Питане за масло

Аватар
Petar

Re: Питане за масло

Мнение от Petar » 04 Апр 2014 10:41

nowyaris написа:Аз след хиляди теми и милион поста във най-различни форуми така и не разбрах какво общо има пробега с вида на маслото.В момента австриеца за когото работя кара 530 комби на 11 години с трилитров дизел и пробега му е над 485 хиляди.Откакто го има кара с БМВ масло 5/30.Изобщо не му го пипа,нито долива,нито нищо и го сменя на 20 хиляди.Верно че ги прави за 3 месеца щото непрекъснато шари между Палермо и Ужгород , но каза че е сменял само автоматичната кутия,по двигателя нищо.Така че..... . Най-добре да се спазват указанията на японските инженери,а не на гаражните майстори от квартала-поне докато нещо не докаже че японските двигателостроители не са прави .
Една кола не пипали масло се кара с маслото каквото е препоръчал производителя независимо но колко км. е като вземе даго харчи тогава чак минаваш на по дебело масло

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 04 Апр 2014 12:39

nowyaris написа:Аз след хиляди теми и милион поста във най-различни форуми така и не разбрах какво общо има пробега с вида на маслото.В момента австриеца за когото работя кара 530 комби на 11 години с трилитров дизел и пробега му е над 485 хиляди.Откакто го има кара с БМВ масло 5/30.Изобщо не му го пипа,нито долива,нито нищо и го сменя на 20 хиляди.Верно че ги прави за 3 месеца щото непрекъснато шари между Палермо и Ужгород , но каза че е сменял само автоматичната кутия,по двигателя нищо.Така че..... . Най-добре да се спазват указанията на японските инженери,а не на гаражните майстори от квартала-поне докато нещо не докаже че японските двигателостроители не са прави .
Специално в моя случай "гаражния ми майстор", който за 30 г. професионален стаж (апропо завършил В.Пик) е отремонтирал стотици двигатели, ск.кутии и като цяло незнайно колко автомобили, вкл. и на прехвалените японски автомобилостроители е спазил точно и предписанието на производителя покаталог - 10W/40. Та и при него съм виждал японски двигатели отворени за основен ремонт най-вече защото не проблема е бил в това какво масло е сложено, а в това, че не е сменявано или ... въобще липсва tooth.gif
Но това е друга интересна тема, в която мърливостта особено на италианците си казва думата tooth.gif (макар, че някои освен за външния вид на колите си, са вдигали и капаците все пак biggrin.gif )

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 04 Апр 2014 13:03

scorpion написа:
Специално в моя случай "гаражния ми майстор", който за 30 г. професионален стаж (апропо завършил В.Пик) е отремонтирал стотици двигатели, ск.кутии и като цяло незнайно колко автомобили, вкл. и на прехвалените японски автомобилостроители е спазил точно и предписанието на производителя покаталог - 10W/40. Та и при него съм виждал японски двигатели отворени за основен ремонт най-вече защото не проблема е бил в това какво масло е сложено, а в това, че не е сменявано или ... въобще липсва tooth.gif
Но това е друга интересна тема, в която мърливостта особено на италианците си казва думата tooth.gif (макар, че някои освен за външния вид на колите си, са вдигали и капаците все пак biggrin.gif )
Че те япнките си вървят извесно време без масло. Пробвано лично за 500км punk.gif (авенсис 2 1.8)
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

scorpion

Мнение от scorpion » 04 Апр 2014 13:19

Vesko написа: Че те япнките си вървят извесно време без масло. Пробвано лично за 500км punk.gif (авенсис 2 1.8)
worthy.gif

Аватар
kickata

Мнение от kickata » 04 Апр 2014 14:45

Vesko написа:Че те япнките си вървят извесно време без масло. Пробвано лично за 500км punk.gif (авенсис 2 1.8)
И един познат навремето се опитваше да научи Нисан Съни да върви без масло, ама не успя... tooth.gif
Може при тойотите да става...
Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i 2006
Suzuki Samurai SJ413 1.3i 2000

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 04 Апр 2014 18:00

scorpion написа:
Vesko написа: Че те япнките си вървят извесно време без масло. Пробвано лично за 500км punk.gif (авенсис 2 1.8)
worthy.gif
после само колянов вал, пет лагера и картерна кутия, че беше пробита biggrin.gif Само дет тъпите застрахователи ми признаха само картерната кутия.... трябвало да си погледна нивото на маслото. А в движение как да го погледна? Не че знам как се гледа де biggrin.gif

В това отношение 4А-ФЕ-то беше супер. 270000км без и да съм знаел къде е щеката за маслото tooth.gif
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 04 Апр 2014 18:02

И все пак е добре да се използват масла които отговарят на предписанията на производителя на даден двигател.Иначе може и с М16Д да се карат количките.Известно време...... cool.gif
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas

Мнение от Japanese_fever » 04 Апр 2014 18:05

Интересно как пък не е било без масло и без антифриз?
Иначе сме карали Тойота Старлет 20 мили без грам масло и антифриза замина още в началото, след маслото. Не запече, но след това отиде в моргата...
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
mariooo1

Мнение от mariooo1 » 04 Апр 2014 18:07

ЗА майсторите не съм искал да засегна никой rolleyes.gif аз този който ми го препоръча първото му вярвам и ще го посещавам пак ако имам проблеми,а относно ELF-а сипвах го щото от един друг автомобил имах наблюдение и нямаше проблеми и за това, не съм фен на марката.Следващото май ще е YACCO.
YARIS 1.8 VVT-I TS

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas

Мнение от Japanese_fever » 04 Апр 2014 18:10

scorpion написа: Та и при него съм виждал японски двигатели отворени за основен ремонт най-вече защото не проблема е бил в това какво масло е сложено, а в това, че не е сменявано или ... въобще липсва tooth.gif
Точно така и аз така съм чувал. Това, че си си купил безисвестно масло нищо не значи, още повече германско. Важното е маслото да не е менте, другото са бели кахъри. Лошото е, че точно реномираните марки имат най-много ментета. Примерно преди 20-тина години никой не знаеше за маслото Арал. Рекламираше се само тук-таме, а си е сериозна марка.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 04 Апр 2014 18:11

Japanese_fever написа:
Интересно как пък не е било без масло и без антифриз?
Иначе сме карали Тойота Старлет 20 мили без грам масло и антифриза замина още в началото, след маслото. Не запече, но след това отиде в моргата...
Нещо ми беше направило дупка в картерната кутия, а от там няма как да изтече антифриз biggrin.gif А дупката беше станала или в Добрич предният ден (като огромна буца лед падна от камиона пред мен и минах с колата през нея) или същият ден на варненската магистрала, която не беше още добре рзчистена от големият сняг. На места имаше още преспи над 2м отсрани на разчистеното платно. Но до София си стигнах и чак в града започна да ми премигва лампичката за налягане на маслото.... ама премигваше, а не светеше punk.gif
Изображение

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 04 Апр 2014 20:37

mariooo1 написа:ЗА майсторите не съм искал да засегна никой rolleyes.gif аз този който ми го препоръча първото му вярвам и ще го посещавам пак ако имам проблеми,а относно ELF-а сипвах го щото от един друг автомобил имах наблюдение и нямаше проблеми и за това, не съм фен на марката.Следващото май ще е YACCO.
Много верен избор :thumbsup: . Стига да е правилното - препоръчват за нашите LUBE O 5W30.
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

scorpion

Мнение от scorpion » 04 Апр 2014 22:55

Japanese_fever написа:
scorpion написа: Та и при него съм виждал японски двигатели отворени за основен ремонт най-вече защото не проблема е бил в това какво масло е сложено, а в това, че не е сменявано или ... въобще липсва tooth.gif
Точно така и аз така съм чувал. Това, че си си купил безисвестно масло нищо не значи, още повече германско. Важното е маслото да не е менте, другото са бели кахъри. Лошото е, че точно реномираните марки имат най-много ментета. Примерно преди 20-тина години никой не знаеше за маслото Арал. Рекламираше се само тук-таме, а си е сериозна марка.
Това с ментетата е факт. Трябва наистина да се внимава от къде се купува. Марката може да е неизвестна или поне нетипична за масло. Имахме в семейството Браво и Клио. И двете обслужвани с масло с бранда Делко. Странно нали но двигателите си работеха като шевни машини.

Доколкото съм запознат големите производители пускат брандове за определени сегменти и ценови класове. Интересно, че в един американски форум четох доста спорове за бранда Тойота, с производител Мобил. Твърдеше се, че всъщност Мобил1 печелят с най ниската оферта и респективно Тойота влагат първоначално техните масла в колите си. Различни дилъри на Тойита и сервизи предлагали от Кастрол, през Амсол и Пензойл. Тук сме виждали мнение дори за Приста, което би било интересно но аз липно не вярвам.

Извинявам се на колегата. Оспамихме темата. Важното е да се сменява маслото и филтрите редовно. Останалото си е божа работа. Поздрави!

Аватар
mariooo1

Мнение от mariooo1 » 05 Апр 2014 08:47

Не очаквах такъв голям интерес когато я пуснах, но това показва че е важна за всички, ако може да попитам още едно въпросче на последното обслужване (на 120 000 в италия на фактурата) пише след като си преведох, че е замервана компресията на цилиндрите и тя е 13,5 около.Дали е добре?
YARIS 1.8 VVT-I TS

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 341 пъти
Получена  благодарност: 374 пъти

Мнение от slowtraveler » 05 Апр 2014 09:06

Vesko написа:...Че те япнките си вървят извесно време без масло. Пробвано лично за 500км punk.gif (авенсис 2 1.8)
Абсолютно вярно tooth.gif
Писал съм тук в друга тема - Авенсис 1 / 1.6... Варна - Елена (около 270км - ГАААЗ)...
Проверявам в Елена маслото - на щеката няма никой (иначе лампата за налягане не ми е светвала)... Сипах един литър (само 1л подходяща синтетика имаше в Елена), и щеката успя да докосне с върха си масълцето (а до MIN - много разстояние tooth.gif ).
Казах си - щом до тук ме е докарала, ще ме върне в някой по-обетован град. Така в Търговище намерих още 1л, който също го налях и вече нивото мина над MIN (е, доста под МАХ)...
Което при около 3.5л общо количество масло и 2л налети доста под МАХ означава, че съм карал практически без масло... Но никакви последици нямаше.
След това последва гаранционния ремонт със смяна на бутала и сегменти (и щека) и повече не е имало проблем с пипане на масло...
Т.е. - един правилен ремонт ти решава проблемите..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Публикувай отговор