Въпрос за пълно каско
Въпрос за пълно каско
Колеги, имам следния въпрос:
Королата ми е Е12, 2005г., хечбег, след фейслифта. Имам пълно каско с оценка 10 000. Предната броня идва малко ниско и се случва понякога да опре отдолу по тротоарите, колкото и да внимавам. Вчера я закачих на един тротоар и й се счупи едното ухо за закрепване към калника... Самата броня иначе няма други проблеми. Поодраскана е долната черна лайстна, но това да е. Позакрепих си я (тя се щипва и към страничната конзола). Не е проблем да наставя и ухото, което се е счупило.
Та на въпроса - чудя се дали да използвам каското си, за да взема някой лев (ще си я оправя сам...), защото това си е нова предна броня, долна престилка и разбира се боя в цвета на купето! А реално мога и да я дам да ми сменят всичко... Това, обаче как би се отразило на самото каско?! И ако (недай си Боже) ми се наложи нещо по-сериозно, тогава....
Королата ми е Е12, 2005г., хечбег, след фейслифта. Имам пълно каско с оценка 10 000. Предната броня идва малко ниско и се случва понякога да опре отдолу по тротоарите, колкото и да внимавам. Вчера я закачих на един тротоар и й се счупи едното ухо за закрепване към калника... Самата броня иначе няма други проблеми. Поодраскана е долната черна лайстна, но това да е. Позакрепих си я (тя се щипва и към страничната конзола). Не е проблем да наставя и ухото, което се е счупило.
Та на въпроса - чудя се дали да използвам каското си, за да взема някой лев (ще си я оправя сам...), защото това си е нова предна броня, долна престилка и разбира се боя в цвета на купето! А реално мога и да я дам да ми сменят всичко... Това, обаче как би се отразило на самото каско?! И ако (недай си Боже) ми се наложи нещо по-сериозно, тогава....
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Re: Въпрос за пълно каско
На дали има смисъл да я сменяш заради счупено ухо за закрепване. На моята са и счупени и от двете страни , но все пак си стои , когато я натисна и така ми харесва повече , защото поне знам ,че няма да излезе от друго място. Всичките ми кори отдолу са натрошени и бронята ми е падала 2-3 пъти , когато съм я закачал по черните пътища , но след това си я пооправям и си карам. Корите също съм си ги закрепил , за да стоят ,защото падаха , когато вдигна над 140-150 км/ч и трябваше да ги вдигам.Иначе за каското , най-вероятно ще имаш догодина голяма отстъпка , защото си нямал никакви щети по автомобила , а при това положение няма да ти направят , защото са платили 1 броня и боядисване.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
- Обратна връзка:
Не си мисли, че за едно ухо ще ти сменят цяла броня. Ще залепят (закрепят) ухото и готово. А ако няма паднала боя, няма и боя да ти включат. Е, ако са ти роднини, ще ти сменят всичко, но иначе макс 50 лв да вземеш.
На мен за Авенсиса за челно стъкло ми дадоха 179 лв, а аз платих 580. Изводите си ги направи сам
На мен за Авенсиса за челно стъкло ми дадоха 179 лв, а аз платих 580. Изводите си ги направи сам

Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
При подобен случай със странично огледало на Пежо Боксер, оспорихме щетата с фактура. Застрахователя доплати голяма част от разликата.TATI написа:На мен за Авенсиса за челно стъкло ми дадоха 179 лв, а аз платих 580. Изводите си ги направи сам
Corolla Verso 1.8VVTi SOL 2006, Honda Jazz 1.4 CVT
www.polivni.com
www.polivni.com
Оправих си я
Хем я поогледах и понаместих...
Досега не съм имал пълно каско и затова малко ме поблазни мисълта да прибера някой лев, но се отказах. Имал съм едно единствено ПТП (пу пу...) макар да карам от доста годинки... Преди 2 години един пич се беше зазяпал излизайки от странична уличка и се натресе в мен (тогава с една 19-ка) както си карах в колоната в час пик насред центъра на София... Предна броня, фар, мигач, калник... Стана ми жал за неговата хондичка (да не изпадам в подробности...) Та понеже той си беше виновен, от гражданската отговорност при неговия застраховател ми платиха 550 лева. С малко повечко обикаляне намерих всичко втора употреба (дори калника в същия цвят
общо за 100 лева...Труда не го броя, щото си беше мой...
Но с каското не съм много наясно и затова зададох този въпрос... Благодаря за съветите!

Досега не съм имал пълно каско и затова малко ме поблазни мисълта да прибера някой лев, но се отказах. Имал съм едно единствено ПТП (пу пу...) макар да карам от доста годинки... Преди 2 години един пич се беше зазяпал излизайки от странична уличка и се натресе в мен (тогава с една 19-ка) както си карах в колоната в час пик насред центъра на София... Предна броня, фар, мигач, калник... Стана ми жал за неговата хондичка (да не изпадам в подробности...) Та понеже той си беше виновен, от гражданската отговорност при неговия застраховател ми платиха 550 лева. С малко повечко обикаляне намерих всичко втора употреба (дори калника в същия цвят

Но с каското не съм много наясно и затова зададох този въпрос... Благодаря за съветите!
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Пълно каско ползвам от доста години. Но на малко по-нови автомобили.
Въобще не се занимавам с плащания и т.н. Когато настане събитие - оставяме колите в сервиза и си ги вземаме готови (с изключение на веднъж, когато автомобила бе тотална щета, и с добавяне на около 3х.лв си взехме направо същия модел нов автомобил от дилъра)...
Аз така го разбирам пълното каско...
Ако тръгна сам да се занимавам с ремонта - по-добре да си понеса сам риска.
Въобще не се занимавам с плащания и т.н. Когато настане събитие - оставяме колите в сервиза и си ги вземаме готови (с изключение на веднъж, когато автомобила бе тотална щета, и с добавяне на около 3х.лв си взехме направо същия модел нов автомобил от дилъра)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
За толкова дребно нещо и за не чак толкова скъпа кола не си заслужава галимацията с документите и оставането без кола.slowtraveler написа:Пълно каско ползвам от доста години. Но на малко по-нови автомобили.
- slowtraveler
Ами по принцип маздата я оставях само за такива дребни неща - за щастие не е имало нищо сериозно...
Само че не ходих за всяка драскотина, а изчаквах да се посъберат - обикновено на 2-3 години се натрупваха вече дразнещи драскотини (паркинга пред офиса ни е натоварен)...
И отивам, описвам всичко, правят и започвам на нова нога...
Колата стои в сервиза 2-4 дни...
Оформянето на документите е около 5 минути заедно със заснемането.
След това оставяш автомобила в сервиза и си го вземаш от там...
Познат е застрахователен агент - по мое желание може да направи горните действия и без мое участие - взема колата от удобно за мен място и ми я връща готова...
Това имах предвид - че при по-евтин автомобил се достига до граница, при която е по-изгодно да не ползваш каско, а да си носиш риска сам...
Разбира се няма универсално решение - ако пък човека няма резервен финансов ресурс, то е принуден да се 'презастрахова' и с по-евтин автомобил.
Например предпочиташ да дадеш 400-500лв каско, защото си ги скътал, отколкото ако стане някаква по-сериозна беля да останеш въобще без автомобил защото не можеш да си купиш друг/възстановиш този...
Само че не ходих за всяка драскотина, а изчаквах да се посъберат - обикновено на 2-3 години се натрупваха вече дразнещи драскотини (паркинга пред офиса ни е натоварен)...
И отивам, описвам всичко, правят и започвам на нова нога...
Колата стои в сервиза 2-4 дни...
Оформянето на документите е около 5 минути заедно със заснемането.
След това оставяш автомобила в сервиза и си го вземаш от там...
Познат е застрахователен агент - по мое желание може да направи горните действия и без мое участие - взема колата от удобно за мен място и ми я връща готова...
Това имах предвид - че при по-евтин автомобил се достига до граница, при която е по-изгодно да не ползваш каско, а да си носиш риска сам...
Разбира се няма универсално решение - ако пък човека няма резервен финансов ресурс, то е принуден да се 'презастрахова' и с по-евтин автомобил.
Например предпочиташ да дадеш 400-500лв каско, защото си ги скътал, отколкото ако стане някаква по-сериозна беля да останеш въобще без автомобил защото не можеш да си купиш друг/възстановиш този...
- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Обратна връзка:
Аз дори съм склонен да карам с драскотини, защото пребоядисването никога не става идеално качествено както е оригиналната боя. Стига да не са някакви много дразнещи де... че аз съм доста претенциозен 

- JapCar
- Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
- Благодарил/а: 7 пъти
Нима и в БГ вече застраховките са станали така, да зависят от изплатени щети? Не помня дали съм го споменавал, но:iovkito написа:Иначе за каското , най-вероятно ще имаш догодина голяма отстъпка , защото си нямал никакви щети по автомобила , а при това положение няма да ти направят , защото са платили 1 броня и боядисване.
Тук застраховката (следващата) силно зависи от това дали си взимал пари от застрахователя. Всяка година без произшествие ти се трупа и намалява всяка следваща застраховка, като максимума натрупани е 5г (отстъпката може да стигне 70%), след това остава на това ниво, но то е достатъчно добро. Ако обаче вземеш пари се връщаш отначало, е все пак зависи от парите дали ще те върнат съвсем отначало. Има и опция, когато правиш застраховка, плащаш нещо за да ти бъде защитено "връщането" в случай на щета.
Всичко това влиза в база данни и дори да смениш застрахователя се знае и спазва...По-този начин рисковите шофьори, които постоянно имат щети не могат да разчитат на ниска застраховка, което е справедливо/логично.
А във връзка със случая на колегата, тук са измислили още нещо- когато правиш застраховката, освен от горното, тя зависи и от "excess" който има задължителен минимум. Excess е сумата която ти сам поемаш в случай на беля, нагоре плаща застрахователя. По този начин те се защитават да не им досаждаш за всяка драскотина.
Задължителния минимум е примерно £150, но ти доброволно можеш да се съгласиш на повече и колкото е повече, по-ниска ти е застраховката.
Искам да кажа, че тук са се сетили как да се защитят от непрекъснати претенции и измами на връзкари, които се познават със застр. агенти, експерти, вещи лица...
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010
Yaris, 1,33, 2010
- slowtraveler
И тук има обмен на данните между застрахователите, и регрес при изплатени щети през изминалата година...JapCar написа: Искам да кажа, че тук са се сетили как да се защитят от непрекъснати претенции и измами на връзкари, които се познават със застр. агенти, експерти, вещи лица...
Обаче самоучастието го прилагат само някои от застрахователите...
И сериозните хора ги избягват тези застрахователи, защото като плащаш една сериозна сума, очакваш да са ти покрити всички рискове.
А застрахователите нищо не губят...
Бях правил сметки преди няколко години - за изплатена премия около 15х.лв са ни платили около 5х.лв за покриване щети (включително пълно пребоядисване заради градушка)..
Преди месец оправях щета на маздата - поредния идиот, който не си знае размера на автомобила я бе охлузил по заден калник и броня. Два детайла, да кажем - 400лв (със силно презапасяване)...
Платил съм 800лв каско. Значи са били на печалба 400лв. Миналата година застраховката бе по-висока, а нямах въобще щети...
Та това самоучастие според мен си е типичен 'западняшки' трик за измама...
- JapCar
- Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
- Благодарил/а: 7 пъти
Говориш за изминалата година...Може да си нямал щети миналата година, но преди 2 г назад да си потрошил 2 коли пълна щета...Тук става дума за години натрупване на NCB (no claym bonus discount), въобще това е показател за застрахователното ти досие.slowtraveler написа: И тук има обмен на данните между застрахователите, и регрес при изплатени щети през изминалата година...
Ако го няма самоучастието, това предполага когато застраховаш, колата ти да я гледат с лупа и да описват подробно състоянието и , та след това да претендираш за всяка драскотина...(не знам на практика дали е така). Тук застраховането става по тлф или онлайн и няма как да стане без самоучастие.Та това самоучастие според мен си е типичен 'западняшки' трик за измама...
И бъди сигурен , че в БГ ще стане рано или късно както тук, а не обратно...
Иначе, винаги съм твърдял принципно, че застрахователите навсякъде по света са едни узаконени измамници,необходимо/неизбежно зло, които поминуват добре с добри печалби и Коледни премии biggrin.gif
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010
Yaris, 1,33, 2010
- slowtraveler
Тук преди година-две бе точно така... Фирма прави пълен оглед, снимки, и маркировка на автомобила.JapCar написа:Ако го няма самоучастието, това предполага когато застраховаш, колата ти да я гледат с лупа и да описват подробно състоянието и , та след това да претендираш за всяка драскотина...(не знам на практика дали е така). ..
Сега си продължавам застраховките по телефона, но практически автомобилите са 'огледани под лупа' преди това...