Аурис - проблем с на волана

nnikbg

Аурис - проблем с на волана

Мнение от nnikbg » 26 Ное 2013 17:46

Колеги помагайте!
Колата има проблем с волана - страшно тежък и на таблото свети P/S . Управлението се изгуби от раз.
До колкото разбрах проблема може да е в ел. мотора или електронния блок към него. От Тойота ми обадиха цена за ECUто 1300 лв. а за цялата кормилна колонка 2800 лв. Направо съм в шок. Колата я купих чисто нова 2008г. сега е на 45000 км.
Ако някой е имал подобен проблем моля да сподели.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Re: Аурис - проблем с на волана

Мнение от zi_zi_top » 26 Ное 2013 17:58

На моята Корола преди 4 години светна P/S, но всичко си работеше и волана си беше както и преди това. След диагностика в ТМ Ауто се стигна до извода, че е вероятно е дефектирала диагностичната верига на модула (самият модул се намира зад приборното табло). Смениха ми го с нов. По спомен цената му беше около 450 лв.
Първоначално бях решил да карам със светеща лампа, но като размислих си дадох сметка, че може да ме остави в най-неподходящия момент щом е "тръгнал" и си го смених планово.

Попитай за цена и в раздел Сервизи и магазини. Например:
http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?f=5&t=11597
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Yuli
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Yuli » 27 Ное 2013 09:01

nnikbg написа:Колеги помагайте!
Колата има проблем с волана - страшно тежък и на таблото свети P/S . Управлението се изгуби от раз.
До колкото разбрах проблема може да е в ел. мотора или електронния блок към него. От Тойота ми обадиха цена за ECUто 1300 лв. а за цялата кормилна колонка 2800 лв. Направо съм в шок. Колата я купих чисто нова 2008г. сега е на 45000 км.
Ако някой е имал подобен проблем моля да сподели.
В руския форум бях чел, че проблема е от лоша спойка в блока за управление на сервото. Имаше и снимков материал, но не мога да ти пратя линк, защото нещо прецакаха форума. Смениха сървъра и след това не успях да го открия отново. Доста разглобяване имаше обаче на таблото по спомен. :thumbsup:
Изображение
Изображение

Аватар
Yuli

Мнение от Yuli » 27 Ное 2013 09:31

Още малко инфо се сетих... Ставаше въпрос за реле в блока за управление. Или беше спойки на това реле, или нагаряне на контактите му. Успех!
Изображение
Изображение

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 27 Ное 2013 09:37

Yuli написа:...В руския форум бях чел, че проблема е от лоша спойка в блока за управление на сервото. Имаше и снимков материал, но не мога да ти пратя линк, защото нещо прецакаха форума. Смениха сървъра и след това не успях да го открия отново. Доста разглобяване имаше обаче на таблото по спомен. :thumbsup:
От любопитство отворих дефектиралия модул. wacko.gif Там са 2 многослойни платки, приличащи на дъно на компютър. Ходи намери лошата спойка и я презапоявай. Мисля, че за такъв ремонт ще ти вземат сума близка до цената на нов модул. Не ми се вярва някой да си играе с такова нещо за 20-50 лв. no.gif Да не говорим, че намирането на схемата на модула ще бъде много трудно.
Разглобяването за смяна на модула не е голямо, маха се само приборното табло, но е по-добре да се направи от човек, който знае какво прави! cool.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

nnikbg

Мнение от nnikbg » 27 Ное 2013 14:43

Колеги колата се управи сама.
Вчера свалих таблото. ECU е навряно на много гадно място точно зад таблото и за да се смени трябва да се свали всичко.
До колкото можах разбутах всички куплунги и проверих бушони. Не открих нищо което да бие на очи. След това върнах всичко на место.
Без и най малка надежда запалих да преместя колата и о чудо всичко си работи.
За петък имам час в Карком Варна. Много ми е интересно да видя каква грешка ще покаже, дано да е останала в паметта.
Поздрави.

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 27 Ное 2013 15:07

zi_zi_top написа:...От любопитство отворих дефектиралия модул. wacko.gif Там са 2 многослойни платки, приличащи на дъно на компютър. Ходи намери лошата спойка и я презапоявай. Мисля, че за такъв ремонт ще ти вземат сума близка до цената на нов модул. Не ми се вярва някой да си играе с такова нещо за 20-50 лв...
Зизи, батушките са много запалени на тема 'направи си сам'. Освен това, чисто теоретично, лоша спойка, особено такава, която се проявява след време е най-вероятно да е около елементите подложени на повишена вибрация - релета, обемни компоненти и такива с повишено тегло. Не е толкова трудно, особено ако имаш опит с тези неща... като със всяка професия.

Аватар
Yuli

Мнение от Yuli » 27 Ное 2013 15:54

http://forums.drom.ru/toyota-corolla-sp ... 89440.html
Това е друг линк за проблема. Аурис и корола Е150 са 100% идентични.
Тука пишат за нагорели контакти на релето и "самооправянето". Понеже както в поговорката "дето е текло пак ще тече" аз бих сменил релето...
Изображение
Изображение

nnikbg

Мнение от nnikbg » 27 Ное 2013 16:09

Явно дявола не е толкова черен. Ако пак го направи този номер смело скачам на релетата.

nnikbg

Мнение от nnikbg » 15 Юни 2014 20:32

Волана отново умря....
Къде във Варна им разбират на тези машини?
Предния път в Карком не показа грешка ..........

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 15 Юни 2014 21:26

nnikbg написа:Волана отново умря....
Къде във Варна им разбират на тези машини?
Предния път в Карком не показа грешка ..........
Питай тук: http://www.softelectronic.com/auto-computer-repairs
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

nnikbg

Мнение от nnikbg » 15 Юни 2014 22:37

Vesko написа: Питай тук: http://www.softelectronic.com/auto-computer-repairs
Много благодаря!

nnikbg

Мнение от nnikbg » 03 Юли 2014 11:59

nnikbg написа:
Vesko написа: Питай тук: http://www.softelectronic.com/auto-computer-repairs
Много благодаря!
Господата не се занимават с Тойота.

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 03 Юли 2014 14:43

Колега, ако волана е само с електрически усилвател (доколкото разбирам е така) по асоциация с друга марка автомобил (с такава система за волана) възможно е при падане на акумулатора волана да почва да се удървя.
Разбира се чиста хипотеза но не пречи да се провери.
rolleyes.gif

nnikbg

Мнение от nnikbg » 04 Юли 2014 16:41

Колеги моля помагайте.
Търся управляващ блок за EPS-са. На диагностиката показа грешка "C 1554" .
Нов струва 1400 лв. Колата е Аурис 1,4 бензин. Номера на блока е 89650-02390.
Поздрави на всички и безаварийни......

Публикувай отговор