Себестойност на удоволствието да употребяваш автомобил

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Re: Себестойност на удоволствието да употребяваш автомобил

Мнение от Vesko » 02 Мар 2014 00:24

zi_zi_top написа:
ss_mitko написа:Кеф цена няма. Но аз, лично съм на принципа че, докато една вещ ми върши работа без да ми създава проблеми, не я сменям. Колата ми е на 8г. телефона на 7г. но все още са здрави, не ми създават ядове и ми вършат работа. Като започнат проблемите тогава сменям.
Напълно съм солидарен с това поведение! :thumbsup:
Не мога да намеря разумна причина да сменявам една работеща вещ, която ми служи добре, независимо от възрастта и. Още повече, че в случаите, в които съм го правил, съм си натрисал повече проблеми, отколкото можех да си представя. Затова се придържам към принципа да не бъзикам работещи неща!
Другата причина да сменяваш хардуеъра е суетата. Това обаче води до загуба на реалната самооценка "кой съм и къде съм" и също има лоши последствия.
Човекът трябва да изпитва по-голямо удоволетворение от това да дава, а не да взима/потребява. (Това изглежда нелепо в съвременността, но е основна и непреходна ценност!)

Това е само лично мнение! Не ангажирам никого и не обвинявам никого!!! smile.gif
Напълно съм съгласен, че човек трябва да изпитва удоболствие. Обаче обратните примери са много. Днес в тъмното едина кога се движеше по магистралата от сф в псокоа пловдив.... нишно лошо, ако собсвеника й от "икономиийки" беше забравил, че освен кефа дакараш колата която ти харесва трябва и да я подържаш... От двата светлооразителя работеше само единият и то, ако задната кола кара на дълги.... ама автобуса след мен естествено беше на къси и дъго време бях в неумение защо аджеба автобуса ми присветва biggrin.gif Докато осъзная, че всъщност аз нищо не съм му направил, а "невидимата" кола, заради "икономии", му е направила почти патова ситуация....
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 02 Мар 2014 02:08

zi_zi_top написа:
ss_mitko написа:...лично съм на принципа че, докато една вещ ми върши работа без да ми създава проблеми, не я сменям. Колата ми е на 8г. телефона на 7г...
Не мога да намеря разумна причина да сменявам една работеща вещ, която ми служи добре, независимо от възрастта и.
От такива като вас БВП стои на това дередже. Хората дето произвеждат коли и телефони стоят гладни, щото не им купувате новата стока tongue.gif

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Re: AURIS - бензин или дизел ?

Мнение от LEXUS » 02 Мар 2014 02:26

Vesko написа:
LEXUS написа:Ми то над 50% от хората тогава не трябвало да си купуват коли
Точно това имах предвид. wink.gif Нямаше даги има проблемите в паркирането вечер punk.gif punk.gif
За този проблем има поне 3 решения: Гараж, къща с гараж, платен паркинг.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 02 Мар 2014 07:30

zi_zi_top написа:....
Другата причина да сменяваш хардуеъра е суетата. Това обаче води до загуба на реалната самооценка "кой съм и къде съм" и също има лоши последствия.
Човекът трябва да изпитва по-голямо удоволетворение от това да дава, а не да взима/потребява. (Това изглежда нелепо в съвременността, но е основна и непреходна ценност!)...
Зизи, зависи от гледната точка...
Погледни от друг ъгъл плюсовете от продажбата на автомобила и покупката на нов такъв - не виждам никакъв конфликт с написаното от теб:
+ ще нахраниш дилър, застраховател, община, евентуално лизингодател. И производителя, ама те повечето не са наши, така, че поне мен не ме интересуват толкова...
+ продавайки запазения автомобил на нормална цена, ще зарадваш някой човечец, който само си е мечтал да кара такъв автомобил, но никога не би имал възможност да си го купи нов. А ти му го даваш под продажбена цена просто защото имаш възможност. А човечеца и фамилията му ще са ти много благодарни... tooth.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Re: AURIS - бензин или дизел ?

Мнение от Vesko » 02 Мар 2014 09:07

LEXUS написа:
Vesko написа:
LEXUS написа:Ми то над 50% от хората тогава не трябвало да си купуват коли
Точно това имах предвид. wink.gif Нямаше даги има проблемите в паркирането вечер punk.gif punk.gif
За този проблем има поне 3 решения: Гараж, къща с гараж, платен паркинг.
Доста неприложими в БГ условия...
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
picha
Обратна връзка:

Мнение от picha » 02 Мар 2014 17:38

Също съм сменил няколко коли втора употреба, но никога не съм водил сметка за разходите. Но реших, че като си купя нова от магазина, ще си записвам всяка стотинка http://aygo.alle.bg/. Ако изобщо това ще помогне на някого ... tooth.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 02 Мар 2014 17:47

picha написа:.... Но реших, че като си купя нова от магазина, ще си записвам всяка стотинка http://aygo.alle.bg/. Ако изобщо това ще помогне на някого ... tooth.gif
Ами лично на мен ми помогна доста в изясняването какви луди суми хвърляме за удоволствие tooth.gif
Разчетите не съм ги показвал на жената. :whistle:
От друга страна още с първия си личен автомобил открих една зависимост - колкото по-голяма сума хвърля за автомобила и за гориво, толкова по-голяма възвращаемост има в касата (явно е имало повече работа) ....
Дано тенденцията се запази.... punk.gif

Аватар
Airfan
Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 02 Мар 2014 17:49

И аз си водя за последните 3 коли и не е добре да се чете, щото е отчайващо, но и аз съм тертиплия и искам всичко да ми е тамън... stretcher.gif
Изображение Изображение

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 03 Мар 2014 08:27

Airfan написа:И аз си водя за последните 3 коли и не е добре да се чете, щото е отчайващо, но и аз съм тертиплия и искам всичко да ми е тамън... stretcher.gif
А, знаеш ли колко спокойно се живее и колко ширико ти е около вратлето, когато не го правиш? biggrin.gif
Аз давам доста пари по всяка кола, която съм имал, защото винаги я поддържам в перфектно състояние по простата причина, че в нея возя семейството и себе си. Никога не съм си позволявал да употребявам технически неизправен автомобил. В обратният случай си и опасен за околните, което е престъпление според мен. Именно по тази причина не водя никакви сметки за разходите, защото, както кава Дидо, бих се гръмнал. smile.gif
П.П. Между другото Авенсиса е колата ( без да съм правил точна сметка) по която за 200 000км. съм дал най-малко пари за поддръжка й в сравнение с всички останали.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 05 Мар 2014 13:52

prius 3 написа:
iovkito написа:
prius 3 написа: Даже конкретен модел мога да кажа- Опел Астра 1,6. 75 к.с.
Тези астри вече се разпадат от ръжда , не е здравословно да се кара такава.
За Астра Г след 96-та и Астра Ф след 98-ма говоря. Те нямат проблем с ръждата, какъвто имаха Астрите и изобщо всички Опели преди това.
Астра F е от 1991-ва, преди това няма Опел с такова име. Няма Астра F след 1998-ма! Наследник е на Кадет Е. Ръждясва много! Астра G е от 1998-ма. Няма никакъв фрапиращ проблем с ръждата!

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 05 Мар 2014 14:43

mirott написа:...Няма Астра F след 1998-ма!
Не си прав... Все още експлоатираме Астра Ф класик 1999 или 2000г (1.4 моноинжекция, мисля че завода за 'класик' бе в Полша)...
Все още няма следа от ръжда... :whistle:

mirott

Мнение от mirott » 05 Мар 2014 14:54

Ооо, прав съм...:)! Астра F e спряна от производство 1998-ма година! Единствено до 2000-та се произвежда кабрио. Щом е Астра Класик, не е F. Която на вид е F, само че правена в Полша при прекратяване на производството на F-ката. И така до 2001-ва! Както Астра G я има Астра Класик II, която също се прави в Полша при излизането на Астра Н...и при появата на J има Класик III! Но никъде не се води Астра F, просто защото след 1998-ма не се произвеждат. Няма ръжда, защото за разлика от F-ката има поцинковано купе с 12 годишна гаранция против корозия. :whistle:

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 06 Мар 2014 18:18

iovkito написа:
prius 3 написа:За Астра Г след 96-та и Астра Ф след 98-ма говоря.
Или по-скоро обратното.
Грешката е вярна. Благодаря за корекцията! В бързината съм разменил местата на „Г“ и „Ф“. Да се чете:
За Астра Ф след 96-та и Астра Г след 98-ма говоря. smile.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 06 Мар 2014 18:22

slowtraveler написа:
Не си прав... Все още експлоатираме Астра Ф класик 1999 или 2000г (1.4 моноинжекция, мисля че завода за 'класик' бе в Полша)...
Официално модела е спрян 98-ма, но може и да е продължен не знам. Въпросът е, че след март, ако не ме лъже паметта на 96-та подобряват значително, антикорозионната защита. smile.gif

mirott

Мнение от mirott » 07 Мар 2014 09:27

prius 3 написа:
slowtraveler написа:
Официално модела е спрян 98-ма, но може и да е продължен не знам. Въпросът е, че след март, ако не ме лъже паметта на 96-та подобряват значително, антикорозионната защита. smile.gif
Модела е спрян 1998-ма и не е продължаван. Антикорозионната защита е подобрена при Астра Класик I и Астра G, след 1998-ма! Астра F си ръждясва и гние доволно!

Публикувай отговор