Една кола не пипали масло се кара с маслото каквото е препоръчал производителя независимо но колко км. е като вземе даго харчи тогава чак минаваш на по дебело маслоnowyaris написа:Аз след хиляди теми и милион поста във най-различни форуми така и не разбрах какво общо има пробега с вида на маслото.В момента австриеца за когото работя кара 530 комби на 11 години с трилитров дизел и пробега му е над 485 хиляди.Откакто го има кара с БМВ масло 5/30.Изобщо не му го пипа,нито долива,нито нищо и го сменя на 20 хиляди.Верно че ги прави за 3 месеца щото непрекъснато шари между Палермо и Ужгород , но каза че е сменял само автоматичната кутия,по двигателя нищо.Така че..... . Най-добре да се спазват указанията на японските инженери,а не на гаражните майстори от квартала-поне докато нещо не докаже че японските двигателостроители не са прави .
Питане за масло
Re: Питане за масло
-
- Получена благодарност: 1 път
Специално в моя случай "гаражния ми майстор", който за 30 г. професионален стаж (апропо завършил В.Пик) е отремонтирал стотици двигатели, ск.кутии и като цяло незнайно колко автомобили, вкл. и на прехвалените японски автомобилостроители е спазил точно и предписанието на производителя покаталог - 10W/40. Та и при него съм виждал японски двигатели отворени за основен ремонт най-вече защото не проблема е бил в това какво масло е сложено, а в това, че не е сменявано или ... въобще липсваnowyaris написа:Аз след хиляди теми и милион поста във най-различни форуми така и не разбрах какво общо има пробега с вида на маслото.В момента австриеца за когото работя кара 530 комби на 11 години с трилитров дизел и пробега му е над 485 хиляди.Откакто го има кара с БМВ масло 5/30.Изобщо не му го пипа,нито долива,нито нищо и го сменя на 20 хиляди.Верно че ги прави за 3 месеца щото непрекъснато шари между Палермо и Ужгород , но каза че е сменял само автоматичната кутия,по двигателя нищо.Така че..... . Най-добре да се спазват указанията на японските инженери,а не на гаражните майстори от квартала-поне докато нещо не докаже че японските двигателостроители не са прави .

Но това е друга интересна тема, в която мърливостта особено на италианците си казва думата

- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Че те япнките си вървят извесно време без масло. Пробвано лично за 500кмscorpion написа:Специално в моя случай "гаражния ми майстор", който за 30 г. професионален стаж (апропо завършил В.Пик) е отремонтирал стотици двигатели, ск.кутии и като цяло незнайно колко автомобили, вкл. и на прехвалените японски автомобилостроители е спазил точно и предписанието на производителя покаталог - 10W/40. Та и при него съм виждал японски двигатели отворени за основен ремонт най-вече защото не проблема е бил в това какво масло е сложено, а в това, че не е сменявано или ... въобще липсваnowyaris написа:Аз след хиляди теми и милион поста във най-различни форуми така и не разбрах какво общо има пробега с вида на маслото.В момента австриеца за когото работя кара 530 комби на 11 години с трилитров дизел и пробега му е над 485 хиляди.Откакто го има кара с БМВ масло 5/30.Изобщо не му го пипа,нито долива,нито нищо и го сменя на 20 хиляди.Верно че ги прави за 3 месеца щото непрекъснато шари между Палермо и Ужгород , но каза че е сменял само автоматичната кутия,по двигателя нищо.Така че..... . Най-добре да се спазват указанията на японските инженери,а не на гаражните майстори от квартала-поне докато нещо не докаже че японските двигателостроители не са прави .![]()
Но това е друга интересна тема, в която мърливостта особено на италианците си казва думата(макар, че някои освен за външния вид на колите си, са вдигали и капаците все пак biggrin.gif )

-
Vesko написа: Че те япнките си вървят извесно време без масло. Пробвано лично за 500км(авенсис 2 1.8)

И един познат навремето се опитваше да научи Нисан Съни да върви без масло, ама не успя...Vesko написа:Че те япнките си вървят извесно време без масло. Пробвано лично за 500км(авенсис 2 1.8)

Може при тойотите да става...
Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i 2006
Suzuki Samurai SJ413 1.3i 2000
Suzuki Samurai SJ413 1.3i 2000
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
после само колянов вал, пет лагера и картерна кутия, че беше пробита biggrin.gif Само дет тъпите застрахователи ми признаха само картерната кутия.... трябвало да си погледна нивото на маслото. А в движение как да го погледна? Не че знам как се гледа де biggrin.gifscorpion написа:Vesko написа: Че те япнките си вървят извесно време без масло. Пробвано лично за 500км(авенсис 2 1.8)
В това отношение 4А-ФЕ-то беше супер. 270000км без и да съм знаел къде е щеката за маслото

-
- Получена благодарност: 2 пъти
И все пак е добре да се използват масла които отговарят на предписанията на производителя на даден двигател.Иначе може и с М16Д да се карат количките.Известно време...... 

Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Интересно как пък не е било без масло и без антифриз?Vesko написа: Че те япнките си вървят извесно време без масло. Пробвано лично за 500км(авенсис 2 1.8)
Иначе сме карали Тойота Старлет 20 мили без грам масло и антифриза замина още в началото, след маслото. Не запече, но след това отиде в моргата...
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
ЗА майсторите не съм искал да засегна никой
аз този който ми го препоръча първото му вярвам и ще го посещавам пак ако имам проблеми,а относно ELF-а сипвах го щото от един друг автомобил имах наблюдение и нямаше проблеми и за това, не съм фен на марката.Следващото май ще е YACCO.

YARIS 1.8 VVT-I TS
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Точно така и аз така съм чувал. Това, че си си купил безисвестно масло нищо не значи, още повече германско. Важното е маслото да не е менте, другото са бели кахъри. Лошото е, че точно реномираните марки имат най-много ментета. Примерно преди 20-тина години никой не знаеше за маслото Арал. Рекламираше се само тук-таме, а си е сериозна марка.scorpion написа: Та и при него съм виждал японски двигатели отворени за основен ремонт най-вече защото не проблема е бил в това какво масло е сложено, а в това, че не е сменявано или ... въобще липсва![]()
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Нещо ми беше направило дупка в картерната кутия, а от там няма как да изтече антифриз biggrin.gif А дупката беше станала или в Добрич предният ден (като огромна буца лед падна от камиона пред мен и минах с колата през нея) или същият ден на варненската магистрала, която не беше още добре рзчистена от големият сняг. На места имаше още преспи над 2м отсрани на разчистеното платно. Но до София си стигнах и чак в града започна да ми премигва лампичката за налягане на маслото.... ама премигваше, а не светешеJapanese_fever написа:Интересно как пък не е било без масло и без антифриз?Vesko написа: Че те япнките си вървят извесно време без масло. Пробвано лично за 500км(авенсис 2 1.8)
Иначе сме карали Тойота Старлет 20 мили без грам масло и антифриза замина още в началото, след маслото. Не запече, но след това отиде в моргата...

-
- Получена благодарност: 2 пъти
Много верен изборmariooo1 написа:ЗА майсторите не съм искал да засегна никойаз този който ми го препоръча първото му вярвам и ще го посещавам пак ако имам проблеми,а относно ELF-а сипвах го щото от един друг автомобил имах наблюдение и нямаше проблеми и за това, не съм фен на марката.Следващото май ще е YACCO.

Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
-
Това с ментетата е факт. Трябва наистина да се внимава от къде се купува. Марката може да е неизвестна или поне нетипична за масло. Имахме в семейството Браво и Клио. И двете обслужвани с масло с бранда Делко. Странно нали но двигателите си работеха като шевни машини.Japanese_fever написа:Точно така и аз така съм чувал. Това, че си си купил безисвестно масло нищо не значи, още повече германско. Важното е маслото да не е менте, другото са бели кахъри. Лошото е, че точно реномираните марки имат най-много ментета. Примерно преди 20-тина години никой не знаеше за маслото Арал. Рекламираше се само тук-таме, а си е сериозна марка.scorpion написа: Та и при него съм виждал японски двигатели отворени за основен ремонт най-вече защото не проблема е бил в това какво масло е сложено, а в това, че не е сменявано или ... въобще липсва![]()
Доколкото съм запознат големите производители пускат брандове за определени сегменти и ценови класове. Интересно, че в един американски форум четох доста спорове за бранда Тойота, с производител Мобил. Твърдеше се, че всъщност Мобил1 печелят с най ниската оферта и респективно Тойота влагат първоначално техните масла в колите си. Различни дилъри на Тойита и сервизи предлагали от Кастрол, през Амсол и Пензойл. Тук сме виждали мнение дори за Приста, което би било интересно но аз липно не вярвам.
Извинявам се на колегата. Оспамихме темата. Важното е да се сменява маслото и филтрите редовно. Останалото си е божа работа. Поздрави!
Не очаквах такъв голям интерес когато я пуснах, но това показва че е важна за всички, ако може да попитам още едно въпросче на последното обслужване (на 120 000 в италия на фактурата) пише след като си преведох, че е замервана компресията на цилиндрите и тя е 13,5 около.Дали е добре?
YARIS 1.8 VVT-I TS
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 374 пъти
Абсолютно вярноVesko написа:...Че те япнките си вървят извесно време без масло. Пробвано лично за 500км(авенсис 2 1.8)

Писал съм тук в друга тема - Авенсис 1 / 1.6... Варна - Елена (около 270км - ГАААЗ)...
Проверявам в Елена маслото - на щеката няма никой (иначе лампата за налягане не ми е светвала)... Сипах един литър (само 1л подходяща синтетика имаше в Елена), и щеката успя да докосне с върха си масълцето (а до MIN - много разстояние

Казах си - щом до тук ме е докарала, ще ме върне в някой по-обетован град. Така в Търговище намерих още 1л, който също го налях и вече нивото мина над MIN (е, доста под МАХ)...
Което при около 3.5л общо количество масло и 2л налети доста под МАХ означава, че съм карал практически без масло... Но никакви последици нямаше.
След това последва гаранционния ремонт със смяна на бутала и сегменти (и щека) и повече не е имало проблем с пипане на масло...
Т.е. - един правилен ремонт ти решава проблемите..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008