Икономически изгодни ли са хибридите? (разделена)

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Re: Икономически изгодни ли са хибридите? (разделена)

Мнение от BOz » 15 Сеп 2014 18:07

prius 3 написа:
BOz написа:...
Съответно стойността на колата е по-висока именно заради себестойността, а не заради печалбата.

Поздрави. drunk.gif
Обясни разликата на цените на колите в БГ и в др. държави! Обясни защо коли произведени в Германия, струват по-евтино в Холандия, Полша, Чехия и германците ходят да си купуват от там колите родно производство!
П.П. Ако си решил да разтягаш локуми без конкретика, моля не ми отговаряй!
Най-елементарния пример е заплатите, наемите, спедицията, поддържане на техническата база, разходите по реализирането на продажбата и т.н., след като колата напусне производствената линия, в Чехия да са по-ниски от тези в Германия. От тук следва, че себестойността на автомобила става по-ниска, при запазване на една и съща норма на печалба. От тук следва, че цената на автомобила е по-ниска.
Елементарно!
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 15 Сеп 2014 18:17

BOz написа:
prius 3 написа:
BOz написа:...
Съответно стойността на колата е по-висока именно заради себестойността, а не заради печалбата.

Поздрави. drunk.gif
Обясни разликата на цените на колите в БГ и в др. държави! Обясни защо коли произведени в Германия, струват по-евтино в Холандия, Полша, Чехия и германците ходят да си купуват от там колите родно производство!
П.П. Ако си решил да разтягаш локуми без конкретика, моля не ми отговаряй!
Най-елементарния пример е заплатите, наемите, спедицията, поддържане на техническата база, разходите по реализирането на продажбата и т.н. в Чехия да са по-ниски от тези в Германия. От тук следва, че себестойността на автомобила става по-ниска, при запазване на една и съща норма на печалба. От тук следва, че цената на автомобила е по-ниска.
Елементарно!
Пак започна с локумите в което нямах абсолютно никакво съмнение. Съвсем случайно изпусна Холандия, нали. Там за твое сведение, доходите са по-високи, както и наемите. А за Австрия да кажеш нещо! Да продължавам ли с други държави? А транспорта и спедицията не са разход нали? Изнасяш, правиш транспорти разходи и навън продукта е по-евтин, отколкото на 500 м. (буквално) от мястото, където произвеждаш. Хайде малко по-сериозно! Ако наистина искаш да кажеш нещо конкретно без локуми и свободни съчинения, моля!

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 15 Сеп 2014 18:23

Аз съм го казал категорично - най-голяма част в сумата на един автомобил е себестойността.
Ако приемем, че себестойността на един автомобил е еднаква в две държави, а цената е различна, то се играе с нормата на печалбата.
Ако да кажем в Холандия има някаква програма за насърчаване на покупката на хибриден автомобил да речем, в следствие на което някой местен данък е по-нисък или направо липсва, то себестойността на автомобила пак би била по-ниска. Нямам идея дали в дадена държава има облекчения или няма, а и не ме интересува.
Просто споделих как изглеждат нещата от икономическа гледна точка, като обичам нещата и термините да се използват както трябва, а не да говориш, че продаваш компютри за по 2лв/бр, ама накрая не излезли компютри а компоти.
Както и с примера на колегата - ако една кола в САЩ се продава с 20% по-евтино, това не означава, че в Германия същата кола, която е с 20% по-скъпа, то производителя или местния търговец прави с 20% по-голяма печалба.
Какво има друго да казвам не мога да те разбера, честно.
Само разбирам, че гледаш да се заяждаш и в случая дори пак не успя. Това виждам. stretcher.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 15 Сеп 2014 18:35

Печалбата, няма как да е по-висока от себестойността на един автомобил в нормални условия. Това е съвсем естъествено, но явно не разбра или се направи, че не разбра за какво става на въпрос. Както и да е видях, че не си се подготвил по темата добре. tongue.gif

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 16 Сеп 2014 11:36

Дай ми цитат където казвам обратно на това, което си написал:
Печалбата, няма как да е по-висока от себестойността на един автомобил в нормални условия.
Че въобще го говориш.
Казах ти, ако целта ти е заяждане и да търсиш под вола теле, давай на лични съобщения, че така не градиш, а и аз покрай теб, нищо позитивно за темата.
Видях те колко разбираш от икономически термини и кое какво означава. Има ли смисъл да продължаваш натам само с цел търсене на конфронтация? Наистина не мога да те разбера. stretcher.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 23 Сеп 2014 13:55

BOz написа:Аз съм го казал категорично - най-голяма част в сумата на един автомобил е себестойността.
...

И аз ти отговарям, че това е съвсем естествено, все едно да кажеш, че водата е мокра. Това са естествени неща за които няма нужда да се пише, но както ти споменах размиваш нещата, за да ги доведеш до нещо дребно с което да се хванеш. Както и да е не ми се спори с теб, защото наистина няма никакъв смисъл. Аз ти казвам нещо конкретно, а ти си знаеш своето. Разтягай си локумите и си мисли, че много ги разбираш нещата! :)

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 23 Сеп 2014 14:00

В крайна сметка изгодни или не са хибридите? Не видях някой да сравни някой друг автомобил със сходни характеристики от този клас, да сравни екстрите и да каже ето на Приуса не е изгоден. Всеки се мъчи да намери под вола теле без наистина да направи равносметка на нещата такива, каквито са. По плюенето сме много добри признавам. Типично по български... :whistle:

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 17 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 23 Сеп 2014 14:19

Какво толкова очакваш да се напише ? Хибридите са изгодни за градско каране , за извънградско все още не съм им видял преимуществата. Всяка нова дизелова кола се конкурира с твоя хибрид по всички показатели.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 23 Сеп 2014 14:31

Кои са тези всички показатели? Хайде извън града да кажем, че се конкурира, т.е. разхода е горе-долу идентичен, а в града какво става? Драстична разлика в полза на хибрида! Усредняваме градско и извънградско и какво получаваме се сещаш сам! :whistle:
Да не говорим, че нямаш мирис на нафта, тракане на двигател, вибрации и шум. На някой пък може да им харесват тези неща явно, но на мен... no.gif
Та изгодни или не са хибридите в крайна сметка?

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 17 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 23 Сеп 2014 14:45

Пишеш това , което съм написал в горния си пост и с което явно съм съгласен и аз. На шофьори като мен , които не карат никога градско , хибридът не е никакво решение. На такива като теб пък са изгодни , защото живееш в Мюнхен . Също така никога не ми е миришело на нафта , защото не карам Камаз , Ифа или чипосан vw golf 4 с махнат катализатор. Доводите ти за предимство на хибрида извънградско ще са същите каквито биха били моите за дизелова кола в града , т.е. необосновани. Кажи ми защо да си купя хибрид ? Имам кола за 37 000 лв , на 225 000 км , със среден разход около 5 . Кое по-точно и е неизгодното ?
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 23 Сеп 2014 16:15

prius 3 написа:Кои са тези всички показатели? Хайде извън града да кажем, че се конкурира, т.е. разхода е горе-долу идентичен, а в града какво става? Драстична разлика в полза на хибрида! Усредняваме градско и извънградско и какво получаваме се сещаш сам! :whistle:
Да не говорим, че нямаш мирис на нафта, тракане на двигател, вибрации и шум. На някой пък може да им харесват тези неща явно, но на мен... no.gif
Та изгодни или не са хибридите в крайна сметка?
Естествено, че не са.

Само за едно си прав:
тракане на двигател, вибрации и шум.
Един съвременен дизел на Пежо - еХДИ дава по-нисък разход както в града, така и извънградско с по-добра динамика на движение - ускорение, доускорение, максимална скорост. Съответно освен с тракане и вибрация, с друго не може да го бутнеш. Дори шума в купето при 130км/ч да речем е по-ниска от тази на Приус. Като доказателство - тестовете на любимците ти, които все тъй гордо ги цитираш. Ама да не се окаже да цитираш само числата, които ти харесват, а другите числа за разхода и шума да ги пренебрегваш. biggrin.gif
Даже П2 при 130км/ч е по-безшумна от П3. Смятай какви материали са вложили тия. tooth.gif

И малко данни в сравнение на П2 спрямо П3, според Аутобилд:
П2 / П3
Ускорение 0-100км/ч => 11,3 / 11,1
Еластичност 80-120км/ч => 8,3 / 8,4
Спирачен път 100-0км/ч => 35,6 / 36,3
Шум при 130км/ч => 72 / 73

Ба и тишината, ба и ускорението като за 136кс двигател. tooth.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 25 Сеп 2014 17:47

BOz,
смени си източниците на инфо, че ставаш смешен с такива данни, като твоите! Тези цифрички дето си ги дал, нали се сещаш, че нямат общо с действителността. Би ми било много интересно да дадеш точното място от където си ги изкопирал. АутоБилд по принцип доста послъгват, но чак пък толкова не вярвах... wacko.gif

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 25 Сеп 2014 21:07

Източника както казах е Аутобилд - от тестовете за издържливост.
Ама както ти казах - като ти изнася нещо им вярваш и ги цитираш по 100 пъти, ама като не ти изнася нещо ги анатемосваш веднага. tongue.gif

Аватар
ffsolutions

Мнение от ffsolutions » 29 Сеп 2014 19:36

На мен ми е интересно (понеже нямам представа) какви са условията за такъв автомобил в България... Тези хибриди трябва ли да се "зареждат" или просто си караш и при спиране и работата на бензиновия двигател батериите сами се поддържат? Бих се зарадвал някой слънчев ден на един Lexus хибрид, но нямам представа как са условията в България. smile.gif
2005 Toyota Avensis T25 Estate - 2.0, 1CD-FTV powerplant
"Щастието ни зависи от нас самите."
- Аристотел

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 30 Сеп 2014 01:31

Няма "условия" в България.
Купуваш си хибрид, демек автомобил и това е.
Както ще си купиш Лада от Нар, така ще си купиш и хибрид от ТМ, като пример. Демек нищо по-различно.
Може да започнеш от тук:
http://www.toyota.bg/hybrid-innovation/ ... ybrid.json

Публикувай отговор