомобили не е така. Пълни са с електроника и всякакви игри с напрежението могат да породят скъпа неприятна шега. Затова не чакайте акумулаторите си да стигат до лебедовата си песен. Видите ли първите признаци за умирачка (по-бавно въртене на стартера сутрин в студа например) - подарявайте старото акумулаторче на закъсал лададжия и си купете ново.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 02 Окт 2014 16:39

philipp написа:Оги го каза по-добре от мен :)

И един съвет към всички - ако в старите ладички нямаше никакъв проблем да си въртите колата на стартер до умирачка и не ви пукаше с колко умрял акумулатор сте, то със съвремените автомобили не е така. Пълни са с електроника и всякакви игри с напрежението могат да породят скъпа неприятна шега. Затова не чакайте акумулаторите си да стигат до лебедовата си песен. Видите ли първите признаци за умирачка (по-бавно въртене на стартера сутрин в студа например) - подарявайте старото акумулаторче на закъсал лададжия и си купете ново.
Sorry, ама какво ще й стане на електрониката от един умрялакумулатор? Нищо, най-много да си забрави настройките май.....
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Публикувай отговор