Тойота Приус - мнения, коментари и съвети.
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 169 пъти
Re: Тойота Приус - мнения, коментари и съвети.
Мнение от Hursa » 12 Май 2014 21:30
Hursa
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Мнение от BOz » 13 Май 2014 00:09
Конкретно в сервизното ръководство е дадена смятана на масло:
и едно уточнение:(Oil capacity inside new electric inverter compressor 100 (+ 15 mL)) — (Remaining oil amount in the removed compressor assy with the motor (w/ motor compressor assy)) = (Oil amount to be removed before installation)
А ето така е схемата на пълнене на фреона:Because compressor oil remains in the pipes of the vehicle, if a new cooler compressor assy is installed without removing the oil inside, the amount of oil becomes too great, preventing heat exchange in the refrigerant cycles and causing refrigerant failure and/or abnormal vibration.

Разход на дизелов автоматик ->

BOz
- BOz
Мнение от BOz » 14 Май 2014 16:20
1. Паркирайте колата на абсолютно равно място
2. Включете я в IgnOn (не в "Ready" режим) и бъдете сигурни, че "Trip A" е показан на дисплея.
3. Изключете колата.
4. Не слагайте крак на спирачката.
5. Натискате и задържате "Odo/Trip" бутона.
6. Натиснете бутона за старт два пъти - до IgOn режим (да не е в "Ready").
7. Отпускате Odo/Trip бутона и отново го натискате 3 пъти в рамките на 5 секунди (просто го натискате 3 пъти в рамките на 5-те секунди и задръжте).
8. На последното натискане на Odo/Trip бутона от горната стъпка, то го задържате докато излезе 6 цифрен код.
9. Отпуснете и отново натиснете Odo/Trip бутона. След около 5 секунди този 6 цифрен код от 8-ма стъпка трябва да стане на 5 цифри. Демек имате средна цифра, две цифри преди нея и две цифри след нея.
10. След като средната цифра от 5 цифрения код от 9-та стъпка стане "1", пуснете Odo/Trip бутона. Километража ще се върне в нормалното положение.
От сега нататък, барчетата за горивото трябва да отговарят до реалността. Защото без тази калибрация, то може да ви свърши горивото, а според уреда да имате още 2 чертички да речем, или пък обратното - уж нямате гориво, а половината ви резервоар реално да бъде пълен.
п.п. Има още доста хакове, но ще помествам само тези, които са важни за всекидневната употреба.
Поздрави.

BOz
-
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от Scott » 14 Май 2014 16:42
Не разбирам от Приуси, но като общоприето правило, за да се калибрира нещо трябва да имаш еталон. В случая - да се знае какво е количеството гориво в резервоара, иначе не виждам какво се калибрира.BOz написа:Ако имате проблем с невярно показание на горивото в резервоара, то направете следното нещо, за да го калибрирате:
1. Паркирайте колата на абсолютно равно място....

Това, което си описал е калибрация на нивомера на автомобила, а не на показателя на горивото.
Scott
- BOz
Мнение от BOz » 14 Май 2014 17:24
Не, това е за показанието за гориво.Scott написа:Не разбирам от Приуси, но като общоприето правило, за да се калибрира нещо трябва да имаш еталон. В случая - да се знае какво е количеството гориво в резервоара, иначе не виждам какво се калибрира.BOz написа:Ако имате проблем с невярно показание на горивото в резервоара, то направете следното нещо, за да го калибрирате:
1. Паркирайте колата на абсолютно равно място....
Това, което си описал е калибрация на нивомера на автомобила, а не на показателя на горивото.
Защото показанието не се показва като чист сигнал спрямо изхода от нивомера, а се използват и още малко допълнителни сензори.
Ама е дълго за обяснение и не ми се пише защото ме мързи.
Просто казвам, че ако системата се обърка, то да знаете как да я калибрирате.

п.п. Ако се замислиш малко ще видиш защо грешиш - отговори си как се изчислява обема на горивото, когато резервоара не ти е константен а се променя постоянно като обем.

BOz
-
Мнение от Scott » 14 Май 2014 23:53
Показанието за горивото може да се калибрира само ако сложиш предварително измерено количество гориво в резервоара. Поставяйки автомобила на равна повърхност калибрираш нивото при това положение с нула корекция от накланянето на автомобила.BOz написа:Не, това е за показанието за гориво.
Scott
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 345 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Мнение от slowtraveler » 15 Май 2014 07:59
Знаете, че автомобилания 'поплавък' (или както там е намерено решението за измерване на количеството на гориво) се лъже от наклона на автомобила.
Приуса тъй-като е прекалено технологична машина, явно прави опит да внесе корекции и да изчисли по прекалено сложен начин количеството гориво, имайки предвид показанията на нивомера (навярно при 'балонния' резервоар датчика съвсем не е поплавък

Та в случая явно става въпрос точно за нулиране на тези датчици за положение на автомобила - да му се каже на компа точното хоризонтално положение на автомобила ...
В противен случай компа ще внася корекции, защото ще си мисли, че си спрял автомобила под наклон...
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
Vesko
- BOz
Мнение от BOz » 15 Май 2014 09:57
Ако ти е за спора, ок, лошо няма.Scott написа:Показанието за горивото може да се калибрира само ако сложиш предварително измерено количество гориво в резервоара. Поставяйки автомобила на равна повърхност калибрираш нивото при това положение с нула корекция от накланянето на автомобила.BOz написа:Не, това е за показанието за гориво.
Ти говориш за най-общия пример нивомер и калибрация спрямо обема, за което съм напълно съгласен.
Ама какво става когато:
1. Резервоара и поплавъка, който мери горивото не са в един общ съд?
2. Когато резервоара, който държи горивото е с променлив обем?
3. Когато се прилага допълнителен вакуум в обкръжението на резервоара?
4. Когато се допуска вентилиране на междинния обем към атмосферата, за да се тестват датчиците, които се намират вътре?
Хайде само с тези променливи горе се опитай да "познаеш" колко количество гориво имаш в резервоара.
Защото Приуса буквално отгатва за количеството гориво в резервоара на база данни от различните режими на двигателя (дори и това се използва), когато влезне в режим на проверка на системата в резервоара за изтекло гориво, аномалии от по-големи изпарения на горивото и т.н.
Още много има за обяснение, но не мисля да навлизам в подробности, защото очевидно не искаш да разбереш, че резервоара на Приуса няма нищо общо с този на другите автомобили. Като той се управлява наистина активно, за да му се правят разни проверки. Точно и за това системата е толкова сложна и за това ако нещо се обърка в цялата система, то има начин за ресет на параметрите до заводските такива и да започне "обучението" на показанието на уреда отначало.
Този ресет главно калибрира датчиците за надлъжен и напречен наклон на автомобила, които се използват за показване на горивото. Това е основната цел.
Има такива мнения от тези в САЩ, но няма (аз не съм успял да намеря) нито едно мнение на колеги от Европа, които да го потвърдят това.Vesko написа:Балонният резервоар не е ли само за американските приуси?
Така, че аз лично не знам този отговор.
Но предвид парт номера на резервоара:
Europe - 77001-47050
US - 77001-47080
То наистина може резервоара да е различен и европейския да няма такава глупотевина вътре.
А бе може да се познае лесно като се замисля - ако резервоара е пластмасов отвън, то няма такъв мехур. Ако е железен, то има.

BOz
-
Мнение от Scott » 15 Май 2014 12:00
И в крайна сметка се съгласи, че се калибрира не показателя за измерване на гориво, а датчиците, които подават информация за положението на автомобила спрямо хоризонтална равнина. Щото еталона, за който говоря е 'Паркирайте колата на абсолютно равно място'. Освен това, дори и в Щатите Приус 3 е с нормален резервоар, а споменатата процедура с еотнася за предния модел.BOz написа:...Този ресет главно калибрира датчиците за надлъжен и напречен наклон на автомобила, които се използват за показване на горивото. Това е основната цел...
Scott
- BOz
Мнение от BOz » 15 Май 2014 13:33
Да, може би съм пропуснал да спомена, че говоря само за Приус-2, а не за Приус-3. Това е важно да се знае.Scott написа:И в крайна сметка се съгласи, че се калибрира не показателя за измерване на гориво, а датчиците, които подават информация за положението на автомобила спрямо хоризонтална равнина. Щото еталона, за който говоря е 'Паркирайте колата на абсолютно равно място'. Освен това, дори и в Щатите Приус 3 е с нормален резервоар, а споменатата процедура с еотнася за предния модел.BOz написа:...Този ресет главно калибрира датчиците за надлъжен и напречен наклон на автомобила, които се използват за показване на горивото. Това е основната цел...
Но в крайна сметка калибрираш показанието на дисплея, нали? Теб, като потребител какво те интересува дали калибрираш сензори, гориво и т.н?
За теб е важно да ти показва правилно, нали?
За това еталона е да паркираш на равно място и в калибрацията не участва количеството гориво, както каза в предишните ти мнения, че:
За това ти казвам, че не е правилна логиката ти.Показанието за горивото може да се калибрира само ако сложиш предварително измерено количество гориво в резервоара.
И както каза:
То ти казвам, че грешиш - точно само и единствено показателя на гориво калибрираш, а не нивомера. Нивомера е прост сензор, в който не участват входящи данни и там няма какво да бараш.Това, което си описал е калибрация на нивомера на автомобила, а не на показателя на горивото.
Калибрация се прави на базата на входящи данни. Като някой от входящите данни не ти е наред, то не показваш коректно в крайна сметка. За да калибрираш самия нивомер, то трябва да знаеш при каква височина, какъв изходен сигнал да подава навън. Тогава би правил калибрация на нивомера. Но в случая дисплея събира разни входящи данни и прави изчисление какво трябва да покаже като гориво в резервоара. И за това корекциите са на това ниво, а не на ниво нивомер.
Както и да е. Ако си ме разбрал, ок, ако не - здраве да е. Не мисля да продължавам обяснения в тази посока.

BOz
- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Обратна връзка:
Мнение от Airfan » 15 Май 2014 15:40
Airfan
Мнение от kickata » 15 Май 2014 16:03
Карам служебно версо 2012г. със същия двигател като твоя авенсис и при него показва оставащите км. до светването на резервата, а не до свършването на бензина. Поне това са моите наблюдения.Airfan написа:Аз малко да се включа, но за моя Авенсис - прави ми впечатление, че примерно, ми отчита, че съм на резерва, т.е. светка оранжева лампа. Обаче борд компютъра калкулира оставащо гориво до край на горивото, примерно 5 км. Реално обаче, като заредя до горе по мои сметки има още 10 л. Това нормално ли е или иска пак някаква калибрация?
Suzuki Samurai SJ413 1.3i 2000
kickata
- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Обратна връзка:
Мнение от Airfan » 15 Май 2014 16:50
Горе-долу нещо такова е и при мен.kickata написа:Карам служебно версо 2012г. със същия двигател като твоя авенсис и при него показва оставащите км. до светването на резервата, а не до свършването на бензина. Поне това са моите наблюдения.Airfan написа:Аз малко да се включа, но за моя Авенсис - прави ми впечатление, че примерно, ми отчита, че съм на резерва, т.е. светка оранжева лампа. Обаче борд компютъра калкулира оставащо гориво до край на горивото, примерно 5 км. Реално обаче, като заредя до горе по мои сметки има още 10 л. Това нормално ли е или иска пак някаква калибрация?
Airfan
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 345 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Мнение от slowtraveler » 15 Май 2014 18:05
Нормално е... Това е 'проектен пробег', а не някаква точна референция.Airfan написа:Аз малко да се включа, но за моя Авенсис - прави ми впечатление, че примерно, ми отчита, че съм на резерва, т.е. светка оранжева лампа. Обаче борд компютъра калкулира оставащо гориво до край на горивото, примерно 5 км. Реално обаче, като заредя до горе по мои сметки има още 10 л. Това нормално ли е или иска пак някаква калибрация?
Дори винаги е с малък резерв...
На маздата ми показваше 0, след което обикновено зареждах, но се оказваше, че има известен резерв...
На Кашкая като се намали количеството под 'остатък 50км' показанието изчезва и остава една стрелка да ходиш да зареждаш...
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
Обратно към “Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru