Икономични ли са хибридите на дълъг път?
- Not_active_user_1
Икономични ли са хибридите на дълъг път?
Отговор на въпрос, дават Топ Гиър. Тестов автомобил е Лексус СТ200н, който има хибридна система на Приус, но харчи малко повече. Теста мога да кажа, че е обективен и отразява нещата, такива каквито са по отношение на разхода. Полека-лека падат заблудите за големите разходи на хибридите на дълъг път. Не го очаквах точно от Топ Гиър, които са по принцип негативно настроени към хибридите, но явно са се усетили, че не са съвсем прави да изопачават и манипулират нещата. Приятно четене!
http://www.topgear.bg/?go=article&p=det ... cleId=4832
http://www.topgear.bg/?go=article&p=det ... cleId=4832
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Re: Икономични ли са хибридите на дълъг път?
Същият автомобил, но само 500км от Добрич до София: При малко по-висока средна скорост разход ами беше 7.3л/100.... Статията си е добра зарибявка за нови "жертви" на модата хибрид.
РХ400/450 са си хибриди и не харчат малко, ама поне вървят за разлика от цт200х 
Да не говорим, че е неграмотна: Режимът Sport увеличава напрежението на тока от батерията от 500 на 650 волта,

Да не говорим, че е неграмотна: Режимът Sport увеличава напрежението на тока от батерията от 500 на 650 волта,
- Rudy
- Получена благодарност: 1 път
На дълъг път - не са!
Или поне така, както са го написали - някои хибриди може, ама моя и Весковите

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Чакайте сега - вие с Веско от кой отбор сте ?
Иначе при средна скорост 81км/ч среден разход 6.2л/100км съвсем не го смятам за изключителен...
С маздата при подходящо каране с такава средна скорост при чист път (като гледам повече са карали по аутобани) съм правил 5.9 л/100км ако специално се старая да карам икономично...
А дори Кашкая при средна скорост около 80км/ч ми е правил разход 6.2-6.4л/100км (при празен път и умишлено икономично каране)...
Но обикновено средната ми скорост е доста по-висока...
Ако информацията е вярна - въобще не съм впечатлен...

Иначе при средна скорост 81км/ч среден разход 6.2л/100км съвсем не го смятам за изключителен...
С маздата при подходящо каране с такава средна скорост при чист път (като гледам повече са карали по аутобани) съм правил 5.9 л/100км ако специално се старая да карам икономично...
А дори Кашкая при средна скорост около 80км/ч ми е правил разход 6.2-6.4л/100км (при празен път и умишлено икономично каране)...
Но обикновено средната ми скорост е доста по-висока...
Ако информацията е вярна - въобще не съм впечатлен...

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Rudy
Опитвам се да бъда обективен, а не кон с капаци. Имал съм (а някои още имам) и бензинови и дизелови, а сега и хибрид. Нито една технология не е перфектна във всяко отношение. А и хибрида не съм го взел заради по-нисък разход. Разликата в цената на хибрида и на бензиновия аналог е достатъчно голяма за да мога да я компенсирам с разликата в разхода в рамките на 50-75000 км, колкото ще карам колата (около 5 год.) - 'щото при разстояния над 400 км. обикновено ползвам самолет (изключение е лятната почивка със семейството). Предимствата на Лекс-а са другаде - не в разхода и засега съм изключително доволен.slowtraveler написа:Чакайте сега - вие с Веско от кой отбор сте ?![]()
![]()

-
Може би бъркаш Топ Гиър с Top Gearprius 3 написа:...Не го очаквах точно от Топ Гиър, които са по принцип негативно настроени към хибридите, но явно са се усетили, че не са съвсем прави да изопачават и манипулират нещата...

- Not_active_user_1
Vesko написа:.... Статията си е добра зарибявка за нови "жертви" на модата хибрид....
И това ли е зарибявка:

prius 3 написа:Parsdorf - München-Flughafen - Parsdorf
Средна скорост 134 км/ч, отиване и връщане, пътя е почти без деневилация. 2-ма човека и доста багаж на отиване и сам на връщане.
При натоварено движение и скорости до 185 км/ч, много изпреварвания и намаляне на скоростта, заради пречкащи се. Малките колички в хистограмата го показват.
- Not_active_user_1
slowtraveler, скоростта е перфекта. Наистина са карали доста бързо. Не се заблуждавай, защото има много граници по пътя където се чака, колони с коли, задръствания, места където спираш да плащаш за магистралите, тунелите и т.н. Ако се случи и да ти проверят багажа по-обстойно още повече пада средната скорост. Това не е скорост само при движение, а обща със спиранията. На мен по маршрута БГ-Германия, със средна скорост около 90 км/ч, яко настъпване, пълен с хора и багаж, включен климатик през цялото време ми харчи около 5,5/100. Същото упражнение с дизели под 6/100 просто няма начин да падне. Изпробвано многократно с много и различни коли.
- Not_active_user_1
С какво сравняваш, за да казваш, че не е икономичен? Дай някакъв пример за реален разход на някой автомобил от твоя клас със сходна мощност!Rudy написа:На дълъг път - не са!
- Not_active_user_1
Може би ти бъркаш Top Gear с Топ Гиър!Scott написа:Може би бъркаш Топ Гиър с Top Gearprius 3 написа:...Не го очаквах точно от Топ Гиър, които са по принцип негативно настроени към хибридите, но явно са се усетили, че не са съвсем прави да изопачават и манипулират нещата...

- Rudy
Не ме разбирай погрешно - Отговорих на въпроса, както беше зададен - всеки 3 литров турбо дизел монтиран на СУВ ще даде подобен или по-нисък разход при скорости около 140-160 км/ч (обичайната скорост на магистралата) - карал съм Х6 (и Х5), туарег и Q7 и Land Rover и това са наблюдения с моето каране.prius 3 написа:С какво сравняваш, за да казваш, че не е икономичен? Дай някакъв пример за реален разход на някой автомобил от твоя клас със сходна мощност!Rudy написа:На дълъг път - не са!
От друга страна днес из София карах Lexus IS250 (2013) и средния ми разход не падна под 12.7/100 - т.е. десния ми крак (пък и всичко останало) тежи доста.
Обаче - за парите (или по-малко) за които взех хибрида можех да взема всяка една от изброените (без Х6) от същата година (или по-нова) и пробег - факта, че съм избрал Лекс-а е показателен, че не съм търсил икономия на първо място.

- Not_active_user_1
Rudy, от изброените от теб автомобили само Х5 съм карал точно с 3.0 мотора. Мощността му обаче е по-ниска и разхода на гориво над 10/100. За другите не знам от личен опит, а само от разговори със собственици. Х6 е ламя. От няколко човека го знам. Там изобщо не прави сравнение, че може да излезе, че хибрида ти нищо не гори спрямо него. biggrin.gif
Не ме разбирай погрешно! От разход на гориво никой не е забогатял. Дали ти гори толкова или малко повече, няма особено значение. Важното е колата да те кефи. Из пространството обаче витаят някакви такива изкривени и манипулирани информации, че видите ли, хибридите може би са икономични в града, а извън него харчат много. Темата е точно за това и статията с теста доказва, че не е баш така.
Не ме разбирай погрешно! От разход на гориво никой не е забогатял. Дали ти гори толкова или малко повече, няма особено значение. Важното е колата да те кефи. Из пространството обаче витаят някакви такива изкривени и манипулирани информации, че видите ли, хибридите може би са икономични в града, а извън него харчат много. Темата е точно за това и статията с теста доказва, че не е баш така.

- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Не знам какво върви из интернет-а, обаче и МЛ-а и Х5-цата на колегите ми харчат по-малко от София до Балчик, от колкото РХ-а ми. А пък ако Х5-цата я кара съпругата на колегата разликата е огромна biggrin.gifprius 3 написа:Из пространството обаче витаят някакви такива изкривени и манипулирани информации, че видите ли, хибридите може би са икономични в града, а извън него харчат много. Темата е точно за това и статията с теста доказва, че не е баш така.
ПП: РХ-а няма разлика в разхода дали го карам аз или съпругата ми.... докато при авенсиса беше почти двойна разликата
- Not_active_user_1
Хехехе, Веско,
дай да не говорим с теб за разход на гориво, защото няма да се разберем! laugh.gif
Ако имаш минаване през Мюнхен или Италия (около Гардазее), може да се разберем ти да караш Приуса, а аз твоята на определен маршрут, за да видим кой какъв разход ще отчете. Бях писал веднъж, че имам чувството, че РХ-са може да стане с разход на Приус, ако ти го караш.
дай да не говорим с теб за разход на гориво, защото няма да се разберем! laugh.gif
Ако имаш минаване през Мюнхен или Италия (около Гардазее), може да се разберем ти да караш Приуса, а аз твоята на определен маршрут, за да видим кой какъв разход ще отчете. Бях писал веднъж, че имам чувството, че РХ-са може да стане с разход на Приус, ако ти го караш.

- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Лятото ще минавам през Италия на път за францияprius 3 написа:Хехехе, Веско,

А иначе крака ми може и да е тежичък... ама Руди прави подобен разход на моя според карспендинг